Отварање ТАНАП-а, Ердоган дочекао Вучића

Најновије
Извор: Информер

Председника Србије Александра Вучића данас је у Ескишехиру дочекао председник Турске Реџеп Тајип Ердоган на свечаности отварања Трансанадолијског гасовода (ТАНАП).

Вучић у Ескишехиру борави на специјални позив турског лидера, са којим је попричао кратко по доласку, а на свечаној бини стајао је поред Ердогана, заједно са председницима Украјине и Азербејџана, Петром Порошенком и Илхамом Алијевим.

"Моје присуство данас овде представља нову, врло видљиву потврду успешних билатералних односа Србије и Турске, који доприносе како напретку наше две земље, тако и региона Западног Балкана", рекао је председник Србије у обраћању.

Извор: Танјуг

Изградња ТАНАП-а је веома важна из два разлога: прво, зато што даје наду да регион југоситочне Европе неће остати изолован када су у питању велики енергетски пројекти.

Друго, рекао је, зато што ће овај пројекат побољшати енергетску повезаност овог дела Европе, а самим тим ће имати и утицај на побољшање инвестиционе климе и, уверен је, долазак нових инвеститора у земље региона.

Све ће то, како каже, допринети јачој регионалној сарадњи за шта се и сам увек свесрдно залагао.

"Србија жели да види регион који је повезан инфраструктурним пројектима, али истовремено повезује земље региона са другим земљама", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, енергетска безбедност и сигурно снабдевање су кључан фактор економског прогреса не само за неку појединачну земљу попут Србије, већ и за регион у целини.

"А убеђен сам да ће ТАНАП и Јужни гасни коридор, азербејџански, томе допринети", рекао је Вучић.

Он је нагласио да је на свечаности данас, на позив председника Ердогана, којем је, као и Алијеву, честитао на том пројекту.

Поручио је да је веома срећан што је у Турској поново, само месец дана после званичне посете, када је имао разговоре са председником Ердоганом и другим турским званичницима али и када је српској делегацији указано изузетно гостопримство.

Подсетио је да је недавно био и у званичној посети Азербејџану када је потврђено да је, како каже, Србија озбиљан и поуздан партнер који успешно гради мостове пријатељства на међународној сцени.

Вучић је рекао да зна да и у Турској има људи који сумњају у велике пројекте које Ердоган реализује за своју земљу и народ.

"Ми се дивимо начину на који је председник Ердоган урадио одређене ствари за свој народ и своју земљу. Под Вашим руководством Турска ће имати не само добре односе са Азербејџаном што је природно, већ и са Србијом, што је до пре неколико година било незамисливо али смо захваљујући вама успели да изградимо мостове и надам се да ћемо успети да их очувамо и унапредимо у будућности", истакао је Вучић, обраћајући се турском колеги.

Алијев је рекао да се данас "исписује нова страница у историји 21. века".

Извор: Танјуг

Вучић је уочи одласка у Турску раније данас рекао да је за нашу земљу важно да стално унапређује односе са Турском.

"За нас је ово, пре свега, од великог билатералног значаја, част је за нас да будемо позвани, иако не мислим да у ТАНАП-у ће бити много гаса за Србију, али ће бити за Италију, Албанију и друге земље", рекао је Вучић.

"Хоћу да имамо најбоље односе са Турском", поручио је Вучић и нагласио да је важно да покажемо стални напредак односа Србије и Турске.

ТАНАП-ом ће из Азербејџана кроз Грузију и Турску бити транспортован гас до Италије и Европе, а експерти у Србији се надају да би и наша земља у будућности могла имати користи од овог гасовода и прикључити се на један његов део.

Гасовод ТАНАП, вредан 10 милијарди долара и дужине 1.850 километара, повезује Каспијски басен са југоисточном Европом, а реч је о пројекту који треба да транспортује гас од азербејџанског налазишта Шах Дениз 2 на Каспијском мору кроз Турску до Европе.

Извор: Танјуг

Остале вести