Надам се добрим вестима из Кине

Vucic na poslovnom forumu
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио да са великом жељом и очекивањима вечерас путује у Кину, као и да су најмоћније компаније из те земље најавиле да са нама хоће да разговарају.

"Надам се и очекујем да ћемо донети добре и важне вести за наше грађане и додатно убрзати раст наше економије", рекао је Вучић после учешћа на српско-индијском привредном форуму, а уочи посете Кини, почетком наредне седмице.

Указујући на значај те посете, указао је да ће се по пети пут срести са кинеским председником Си Ђипингом и да је то огромна част за нашу малу земљу, као и да ће се разговарати о свим облицима сарадње.

Истакао је да се очекује много споразума, а као најважнији навео је споразум са "Зиђином" за РТБ Бор.

Он је подсетио да је у четири наврата покушано да се пронађе партнер за Бор, али да нико није хтео да учествује и да су у отвореној тендерској процедури стигле две понуде Русије и Кине.

"Спасили смо Бор", рекао је Вучић, и истакао да тај уговор значи и спас за источну Србију, не само Бор и Мајданпек, већ и Неготин, Зајечар, Књажевац.

Он је истакао да ће значај споразума са "Зиђином" да се осети 2020. године и да ће се то одразити на додатних 1,5 одсто привредног раста годишње.

Објаснио је да ми то сами не бисмо могли и да су доспеле обавезе РТБ биле 1,2 милијарди евра.

Рекао је и да ће бити потписан уговор "Линглонгом" од готову милијарду долара што ће променити готово све у Зрењанину, али и средњем и јужном Банату и целој Србији бити од значаја.

Најавио је и друге споразуме везане за инвестиције у Зрењанину, као и за индустријску зону и друге важне инвестиције и значајне пројекте за напредак Србије.

Вучић је рекао и да може да се похвали тиме да ћемо први пут купити и наоружане беспилотне летилице за нашу војску.

Казао је и да је Икарбус још једна уништена фабрика за време претходне власти са око 1.300 људи и да се за њу налази стратешки партнер.

Најавио је сарадњу са Кином и кинеском банком када су у питању обилазница око Београда, Коридор 10 и други инфраструктурни пројекти.

Каже и да сваки пут поново кинеске пријатеље моли за нешто ново, али да када се све заврши то значи смо решили велике бриге и да ће новац моћи да се врати повериоцима.

Истакао је да ће Србија за три године имати најбржи раст у Европи, не рачунајући Ирску.

"Сада смо други, Ирску не можемо да стигнемо, све друге можемо да стигнемо и побеђујемо", рекао је председник.

Говорећи о продаји ПКБ-а рекао је да је то предузеће било 90 милиона евра у минусу, и да је претходна власт задужила ту компанију.

"Ми хоћемо здрав економски модел, капиталистички модел производње као у свету", истакао је Вучић наводећи да то значи да радници имају посао, а да држави иде порез.

Он је рекао и да је веома задовољан данашњом посетом потпредседника Индије Србији и да ће то значити нове послове са том земљом.

Вучић је истакао да отвореност Србије према земљама Азије и Африке доноси нови квалитет у инвестирању и позицији Србије и навео да су Србију у протеклом периоду посетили највиши званичници Јапана, Кине, Индије, Уједињених Арапских Емирата, Казахстана и да се од сарадње са тим земљама много очекује у будућности.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести