Водимо слободну, слободарску и независну политику

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра учествовати на радном ручку који за лидере са Западног Балкана организује председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и да ће то бити важан састанак на коме ће бити реч и о проблемима, као и да очекује коректан разговор.

Извор: ТВ Пинк

"Биће свакако важан састанак где ће се разговарати о агенди раста, о реформама неопходним на путу за јединствено европско тржиште, што значи пре тога јединствено балканско тржиште. Разуме се, биће говора и о проблемима и о свему другом, али верујем да ће то бити један важан састанак у којем ће нам председница Европске комисије указати на то да ће Марта Кос водити онај део који је у ЕК задужен за проширење ЕУ и да ћемо имати прилику да се упознамо са њиховом новом агендом", рекао је председник Вучић за ТВ Пинк.

Изразио је уверење да ће то бити коректан разговор и напоменуо да то, ипак, зависи увек и од Приштине и од Сарајева.

Не мислим да може да буде било какав проблем на том скупу, додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да мора одмах да се врати у Београд, јер је обећао сину Вукану да ће га водити на утакмицу Звезда - Бенфика.

Приштина никад није желела стварни дијалог и разговор

Председник изјавио је данас, поводом јучерашњег одбијања Приштине у Бриселу да учествује у трилатералним разговорима, да они никада нису желели стварни дијалог и да не мисли да нас по том питању очекују бољи дани.

"Они никада нису желели дијалог. Ми се никада нисмо ни руковали. Дакле, ми никада нисмо имали стварни дијалог и стварни разговор. Нису га желели, покушавали су триковима на све могуће начине да увек окриве Београд за нешто што се лоше догађа на терену", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, имамо посла са људима који су "енверхоџисти".

"Неко каже стаљинисти, а видео сам да људи користе тај термин. Ја их не бих тиме чак ни частио. Дакле, али свакако анархистичка, марксистичка, хоџистичка идеологија, која има своје циљеве, а први и основни циљ је протеривање Срба и уништење српског народа на КиМ и све што може да се учини против Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра учествовати на радном ручку који за лидере са Западног Балкана организује председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и да ће то бити важан састанак на коме ће бити реч и о проблемима, као и да очекује коректан разговор.
Извор: Принтскрин

Како је додао, кад имате такав циљ, а немате ништа економски да понудите, немате нових фабрика, немате значајан део страних инвестиција, немате друге циљеве које постављате, онда је јасно да ћете то да радите.

"Они не желе дијалог, они не желе разговор, јер они кажу, ми смо суверена држава и немамо о чему да разговарамо. И када се то догоди, онда ви видите да сте у ствари у тешкој ситуацији, а желите да наметнете разговор онима који не желе ни да вас чују, а и који не желе ништа да вам кажу, осим да буде спроведено то што је њихова политика", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да нас ту не чекају добри или бољи дани, већ сматра да ће бити безброј проблема.

"Али полако се ми припремамо и за Народну скупштину и за наше мере и наше је да помажемо нашем народу, да увек будемо уз наш народ на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић.

Приметио је да су данас најављивали поново, цео дан, отварање моста на Ибру.

"Неће то бити једноставно и да видимо хоће ли КФОР, односно НАТО, да држи своју реч коју су и нама дали, а ја желим да верујем да хоће и да неће дозволити отварање тог моста без дијалога и без договора са Србима", рекао је председник Вучић.

Пријатељи Србије и западни партнери нису имали примедбе на мере за АП КиМ

Председник Вучић рекао је да пријатељи Србије у свету попут Кине и Русије као и западни партнери нису имали примедбе на мере које је Београд донео како би помогао Србима у Аутономној покрајини Косово и Метохија и да су истакли да је важно говорити о повратку у дијалог и резултатима дијалога.

"За мене је важно да су пажљиво саслушали то наши пријатељи у свету и Кинези и Руси. Да су то саслушали и наши западни партнери, који нису имали примедбе, већ су рекли да је важно да се говори о повратку у дијалогу и о резултатима дијалога. Ми кроз оно што је наша политика "status quo ante", не тражимо ништа више од онога што већ није договорено", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да између осталог Београд тражи формирање Заједнице српских општина и мирне и демократске изборе, а не изборе у којима ће излазност да буде три одсто.

"Никада ту нема добрих решења, нема сјајних решења и нико не може да их доноси. Али ово је један озбиљан, посвећен, одговоран, начин борбе уз то да целу Србију не убацујемо у проблем како би то неки други урадили", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да од припадника опозиције у Београду не очекује подршку и истакао да је ни у прошлости није добијао.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра учествовати на радном ручку који за лидере са Западног Балкана организује председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и да ће то бити важан састанак на коме ће бити реч и о проблемима, као и да очекује коректан разговор.
Извор: Принтскрин

"И то је нешто што је потпуно јасно да неки људи немају своју политику, да немају никакав план, да немају никакав програм. Једино што их занима је то како и на који начин да буду против и да чекају шта је то што ћу ја да изјавим и да кажу како баш то није ваљало", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић се осврнуо на речи некадашњег председника САД Теодора Рузвелта који је рекао да слава увек припада онима који су у рингу, онима који се боре, који су некада умрљани и укаљани и знојем и крвљу, али који се боре за своје циљеве и који настављају да се боре за своју земљу.

"Они што добацују, који су кибицери, њима никада ништа неће да припадне, остаће само то да је неко некада добацивао, нико им ни име ни презиме неће знати", рекао је председник Вучић.

Мој посао је да штитим интересе свих грађана

Председник Вучић изјавио је данас да је његов посао као шефа државе да штити све грађане Србије без обзира на њихове политичке ставове и да је због тога затражио од хрватских власти да што пре пусте на слободу глумца Сергеја Трифуновића.

"Као председник Србије, мој посао, шта год и Трифуновић и било ко други рекао, мој је посао да штитим интересе грађана Србије. То сам радио и то ћу да радим до краја свог мандата. Ништа спектакуларно, само нормална ствар", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да из странке чији је члан Трифуновић нису реаговали на његово хапшење у Хрватској, а да су претходно реаговали на задржавање на граници Србије певачице Северине.

Истакао је да је певачица била задржана на граници, а да је Трифуновић добио условну казну затвора, оцењујући да је лицемерно од стране опозиције што нису оштрије реаговали на хапшење глумца.

"Како то да никоме не пада на памет да каже, ако је оно (задржавање певачице) диктатура, како се онда ово сада зове", питао је председник Вучић.

Председник Вучић је пожелео Трифуновићу успешан повратак у Србију и изразио наду да ће из његове странке оштрије реаговати на дешавања у Хрватској, када се глумац буде вратио.

У наредних 12 дана представићемо програм како да се реше листе чекања

Председник Вучић најавио је да ће наредних дана, а најкасније за 12 дана, бити представљен комплетан програм како да се смање листе чекања у здравственим установама.

"Нека буде 12 дана јер ћу ја шест, седам дана провести у Америци, па онда и у Чешкој два дана", рекао је председник Вучић за ТВ Пинк.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра учествовати на радном ручку који за лидере са Западног Балкана организује председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и да ће то бити важан састанак на коме ће бити реч и о проблемима, као и да очекује коректан разговор.
Извор: Принтскрин

Истакао је да је уверен да је укидање листа чекања у здравственим установама приоритет.

"То (листе чекања) је део наше неспособности да стварно решавамо проблеме, део приче да цениш нешто када чекаш, па онда кад ти неко то учини, онда си ти спреман то и да платиш, па је то део и корупције за сваког од нас, и за све друге. Скоро сви смо то прошли, нажалост", рекао је председник Вучић.

Додао је да и различити државни органи учествују у свему томе.

"Са друге стране имате и комбинације које разни праве са свим тим помагалима и са свим осталим чудима, па чекају повећање цена, па узели су нешто по нижој цени, па разлика у цени... Сада ћемо са свим тим да се изборимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да листе чекања постоје 35, 40 година уназад и да је то врло компликовано и да ће бити много проблема.

"Али ја се питам како да живи нека породица, ако жена од 75 година или мушкарац од 75 година не може девет година да добије свој кук. Па и његов супружник и његова деца имају безброј проблема и унуци имају безброј проблема и сви други због тога", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је радио све што је било у његовој моћи да се направе нове болнице и нови клинички центри.

"Направили смо их више него икада. Урадили смо најбољу кардиоваскуларну болницу у овом делу Европе - Дедиње 2. Сада ћемо да радимо да обновимо све од Дедиња 1 и да спојимо све и све што траже. Урадили смо клинички центар Београд, клинички центар Ниш, клинички центар Војводина радимо, ускоро креће клинички центар Крагујевац, радимо Нови Пазар који ће да буде болничко-клинички центар. Ускоро ће да крене Ужице, говоримо о великим местима.

Радимо болнице од Прокупља до Врања, где смо већ видели како изгледа Лесковац, Прокупље, тамо где су нам људи сиромашнији нешто, али где желимо да имају нове стандарде, где показујемо бригу за те људе, до Кикинде, од Лознице до Сомбора", навео је председник Вучић.

А шта ће нам све то, како истиче, ако нисмо у стању да покажемо бригу о људима и да више људи оперишемо.

Како је рекао, имамо операционе сале, али немамо довољан број операција.

"Па, као баш нам се сад покварио скенер или магнетна резонанца. Е ајде, иди код приватника, пошто тамо ради. Ајде људи, зауставите се са тим, ко Бога вас молим. И сви знате да је то тако. И како то баш увек у државном сектору се поквари скенер или магнетна резонанца", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је позвао још једном грађане да искористе акцију бесплатних здравствених прегледа иако је, како је рекао, велики одзив.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра учествовати на радном ручку који за лидере са Западног Балкана организује председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и да ће то бити важан састанак на коме ће бити реч и о проблемима, као и да очекује коректан разговор.
Извор: Принтскрин

"И зато молим људе да дођу на бесплатне прегледе, да бар одмах решимо питање листи чекања за скенер и магнетну резонанцу, ту укупно има око 4.000 људи, да бар то скинемо са дневног реда.

Затим 37.000-38.000 је за кукове и колена. И тиме ћемо посебно да се бавимо и да гледамо како да решимо, али и све остале групе, кардиоваскуларне. Колико ми клиника имамо кардиоваскуларних, најбоље и најскупље на свету смо изградили, па зашто имамо листу чекања? Ја то не могу да разумем", навео је председнмик Вучић.

Председник Вучић је рекао да су бесплатним прегледима већ спасене стотине живота људи који ће на време кренути да се лече.

"Молим људе, посебно људе старије од 50 година, и сам ћу отићи да прегледам све, пошто никада то нисам ни волео и показаћу јавно да сам дошао, као и сви остали грађани, у најобичнији дом здравља. Дакле, то је предвиђено за све људе старије од 40 година, и молим све да дођу", поручио је председник Вучић.

Поносан сам што водимо слободну, слободарску, самосталну и независну политику

Председник Вучић изјавио је вечерас да се поноси тиме што Србија води слободну, слободарску, самосталну и независну политику и истакао је да је уверен да ће и после 2027. године, када му престане мандат, на челу Србије бити људи који ће умети слободно да размишљају и самостално да доносе одлуке, у интересу грађана Србије.

Председник Вучић је тако одговорио на изјаву опозиционог политичара Борка Стефановића, који је рекао да му је интересантно што француски и немачки државници долазе у Србију и сарађују са председником Вучићем, а не питају какав је његов однос са Кином и Русијом.

"Неки људи имају у свом дубоком политичком хабитусу тај кметски однос према онима за које мисле да треба да им наређују, како да се понашају", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да неки људи имају готово ропски однос према сизерену.

"Они вам кажу да је нормално и природно да ви не водите земљу, већ да неко други у ваше име води земљу. Мени то не би напамет пало да некоме замерам", рекао је председник Вучић.

Када су сусрети са кинеским председником Си Ђинпингом у питању, рекао је да се видео са њим зато што га изузетно поштује и зато што сматра да је добро за нашу земљу.

"Нисам увео санкције Русији зато што мислим да је то добро за нашу земљу и да водимо добру политику. Зато што ћете за две године кад се заврши тај рат, ви да стојите сви у реду и да будете већи русофили десет пута него било ко из ове земље. Не бисте ли успели брже, боље да обнављате односе са Русијом оног дана када се успостави мир. А доћи ће и тај дан", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра учествовати на радном ручку који за лидере са Западног Балкана организује председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и да ће то бити важан састанак на коме ће бити реч и о проблемима, као и да очекује коректан разговор.
Извор: Принтскрин

На констатацију водитељке да су у Београду у последње време често долазили страни велики лидери, председник Вучић је најавио да ће ускоро доћи и председник једне афричке државе и краљ једне друге афричке државе.

У Њујорку ћу говорити пре свега о КиМ и двоструким стандардима

Председник Вучић изјавио је да му предстоји пут у Њујорк, где ће на Генералној скупштини УН пре свега говорити о КиМ, као и о лицемерју и двоструким стандардима међународне заједнице.

"Очекујем пут у Њујорк где ћу говорити пре свега о Косову и Метохији, аргументовано и озбиљно. Добили смо један од најбољих слотова, у првом делу (у дебати). Увек, по правилу, говори бразилски председник први, амерички председник други. Али у том првом делу, преподневном делу првог дана, говорићу ја као председник Србије. Тако да имамо добро време када ће бити нешто слушаније него обично, иако људи накнадно слушају све то што је неко изговорио", навео је председник Вучић.

