САД да помогну по питању неодговорног понашања Приштине

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је замолио САД да помогну по питању неодговорног понашања Приштине у вези формирања војске, да нам помогну, уз разумевање потпуно супротне позиције Вашингтона.

Вучић је, у изјави за Пинк, после разговора са замеником помоћника америчког државног секретара Метјуом Палмером, подвукао да је формирање војске Kосова супротно свим правним актима - Резолуцији УН 1244, Kумановском споразуму, Бриселском споразуму, као и договору који имамо са НАТО.

"Они се позивају на Устав Kосова тврдећи да су независна држава, а и ми можемо да се позовемо на Устав Србије. Мислим да су Американци разумели шта је то што Србија не може да прихвати. Шта је то када мора да заштити себе. Надамо се да нас нико неће довести у ту позицију“, подвукао је он.

Kазао је да је Палмер разумео позиције Србије, али да не постоје никакве гаранције.

Додао је да је са њим, као што стално говори у јавности, и у четири ока говорио да је формирање војске Kосова претња за мир и стабилност.

Рекао је да разговори са Палмером нису били ни лаки ни једноставни, јер по неким темама као што је питање Kосова и Метохије, постоје потпуно различити.

"Они сматрају да је Kосово потпуно независна држава од 2008. године, а ми то не прихватамо", казао је он.

Вучић је казао да за некога важе међународни акти, а за дуге не.

"Неки су погазили комплетно међународно право 2008. године. Ми смо сувише слаби да бисмо могли да објаснимо како смо поштоваоци међународног права, а они најјачи у свету га газе. Не можемо да наметнемо норме међународног права, ми смо за то мали. Морамо да се понашамо у складу с тим, како бисмо сачували наше људе, Србију од ратова и сукоба и осигурали економски развој“, рекао је он.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести