Важни састанци у Паризу, од суштинског значаја за Србију

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је посета Паризу почела важним састанцима од суштинског значаја за Србију.

Извор: ТВ Пинк

Председник Вучић рекао је новинарима да је после церемоније дочека и одавања поште српским борцима, што је за нас изузетно важно али и за, како је рекао наше француске пријатеље, делегација Србије имала разговор са представницима компаније Дасо, са којима се разговарало о свим видовима сарадње.

"То су били не лаки преговори, желимо да их до вечерас завршимо и потпишемо споразум, па да у наредних 15 дана кренемо у реализацију. Једно до два питања нисмо завршили, надам се да ћемо то до састанка у Сенату. То би значило за одбрану и снагу за нашу земљу и већу сигурност за све нас", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је и да српској делегацији предстоје разговори са француском електропривредном компанијом ЕДФ.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је посета Паризу почела важним састанцима од суштинског значаја за Србију.
Извор: Принтскрин

"То је француска компанија за производњу, пренос, трговину електричном енергијом, једна од највећих у свету, а највећи произвођач обновљиве енергије у Европи, дакле број један компанија. Они су прошле године имали добит од 139,7 милијарди евра и са њима разговарамо и о томе како да добијемо њихову експертизу по бројним питањима, како да и на који начин радимо и заједнички да радимо у будућности од хидроелектрана до нуклеарних електрана, јер ви знате да су они највећи и произвођач и корисник нуклеарне енергије и да су тиме себе обезбедили у будућности", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је, као пример, то да, ако ми данас производимо 38 терават сати, да ћемо морати да производимо најмање 100 терават сати за само десетак, 15 година, за шта тренутно, рекао је, немамо снагу.

"Просто немамо капацитета, немамо снаге, немамо могућности шта год неко говорио и та улагања су увек дугорочна. Шта год уложите, морате да чекате 10 година да вам се то врати. Морамо данас да бринемо какву ћемо струју имати у будућности", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је Србија озбиљна земља, која има своју индустрију која расте, да долазе инвеститори, због чега је важно да се то обезбеди", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је да ће делегација потписати меморандум о разумевању са ЕДФ-ом.

"Важно је обезбедити да то буде сигурно, да снабдевање нуклеарним горивом буде сигурно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да ће имати леп дочек у француском Сенату и разговоре са председником Сената, али и свих политичких партија.

"Вечерас најважније јесте вечера делегација, после које остајемо насамо француски председник Емануел Макрон и ја, да разговарамо о свим значајним питањима који нису само билатералног, већ геополитичког карактера. Верујем да ћемо имати чиме да обрадујемо грађане", закључио је председник Вучић.

Од укупних инвестиција Француске на Западном Балкану - 80 одсто је у Србији

Председник Вучић изјавио је да од свих инвестиција Француске на Западном Балкану, 80 одсто њих је у Србији.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је посета Паризу почела важним састанцима од суштинског значаја за Србију.
Извор: Принтскрин

"Французи долазе све више. Они данас запошљавају 11.125 људи у Србији. Не заборавите да 80 одсто француских инвестиција је у Србији. Од целог западног Балкана, 80 одсто је у Србији, преосталих 20 одсто је код свих осталих - четири плус један. Верујем да ће ти бројеви да се повећавају у нашу корист", рекао је председник Вучић.

Вечерас са Макроном о важним темама, међу њима и о Косову и Савету Европе

Председник Вучић изјавио је да ће вечерас са француским председником Емануелом Макроном разговарати о разним темама, а пре свега о сарадњи две земље, као и да ће међу главним темама бити однос Београда и Приштине, као и могућност пријема тзв. Косова у Савет Европе.

Председник Вучић рекао је да хоће да чује и шта ће Макрон рећи као домаћин и лидер много веће земље и један од најзначајнијих лидера у свету.

"Имамо и теме о билатералним односима, како ћемо са неким банкама да решавамо неке односе, како да решавамо питање управљања пројектима и пречишћавања вода у нашој земљи", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара о чему ће разговарати вечерас са Макроном.

Председник Вучић истакао је да смо узели раније доста новца за пројекте пречишћавања отпадних вода, али да их још нисмо искористили и да нам је зато потребна сарадња са француским партнерима који знају да управљају тим пројектима.

Председник Вучић нагласио је да се то односи и на одржавање београдског метроа када буде изграђен, јер ћемо имати прву линију већ 2028. године.

"Разговарамо са њима да направимо уговор и обучимо наше људе да успешно ради метро, да узмемо оператора париског метроа. Имамо још много таквих идеја и ствари", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да ће на разговоре са Француском Електропривредом доћи и наши научници у Француској за нуклеарну енергију и да ћемо их позвати да се врате и помогну Србији.