Истакао је да ће говорити у УН највећим делом о Косову и Метохији, али и о међународним приликама, о лицемерју и двоструким стандардима и о свему ономе са чим се данас суочавамо, као и указати каква је визија Србије у будућности.

Цео јавни сектор добиће повећање плата за осам одсто, за просвету 12 одсто

Председник Вучић изјавио је вечерас да ће цео јавни сектор добити повећање плата за осам одсто, док ће повећање за просветаре и за васпитачице бити за 12 одсто.

"Ако је 4,2 одсто инфлација, то је реално повећање животног стандарда, али не само за наше просветаре, наше учитеље и наставнике, већ и за предшколски узраст, за васпитачице, повећаћемо примања за 12 одсто, што је 50 одсто више него за све друге и то показује какав је наш однос према школству, према просвети", рекао је председник Вучић.
Председник Вучић је рекао и да је донета одлука о повећању минималца за 13,7 одсто, односно на 53.592 динара и да је то изузетна вест за најсиромашније раднике у нашој земљи.

Председник Вучић додао је и да је држава увелико покренула преговоре с неким страним универзитетима, како би они дошли у Србију, да би нашим људима били умањени трошкови студирања.

"Јер зашто би наши људи ишли у Италију или у Швајцарску или у Велику Британију, ако део тих универзитета можемо да доведемо или њихова одељења и да њихове кампусе направимо у Србији", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић напоменуо је да је циљ државе да људи остану овде.

"Покушаћемо да их субвенционишемо, да им те цене буду ниже него у иностранству, а трошкови су им свакако много нижи. Да њиховим родитељима буде лакше, да не морају да се одвајају од деце, да би им приуштили добро школовање", нагласио је председник Вучић.

Према његовим речима, то ће и додатно да подстакне конкуренцију код српских приватника и државном делу универзитета.

"Они ће морати да буду много бољи, ако хоће да имају студенте. Дакле, нама је потребно знање. Нама нису потребне дипломе", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је и да ће бити повећане и пензије.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра учествовати на радном ручку који за лидере са Западног Балкана организује председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и да ће то бити важан састанак на коме ће бити реч и о проблемима, као и да очекује коректан разговор.
Извор: Принтскрин

"Пензије ћемо повећати највероватније 10,9 или 11 одсто, што је огромно повећање за наше пензионере, а ускоро ће уследити и званична одлука Владе", навео је председник Вучић.

Није та опозиција за забрану ископавања литијума, већ би они да копају

Председник Вучић изјавио је да опозиција која је поднела предлог закона везано за литијум, не тражи трајну забрану ископавања литијума, него би, како је рекао, они желели да ископавају литијум.

"Јесте ли чули њихово објашњење? А јесте ли ви дакле за трајну забрану ископавања литијума? А не, не, нисмо ми за трајну. Јеси ли ти музичар? Јесам. Не, не, нисам, само тетки лек да однесем. Дакле, нису они за трајну забрану ископавања литијума, него би да они ископавају литијум. Да Србија заостаје, да Србија стоји, али кад они дођу на власт, као да је то нешто извесно", рекао је председник Вучић.

Рекао је да о томе да долазе на власт причају већ 12 година.

"То је та заблуда у којој они мисле, е, ми смо следећи па ћемо ми да дођемо. Не. Биће много ту разних подела унутар власти, на различите начине, различитих коалиција, неки нови људи ће доћи, али ви такви, људи који никада нисте показали поштовање за интересе народа, за интересе државе, нећете дуго још да победите. И не постоји тај ред у којем ви морате да победите, просто такво нешто не постоји нигде", рекао је председник Вучић.

Осврнуо се и на то што су поручили да не долази у Скупштину.

"Кад сам рекао, ево, стижем у Скупштину, они кажу, немој да долазиш, зато што је то кршење не знам чега, Устава, иако су ме сто пута звали да дођем. Да не би прошли опет као што прођу сваки пут", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић каже и да су предлог закона неписмено саставили и да су измислили да ће се јадарит третирати сумпорном киселином на 250 степени.

Председник Вучић рекао је да је ишао у Лозницу како би разговарао са људима који имају потпуно другачије мишљење од њега по питању ископавања литијума и да нема никакав проблем с тим.

"Ја сам отишао да разговарам са људима и разговарао сам са другачије мислећим људима и са неким људима који су водили протесте у Крупњу, са људима који су водили протесте у Малом Зворнику, и у Љубовији, и на другим местима. И немам никакав проблем са тим. И имају потпуно другачија мишљења", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да ти људи имају потпуно другачије мишљење, али су спремни да разговарају јер је њихова судбина у питању и судбина земље.

Остале вести