Срби треба да живе нормално и граде добре односе с Хрватима

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас Србима у Хрватској да се не осврћу на увреде да су четници.

Он је, у обраћању новинарима, након састанка са Србима у Вргинмосту, реаговао на констатацију да су Срби називани у хрватским медијима и јавности четницима, а Вргинмост центром четника.

Нагласио је да они треба да живе нормално по своме, да граде добре односе са комшијама Хрватима, да не показују било какву нервозу и да гледају како себи да обезбеде више посла.

Позвао је новинаре на обе стране да стишају мало емоције и да сви покажемо да смо у стању да на рационалан начин разговрамо о свим проблемима.

Према његовим речима, важно је да решавамо проблеме обичних људи у будућности.

Kазао је да је у Вргинмосту разговарао и са много Хрвата, да су га у школи сачекали и Хрвати и Срби, и да није ни знао које је дете које националности, те да је донео мало помоћи, као и да ће то бити политика Србије у будућности.

Упитан шта очекује од председнице Хрватске по питању побољшања положаја српске заједнице Вучић је казао да је разговор који је имао са њом био важан и да верује да ће она оставрити добар резултат за припаднике хрватске мањине у Србији, што ће значити остварење више права Срба у Хрватској и већу пажњу коју ће добити.

"То су конкретни резултати које ћемо имати и биће највидљивији“, нагласио је он. Рекао је да верује у добре ствари у будућности, у више поштовања, разумевања, као и да се нада мањим емоцијама.

Захвалио се хрватској држави на одлично организованој посети, као и Србима на одличном дочеку.

На питање да ли је реална његова идеја о заједничком економском тржишту у региону Вучић одговара потврдно.

"Реално је када људи желе да говоре о реалном и рационалном животу и ономе што је важно за њихове судбине. Тешко је када људи имају емоционални приступ и када мислите да се на мржњи нешто може изродити", рекао је он.

Уверен је да је то будућност, да је важно за све.

"Можете да одбијате ту идеју годину, три или пет, али после тешко. После тога људи морају на то да рачнају. Људу ће тражити бољи живот", закључио је он.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести