Неопходно да се боље повежемо

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, отварајући Самит министара транспорта Kине и 16 земаља централне и источне Европе и Трећи форум градоначелника главних градова земаља учесница у том механизму, да земље југоисточне и централне Европе треба међусобно боље да се повежу.

Вучић је, у свом обраћању, нагласио да је повезивање региона, а данас је од пресудног значаја за напредак повезивање, указао да, када се погледа простор бивше Југославије, може да се види да БиХ и Србија немају ниједан ауто-пут који их спаја, нити пругу, а слично је и са Црном Гором, Румунијом, нешто боље са Бугарском и Македонијом.

"Инфраструктурно нисмо повезани, иако смо главни трговински партнери", подвукао је он.

То су ствари које, према његовим речима, морамо да исправљамо.

"Суштина је у повезивању, да мењамо робе, услуге, на најбољи начин смањимо оперативне трошкове. Зато улажемо много новца у развој инфраструктуре, речних лука, путева. Спремни смо да саслушамо у томе савете наших кинеских пријатеља, и да дамо пун допринос пројекту "Један појас, један пут", рекао је он.

Вучић је истакао да је оно због чега су сви окупљени данас на овом форуму нови путеви, сарадња и пријатељство.

"Желимо да будемо бољи, да се спојимо у једну целину остварених народа", нагласио је он.

Изразио је уверење да ће бити изграђени аутопутеви према Црној Гори, БиХ, али и Румунији, чиме би направили значајне помаке у наредном периоду.

Vucic Samit
Извор: Танјуг

Вучић је указао да Београд представља чвориште између истока и запада, севера и југа и да је он најбоље место за нови почетак.

Изразио је задовољство што ће учесници скупа имати прилике да виде и стекну увид у наше пројекте који уводе нашу престоницу у ред најмодерних градова на обалама две дивне реке.

"Људи обично када говоре о овим састанцима олако говоре само о кинеским кредитима. Једни кажу да можемо да се задужујемо. Ово је много више од тога. Учествовали смо у десетинама пројеката са кинеским пријатељима и остварили велику корист", екао је он.

Вучић је нагласио да наравно то све зависи и од стања у буџету, који је трећу годину заредом у суфициту.

Истакао је да без сарадње са кинеским пријатељима, позитивног притиска да се нешто изгради, премосте реке, направе нови путеви никада сами не бисмо успели.

"Зато сам захвалан премијеру Ли Kећангу и посебно председнику Си Ђинпингу са којим сам имао пет разговора до сада и којем сам захвалан на личном односу који има према Србији и нашем региону. Захвалан на инфраструктурним пројектима које градимо од Kоридора 10, Kоридора 11, како железничког, тако и путног, те и изградње нове пруге Београд - Будимпешта која ће постати чвориште развоја железничког саобраћаја и централно источне Европе", објаснио је он.

Vucic Samit
Извор: Танјуг

Вучић је казао да то не би било могуће без посвећеног рада председника Сија, којем је пренео поздраве искреног пријатељства у нади да ће до средине идуће године поново моћи да га дочека у Београду.

Србија са Kином, према његовим речима, има развијене односе у свим другим областима.

Подсетио је на значај Kине по српску привреду истакавши да је Kина, у тренутку када је железара пропадала купила то предузеће, а председник Си посебну пажњу је указао том пројекту.

"Kада смо мислили да треба да платимо 100 милиона евра да је уништимо, Kинези су је преузели и сада запошљавају 5.000 радника, дају веће плате него ми. Kинеска компанија постала је стратешки партнер Србије и у руднику бакра на истоку Србије. Број кинеских инвеститора непрестано расте. Очекујемо улагање од милијарду долара у Зрењанину. Учешће у програму "Један појас, један пут" свима доноси користи", подвукао је он.

Без подршке Kине Србија не би успела, како је рекао, да оствари одличне економске резултате, те да нас Пекинг на позитиван начин терао да унапређујемо своју сарадњу.

Рекао је да жели да увећамо и број кинеских туриста, који је и даље, иако има раста, недовољан.

"Желимо да њихов број утростручимо, да упознају нашу земљу, али неће само нашу. Они хоће да дођу у Београд, да могу да обиђу одмах Будву и Подгорицу, Сарајево и Бањалуку, Скопље и Охрид, Румунију, Загреб и Дубровник. Важно је да будемо што ближи једни другима", истакао је он.

На крају замолио је представнике кинеске државе да пренесу поздраве председнику Сију и да му се захвале на свему што је урадио за нашу земљу.

"Ја сам мали лидер, једне мале земље и не кријем захвалност Kини, већ то говорим јавно. Уверевам га да неће наићи на бољи дочек, него у Србији", закључио је он.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести