Србија у нелакој ситуацији по питању КиМ

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у обраћању јавности, због бруталног напада на српско становништво на Косову и Метохији, да се Србија налази у нелакој правно-политичкој ситуацији по питању КиМ.

Извор: РТС 1

"Економски напредујемо веома брзо, врло добро, можда и одлично, како кажу економски параметри и показатељи. Али оно што остаје наша најболнија и најтежа тачка, нема никакве сумње, јесте Косово и Метохија", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је Косово најскупља реч за сваког Србина, истовремено најлакше потезана, неретко са неописивом лакоћом неодговорности.

"Њена употреба и злоупотреба су нас доводиле до бесмисла. Какве год мере бих предложио и шта год урадили, никада нико неће бити задовољан. Нико осим малог круга рационалних људи који хоће да буду фер према себи и према свима другима, разумевајући каква је ситуација на Косову и Метохији, данас, јуче, пре, десет или 15 година. Шта год да смо предложили, на крају би сви били против. Не неки, сви", навео је председник Вучић.

Нагласио је да они који данас позивају на оружје, први дан их држава позове да намештају кревет у касарни, рекли би да им је много.

"И да им је тешко и да се нису за то борили, а камоли да ратују са неким. Они који данас позивају на признање независности Косова и суочавање са сопственом прошлошћу и легализацијом косовске независности, да то учинимо, рекли би нам - ви сте издајници. Што чујете на сваком месту, на сваком кораку, јер то је, ваљда, најјефтинија српска реч, бити издајник. Ово сам све рекао зато што никада нисмо били фер и поштени према себи када смо говорили о Косову и Метохији. Свакога бисмо нападали и свакоме бисмо рекли како ми, баш ми имамо решење за косовско-метохијски проблем. Решење за косовско-метохијски проблем који би био задовољавајући за Србе, не постоји", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija u nelakoj situaciji po pitanju KiM
Извор: Танјуг

Истиче да нема тог решења јер, како каже, не постоји тај чудотворац који Србима може да донесе добро решење за Косово и Метохију.

"Мере које смо данас донели нису лаке и наилазиће на отпоре", рекао је председник Вучић.

Мере које смо данас донели нису лаке, неизбежно да ће наићи на отпоре

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да мере које су донете нису лаке, захтевају огроман труд и рад и да је неизбежно да ће наићи на отпоре.

"На Косову и Метохији знам све проблеме, од правних, политичких, економских. Ја знам да нема доброг решења. И нећу да обмањујем и да лажем било кога. Мере које смо данас донели су нелаке, неједноставне, захтевају огроман труд, рад. И неизбежно ће наићи на отпоре. А хоће ли задовољити све? Па наравно да неће. И онако ће сви само да чекају крај нашег обраћања, да би се са својим лаганим, лагодним и бесмисленим решењима устремили на домаћу јавност, како би указали на то како смо неспособни, а они су то баш способни", изјавио је Вучић обраћајући се грађанима у Палати Србија.

Председник Вучић додао је да не говори само о политичким противницима, већ и онима који долазе са Запада.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija u nelakoj situaciji po pitanju KiM
Извор: Танјуг

"На Косову смо губили становништво пропорционално, процентуално драматично већ од 1961. године, а 1981. године су већ Албанци видели светло на крају тунела, када су по рудницима кренули са штрајковима. Ми нисмо разумели све што се збива у свету. И за то смо платили високу цену на простору, целокупном простору бивше Југославије", изјавио је Вучић.

Председник Вучић оценио је да је цена за српски народ била огромна и да смо деведесетих година били најстрадалнији народ.

"Нисмо тада разумели, баш као што некада Турци нису разумели да не смеју да буду изоловани, па су зато изгубили све у другој половини 19. века и почетком 20. века. Или као што Кинези нису разумели шта је парна машина, па 300 година нису били водећа сила света, иако су кроз читаву историју били водећа сила", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић је изјавио да је потпуно јасно да је Србија противправно, на најбруталнији могући начин, мимо права, мимо закона, мимо одлуке Савета безбедности Уједињених нација, била нападнута 1999. године.

"Не смемо да пренебрегнемо чињеницу да је и значајан број Албанаца трагично страдао и не смемо да такве ствари изгубимо из вида уколико хоћемо да будемо објективни и пристојни", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је 2004. године током погрома на Косову и Метохији погинуло десетине људи и спаљено више од 30 манастира и цркава, уз опште ћутање демократских власти у Србији и ћутање демократског света.

"Онда смо успели да у 2006. години дочекамо отцепљење Црне Горе од државне заједнице Србије и Црне Горе, што је био последњи услов за улазак у последњу фазу одвајања Косова и Метохије од Републике Србије. Не заборавите да у 2006. години крећу преговори у Бечу, које воде Марко Јакшић, (Слободан) Самарџић, Милош Јовановић и остали, у име Републике Србије, са Хашимом Тачијем", изјавио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija u nelakoj situaciji po pitanju KiM
Извор: Танјуг

Председник Вучић је оценио да је као резултат свих тих преговора уследило проглашење независности тзв. Косова.

"И преко ноћи, нећете веровати, буквално преко ноћи, за мање од годину дана, 85 земаља признало је независност Косова, 85 најмоћнијих западних земаља. Та прича је за њих завршена", изјавио је председник Вучић.

Ни потписи обе стране на Бриселском споразуму, ни гаранције ЕУ, не значе ништа

Председник Вучић изјавио је да је све што је Србија разумела да је потписано у оквиру Бриселског споразума 2013. није спроведено, као ни да потписи ни приштинске, ни београдске стране, као ни гаранције ЕУ да ће договорене норме бити спроведене у дело, не значе ништа.

''Постигли смо Бриселски споразум који је био тежак за нас, било је немогуће постићи боље у датим условима. Многи преговарачи су желели да се прихвате и неупоредиво лошије услове, јер су то притисци били, које је готово немогуће издржати'', рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да, након потписивања Анекса Бриселског споразума 2015. почиње узурпација од стране Приштине, креће рушење Бриселског споразума од првог тренутка, погоршање животног положаја Срба који живе на Косову и Метохији, њихово тихо и гласно протеривање и жеља да се по сваку цену једном за увек заврши нестанком Срба, јер то је једина гарантија да ће Косово бити независно, или како Албанци то сматрају, слободно'', рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је то посебно очигледно од како је премијер привремених приштинских институција постао Аљбин Курти.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija u nelakoj situaciji po pitanju KiM
Извор: Танјуг

''У наредном периоду можемо да очекујемо само лошије вести, а не боље, јер њима долазе избори, а пошто (Курти) не може да се похвали великим инвестицијама и великим знањем и напретком у економији, шта друго да ради, већ да гони и прогони Србе.

У свему томе, ми немамо право да будемо разочарани свим оним што смо доживели од такозваног колективног Запада, али морамо добро да разумемо да су њихови интереси по питању Косова и Метохије потпуно другачији", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је учествовао у свим разговорима од тада.

''Ниједан од тих разговора никада није био леп. Ниједан. И ништа ту лепо не може да се деси. И неће се догодити ни у будућности. Али смо ми покушавали да кажемо да је Србија за мир'', изјавио је председник Вучић и додао да је Србија увек била за дијалог и за компромис.

Запад не занима судбина српске деце на Косову и Метохији

Председник Вучић изјавио је да политичаре и државне органе земаља Европске уније и Америке не занима судбина српске деце на територији Косова и Метохије и да то најбоље осликава однос изјава страних политичара и институција када су у питању српске и албанске жртве.

Председник Вучић је на конференцији за новинаре у Палати Србија рекао да је било само шест изјава страних званичника као реакција на пуцњаву двоје српске деце која су на Косову и Метохији ишла по бадњак и укупно 7.600 изјава страних званичника на страдање полицајца у Бањској, који ни по једном међународном акту није требало да буде ту.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija u nelakoj situaciji po pitanju KiM
Извор: Служба за информисање СНС

"Не интересује њих судбина наше деце. Једино што их интересује то је да сваку нашу меру сагледавају из угла независног тзв. Косова. Шта год да кажете, они кажу па независно Косово има право да у складу са овлашћењима суверене државе се понаша на овакав или онакав начин", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додаје да ми као држава можемо да покажемо храброст, да оголимо ту врсту лицемерја која постоји и да оснажимо свој народ у борби.

Извор: Служба за информисање СНС

"На сваком месту, где год стигнемо, како год можемо. Свом својом снагом, свим својим знањем, увек подржавајући дијалог, али тражећи своја права", поручио је председник Вучић.

Имамо захтеве и потезе у пет области по питању Косова и Метохије

Председник Вучић представио је током обраћања јавности у Палати Србија, захтеве и потезе Србије у вези са ситуацијом на Косову и Метохији, подељене у пет области и истакао да ће у том циљу бити покренута глобална дипломатска кампања и да ће разговарати до краја новембра са 60 светских лидера којима ће представити седам нужних тачака за напредак у дијалогу.

Извор: Служба за информисање СНС

"Захтевамо повратак на "Status Quo Ante" уклањањем кључних последица једностраних и некоординисаних акција Куртијевог режима, што представља нужну претпоставку за смислени напредак у процесу дијалога", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да то покреће седам нужних тачака за наставак дијалога.

Извор: Служба за информисање СНС

"Под један, расписивање и одржавање слободних и демократских локалних избора на Северу Косова и Метохије, уз учешће мисије ОЕБС и контролу ЕУ. Под два, примену члана 9 Првог Бриселског споразума кроз колективни повратак Срба у Регионални директорат КП Север. Тачка три, повратак српских судија и тужилаца на правосудне функције. Затим, под четири, повлачење специјалних снага тзв. косовске полиције из нелегално саграђених база и контролних пунктова на северу Косова и Метохије, као и њихово повлачење из свих институција, које су од 1999. године до нелегалног затварања 2024. године пружале виталне јавне и административне услуге грађанима", навео је председник Вучић.

Извор: Служба за информисање СНС

Председник Вучић је изјавио да ће тачка пет бити хитно, неодложно и коначно формирање Заједнице српских општина, без даљих политичких смицалица и игара.

"Јер нам је јасно да је 12 година то била само игра која је коришћена за куповину времена, са циљем да се ЗСО никада не формира и да се уз то укину сва права Срба. Ово конкретно значи усвајање коначног Нацрта статута ЗСО на начин предвиђен Пословником о раду Управљачког тима, од стране демократски изабраних представника српске заједнице на Северу Косова и Метохије", додао је председник Вучић.

Извор: Служба за информисање СНС

Шеста тачка је неодложна примена гаранција Европске уније и САД од 28. децембра 2022. године и моментално ослобађање свих политичких затвореника који су ухапшени од тзв. косовске полиције због свог демократског, грађанског или политичког активизма а посебно оних који су ухапшени због учешћа на мирним протестима или барикадама.

Како је навео председник Вучић, седма тачка је неодложно омогућавање несметаног платног промета и поштанских услуга.

Ови захтеви биће пренети у предстојећим међународним активностима које ће укључити разговоре и посебне догађаје у оквиру система УН и ОЕБС, као и подизање свести о кршењу људских права Срба у оквиру Комитета за људска права УН", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да ће се до краја новембра састати са више од 60 светских лидера и упознати их са свим тачкама, као и да је већ написао писмо за председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, затим Жозепа Бореља, да ће писати и кинеском, америчком и руском председнику.

"Са свима ћу да разговарам о овоме и да им представим", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је потребно да се формира директоријат Север, где ће полицајци на северу Косова и Метохије бити Срби.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija u nelakoj situaciji po pitanju KiM
Извор: Танјуг

"Немојте да кажете и питате што су се повукли. Па повукли су се зато што их је неко противправно отерао одатле, и преименовао директорат и није имао право и то учинио директним насилним актом", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је затворено и ухапшено 86 лица, а на списку је 98 које ће да ухапсе, који су били на барикадама.

"Да вас подсетим, реч је о бруталној лажи за коју сам претпостављао да је лаж, а нисам могао да је одбијем, јер би то значило да не прихватам потпис највећих сила и њихове гарантије, неповерење, јер би то значило директну увреду", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да западним силама ништа не верује, јер велике силе нису лако прихватиле гаранције.

"Нећете да напишите да су били на барикадама, већ да су бацили димну бомбу, и то је сада позив на насиље", објашњава председник Вучић и додаје да су то разлози зашто су хапсили и мучили Србе.

Председник Вучић навео је да ЗСО мора да се формира да би се даље разговарало.

Председник Вучић наводи да се нико није питао како је упуцан Драгиша Гаљак и још шесторо Срба против којих није покренута истрага.

"Ни против једног не постоји ниједна оптужница и никога није брига", рекао је председник Вучић.

Што се тиче платног промета, додао је председник Вучић да је све предвиђено документима и споразумима.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija u nelakoj situaciji po pitanju KiM
Извор: Танјуг

"Све су то у својих шест аката осудиле и ЕУ, и САД и Квинта, захвални смо и позивамо их да се држе онога што су сами написали. Хоће ли, наравно да неће, и неће у будућности", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је ово највеће поштовање европских норми с наше стране и да очекује исто од њих.

Ширимо број људи који ће добијати подршку из Београда, али само ако живе на КиМ

Председник Вучић најавио је да ће бити проширен број људи који ће добијати подршку државе на Косову и Метохији, али да ће бити намењена само за оне који живе на Косову и Метохији, као и да ће бити повећана контрола трошења тих средстава.

"Када сам рекао ширићемо, овога пута ћемо направити велику разлику. Овога пута сваки динар о којем овде говоримо, добиће само они који живе на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да су се на Косову и Метохији људи с правом жалили на то што погодности и новац добију и они који живе у Крагујевцу, Смедереву, Београду, Новом Саду, Крушевцу, Краљеву и сваком другом месту.

"Све ове мере односиће се само на људе који живе на Косову и Метохији. Имаћемо из три различита државна органа сталну и свакодневну контролу, како се троше средства државе Србије, на који начин се троше и да то не одлази никако онима којима не припада, већ само онима који су своју судбину заиста везали за Косово и Метохију", нагласио је председник Вучић.

АП Косово и Метохија биће проглашена за подручје посебне социјалне заштите

Председник Вучић изјавио је у обраћању јавности, да ће, због бруталног напада на српско становништво на Косову и Метохији, аутономна покрајина Косово и Метохија бити проглашена за подручје посебне социјалне заштите, чиме ће, како је рекао, бити загарантовано право на финансијску подршку за незапослене и многе друге.

Председник Вучић је нагласио да ће мере бити усвојене "у наредних 45 дана, а да ће се покушати да то буде у наредних 30 дана".

"То је зато што је овај терор усмерен на отежавање живота обичним људима, Србима на Косову и Метохији и представља њихово економско и социјално урушавање и због тога ћемо нашу подршку и помоћ становништву драматично и драстично да увећамо", најавио је председник Вучић.

Председник Вучић је изјавио да ће за групу од 5.000 људи, који су незапослени, држава да издвоји подршку на месечном нивоу од 20.000 динара.

"Ово су огромна улагања, овде је реч о десетинама милиона евра, да не кажем кад се све сабере, биће и много више од стотину милиона евра", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је и бесплатне уџбенике за ђаке у основним школама, за 14.670 деце и младих људи.

"Донећемо и нешто што смо назвали ужински додатак, за свако дете предшколског узраста, то је негде око 2.300, у основним школама око 9.800 и око 4.700 наше средњошколске деце", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће сви имати око 5.000 динара у виду месечног додатка, што је, дакле, преко 500 евра на годишњем нивоу, такозвани ужински додатак.

"Договорили смо и грађевински материјал, који ћемо бесплатно да испоручујемо онима који ће да граде своје приватне стамбене објекте, јер Приштина не жели да омогући градњу насеља", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је и ново запошљавање 41 лекара, још 59 медицинског и другог особља.

"Идемо и на повећање накнаде за 109 геронтодомаћица, 50 личних пратилаца, што је додатних 63 милиона, плус 525 хиљада динара", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић наговестио је и подстицање развоја привредне делатности, женског предузетништва и породичног бизниса, као и развоја пољопривредне делатности.

Успоставићемо тужилаштво које ће се бавити делима усмереним против Срба на Косову и Метохији

Председник Србије Вучић изјавио је да ће бити успостављено посебно Тужилаштво за процесуирање злоупотреба и кршења основних људских права, узурпацију имовине, угрожавање телесног интегритета и достојанства грађана Републике Србије, а које ће имати посебан задатак да истражи и гони криминална и противправна дела службеника и званичника привремених институција у Приштини.

"Усагласили смо то и са Србима, са Косова и Метохије. Посебно са представницима Српске листе као легитимним представницима српског народа на Косову и Метохији. Они су ово тражили и ми смо сматрали да је веома важно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да државни органи у Србији често немају довољно времена за Косово и Метохију.

"То је наша болест од 1945. на овамо. Све друго нам је прече и важније од тога. И зато и наши државни органи од МУП-а до тужилаштва, правосуђа, никада се нису довољно бавили ситуацијом на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да успостављање ове мере неће трајати "довека" већ само до успостављања и поштовања норми договорених и потписаних у Бриселу, уз поштовање Бриселског споразума.

"Ми овим попуњавамо правни вакуум, јер у овом тренутку немамо начин да гонимо све оне који учествују у прогону, протеривању, малтретирању, шиканирању, пребијању и упуцавању Срба на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ће бити одређена и посебна судска већа, као и посебно тужилаштво, које би се бавило и криминалним и противправним делима службеника и званичника, који спроводе акције кршења људских права над српским становништвом на Косову и Метохији.

"Тиме ће бити обухваћена и лица српске националности које, у име и за рачун албанске тајне полиције, спроводе прогон српског живља на најгори могући начин и учествују у прогону нашег становништва", изјавио је председник Вучић.

Нема проглашења окупације, јер би тиме признали да је Косово и Метохија друга држава

Председник Вучић изјавио је да Република Србија није донела одлуку о проглашењу окупације, јер би то значило да би Република Србија признала територију Косова и Метохије као територију друге државе, а оружаним групама Албанаца био би признат статус легалне оружане силе.

"Ми нећемо да им дамо правни легалитет или легитимитет, јер га немају, ово је гола албанска сила и сила њихових западних савезника", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је објаснио да би проглашењем окупације оружаним групама Албанаца на Косову и Метохији, без обзира њихов назив, био би признат статус легалне оружане силе.

"Дакле, ми не смемо да им дамо статус легалне оружане силе. То је први и кључни разлог'', рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је окупација могућа само у међународним оружаним сукобима, што би, како је рекао, значило да Србија, у таквом случају, признаје територију Косова и Метохије као територију друге државе, и да је и то један од разлога за непроглашавање окупације.

''А према члану 306 кривичног законика Републике Србије, признавање капитулације и окупације, грађанин Србије који потпише или призна капитулацију или прихвати или призна окупацију Србије или појединог њеног дела, казниће се затвором најмање десет година. Другим речима, само признавање окупације, односно прокламовање дела територије за територију под окупацијом је и кривично дело'', навео је председник Вучић.

Председник Вучић је додао и да је међународна контрола на Косову и Метохији успостављена уз пристанак Републике Србије, односно, тада Савезне Републике Југославије.

Председник Вучић је навео да је међу корацима које ће Србија предузети и то да Народна скупштина Србије у року од 45 дана усвоји Одлуку којом констатује нелегалност свих органа и институција образованих на територији Косова и Метохије након нелегално проглашене независности, као и непостојање њихових аката.

Председник Вучић је истакао да све оно што се доноси као одлука, а супротно је Бриселском споразуму, Република Србија ће сматрати непостојећим.

''Дакле, све оно што доносе као одлуке, а супротно је у Бриселском споразуму, као што је успостављање њихових полицијских база, њихових полицијских органа на северу, а јасно је по члану девет Бриселског споразума ко може да буде директор директората региона север и тако даље, све те одлуке неће бити ништавне јер би то било погрешно, то би значило да су производиле правно дејство у једном тренутку. Оне су за нас непостојеће, неважеће. Тако ћемо се према њима односити и тако ће се Република Србија према њима понашати'', рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је објаснио да је то био случај по завршетку Другог светског рата када је проглашена независност прописа донетих пре 6. априла, и донетих после 6. априла од када су успостављене окупационе власти, пре свега НДХ и све друге, а затим и после пораза Југословенске војске у отаџбини на територији Републике Србије.

Председник Вучић је рекао да Србија жели да помогне свом народу на Косову и Метохији, али да не жели рат и да на једна миран и паметан начин разговара са свима како би се изборила за права својих грађана у јужној српској покрајини.

Председник Вучић истиче да борба неће бити лака, а да ће приштинске власти бити још агресивније.

"Отвориће мост на Ибру, нападаће и школе и болнице. Све ће да нападају. Опстајаћемо, све што они више буду нападали, ми ћемо више чинити", казао је председник Вучић.

Охридски споразум за нас прихватљив, осим пријема тзв. Косова у УН

Председник Вучић изјавио је на питање новинара да ли је тачно то што је рекао Мирослав Лајчак да је председница Скупштине Републике Србије Ана Брнабић повукла писмо упућено ЕУ којим је изразила резерве на одређене одредбе Охридског споразума, да не зна о ком писму је тачно реч, да је Република Србија опредељена за тај споразум, али да је он од првог дана јавно говорио да је пријем тзв. Косова у УН и њене агенције био и остао неприхваљив.

Специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак је током посете Приштини прошле недеље рекао да је повучено писмо које је у децембру прошле године ЕУ упутила тадашња српска премијерка, у ком је изразила резерве по питању делова Охридског споразума, односно изнела црвене линије Србије за Косово, а председник Вучић је на постављено питање рекао:

"Што се тиче првог питања, немам појма о каквим је писмима реч. Ја ћу да вам кажем шта знам. Не знам ни шта је писала Ана Брнабић, ни да ли су они доносили неко друго решење или не. У Охридском споразуму и за Охридски споразум немамо проблем, и о томе сам већ говорио у Народној скупштини, имамо проблем са две ствари, а то су УН и агенције и организације при УН. Никада то нисам крио. То сам у сваком свом вербалном и сваком свом другом наступу изговорио", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да су речи председника Републике обавезујуће и једнако важне као и писани документ.

"Ми смо опредељени и за Охридски споразум и немамо ништа против, осим онога о чему сам говорио. То сам рекао од прве вечери у Охриду, то вам понављам вечерас. Знате шта подразумева Охридски споразум? И да се испуни све ово, свих ових седам ствари. А ниједно од тих они неће да испуне. А тих седам су кондиција "sine qua non" за било шта даље. Дакле, ми јесмо за дијалог били, остали и увек ћемо бити. Али неко мора да испуни своје уговорне обавезе", поручио је председник Вучић.

Листе чекања су огромне, држава креће у борбу и тражићу одговорност свих

Председник Вучић рекао је да на листама чекања имамо више од 68.000 пацијената и да већина њих не може да се креће и додао да је тај проблем у здравству лоциран и да се ради на решавању, као и да у најкраћем року, за годину дана, очекује да се листе смање за пет до десет хиљада.

"Нама се те листе чекања не смањују, због чега сам био шокиран. Питао сам министра здравља Златибора Лончара због чега смо ми изградили читаве болнице, ако се у њима ништа не ради на смањењу листа. Језиве су листе чекања, ни сам нисам веровао", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да је важно да је проблем лоциран и да треба да се крене у његово решавање.

"Ми ћемо за неколико недеља да скинемо листе чекања за скенер", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је питао, зашто се граде болнице и клинички центри ако људима не може да се обезбеди најважније, а то је њихово здравље.

"Поред скенера, радићемо на томе да смањимо листе и на магнетној резонанци. Направићемо програм и бићете упознати и гледаћемо да у најкраћем року, за годину дана, имамо мање пет или 10.000 људи на листама чекања. Да оно што је деценијски проблем решимо. Јер, ако нисмо у стању да покажемо бригу за људе, не треба да се бавимо овим послом", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да се за кук или колено чека и до девет година и да су имали случај да се на ВМА чека и до 16,5 година, као и да људи изгубе живот и не дочекају операцију.

Председник Вучић је нагласио да држава улаже велики новац у здравство, али да мора у бризи према људима да ради боље.

"Улажемо ненормалан новац, несразмеран новац укупном буџету у здравство и то није само што се види, то иде и кроз Фонд и кроз различита министарства и прелази 3,5 милијадре евра", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да у историји здравства нисмо имали више новца него сада.

"Обезбедио сам, преко мера фискалне консолидације, највише новца у историји у здравству и никада није имало ни близу пропорцијално буџету државе. Зато тражим одговорност свих у здравству, од министра до свих запослених у ланцу. Ако држава даје новац, испоручите резултат, нећемо да људи чекају", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић напоменуо је да је држава кренула у борбу и да је добијао стотине писама људи са овим проблемом и да је потребно да се овај проблем реши унутар здравственог система, јер је потребно људима обезбедити основно, а то је брига о здрављу.

Председник Вучић додао је да ће најмање 90 милиона евра бити издвојено за мере у здравству кроз програме, порезе и средства која су неопходна у наредном периоду.

Разговараћемо о новом упућивању захтева за повратак српских трупа на Косово и Метохију

Председник Вучић изјавио је да ће ускоро, због бруталног напада на српско становништво на Косову и Метохији, поново разговарати о новом упућивању захтева за повратак српских трупа на Косово и Метохију.

"Сачекаћемо најбољи моменат пре краја године, па да видимо с којим образложењем ће (Курти) то поново да учини. Њима није важно нешто што је потписано, нешто што је њихова међународно правна обавеза. И све може да прође, зато што имају западну силу и зато морате да разумете зашто су нам везане руке", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да то није тако због албанског полицијског монопола принуде, већ због тога што, како је рекао, "они имају моћног заштитника у НАТО-у".

"Они закључују, похапсили смо, побили смо, протерали Србе, нема разлога више да се на било који начин формира Заједница српских општина. Тако они замишљају живот, али плашим се да нису добро срачунали, али ја сам тежак човек, велики песимиста по природи, али знам како и за шта се борим и, верујте ми на реч, Србија неће изгубити", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је и да ће српском народу бити веома тешко на Косову и Метохији.

Председник Вучић реаговао је и на то што су тзв. косовске власти подигле оптужницу против Милана Радојичића због случаја Бањска.

"Међутим, нисмо чули, има ли оптужнице за припадника тзв. Косовских безбедносних снага, који је упуцао двоје деце у Штрпцима. Нисам чуо да је ико питао ко је упуцао Драгишу Гаљка са два метка. Јесте чули можда неко саопштење Европске уније?", запитао се председник Вучић.

Председник Вучић напоменуо је и да наши органи, што се случаја Бањске тиче, спроводе своју истрагу, иако им нису достављени никакви подаци из Еулекса, које су тражили.

"Урадиће се другачијим погледом, јер то за нас свакако није тероризам, али да не ширим причу, да не објашњавам поново ко је за то крив и ко је до тога довео и чије лажи до тога довеле", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је Куртијев одлазак на Север Косова и Метохије био веома "успешан".

"То је била манифестација силе. Тако је Хитлер у неколико наврата желео на различитим територијама да покаже како се слободно креће и како може да ради шта хоће", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић напоменуо је да је на северу Косову и Метохије "Курти видео један проблем с којим не може да се помири".

"Зато је хистеричан и зато ће да настави са хистеричним потезима. Поновићу вам, сео је у тај албански кафић, на силу отет, откупљен, узет, да они могу да управљају. Никада ни један Србин у то место није ни ушао. Сада ће он да доведе Рашића и још неког бедника, којег су они купили, да га уведе унутра. Нико није хтео да му приђе, ни куче с улице, ни њему, ни његовој болументи", навео је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је да нико не може да покори дух српског народа.

"Можете силом, дугим цевима да уђете где хоћете, када имате против себе ненаоружане људе. И ниједан му Србин није пришао.

Изашли, па деле сокове џабе, нуде, нуде. Нико. Нула. Поносан сам на српски народ. То је дух непокореног, слободарског, јуначког народа, који ће све ово издржати", истакао је председник Вучић.

У току преговори о наоружању које иде уз Рафале, имаћемо добар пакет

Председник Вучић изјавио је да је Србија већ купила резервне делове за Рафале и да ћемо у оквиру набавке тих авиона имати и добар пакет наоружања.

Председник Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише поједине медијске натписе да Србија набавља од Француске само авионе без наоружања и да ли та набавка подразумева и наоружање, резервне делове и обуку.

"У току су наши завршни преговори, јер ми знамо шта можемо, а знамо шта не, али имаћемо веома добар пакет наоружања. Резервне делове смо већ купили, логистику комплетну, од јакни, рукавица до свега другог за наше пилоте. Тако да, немојте да бринете, све ће бити у најбољем реду. А како се мени чини, највећа ће мука да буде за ракете Метеор, за које је питање да ли ће неко и да ли их уопште има, осим Француза и Грка. Говорим о Рафал клубу. Али и МИЦА ракете су изузетне ракете. И да не причамо о свему другом", навео је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да су такве натписе објавили антисрпски портали.

