Борим се за Србију и наш народ

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће током боравка у Њујорку имати пуно важних састанака са светским лидерима, као и да ће у оквиру Генералне скупштине УН одржати говор у уторак између 19.30 и 20 сати по српском времену и да ће говорити пре свега о нарушавању свих принципа међународног јавног права.

Извор: ТВ Пинк

"Главни део за нас је 24. септембар, уторак, негде око 19:30 или 20 сати по српском времену. Тако да сад не могу баш тачно да кажем јер то никад не знате да ли ће неко да говори 10, 15 или 20 минута, да ли ће неко да се не појави и тако даље, али то је то. Тако да мислим и верујем да ћемо имати много, много сусрета", рекао је председник Вучић новинарима.

Најавио је да ће у понедељак кренути и са одликовањима онима који су нам помогли по питању резолуције у Сребреници, када смо успели да већину света имамо на страни која не жели осуду Србије.

"И то је велики успех и ми ћемо се сусрести са Ванг Јием и са Мицотакисом и другима", рекао је председник Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће током боравка у Њујорку имати пуно важних састанака са светским лидерима, као и да ће у оквиру Генералне скупштине УН одржати говор у уторак између 19.30 и 20 сати по српском времену и да ће говорити пре свега о нарушавању свих принципа међународног јавног права.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је истакао да ће доста опширно, темељно и озбиљно говорити пред УН.

"Свакако ћу говорити о позицији Србије, о њеном погледу у будућност, о ономе што је важно за нашу земљу, а то је економија, али и о урушавању и нарушавању свих принципа међународног јавног права и данас ћу о томе да говорим.

Колико је то понекад трагикомично, када једни другима ти велики почињу пребацивати колико пута су погазили норме међународног јавног права. И њима то не служи ничему, осим да би могли да газе када газе права мањих земаља и за међусобне препирке када их газе и једни и други. А ми мали морамо да се везујемо за то и да гледамо како и на који начин да преживимо и како да гурамо напред", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је да ће имати билатералу са турским председником Реџепом Тајипом Ердоаном после дуго времена.

"Имамо много тога што бисмо морали да прођемо заједно. Постоје ствари због којих нисмо срећни, сигуран сам да постоје и код њих ствари због којих они нису срећни у нашем односу, али постоји много добрих ствари које развијамо заједно, од економских односа до свих других.

Наша билатерална размена је до 2023. дошла до 2,3 милијарде. Ове године је већ у првих седам месеци прешла 1,6 милијарди, тако да верујем да ће расти српски извоз рафинисаног бакра. Оно што увозимо је нерафинисани бакар, а извозимо рафинисани бакар и ту нам Зиђин страховито много помаже. И верујем да на томе треба да радимо. Истовремено смо председник Ердоган и ја поставили циљеве да би требало да се дође до три, па затим и до пет милијарди евра укупне трговинске размене", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да ће наша делегација вечерас имати први од састанака и вечеру у Атлантском савету, где ће бити многи гости.

"Ми имамо и друге неке састанке и организацију великог пријема Гзавијеа Бетела, где ће бити огроман број светских државника са којима треба да разговарамо. Сад не знам да ли ћемо стићи да имамо састанак са Нетањахуом јер видим да је померио свој долазак у УН, али по свему судећи ће доћи на свој "слот" уколико се не буде погоршавала ситуација на Блиском истоку и верујем да ћемо обавити и ту врсту разговора", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да ће наша делегација имати и пословне разговоре са Филипом Морисом и са неким другим компанијама које послују у Србији, а које су пре свега лоциране и чије је седиште у Сједињеним Америчким Државама, покушати да привучемо и неке нове инвеститоре.

Председник Вучић је говорећи о данашњем учешћу на Самиту о будућности у УН рекао да је на иницијативу Генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша постављено пет великих акција које се тичу одрживог развоја и финансирања развоја, што је тачка један.

"Тачка два су мир и безбедност у свету, затим енергетика и климатске промене, млади и њихова будућност, тачка четири и тачка пет трансформисање управљања у различитим земљама. А сада, кроз резолуције које су доносиле Уједињене нације, дошло се до тога да су сви поново почели да траже решења о мултилатерализму и о договорима унутар Уједињених нација", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић истиче да постоји такозвани Глобални југ, земље у развоју и постоје велике силе, посебно западне силе и да су велике разлике између њих.

