Србија је земља која се убрзано развија

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас у Паризу да је синоћ имао веома добар разговор са француским председником Емануелом Макроном који је трајао више од три сата и да су постигли конкретне договоре по питању куповине борбених авиона "Рафал" за које ће уговори бити потписани у наредна два месеца.

Извор: ТВ Пинк

"Веома сам срећан због резултата тих разговора, срећан због тога што смо могли да на отворен и конкретан начин разговарамо о свим видовима сарадње са једном од најважнијих земаља у свету. И постигли смо чини ми се неке конкретне договоре и по питању куповине "Рафала", где очекујем потписивање уговора у наредна два месеца и уз присуство председника Француске, што је вишеслојно страховито значајно за нашу земљу", рекао је председник Вучић после пословног Савета Француска - Србија, на коме се састао са представницима француског пословног удружења Покрет француских предузетника, МЕДЕФ Интернатионал.

Рекао је председник Вучић да је разговор са Макроном трајао готово до 23.15 часова.

Председник Вучић је рекао да Србија тренутно не може лако да добије тако софистициране "ловце" и такве машине као што су Рафали.

"То је просто страшно важно за нас, али то отвара и нека друга поглавља, неке друге прилике за Србију у сарадњи и са компанијом Тхалес и са Ербас, посебно у вештачкој интелигенцији. И верујем да ћемо ту постићи нове резултате у такозваном мобилитy систему. За нас је страшно важно да урадимо метро, да радимо пруге, а имамо бар три компаније са којима разговарамо ономе што се мени смеју, везано за летеће аутомобиле, три компаније из Француске са којима разговарамо и покушаћемо да то на Експу спроведемо у делу и да то људи могу по први пут у југоисточној Европи да виде у Београду и Србији", рекао је председник Вучић.

Рекао је да је са Макроном разговарао и о доласку нових инвеститора.

"Ми морамо да радимо много на отпаду, на претварању отпада у најобичније и прљаве депоније, већ у то како да то искористимо за стварање енергије, такође како да решимо питање водоснабдевања квалитета воде, чистоће воде од великог значаја, што је нешто за што су сви заинтересовани, за пречистаче воде за Београд, до управљања тим системом којим, очигледно, нисмо умели да управљамо у претходним годинама, али и до многих других ствари за што су заинтересоване француске компаније", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija je zemlja koja se ubrzano razvija
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је истакао да је за нас то повезивање веома важно за развој вештачке интелигенције.

"Јер ми имамо институт за АИ, али то је код нас и даље прилично уопштено, не рачунајући изузетке и морамо људе који раде и који знају све о вештачкој интелигенцији да повежемо са привредом, да бисмо то могли да користимо на најбољи начин како то Французи раде и Тхалес и Ербас и многе друге компаније. Дакле и они су спремни да нас обучавају и да доведу наше људе у њихове лабораторије, да преузмемо њихово искуство и да идемо у будућност. Енергетски сектор је страховито важан и нуклеарни реактори, али то је све прича на дугом штапу", навео је председник Вучић.

Рекао је да морамо да радимо на развоју нуклеарне енергије да бисмо нашој деци могли да оставимо сигурну будућност.

Али морамо да радимо и на свим другим облицима зелене транзиције, али не само зелене транзиције, већ да видимо како да обезбедимо довољно струје, навео је председник Вучић и додао да је то за нас од пресудног значаја, јер смо земља која се убрзано развија.

"Веома, веома сам захвалан људима овде из МЕДЕФ-а, који нас увек на најљепши начин дочекају. Јутрос сам имао изузетан састанак са министром одбране, којег очекујемо ускоро у Србији. Имаћемо сарадњу на много поља са Француском. И верујем да сва врата сарадње су за нас отворена и да будем сасвим искрен", рекао је председник Вучић.

Надамо се да ћемо довести Луј Витон у Србију до 2026. године

Председник Вучић рекао је данас да се нада да ће до 2026. године француска модна компанија Луј Витон отворити своје представништво у Београду и оценио да ће то за Србију бити значајно и на економском, али и на туристичком плану.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija je zemlja koja se ubrzano razvija
Извор: Принтскрин

"Ми се надамо да ће 2026. коначно и Луј Витон да дође у Србију у Београд на води. Толико смо се борили за то. Луј Витон је "flegšip" и када дође Луј Витон, онда сви велики долазе", рекао је председник Вучић у Паризу после пословног Савета Француска - Србија, на коме се састао са представницима француског пословног удружења Покрет француских предузетника, МЕДЕФ Интернатионал.

Председник Вучић је оценио да ће то за Србију бити изузетно значајно и када је у питању економија, али и туризам.

"Тако да верујем ми да ћемо имати Луј Витон за две године у нашем главном граду. И да ће то бити још једна ињекција. После свега што радимо, а директно пред Експо, која ће и на том симболичком нивоу значити много за нашу земљу", рекао је председник Вучић.

Надам се Макроновој посети у наредних неколико месеци

Председник Вучић, који се налази у дводневној посети Паризу, на позив француског председника Емануела Макрона, са којим се синоћ састао у Јелисејској палати, изјавио је да очекује његову скорију посету Београду, како је рекао, у наредних неколико месеци.

Одговарајући на питање новинара који је став Макрона по питању "угуравања" Приштине у Савет Европе, председник Вучић је рекао да не може да говори о томе, јер је Француска сувише велика сила да би говорио о њиховим ставовима.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija je zemlja koja se ubrzano razvija
Извор: Принтскрин

"Али Француска је, не заборавите, и пре неколико дана подсетила на обавезу формирања Заједнице српских општина да би се уопште разговарало о чланству у неким међународним организацијама, а он зна добро и на веома фер начин је то синоћ поновио, да сам му од почетка рекао да не долази никако у обзир разговор у Уједињеним нацијама и агенцијама УН", рекао је председник Вучић у Паризу.

Разговори о КиМ нису били једноставни, Макрон разумео нашу позицију

Председник Вучић рекао је данас да разговори о Косову и Метохији са француским председником Емануелом Макроном нису били једноставни, али да мисли да је он разумео позицију Србије.

"Наравно, имали смо разговоре у Косову и Метохији, о ситуацији у региону. То вам је јасно да нису једноставни разговори, али сам захвалан председнику Макрону на томе што нас је саслушао", рекао је председник Вучић новинарима у Паризу.

Председник Вучић је пренео да су синоћ говорили о свим потешкоћама са којима се Србија суочава.

"Мислим да је председник Макрон разумео шта је оно о чему смо причали, шта је оно што смо се договорили. Видели сте да ја никога нисам лагао, да то смем да кажем и у лице пред сваким. Зато што кад говорите истину, то вам је најбоља заштита и немате чега да се стидите кад говорите исто пред својим народом, што говорите и пред страним највишим представницима", навео је председник Вучић оцењујући да су то ствари које су добре за нас.

Разговор са Макроном био отворен и пријатељски

Председник Вучић изјавио је да је у Паризу имао синоћ отворен и пријатељски разговор са председником Француске Емануелом Макроном.

На питање новинара о чему је имао најтеже разговоре са Макроном иза затворених врата, председник Вучић је рекао:

"Наши разговори су били отворени, не бих рекао најтежи, али отворени и пријатељски. И хвала му на томе што је желео да чује све оно што смо ми имали да кажемо", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је објаснио да је Макрон неко са ким има најближе односе, неко ко је у тешким тренуцима био пријатељ Србије и да не би требало да се забораве важне ствари које је Макрон за нас урадио.

Председник Вучић је подсетио да не треба да се заборави Самит Европске политичке заједнице у Гранади, одржан мало после догађаја у Бањској, јер је Макрон био тај који је пружио руку Србији у веома тешком тренутку, када је цео свет осуђивао само Србију и желео да преко ноћи уведе санкције Србији.

"Хоћу само да то знају сви. То су ствари које се не заборављају и сад. Али кад ја реагујем на онакав начин, онда ви можете да разумете шта се све у мени накупило и кроз шта све наша земља пролази", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао и да разуме проблеме са којима се и Француска суочава када је реч о геополитичкој ситуацији.

"И плашим се да ће у јуну или јулу бити много другачије и да ћемо разговарати о свему у много другачијим и тежим околностима.

Не могу да говорим о свему, али наши обавештајни подаци који се углавном поклапају са оним што имају неке велике силе, не говоре о томе да ћемо ускоро имати трајни мир или решење проблема", додао је председник Вучић.

Оно што сам синоћ урадио мало ко би на мом месту, објаснили смо позицију Србије

Председник Вучић изјавио је данас да би мало ко одговорио оштро председнику Француске Емануелу Макрону, као што је он учинио синоћ и додао да је то урадио не због храбрости, већ зато што размишља о земљи коју води.

Председник Вучић је то рекао на питање новинара да ли му је Макрон рекао нешто након реакције на његову опаску да су и Београд и Приштина по нешто учиниле и испуниле и додао да би увек исто урадио.

"Можете да пошаљете неког на телевизију ко ме не воли и ко ће свашта да прича о мени, али ја сам тај који је ту 12 година на свим разговорима (са Приштином). Ја сам као енциклопедија, за то шта се дешавало. Не постоји нико на свету ко то зна као ја, нико није присуствовао разговорима. Променио сам шест гарнитура у Приштини, знам тачно ко је шта рекао и водим белешке, део преузму службе, део остане", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је објаснио и да се, иако је имао написан говор, за састанак припремио и да на крају није ни погледао у папир и да је све променио јер је, како је рекао, ситуација за наш народ неподношљива и да је то морао да каже.

Председник Вучић је рекао и да су после тога, током вечере, два сата говорили о Косову и региону и о свему "што нас тишти" и нагласио да су сви поштовали његову отвореност и искреност.

Председник Вучић је истакао да је Макрон током вечере био фер и да је имао питања о ЗСО.

"Мислим да смо успели да објаснимо позицију Србије, видећете. Мени је посао да се борим за земљу и уживам у почастима причињеним, не за мене, већ за нашу земљу. Хвала Макрону што је рекао да верује и у мене лично", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је тим људи који се бори за Србију у међународним оквирима ''пун бораца'' и посебно је истакао директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића.

"Да сте могли да видите неке затворене састанке, рекли бисте, невероватно је колико се неки људи боре за земљу и какве борце имамо. Знајући карактер Петра Петковића, како се бори, и други људи. Некад је то непријатно и тешко, али то је посао", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је Макрон велики лидер и да је са њим разговарао не само о КиМ, већ и о Сребреници и региону, као и о Украјини.

"Имао сам идеје за регион. О Украјини и даље остајем при ранијем мишљењу и од онога што сам чуо од Макрона који има јачу обавештајну агенцију и НАТО обавештења од нас. Ситуација ће бити лошија и тежа и са много проблема у наредном периоду", рекао је председник Вучић.

Не смета ми Бошњачки сабор, зашто њима смета Васкршњи?

Председник Вучић изјавио је данас да нема ништа против Бошњачког сабора, да је Србија спремна да га помогне и организује, али да му јако смета када се други буне због одржавања Васкршњег сабора.

У изјави новинарима другог дана посете Француској, на констатацију да медији у Босни и Херцеговини тврде да се и та земља наоружава, председник Вучић је рекао да се радује томе да сви људи буду задовољни и да све земље буду задовољне и да нема никакав проблем са тиме.

"Мени смета нешто друго. Када смо заказали Васкршњи сабор дигли су дреку и рекли да је то противно не знам чему. То није противно ничему, то је у складу са Дејтонским споразумом, са паралелним везама које имамо са Републиком Српском. Онда су брже боље заказали Бошњачки сабор за 12. април, очекујући да ћу ја да кажем да су они гори од нас и да ћу да се буним. Не, ја сам се обрадовао", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је, без имало ироније рекао да ћемо, све што будемо могли, помоћи јер сматра да је важно да се окупљају и да једни друге чују.

"Да кажу сви заједно шта ми као држава треба да урадимо за Бошњаке који живе и у Новом Пазару, Тутину, Сјеници, али и у Београду, Новом Саду и многим другим градовима у Србији. Никакав проблем немам са тим, потпуно сам отворен за то", поручио је председник Вучић.

Додао је да је логично што се Срби из Србије састају са Србима из РС, Срби смо и једни и други, као што је логично и да се они повезују.

"И ми желимо да са Бошњацима радимо на тај начин, да повежемо Бошњаке из Пазара са Бошњацима из Сарајева, да изградимо тај аутопут, зато ћемо да градимо ту везу према Котроману, према Вишеграду, па нек њима остаје неких 90, 100 километара после тога, у зависности од деонице које хоће до Сарајева. Онда ће моћи из Новог Пазара до Сарајева за 2,5 сата да стигну. То зависи од њих да ли хоће или неће", констатовао је председник Вучић.

Како је рекао, када тако реагујете онда не знају више шта да кажу.

"Рекли су, Вучић нас понижава јер је рекао да хоће да плати. Ја сам рекао сам да нам није проблем да организујемо то у Новом Пазару. Рекао сам, ми ћемо да регулишемо све, да помогнемо све, можемо да организујемо и у Новом Пазару и у Београду. Бошњачки скуп, немамо никакав проблем са тим", истакао је председник Вучић.

Једино што му смета је када неко после тога прави велику драму када то раде Срби, јер не сматра да постоји било какав разлог за драму.

"Ја хоћу да чујем шта је то што заједнички можемо направити, наша будућност је заједничка, а то што неки не могу да се измакну из прошлости и не могу да разумеју да треба да живе у будућности, да треба да размишљају о стопама својих потомака, а не само предака, ја ту не могу да им помогнем", рекао је председник Вучић.

Велика заинтересованост Француза за ЕXПО 2027.

Председник Вучић изјавио је у Паризу да су многи француски инвеститори заинтересовани за ЕXПО 2027. чији је домаћин Београд.

На питање да ли је тачно да је невероватна заинтересованост француских привредника који желе да улажу у ЕXПО, председник Вучић је одговорио да јесте, и да хоће и да граде и зараде новац, што је, каже, логично.

Каже да се већ ушло у детаље везано за ту међународну изложбу.

"Ако узмете њиховог кустоса, онда ће вам видљивост ЕXПО бити за 10 одсто већа него што би била иначе, дакле говорим вам о детаљима. Ми смо већ ушли у много детаља везаних за ЕXПО и ми имамо специјализоване компаније са којима разговарамо о летећем таксију и да обезбедимо пуну сигурност, а да будемо светско чудо у том тренутку", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да француске компаније много тога раде и граде, укључујући и дизајн за линије метроа.

"Много тога радимо, много тога градимо, њихове компаније нам сад раде пројекте и за Београд-Шид, Београд-Ниш и треба да заврше комплетан дизајн прве линије метроа за месец дана, одлично раде дизајн друге линије метроа. Све нам брже иде око друге линије", рекао је председник Вучић.

Онда морамо да ангажујемо и да учимо људе како да управљају метроом, као што ћемо морати да шаљемо наше војнике, наше пилоте да науче за различите ствари како да управљају "Рафалима", рекао је председник Вучић и додао да има "милион ствари" које морају да се "увежу" да земља иде напред.

Плашим се да ће ситуација у Украјини да уђе у једну другу брзину

Председник Вучић рекао је данас да је веома забринут због могуће ескалације ситуације у Украјини која, како је оценио, може да створи много нових проблема на целом европском континенту.

"Ја сам веома забринут, не само због онога што се збива око КиМ и у региону, јер се плашим да ће ситуација у Украјини ући у једну другу брзину и да ће то родити много, нових проблема на целом европском тлу и шире", рекао је председник Вучић у изјави за медије у Паризу после пословног Савета Француска - Србија, на коме се састао са представницима француског пословног удружења Покрет француских предузетника, МЕДЕФ Интернатионал.

Председник Вучић је додао и да је веома важно да Србија пронађе начин како би решавала своја питања у будућности и да поред енергетске безбедности мора да реши и питање хране, наоружавања, али и војске и производње у оквиру српске наменске индустрије.

"Када водите земљу морате да се гледате целину питања, целину проблема, да гледате да на бурету не постоје велике рупе, да их што снажније затворити на што дужи временски рок, а онда да с времена на време део по део тог бурета реконструишете и да га правите потпуно новим", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да се у складу са тим Србија понаша и да Влада Србије гледа да уради све што је могуће да земља убрзано напредује.

"Видели сте овде на Медефу да су људи задовољни брзином напредка српске државе. Сви наши економски параметри су добри", рекао је председник Вучић.

Немам времена за нечију таштину, фокус ми је на државним интересима

Председник Вучић рекао је данас да нема времена да се бави нечијим изјавама везаним за изборе и да је фокусиран на виталне државне интересе, јер предстоје важне ствари за земљу и треба да се бори за њу.

"Много тога има да бих могао да се бавим нечијом таштином и чињеницом да не могу да победе на изборима, немам снаге ни да им одговарам на увреде . Хоћу да ми сав фокус буде усмерен на све државне интересе", рекао је председник Вучић у Паризу на питање новинара да прокоментарише изјаву лидера С СП Драгана Ђиласа да ће бојкотовати изборе као и да има вести о побуни у странци о томе да ли треба ићи на разговоре и на изборе.

Председник Вучић је рекао да жели да му фокус буде усмерен на виталне државне и националне интересе до 7, 8, 10. маја, а после тога биће 20 дана за кампању до избора.

Председник Вучић је најавио да га већ сутра чека састанак са кинеским министром трговине, док га у наредном периоду чекају важне ствари за земљу.

"Много је посета, тешких разговора. Треба да правимо нон пејпер за Косово и Савет Европе и Сребреницу", навео је председник Вучић.

Рекао је председник Вучић да ће председавајући Председништва Босне и Херцеговине Денис Бећировићић бити од 16. априла у Њујорку, а српска делегација од 20, а да је 22. априла седница Савета безбедности о Косову и Метохији.

"Не пада то с неба, неко мора да се бори за све то, а онда морамо да се боримо, јер ја очекујем 2. маја коначно гласање око Сребренице", рекао је председник Вучић.

Остале вести