"Шта ћете, знате. Шта да каже када неко изгуби утакмицу, рецимо десет разлике у кошарци или три разлике у фудбалу? Увек мора бити, судија је крив. Јесте, ми купујемо "канте", купили смо "канте" за које смо дали 2,7 милијарди и нисмо договорили ни обуку, нити смо договорили резервне делове", додао је председник Вучић.

Директне стране инвестиције ће ове године премашити 4,5 милијарди евра

Председник Вучић изјавио је да је, на основу најновијих анализа, за очекивати да ниво страних директних инвестиција ове године премаши цифру од 4,5 милијарди евра.

"Добили смо и за прву декаду септембра анализу страних директних инвестиција. (Гувернерка) Јоргованка Табаковић ми је послала управо пред ову конференцију за новинаре да смо за 12,3 одсто испред прошле године, што значи да је за очекивати да имамо више од 4,5 милијарди евра страних директних инвестиција", рекао је председник Вучић обраћајући се грађанима.

Председник Вучић нагласио је да стране инвестиције гурају напред развој Србије.

"Поносан сам и на то што смо отворили данас у Зрењанину фабрику Линглонга град у граду", рекао је председник Вучић.

Не слажем се са Хилом по свим питањима, али је могућ отворен разговор са њим

Председник Вучић изјавио је да се не слаже по свим питањима са амбасадором САД у Београду Кристофером Хилом, али да је он човек са којим је могуће разговарати отворено.

"Да ли смо са њим сагласни по питању Косова и Метохије, свакако да не. Да ли сам са њим сагласан по многим питањима која се тичу Републике Српске, свакако да не. Али је то човек са којим можете да разговарате, отворено", рекао је председник Вучић, одговарајући на питање да прокоментарише изјаву председника ССП-а Драгана Ђиласа који је Хила оптужио да је својом изјавом "да у протестима против литијума види борбу против пута Србије ка Западу" потврдио гласине да је на платном списку Александра Вучића.

Председник Вучић рекао је њему, што се плаћања тиче, нешто друго занимљивије.

"Он (Ђилас) је рекао, "одговараће сви који су узели између 200 евра и 200 милиона евра". Сад ће онај који се сам хвалио да је узао 619 милиона евра, да хапси мучену сиротињу која је узела негде 200 или 250 евра. Све је у нашој земљи инверзно.

Најнеодговорнији људи се представљају за највеће јунаке", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао и да опозиција не жели његово присуство у Скупштини Србије на седници на којој ће се расправљати о литијуму, јер се боје да би прошли ко "боси по трњу", као и сваки пут кад се тамо појави.

"Јер лако је да удараш у џак, али кад џак почне да узвраћа, онда није баш сасвим све једно", оценио је председник Вучић.

Скупштина Србије ће у року од 45 дана констатовати нелегалност органа на Косову и Метохији

Скупштина Србије ће у року од 45 дана усвојити одлуку којом констатује нелегалност свих органа и институција образованих на територији Косова и Метохије након нелегално проглашене независности, као и непостојање њихових аката, изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да све оно што се доноси као одлука, а супротно је Бриселском споразуму, Република Србија ће сматрати непостојећим.

У опису потеза које је председник Вучић представио током обраћања јавности у Палати Србија, а које ће држава Србија предузети поводом ситуације на Косову и Метохији, наводи се да је тиме нормирано да су све активности, једнострани и некоординисани акти тих органа правно непостојећи и да не могу производити правне последице нити правно дејство.

''Дакле, све оно што доносе као одлуке, а супротно је Бриселском споразуму, као што је успостављање њихових полицијских база, њихових полицијских органа на северу, а јасно је по члану девет Бриселског споразума ко може да буде директор директората региона север и тако даље, све те одлуке неће бити ништаве јер би то било погрешно, то би значило да су производиле правно дејство у једном тренутку. Оне су за нас непостојеће, неважеће. Тако ћемо се према њима односити и тако ће се Република Србија према њима понашати'', рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је објаснио да је то био случај по завршетку Другог светског рата, када је проглашена независност прописа донетих пре 6. априла, као и оних донетих после 6. априла од када су успостављене окупационе власти, пре свега НДХ и све друге, а затим и после пораза Југословенске војске у отаџбини на територији Републике Србије.

Остале вести