"И око начина финансирања развоја или убрзаног развоја земаља у развоју, велике су разлике, запад не би нарушио своју већ постојећу политичку архитектуру. Ове земље траже да се одвоје питање климатских промена од финансирања развоја, јер у противном неће имати довољно новца да обезбеде и учине све што је потребно да би се изашло у сусрет огромним захтевима да се зауставе климатске промене, односно последице које оне доносе, а обично су те земље најугроженије. Дакле, од карипских земаља до Вијетнама, до многих афричких земаља", изјавио је Вучић.

Председник Вучић навео је да су за нас посебно значајне ствари које се тичу финансирања развоја.

"Ту сад имате такозвану Групу 77 земаља које имају своје захтеве, а њих подржава и Народна Република Кина и наравно западну политичку архитектуру која би да сачува и финансијску архитектуру. О миру и безбедности у свету да и не говоримо о свим разликама које ту постоје. И постоје наравно око владавине права и како то иде управљање државама, где западне земље инсистирају на вредностима које су прихватљиве и које су добре, али наравно ту има претеривања које вуку ка покрету, где се негирају породичне вредности. И опет имате коалицију Кинеза, Руса и земаља у развоју које би желеле по сваку цену да се истакну породичну вредност", навео је председник Вучић.

Председник Вучић изјављује да ће бити на самиту и канцелар Шолц и Антонио Гутереш.

"Говорићу и ја, имамо до пет минута, три или пет минута, али верујем да ће бити довољно да искажемо све што нам је потребно", додао је председник Вучић.

По Резолуцији 1244 Приштина нема право на постојање било каквих оружаних снага

Председник Вучић изјавио је у Њујорку да по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН привремене институције самоуправе у Приштини немају права на постојање и формирање било каквих оружаних снага.

"Није то нешто што може да угрози Војску Србије, али може да угрози опстанак Срба на Косову, нема никакве сумње", рекао је председник Вучић, одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву министра одбране привремених институција самоуправе у Приштини у којима је најавио трансформацију тзв. косовских безбедносних снага у војску.

Председник Вучић је подсетио да је по Резолуцији 1244 тзв. ОВК морала да буде расформирана, а уместо тога је, како каже, Приштина направила своју војску.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће током боравка у Њујорку имати пуно важних састанака са светским лидерима, као и да ће у оквиру Генералне скупштине УН одржати говор у уторак између 19.30 и 20 сати по српском времену и да ће говорити пре свега о нарушавању свих принципа међународног јавног права.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је оценио да се рат у Европи (сукоб у Украјини) мора што пре завршити, као и да би Србија и Европа имали већи економски раст да рата нема.

Председник Вучић најавио је сусрет у Њујорку са председницом ММФ-а Кристалином Георгијевом.

Мир је за нас од пресудног значаја, отворио би Србији могућност нове сарадње

Председник Вучић изјавио је да је за Србију мир од пресудног значаја, наводећи да би мир Србији отворио могућности за нове сарадње, на пример са Русијом.

"Наш је интерес да дође мир, наш је интерес да Немачка, Француска иду напред. Имамо много компанија у Србији, када оне почну да раде много јаче и више, тог секунда ће наш "ас" бити већи. За нас је мир од пресудног значаја", рекао је председник Вучић новинарима у Њујорку, на питање како ће Србија да задржи тренутну економску и спољнополитичку позицију због притисака и ратова у Украјини и на Блиском Истоку.

Председник Вучић је истакао ће мир Србији да отвори нову врсту сарадње са Русијом, наводећи да сада "ако извезете три кутије шибица, рећи ће вам да сте послали нуклеарну бомбу".

"Безброј проблема које имате на сваки начин. Пре три четири године смо извозили, реекспортовали нешто ја погледам вредност робе 13,4 милиона евра. То на дневном нивоу потрошите за било коју државну институцију, то је буквално кикирики кад причате о великим парама. А ви ми причате да смо за годину дана извезли Русима 13,4 милиона, не знам којих фрижидера и телевизора, а они су из тих фрижидера и телевизора вадили неке компензаторе па су то стављали у дронове", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да држава не може ништа нормално да ради док нема мира.

