Економски односи са Француском неупоредиво бољи него што су били

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је у Јелисејској палати у Паризу да је Србија на Француску увек највише рачунала и у Првом и Другом светском рату, па тако и данас када имамо неки проблем.

Извор: РТС 1

"Ми данас, ове године обележавамо 185 година од успостављања дипломатских односа. Француска нам је одувек била најближа у Европи. На Француску смо највише рачунали и у Првом и у Другом светском рату. И данас, када имамо проблем, када имамо муку неку, ја желим да вам кажем да сам и лично увек могао да се ослоним на Вас, да Вас позовем. Желим француском народу да кажем да су ретки лидери у Европи и свету који желе некога да саслушају, посебно оне који су мањи од њих", рекао је председник Вучић у обраћању у присуству председника Француске Емануела Макрона.

Истакао је да Макрон има изузетну особину да је желео да чује мишљење и да саслуша, макар му се то мишљење није допадало увек, макар мислио сасвим супротно, оне који нешто значе на Западном Балкану.

"И бескрајно му хвала на томе. Наши односи економски су неупоредиво бољи него што су били. Готово смо претходних пет година удвостручили нашу трговинску размену и она мора и може да буде још много већа. Од тада је Ванси са нама потписао концесиони уговор за аеродром. Наш аеродром биће један од најлепших европских аеродрома, а већ је и данас. На њему се поред српске виори и француска застава", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је све више француских инвеститора, укупно 339 у нашој земљи које запошљавају тренутно 11.125 радника.

"Такође, желим да кажем да смо обавили важне разговоре са ЕДФ-ом и компанијом Дасо данас и верујем да смо близу не само великих послова, већ стратешки важних ствари за Србију радећи са Француском као кључним партнером у ЕУ", рекао је председник Вучић.

Истакао је да истовремено очекујемо француску подршку и у свим осталим сферама друштвеног живота.

"Од програма Чиста Србија, дакле од пречистача отпадних вода до свих могућих других сфера друштвеног живота, укључујући размену у култури, јер ћемо да молимо за слике Анри Матиса у нашем Народном музеју, али смо исто тако спремни да вам понудимо, поштовани господине председниче, да ми будемо домаћини 2031. године Франкофонских игара за младе људе.

Верујем да ће Србија и Београд бити најбољи организатори тих франкофонских игара", рекао је председник Вучић.

Додао је да је дошао да разговара са Макроном о свим важним питањима, као и о геополитичкој ситуацији.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ekonomski odnosi sa Francuskom neuporedivo bolji nego što su bili
Извор: Танјуг

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да су евроинтеграције Србије у заједничком интересу, као и да је сигуран да Србија може да има стратешку улогу.

Он је уочи тет-а-тет састанка са Вучићем и заједничке вечере делегација рекао да евроинтеграције Србије нису наметнуте, већ да су суверени избор Србије и да то иде ка моделу који ће омогућити да брани сувереност Европе.

"Уверен сам да Србија може да игра важну улогу у оснаживању стратешке аутономије ЕУ. Ви то већ радите и сутра ћете то радити својим индустријским развојем", рекао је Макрон.

Истакао је и да учесталост контаката говори о односима две земље, као и интензивност билатералних односа.

"Оно показује колико је пријатељсто две земље важно за Француску. Пријатељство које је обележено посвећености Србије европској будућности. Срце нашег партнерства је подршка Француске евроинтеграцијама Србије", рекао је Макрон.

Председник Макрон изјавио је да је нормализација односа са Приштином обећање и залог за стабилност региона и нашег континента.

Он је у заједничком обраћању рекао да је то смисао Бриселског и Охридског споразума, закљученог пре мало више од годину дана и нагласио да ће Француска наставити да подржава посредничку улогу Европске уније.

"Свака страна мора да допринесе путу и у том смислу желим да поздравим гест направљен на обе стране, али треба сад ићи још даље. Знам да сте спремни, и ви сте то понављали током нашег заједничког разговора у Бриселу. За мене је тај пут неопходан. Неопходно је да, с једне стране, одговорни за напад у Бањској прошле јесени буду изведени пред судове да одговарају за своје дела. Треба све направити да се таква драма не понавља", рекао је Макрон.