Бићу срећан да их позовемо и обезбедимо услове за те стручњаке да се врате и да такве капацитете вратимо у земљу, навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће бити потребно свима пуно струје који хоће да развијају производњу електричних возила, вештачку интелигенцију и слично.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је посета Паризу почела важним састанцима од суштинског значаја за Србију.
Извор: Принтскрин

"Нисам у стању да коментаришем тупаве коментаре о нуклеарном отпаду, то је бесмислено", додао је председник Вучић.

Председник Вучић одбацио је тврдње потпредседника С СП Душана Никезића да је разлог његове посете Француској продаја Електропривреде Србије, наменске индустрије и водовода, већ разговор са француским партнерима о различитим питањима, укључујући питање Косова и Метохије и куповина Рафала.

"Нико о томе овде не разговара. Никакав ЕПС, никакви водоводи, нити било шта друго", рекао је председник Вучић поводом тврдњи да ће вечера са француским председником много коштати грађане Србије због продаје тих компанија.

Председник Вучић навео је да Србија комплетан технолошки део, када је реч о пречишћавању отпадних вода у Великом селу, ради са Французима док грађевински део изводе Кинези.

"Велико село је место недалеко од Београда, припада Палилули. Ми желимо да нам вода у Београду буде прозирна, чиста, а не да буде пуна фекалија у Сави и Дунаву и то је оно што радимо. То су ствари за које ми немамо технологију и наравно да морамо са неким да их радимо. Нисмо дошли ништа да продајемо, дошли смо да купимо понешто", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да вечеру плаћају домаћини и захвалио им се на указаном поштовању и гостопримству.

"Неки људи се не радују успеху своје земље. Неки људи се не радују томе да наша земља буде добро представљена и да се покаже поштовање према нашој земљи. Неки људи не могу да поднесу свој властити неуспех у некој сфери друштвеног живота, па онда ту своју негативну енергију, неретко мржњу, преносе на своју земљу, али то је њихов проблем", рекао је председник Вучић.

Како је навео, наш циљ је да се ширимо, а не да продајемо домаће компаније.

"Ми желимо да се ширимо и желимо да купујемо у региону, а и шире, и што се Електропривреде тиче и што се Телекома тиче", поручио је председник Вучић.

Најава дела опозиције да не излазе на изборе је њихова ствар, сами бирају

Председник Вучић изјавио је да нема проблем са тим што део опозиције најављује да неће изаћи на београдске изборе 2. јуна, додајући да сами бирају како и на који начин политички делују.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је посета Паризу почела важним састанцима од суштинског значаја за Србију.
Извор: Принтскрин

"Желе сопствено уништење политичко, то је њихова ствар, немам проблем са тим. Сами бирају како и на који начин политички делују", рекао је председник Вучић.

Будућност је у сарадњи и разумевању са Бошњацима, не у сукобима

Председник Вучић изјавио је да су за Србију важни Бошњаци, али не тако што ће они да држе придике, посебно моралне, а "да се ми сакријемо у мишју рупу" и истакао да је будућност у сарадњи и у разумевању једних друге, а не у сукобима.

Председник Вучић то је рекао новинарима, на питање шта мисли о томе што су представници Бошњака у БиХ најавили Бошњачки сабор у априлу.

"Када су Србија и Српска најавиле Васкршњи сабор, петог и шестог маја и окупљање у Београду и Србији, они су рекли да је то нешто што не сме да се дозволи. Веома негативно су реаговали Бећировић и Конаковић и сви други. Сад су за 12. април покушали да закажу скуп свих Бошњака, а ја желим да кажем да ја поздрављам тај скуп. Био бих срећан када би се тај скуп одржао. Немам ништа против тога. Нека разговарају о чему год хоће. Нека ми дођу са тим шта је то што мисле да је Србији потребно још да изгради за Бошњаке. Који још пут, коју још болницу, дом здравља", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић стакао је да је спреман и да помогне у организацији таквог скупа у Новом Пазару, на територији Србије или у Београду где има велики број Бошњака.

"Нека се окупе сви Бошњаци, нека разговарају, ја не видим у томе ништа лоше. Напротив, добро је да чују колико држава Србија помаже и Бошњацима у Србији, шта све чинимо за крајеве у којима они живе и немам никакав страх, никакву врсту бојазни. Можда је њихова политика мала политика фрустрације и комплекса у којима се плаше окупљања свих других. Желим им успешан скуп и све што могу да помогнем и све што ми можемо да помогнемо као земља", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, увек смо спремни да им помогнемо, па чак и директно да им организујемо то.

"Нећемо ми да будемо присутни, али све што се организације тиче, трошкова организације, све смо спремни да подмиримо, платимо, али и да видимо шта је то што у будућности можемо да помогнемо", рекао је председник Вучић.