"Људи у свету то виде. И сад смо на прекретници или ће се ући у озбиљнији сукоб, Американци су некако контролисали ово на Блиском истоку, надам се да ће и даље да контролишу и да сачувају тај мир. Ако се овако настави, буде ли још неки пејџер, онда је ту однео ђаво шалу. А у Украјини морају сви да уложе напоре, само се прекине. Јер ако се не прекине, онда ће се ићи до краја и биће најгора катастрофа", оценио је председник Вучић.

Како је навео председник Вучић, постоји много области у којима треба ствари да се "помере", као што је сада започето у области здравства.

"Мораћемо додатно, уз многа улагања која су и пре тога постојала, мораћемо у енергетици да драматично мењамо ствари, али и у многим другим секторима", рекао је председник Вучић.

Чекам да ме позову у Скупштину и да их поново поразим аргументима

Председник Вучић поручио је опозицији да чека њихов позив да дође у Скупштину да разговора не само о АП Косову и Метохији већ и о литијуму и да их као и увек порази озбиљним аргументима и истином.

"Спреман сам да дођем да разговарамо о Косову и Метохији, спреман сам и да причамо о литијуму", изјавио је председник Вучић у Њујорку, коментаришући изјаву лидера Зелено левог фронта Радомира Лазовића да се плаши да дође да одговара на питања и разговара са онима који мисле другачије.

Председник Вучић је у Њујорку, где ће учествовати на 79. заседању Генералне скупштине Уједињених нација и разговарати са лидерима више од 40 земаља, нагласио да чека да га опозиција позове у Скупштину, и да их као и прошли пут чак и када салу није напуштао ни на секунд 14 сати, убедљиво порази и то не зато јер је паметнији, већ зато што се служи озбиљном аргументацијом и истином.

"Чекам да ме позовете у Скупштину и растурићу вас као "Панта питу" аргументима и чињеницама, а не лажима", изјавио је председник Вучић и нагласио да га тај човек не интересује уопште, као ни сви они који желе да, како је рекао, сваку саобраћајну несрећу, сваки ужас који нам се догоди, да као и Косово и Метохију злоупотребе у политичке сврхе.

Председник Вучић је додао да би они за дан уништили државу, да им се повери макар и на један дан.

Председник Вучић подсетио је на монетарну стабилност, редовна примања, повећања плата и пензија, 550.000 новозапослених у односу на период од пре 12 година и нагласио да ипак та стабилност може да се наруши лако, ако би на власт дошли неки други.

"Молим вас изаберите их нека вам реше Косово и Метохију, јер ја не могу. Ја једино могу да се борим", изјавио је председник Вучић и нагласио да га критикује човек који се бори за независно Косово.

Председник Вучић је рекао да је наш проблем што нисмо поштени према себи и да је једино што они који нису његови истомишљеници, знају да кажу да су против свега.

Председник Вучић подсетио је да 16 година после једностраног проглашења независности Косова, актуелна власт издржава све притиске и да је пронашла 27 или 28 земаља које су повукле признање.

"Борите се и даље, у немогућим условима, у апсолутно немогућим условима, у којима нећете да угрозите мир, у којима нећете да гину ваша деца, а у којима желите да по сваку цену сачувате свој народ на Косову и Метохији, где издвајате све више и више новца, где се на сваком састанку борите, где их подсећате на све оно на шта нису смели да их подсећају" рекао је председник Вучић и нагласио да он није тај који је 2010. извукао из Уједињених нација преговоре о Косову него управо садашња опозиција и да он није већ они тражио мишљење Међународног суда правде.

"Срам их било. И што би рекао Милорад Додик, само зато што сам успео да вратим то на агенду и да се борим за то, сам сам крив. Требало је као они да кажем, а јој добро, завршено је", изјавио је председник Вучић.

Наш проблем је, како је рекао председник Вучић, што нисмо поштени према себи и што они који нису његови истомишљеници, једино знају да кажу да су против свега.

"Данас је недеља, као и свака где нисам са својом породицом и морам да радим касно у ноћ. Што ми то треба? Немам рачуне, ни куће на Флориди и швајцарским језерима, него се трудим да се борим за нашу земљу", додао је председник Вучић и навео да док он ради ти људи само говоре да је увредио 80 одсто људи када је рекао да им је предлог закона "имбецилски" јер "појма немају шта пишу".

Остале вести