Србија не жели да жртвује своје традиционалне вредности

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се на другој пленарној сесији Самита о будућности у седишту Уједињених нација у Њујорку.

Извор: Танјуг

Поштовани учесници Самита, Ваше екселенције, даме и господо, веома сам срећан што присуствујем овом важном Самиту о будућности.

Нећу вам одузимати време цитирањем јунака стрипа Алан Форд или говорећи да је боље да имамо мир и сарадњу, него рат и сукобе; да је боље да будемо здрави него болесни. Такође, не желим да понављам празне приче о поштовању норми међународног права, јер се међународно јавно право примењује само на мале и не баш јаке и једино у ситуацијама када нису нападнути од тих истих великих.

Ипак, када је реч о најмоћнијим државама, невероватно је са колико лажи и лицемерја брутално газе право Уједињених нације, а више од свега мир. Мир је данас важнији од свега, али нико не види мир као значајну вредност.

Насупрот томе, сви велики, правдајући своје велике политике, говоре о праведном миру, што значи да би они требало да победе, а да би други требало не само да изгубе, него и да буду потпуно уништени. Сви актери, без изузетка, позваће се на норме међународног права које иду њима у прилог, а намерно ће заборављати шта су радили и шта и данас раде. На то ће их подсетити други велики, који ће, такође, да забораве сва та недела, али ће, ипак, да пронађу бескрајна кршења међународног права у случају првих.

Србија подржава план генералног секретара Уједињених нација. Ми подржавамо Пакт за будућност, упркос томе што имамо замерке и што бисмо волели да видимо више компромиса за земље у развоју, као и то да велике западне земље боље разумеју потребе малих. Свих пет тематских целина је важно за нас:

Одрживи развој и финансирање развоја; Међународни мир и безбедност; Наука, технологија и иновације и дигитална сарадња; Млади и будуће генерације и Трансформисање глобалног управљања, али о каквом финансирању развоја, положају младих и одрживом развоју можемо да говоримо када имамо велике регионалне сукобе у свету и тензије у које су укључене скоро све највеће светске силе.

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се на другој пленарној сесији Самита о будућности у седишту Уједињених нација у Њујорку.
Извор: Танјуг

Када је реч и примедбама, Србија подржава захтев Групе 77 земаља у развоју, уз које је и Народна Република Кина, те сматрамо да би финансирање проблема климатских промена требало да буде одвојено питање, а не део финансирања развоја.

Верујемо да ће Сједињене Америчке Државе и Европска унија имати више разумевања у реформама постојеће финансијске архитектуре. Такође, верујемо да су примедбе Русије и Бразила, у којима су питања климе и климатских промена више повезана са безбедношћу, него са развојем, озбиљне и да заслужују пажњу.

Поред тога, Србија сматра да је веома важно да се пронађе равнотежа између западног становишта о владавини права са једне стране и захтева бројних земаља са друге стране, када је реч о породичним и традиционалним вредностима.

Људска права су једно, а њихова злоупотреба и претеривање воде до уништења традиционалних конзервативних друштава, што многе земље широм света не могу да прихвате, нарочито када је реч о породичним вредностима, које баштини и Република Србија.

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се на другој пленарној сесији Самита о будућности у седишту Уједињених нација у Њујорку.
Извор: Танјуг

Србија је на свом европском путу. За разлику од многих, Србија поштује норме међународног јавног права. Истовремено, Србија је модерна земља, али није спремна да жртвује сопствене традиционалне вредности и одупираће се спољним покушајима које такозвани "Wоке" покрет намеће као највишу могућу вредност и као стање које, наводно, морамо да достигнемо у будућности.

Много вам хвала, закључио је председник Вучић.

Остале вести