Додао је да је, са друге стране, неопходно да се превазиђу непотребне претензије настале од недавних одлука Приштине у финансијским трансферима.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ekonomski odnosi sa Francuskom neuporedivo bolji nego što su bili
Извор: Танјуг

Рекао је и да ће се трудити да избори буду ускоро организовани на северу КиМ и да буду изабрани нови легитимни градоначелници.

"Свестан сам колико су то тешки компромиси, али и могући, вођама који имају храброст и визију да их прихвате и поберу воће мира и тако допринесу стабилизацији региона", рекао је Макрон.

Приштина није испунила ниједну тачку из Охридског и Бриселских споразума

Председник Вучић пренео је председнику Француске Емануелу Макрону у Јелисејској палати да приштинска страна није учинила ништа и да није испунила ниједну тачку ни из Охридског, нити из првог и другог Бриселског споразума.

Председник Вучић је на заједничној конференцији за новинаре у Паризу пренео и да ће вечерас, како је рекао, имати жељу да разговара са Макроном о Савету Европе и ономе што треба да се догоди на територији Француске поводом 75-годишњице оснивања Савета Европе.

"Рекли сте да су обе стране по нешто учиниле. Да нисте поменули, не бих о томе говорио. Нису обе стране учиниле, једна страна није учинила ништа. Не само да није испунила ниједну тачку ни Охридског, ни првог ни другог Бриселског споразума већ та једна страна је направила изборе са излазношћу од 3,4 одсто, затим сте нам ви рекли и ја сам послушао, потписујте петицију, биће довољно да се распишу избори. Они нам ни после тога не дају изборе, спроводе експропријацију на северу Косова и Метохије и ту доводе своје полицајце и војнике, иако немају право", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ekonomski odnosi sa Francuskom neuporedivo bolji nego što su bili
Извор: Танјуг

И даље се не води никаква истрага против оних који су пуцали у нашу децу само зато што су носили Бадњак, и даље се не води истрага поводом свих рањавања Срба и сви помињу само Бањску, додао је председник Вучић.

Како је рекао, питање динара је питање судбинског опстанка српског народа на Косову и Метохији.

"Што се тиче Охридског споразума, Србија је испунила већ три ствари, иако није морала ниједну. Био је договор и сви смо разговарали о томе да најпре мора да буде испуњена ЗСО која није померена са мртве тачке, а Србија је од личних карата, таблица, тзв. царинских печата... све је то испунила", рекао је председник Вучић.

Макрону: Ви сте човек од речи, хвала на подршци Србији на путу ка ЕУ

Председник Вучић захвалио се вечерас Француској и председнику те земље Емануелу Макрону на великој подршци Србији на њеном европском путу и због заштите коју је пружила Србији када, како је рекао, није било лако.

"Желим да вам се захвалим што сте увек могли да нас слушате, што сте желели да нас чујете. Желим да се захвалим Француској на великој подршци Србији, не само на њеном европском путу већ и на томе што сте нас заштитили када то није било лако, јер ја знам како су неки једва чекали да се обрачунају и да пронађу довољно разлога да се обрачунају са Србијом", рекао је председник Вучић у Јелисејској палати.

Председник Вучић је додао да је Србија увек подржавала интегритет Босне и Херцеговине, али и интегритет Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине, у складу са Дејтонским мировним споразумом, да ће то наставити да чини и да Француска на то може увек да рачуна.

"Што се свих других ствари тиче, ја верујем да има још много области где ћемо нашу сарадњу да продубимо. Ми вама верујемо господине председниче. Ви сте мени обећали неке ситнице - које су за вас ситница, а за мене и за нас, за нашу земљу, крупне ствари. И то сте у потпуности испунили. Ви сте човек од речи, ја вам изузетно верујем. И ми изузетно поштујемо и волимо Француску", рекао је председник Вучић.

Остале вести