Понизност није мера поштовања, нећу се додворавати

Најновије
Извор: Танјуг

Понизност није мера поштовања, поручио је данас председник Србије Александар Вучић делу хрватских новинара и додао да од њега не треба да очекују да се додворава и понижава, нити да пристане на понижавање Србије.

Вучић је то рекао у разговору са новинарима у Вргинмосту, у којем су новинари хрватског огранка Н1 телевизије и телевизије Нова инсистирали на његовом говору у Глини, те да ли ће се оградити од тог говора.

"Оно што ви не разумете то је да су наша виђења онога што је било 95. године потпуно различита", рекао је Вучић, у настојању да објасни да потпунио различит поглед Срба и Хрвата на прошлост не сме да буде разлог да не разговарају о будућности.

"Kод вас је мера подршке и поштовања и љубави према неком директно пропорционална мери понизности коју би према вама требало да покаже", рекао је Вучић и додао:

"Такву врсту понизности, страха и потребе да вам се додворавам никада нећете видети", рекао је Вучић.

На том питању, иначе, и извињењу, део хрватских медија инсистирао је још уочи посете српског председника, током ње, а обраћање у Вргинмосту искористили су да га још једном поставе.

На питање ТВ Нова о томе да ли ће се извинити и да ли тај говор оптерећује односе две земље, Вучић је рекао:

"Чуо сам безброј истих питања. Интересантно је да је та мера ваше подршке и поштовања директно пропорционална понизности, коју очекујете од некога ко би дошао међу вас. Такву врсту понизности с моје стране, или страха и потребе да се додворавам, никад нећете видети", одговорио је председник Србије.

Вучић је додао да је једини територијални спор који имају две земље питање границе на Дунаву.

Приметио је да је био учтив, одговоран и озбљан, те да на увреде није одговарао увредама и тешким речима. 

"И данас сам слушао лажи и неистине о себи и немам проблем да на то одговорим", рекао је Вучић додавши да Срби и Хрвати имају потпуно различите погледе на оно што је било пре 23 или 28 година, али да то не значи да не треба да живе заједно и да разговарају.

Kаже и да је срећан јер ниједан хрватски председник или премијер са којима се нико у Србији не слаже никад неће доживети у нашој земљи такву хајку, на какву је он наишао.

"Рекао сам, ваша жеља да према некоме имате пристојан однос увек мора бити диркетно пропорционална мери понизности која се мора показати. Нећете то да доживите. Рекао сам да немамо територијалних проблема са Хрватском. Једино што вам је било потребно јесте - да ли би добили нешто што би користили за лично понижавање председника Сбрије. Тај филм нећете гледати", каже он.

"Синоћ су ми саветници показали какве су емисије биле о мени на ХРТ-у. Ја сам се на то насмејао. Слушао сам приче о бахатом четнику, иако ми нико у широј породици није био четник", каже Вучић.

Навео је и да су све куће Вучића 92. године у селу Чипуљић спаљене, а да он није тражио извињење, него да је желео да причамо о будућности.

"Једино што је вама било потребно, то је хоћете ли да добијете нешто што бисте могли да искористите за лично унижавање председника Србије и некога из Србије. Тај филм, стоти пут вам понављам нећете да гледате, А је л вас занимало можда ко је спалио моје куће или вас то не интересује јер је то неважно - тежа је једна реченица него што је неко некоме спалио или неко некога убио", навео је Вучић.

"Такве гадости о себи сам чуо на националном програму, не памтим од 90. Нисам се нарочити насекирао. То је и мера разлике на којој морамо да инсистирамо", поручио је Вучић.

"А, та врста понизности, потребна да би неко био добар да се ''кандидује'' да разговара са неким из Хрватске, то није добар пут. То ни до чега неће довести", сматра председник Србије.

На поновљено инсистирање хрватских новинара по истој теми, он је поновио да су наша виђења шта је било 95. потпуно различита.

"Ви када хвалите Олују, то је празник у Хрватској и ми вас разумемо. А за нас је то дан туге и то је код свих Срба исти случај, и оних који живе овде и оних у Београду", каже он. На добацивање да у том говору помиње "велику Србију", узвратио је да тога у говору уопште нема, да су то додали, али и да нема места њиховој нервози.

На добацивање да у том говору помиње "велику Србију", узвратио је да тога у говору уопште нема, да су то додали, али и да нема места њиховој нервози.

"Нешто вам не иде, па се секирате. Јурили сте ме, па уђе неки посланик да ми добацује. Само због једне ствари сте дошли, ништа вас друго не занима", рекао је Вучић, замоливши их за пристојност и стрпљење да саслушају његов одговор, ако га већ питају.

На питање како се осећа у Хравтској, каже да се осећа одлично свуда.

Председник Вучић је одговарајући на питање да ли је реално да се оствари све оно о чему се говори протеклих дана, попут бесцаринске уније, унапређења економске и привредне сарадње, решавања проблема несталих. . . рекао да постоји заједничка будућност региона и да нема могућности да се то избегне, јер грађани обе земље очекују бољи живот.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести