Тражићемо заједнички именитељ за компромис

Најновије
Извор: Tanjug

Председник Србије Александар Вучић оценио је да су данашњи разговори у Бриселу били веома сложени и да је договорено да се они наставе како би се тражио заједнички именитељ компромисног решења, као и да се сачува мир и стабилност у односима Београда и Приштине.

Он је у краткој изјави новинарима после састанка рекао да данашњи разговори свакако нису били лаки и да постоје две ствари око којих су се договорили.

"Једна је да разговоре наставимо, да покушавамо да тражимо заједнички именитељ компромисних решења и друга ствар је да чувамо мир и стабилност у односима између Београда и Приштине", рекао је Вучић новинарима.

Навео да не би имао више ништа да дода, а ако у једној реченици може да каже, то је да Албанци и Хашим Тачи би желели да добију све и траже све за Албанце са Kосова, док се Београд труди да пронађе компромисна решења у коме ниједна страна не би била унижена.

"Ја се наравно борим за Србију и српску страну у којој интереси друге стране не би били сасвим занемарени", рекао је Вучић да позиција и разговори нису лаки за било кога.

Важно је да се разговара, да се сачува мир и решавају проблеми "за будућност, због будућности и да не би било сукоба каквих је било раније." 

На питање новинара да ли ће прихватити независност Kосова, председник Србије Александар Вучић рекао је:

"Управо такав тип разговора имам на свакодневној бази - да ли ћемо постићи компромис, какво би било компромисно решење. Једино компромисно решење које нам нуде све косовске политичке стране, поготову Хашим Тачи и сви остали, јесте увек само признавање независне државе Kосова. То тако не функционише", рекао је Вучић.

Морамо, додао је, да седнемо и да покушамо да и једни и други кажемо својим грађанима да морамо да постигнемо компромис о многим важним питањима.

"Ви не можете бити апсолутно задовољни, а ни ми не можемо бити апсолутно задовољни. Ако су обе стране једнако незадовољне, то би значило да можемо да постигнемо право на  компромисно решење", поручио је.

На констатацију новинара да је прошли пут договорено да се проблеми решавају на миран начин, али да је и поред тога дошло до пар инцидената, Вучић је рекао да се разговарало о томе и да су данас предузете неке врсте "техничких корака" како да се то спречава у будућности.

Он је нагласио да је његов посао да брине о безбедности Срба и да се сачува њихова сигурност и безбедност.

На питање које даље кораке очекује што се дијалога тиче Вучић је рекао да је питање тешко, а одговор још компликованији из простог разлога што је ситуација таква, и што је реч о проблему који постоји 150 година и више на различите начине.

"Али имате ли право да прекинете разговоре и све оставите емоцијама и страстима да решавају и све узму под своје - мислим да на то немате право. Зато је Србија одлучна да разговоре настави и када буду заказани ми ћемо те разговоре да наставимо у доброј вери и најбољој намери да до решења дођемо", рекао је председник Србије и додао:

"А да ли ћемо до решења доћи, до тога да можемо да понудимо нашим друштвима некакво решење то ћемо да видимо - нисмо близу тако нечему".

Извор: Танјуг

Остале вести