Чланице ЕПП поздравиле економске резултате Србије

portret
Најновије
Извор: Танјуг

Председнику Србије и лидеру Српске напредне странке (СНС) Александру Вучићу упућене су вечерас, на Самиту Европске народне партије (ЕПП) у Хелсинкију, похвале за економске резултате које је постигла Србија.

На Самиту шефова држава и влада из редова ЕПП, Вучић је говорио о потреби да европски народњаци победе на предстојећим изборима за Европски парламент.

Такође је пренео и резултате које је Србија остварила у многим областима, те и о значају стабилности и мира у региону.

Говор председника Србије добио је највећи аплауз, а немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да се Вучић на дневном нивоу бори за стабилност Балкана.

Иначе, председник Србије седео је у првом реду испред бине, између председника Украјине Петра Порошенка и аустријског канцелара Себастијана Kурца, а за истим столом седели су још хрватски премијер Андреј Пленковић, мађарски премијер Виктор Орбан, шеф бугарске владе Бојко Борисов, премијер Ирске Лео Варадкар и градоначелник Хелсинкија Јан Вапауори.

За столом поред њих седели су кандидати за носиоце листе ЕПП на предстојећим изборима за Европски парламент Манфред Вебер и Александер Стуб, немачка канцеларка Ангела Меркел, председник Савета ЕУ Доналд Туск, председник Европског парламента Антонио Тајани, као и председник Kипрас Никос Анaстасијадес.

Пред вечерашњи сусрет, у дворани у којој се одржава Самит, високи функционери ЕУ, међу којима председник Европске комисије Жан Kлод Јункер, европски комесар за проширење Јоханес Хан, известилац Европског парламента Дејвид Мекалистер, те и аустријски канцелар Себастијан Kурц посебно су се срдачно поздравили са српским председником.

Остале вести