Вучић примио новоименовану амбасадорку Аустралије Рут Стјуарт

Vucic i Rut Stjuart
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименоване амбасадорке Аустралије Рут Стјуарт, изразивши наду да ће заједничким радом унапредити билатералне односе двеју земаља.

Председник Вучић је рекао да се између Србије и Аустралије интензивирају контакти и политички дијалог, што даје импулс сарадњи у различитим областима, па је видљиво и интересовање аустралијских компанија за пословне прилике у нашој земљи. "Радује нас то што двадесетак српских компанија успешно сарађује са аустралијским ИТ сектором“, истакао је председник Вучић.

Он је посебно захвалио Аустралији што кроз различите пројекте помаже у решавању проблема најосетљивијих друштвених категорија, што подразумева запошљавање особа са инвалидитетом, помоћ деци са сметњама у развоју, помоћ жртвама насиља, унапређење економског положаја жена у руралним областима, образовање чланова ромске заједнице и друго.

Амбасадорка Стјуарт је истакла да је и бројна српска заједница у Аустралији важан чинилац у повезивању двеју земаља. Она је нагласила подршку Аустралије европским интеграцијама Србије и изразила наду да ће две земље искористити добре политичке односе да унапреде економску сарадњу, наводећи Рио Тинто као пример сарадње.

У разговору о регионалној ситуацији, председник Вучић је истакао да су мир и стабилност у региону од највеће важности за Србију и да је зато посвећен налажењу компромисног решења за питање Косова, иако није оптимиста да ће до њега доћи у скорој будућности.

Остале вести