Ми желимо отворен Западни Балкан са отвореним границама

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Бриселу да је са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен разговарао о европском путу и шта може да се очекује у наредном периоду, а такође је навео и да смо успели да, како је рекао, ускочимо у тај воз и да од 1. јануара будемо део "SEPA".

Извор: Танјуг

"То је важно не само због плаћања дознака, већ и због наших пре свега мањих предузећа, због наших компанија", рекао је председник Вучић.

Рекао је да је у Бриселу имао састанак са Оливером Вархеијем, комесаром за проширење, који ће ускоро бити на новој позицији.

"Разговарали о свему ономе што смо чинили у претходном периоду уз захвалност њему за огромну енергију, пожртвованост и посвећеност решавању проблема. Разговарали смо о ономе шта су планови нове Европске комисије чији временски мандат истиче 2029. године, дакле за пет година", рекао је председник Вучић.

Како је навео, то је била једна од тема разговора и са Урсулом фон дер Лајен на заједничком ручку.

"Ја не волим обично да причамо о томе шта је ко говорио, осим оно што је важно за нас, а то је да, без обзира на нашу кривицу и техничка кашњења у појединим стварима, попут "SEPA"-e, да верујем да смо успели да ускочимо у тај воз и да ћемо од 1. јануара бити део онога што се назива "Single European Payment Area"", рекао је председник Вучић.
Мислим да ћемо, како је рекао, то успети да завршимо.

Председник Вучић је рекао да је било речи и о зеленим коридорима, додајући да ће се о томе ускоро водити разговори са мађарским пријатељима и да се нада да ћемо једног дана моћи да отворимо те разговоре и са Хрватском.

"То би спустило, смањило трошкове, омогућило већи профит и на крају крајева веће плате запосленима, а то је оно за шта се боримо, бољи животни стандард наших грађана", истакао је председник Вучић.

Каже да је било речи о европском путу и о томе шта може да се очекује у наредном периоду.

"Ускоро ћемо видети председницу Европске комисије у нашем региону, посетиће и Београд. Вероватно ћемо се и у Њујорку видети. Мислим да она имала веома позитиван став према проширењу, говорећи о геополитичким променама, и да је то нешто што даје нови импулс проширењу. Ја имам велико поштовање према њој и верујем њој, нисам сигуран како ће то све да изгледа на неком другом нивоу", рекао је председник Вучић.

Ускоро прва транша по плану раста за Западни Балкан у висини од 112 милиона евра

Председник Вучић рекао је да се ускоро, у октобру или новембру, може очекивати исплата прве транше по плану раста за Западни Балкан у износу од 112 милиона евра, а да је укупно планирано да Србија добије 1,58 милијарди евра.

Рекао је да се нада да ће то бити већ крајем октобра и да је то важно за грађане, да осете помак.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Mi želimo otvoren Zapadni Balkan sa otvorenim granicama
Извор: Принтскрин

"Наша транша ће бити 112 милиона евра, од тога је 32 милиона евра поклон новац, 80 милиона евра је кредит, под најбољим могућим условима, али није то за нас од суштинског значаја, већ реформе, то је за нас од највећег значаја", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да агенда плана раста за Западни Балкан предвиђа 1,58 милијарди евра за Србију.

"Рачунајте да је (од те суме) 380 милиона поклон новац, дакле грантови, а 1,2 милијарде су ова најповољнија позајмљена средства, где је камата 0 до 2 одсто на 40 година. Дакле стварно као да је џабе новац", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да су та средства велика и важна, али да су реформе много значајније за Србију као и јединствено тржиште Западног Балкана.

Додао је да Србија жели отворени Западни Балкан, отварање граница, слободан проток робе, људи и услуга и да је то основни услов за приступање на јединствено европско тржиште.

Говорећи о отварању нових кластера, председник Вучић је рекао да верује да ће бити у децембру и да то зависи од политичких услова у појединим земљама.

"Што се тиче кластера и отварања, да ли ће бити у децембру, ја верујем да хоће. Зависи више од политичких услова и од неких других ствари, везано за поједине земље, а не само за људе из Брисела и оне који су овде у Бриселу или Европској унији, а о томе одлучују. Али се надам да је то могуће. Радимо на томе", рекао је председник Вучић.

Рада Трајковић више воли чланове тзв. ОВК него Србе са КиМ

Председник Вучић изјавио је да је став Раде Трајковић према Србима на Косову и Метохији од раније познат и да не види ништа ново ни у изјави у којој је упоредила Србе са Косова и Метохије са члановима тзв. ОВК.

Председник Вучић је тако одговорио на питање новинара у Бриселу како коментарише ту изјаву Раде Трајковић и коме се додворавају они који пореде Србе са Косова и Метохије са члановима тзв. ОВК.

"То је за њу чак и лажно поређење, много више она воли ове из ОВК. Али нисам чуо њену изјаву и не могу да коментаришем, али могу да коментаришем њене старе изјаве", рекао је председник Вучић.

На питање како коментарише то што је немачка амбасада упозорила Приштину да, уколико не укине забрану увоза српске робе, да ће њихов статус у Берлинском процесу бити доведен у питање, председник Вучић је рекао да је у току састанак на другом једном нивоу у Бриселу, коме присуствује државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић и специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Mi želimo otvoren Zapadni Balkan sa otvorenim granicama
Извор: Принтскрин

"И са великом пажњом ишчекујем његов позив да ми каже шта се догађа на састанку", рекао је председник Вучић.

Истакао је да смо ми испунили све захтеве по том питању.

"Све оно што смо дуго разговарали са Немцима, што је не лако и много тешко за нас, али и наша идеја је да имамо отворене линије комуникације, да имамо слободан проток робе, људи, капитала и услуга, свега. Дакле, то је политика које се Србија никада неће одрећи, али неки други немају такву политику. Видећемо како ће то данас да заврши", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је поводом текста који се појавио у медијима, где се наводи да у уџбеницима треба да стоји да је "Косово" независно и где критикују председника што неће да призна независност тзв. "Косова", рекао да су га ти исти медији и раније оптуживали да је издајник.

"Данас траже од мене да признам независно "Косово". Шта ћете? То је оно што сам рекао. Шта год урадили, увек сте криви свима. Ништа ново, ништа страшно. Кад би ми политику водиле новине, новинари и јавно мњење, одавно бих престао да се бавим овим послом. Бавите се овим послом да бисте донели добробит својом народу, својим грађанима, а не шта ће неко на дневном нивоу да мисли", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је питао некога када је смањивао плате и пензије, никада то не би урадио.

"До сад би смо банкротирали, не бисмо имали за пензије. Да сам питао људе око Београда на води, и даље бисмо имали змијарник и пацове, уместо најелитнијег дела града и целе наше земље. Да сам питао људе за брзу пругу и даље би нам просечна брзина била 26 километара на сат. Срећом, питајте људе једном у две, три или четири године, када имате редовне или ванредне изборе и тада људи процењује да ли сте ви се трудили, борили, радили у интересу народа", рекао је председник Вучић.

Успеси у војсци су највидљивији, грађани то могу сутра да виде у Батајници

Председник Вучић позвао је грађане да сутра присуствују приказу способности Војске Србије у Батајници и истакао да су успеси ту највидљивији, посебно ако се упореде са војском из времена Здравка Поноша.

Председник Вучић је новинарима у Бриселу рекао да ће грађани сутра моћи први пут да виде 500 малих дронова, који наносе огромну штету, као и нове хеликоптере са Кипра.

"Не бих да улазим у страначка питања, бескрајно волим СНС, мислим да је она, упркос томе што у сваком житу имате кукоља, донела највеће и најзначајније промене у савременој историји наше земље, да је она променила лице Србије, да је запослила Србију", рекао је председник Вучић, на питање да прокоментарише изјаву Поноша да ће успех српске војске бити ако преживи СНС и власт.

Додао је да је у време Поноша, Ђиласа, Тадића и осталих било 550.000 мање запослених.

"Колико смо имали више људи у Србији, а имали смо 550.000 људи у апсолутном броју мање запослених него данас. Просечна плата је била готово три пута мања. Мислим да то све говори. Нећу да причам о нивоу страних директних инвестиција, нећу да говорим о нивоу инфраструктурног развоја, јер ћемо ускоро моћи да меримо ауто-путеве од 1945. године до 2012. године и од 2012. године на овамо. Видећете да ће ускоро то од 2012. године на овамо да превагне", рекао је председник Вучић.

Додао је да то говори о огромном напретку и огромним успесима Србије.

"Што се тиче војске, ја мислим да су ту успеси највидљивији", рекао је председник Вучић.

Позвао је грађане да дођу сутра у 11 сати да то и виде.

"Да упоредите војску коју је Понош уништавао топећи тенкове, продајући стреле, продајући шила, продајући игле, продајући зоље, уништавајући их за рачун и у име туђих интереса. И данас када смо све то успели да обновимо, када смо успели да изградимо једну модерну армију у којој и даље имамо проблема са људским капацитетима, која је у свакодневној трци са онима који би да угрозе Србију и да прете Србији, морамо да будемо увек за корак испред или да пратимо у потпуности да људи дођу и да буду поносни на своју војску, на своје војнике, на своје официре, своје подофицире, јер имају чиме да се поносе", навео је председник Вучић.

Додао је да оно што ће грађани сутра моћи да виде "готово апсолутно ништа није постојало у то време".

"Све је израђено у последњих 10 година. Сутра ћете да видите по први пут, ја мислим и 500 наших дронова, не пет, већ 500 наших малих дронова, који наносе огромну штету. Видећете и неке друге дронове, па ће те да видите и ове нове хеликоптере са Кипра, што смо довукли по први пут, моћи ћете да их видите, мислим и на делу, зависи од времена какво ће да буде", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће људи на техничко-тактичком збору моћи да виде све оно што нису могли ни да сањају у време Поноша, Ђиласа, Алексића, који је обећавао у то време по хиљаду евра људима заједно са Динкићем, па их преварио, Тадића и свих осталих.

Остале вести