Хвала Макрону на добродошлици која се ретко виђа

Председник Вучић рекао је да му је у Паризу приређен дочек који се ретко виђа и захвалио председнику Француске Емануелу Макрону на таквој добродошлици.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је посета Паризу почела важним састанцима од суштинског значаја за Србију.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић рекао је да такав протокол председник Француске ретко приређује.

"Видео сам да су то чак и они који нас не воле приметили. Посебно имајући у виду све оно што је организовано вечерас за 20.00 сати и што ће трајати до поноћи. То су велике ствари за једну земљу", рекао је председник Вучић, на питање о дочеку испред Палате инвалида и да ли то говори о поштовању једне велике европске земље према Србији.

Председник Вучић додао је да је присуствовао једном свечаном дочеку када је први пут био у Француској, у време када је био премијер, и дочекао га је тада премијер Француске Мануел Валс.

"Колико година сам премијер или председник, ево за 10 година, никада нисам овакву почаст доживео у Француској. Хвала председнику Макрону на томе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је, на питање како се осећа пред састанке, пошто је претходно објавио да има трему, да она тек долази.

"Трема тек долази, кад год будемо завршили разговоре у Сенату, сви ће да прошетају по Паризу, а ја ћу бити у соби да прођем једно 500 пута погледом преко тема које сам припремио, да размислим о свакој речи, да размислим шта ћу да сачувам за разговоре у четири ока. Одговорни људи морају да имају трему, само неодговорним људима је свеједно да причају и раде шта хоће", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће сутра имати и разговоре и са МЕДЕФ-ом и са ЕДФ-ом.

"Почињемо да гледамо даље како и шта да радимо. Имамо много добрих инвеститора из Француске, највећа је наравно група "Тигартајер" која запошљава више хиљада људи на југоистоку Србије у Пироту, али имате их много, од Бачке Паланке до "Шнајдера", до "Вансија", до "Суеза" у Београду, дакле све већи број француских компанија, укупно 339 предузећа, тако да је 11.125 људи запослено у француским фирмама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да верује да ће трговинска размена Француске и Србије да пређе две милијарде евра.

Председник Вучић рекао је да вечерас очекује отворене разговоре о ситуацији у свету, о Украјини, Гази и другим деловима света.

"Желео бих да чујем како председник Макрон види будућност", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је посета Паризу почела важним састанцима од суштинског значаја за Србију.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић додао је да се нада некаквом договору Палестинаца и Израела, али да је велики скептик по питању Украјине и онога што ће тамо да се збива.

"Верујем да ће ићи у даљу ескалацију што ће све чинити нервозним и што ће доносити много, много нових проблема. И надам се такође да нафта неће даље рапидно да скаче, јер то више нема никаквог смисла. Али сваки сукоб, сваки нови сукоб између Хута, нови сукоб између Ирана и Израела, сваки нови удар на руске рафинерије, он повећа цену нафте и онда је то оно што и даље инфлацију чини не високом, али изнад очекивања и изнад просека", истакао је председник Вучић.

Веома смо близу одлуци о Рафалима, знаћете кад потпишем уговор

Председник Вучић рекао је да је веома близу одлука о куповини Рафала од Француске и да ће се знати када буде потписао уговор.

"Веома смо близу. Знаћете кад потпишем уговор", рекао је председник Вучић, на питање да ли смо после састанка у Паризу ближе одлуци о куповини Рафала.

Председник Вучић рекао је да је реч о авионима који су вероватно најскупљи на целом свету.

"И то не половни, већ нови. Кад кажем најскупљи на целом свету, нису као Ф-35. То су бољи авиони од Ф-16. И скупљи и бољи. Нису као Ф-35 или Ф-22, али свеједно. Реч је о најбољим авионима и са најмодернијим системима. То су 4 плус, плус генерације, које су испред наших МИГ-ова и свега другог. И по својим радарским могућностима, и по ракетама које задржавају, и то не увек оним најбољим "метеорима", већ МИГ-овим ракетама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да би Србија желела да купи и америчке, кинеске, руске авионе, али да је питање доставе.

"При томе узимамо најбољу робу на свету која постоји. Ми бисмо купили још авиона и на неким другим местима, није нама толики проблем у новцу. Ми данас у новцу имамо скоро четири милијарде евра на рачуну, није то проблем. Проблем је у дефициту који хоћете да буде што је могуће мањи. Није проблем чак ни у јавном дугу који је на нивоу око 48 одсто. Купили бисмо ми још, него не можемо да довучемо у земљу, а своју земљу морамо да чувамо", објаснио је председник Вучић.

Остале вести