У Kини, од извоза меса до "летећих аутомобила"

Најновије
Извор: Танјуг

Од свих 16 централно-источних земаља, које су део иницијативе "Један појас, један пут", Србија већ повлачи највећа средства, а у разговорима делегације са председником Александром Вучићем, у Пекингу, отворен је читав низ нових тема и предложено много пројеката на којима би Kина и Србија могле заједно да раде.

Председник Вучић је данас новинарима потврдио да се ти разговори, односно предлози, крећу од извоза индустријских остатака у преради свињског меса, до сарадње на производњи "летећих аутомобила".

"Има пуно идеја о којима разговарамо са Kином. Од ситних ствари, како, на пример, да у наредних шест месеци решимо питање извоза свињских ногу, папака и свега онога што се код нас баца или не користи у довољној мери. Па до тога да размишљамо да им кажемо ''дајте да видимо шта ћемо са тим литијумом и јадаритом у Западној Србији", рекао је Вучић и наставио:

"Да вас замолимо за фабрику електричних аутобуса и електричних аутомобила, до тога да знамо да радите прототип летећих аутомобила, хајде да пробамо да нешто од тога направимо у Србији", пренео је Вучић данас после сусрета са кинеским лидером Си Ђинпингом, а уочи наставка посете Kини, сусрета са премијером Ли Kећијангом и учешћа на састанку "Нових победника", у оквиру Светског економског форума, "летњег Давоса" у Тјенђину.

Србија већ повлачи највећа средства захваљајујући својим пројектима, и то више нису пројекти као што су били раније.

Vucic konferencija kina
Извор: Танјуг

"Реч је о преференцијалним кредитима, а не комерцијалним, за инфраструктурне радове", прецизирао је Вучић.

Захваљујући сарадњи с Kином, некадашњи гиганти, који су годинама били проблем Србији, данас то више нису, а током актуелне посете било је речи са кинеском страном и о изградњи индустријске зоне у Смедереву и Борчи.

Председник је најавио да ће сутра у Пекингу бити разговора и са Синопеком, највећом нафтном петрохемијском компанијом на свету, како би се пронашло решење за петрохемијски комплекс у Србији.

Vucic konf kina
Извор: Танјуг

"Оно што они знају то је да ми, упркос некада прикривеним, некада мањим, некада већим притисцима, чувамо своје пријатељство с Kином. Они то поштују. Србија је независна и суверена земља, која сама доноси своје одлуке за разлику од неких других. То има своју цену коју плаћамо на некој другој страни, али мислим да водимо добру политику", истиче председник Србије.

Вучић је поручио да Србија хоће "економски да побеђује у региону" и да се држава економски убрзано развија.

РТБ Бор ће, каже, оног секунда када Kинези отворе рудник Церово и уложе 300 милиона као и додатни новац у Мајданпек, то ће донети додатних 1,5 посто раста БДП-а.

"Причамо о огромним бројевима. А, да би људи разумели у Србији, 1,5 посто обично значи да имамо 600 милиона евра годишње више, које можемо да потрошимо а да нисмо задуженији".

Вучић је поређења ради, рекао да деоница пута Прељина-Пожега, кошта 600 милиона евра.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести