Држава посвећeна решавању проблема

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је на седници Владе, у Палати Србија, да предстоје тешки и важни задаци и замолио све чланове владе, без обзира које ће функције обављати, да свој посао обављају озбиљно и одговорно, позвао да се формирају тимова за садејство свих наших снага.

Извор: ТВ Пинк

"Неколико важних ствари имамо о којима морамо данас да се договоримо. Без обзира на то што ће у кратком временском периоду бити формирана нова влада, ми имамо тешке и важне задатке пред нама, те бих замолио све чланове владе, без обзира на то које ће функције обављати у наредном периоду, да посвећено, озбиљно и одговорно раде на извршавању свих задатака", рекао је председник Вучић, који се први обратио на седници.

Зато што је то нешто што је за нас од суштинског значаја, од највећег значаја, као и опстанак наше земље, додао је председник Вучић.

"Пре свега замолио бих и указаћу вам сад на календар, како то иде, и замолићу вас да формирате тимове неопходне за садејство свих наших снага, укључујући и Народну скупштину, и Владу Србије, и мене, председника Србије, дакле оба дела извршне власти колико год је могуће и свих чинилаца из парламентарног и јавног живота Србије", рекао је председник Вучић.

Данка Илић из Бора убијена, ухапшена два лица

Председник Вучић је рекао да је мала Данка Илић убијена и да су два лица која су признала да су ово дело учинила ухапшена.

"Имамо лоше вести за дете из Бора, Данка Илић је убијена. Полиција је ухапсила два лица која су извршила убиство Данке и колико сам схватио признали су дело обојица", рекао је председник Вучић на ванредној седници Владе Србије.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Država posvećena rešavanju problema
Извор: Танјуг

Председник Вучић је додао да их полиција одводи до места где се налази тело детета.

"Хвала полицији на великом труди и на ангажману", додао је председник Вучић.

Данас наставак разговора у Бриселу, не можемо да очекујемо ништа добро

Председник Вучић је изјавио, поводом данашњег наставка разговора Београда и Приштине у Бриселу, да је српска страна добро припремљена за дијалог, али да не можемо да очекујемо било шта добро.

"Немамо ништа лично да замеримо људима који воде дијалог, али све то у Бриселу претворило се уствари у стављање машнице на криминалне акте Аљбина Куртија, а да је на крају потребно да се легализује, да се добија српска сагласност за његова недела. Ми у томе ни на који начин нећемо да учествујемо", рекао је председник Вучић.

Мислили смо да је разумно и рационално поступање нешто што ће у будућности променити односе Европске уније и западних сила према Приштини, али схватили смо да се то није догодило, да се то неће догодити и у складу с тим ћемо се понашати, додао је председник Вучић.

Председник Вучић је напоменуо да ће позиција српског народа бити све тежа.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Država posvećena rešavanju problema
Извор: Танјуг

"Ти проблеми ће се наставити и њих можете да рачунате као сталне, као проблеме са којима ћемо се суочавати у наредним месецима, јер ће Курти своју агресију против српског народа, посебно на северу Косова и Метохије, наставити. Европа и Америка ће наставити своје гласно ћутање, а сви остали немају никакав ни утицај на приштинске власти, нити у овом тренутку су у ситуацији да нам много помогну", рекао је председник Вучић.

Увек ћемо бити уз свој народ и гледаћемо како да те проблеме решавамо, поручио је председник Вучић.

Очекују нас статешко важни разговори у Паризу 8. априла са Макроном

Председник Вучић рекао је да одлази у Париз, где га већ 8. априла очекују велики и стратешко важни разговори са председником Емануелом Макроном.

"Са председником Макроном до сада сам имао готово 20 разговора, 19 мислим разговора. Овај ће бити најважнији, биће стратешки, мислим да су се и Французи за то припремили и ми се припремамо", рекао је председник Вучић на седници Владе.

Председник Вучић додао је да ће са њим у Париз ићи и министар финансија Синиша Мали.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Država posvećena rešavanju problema
Извор: Танјуг

"Ићи ће Синиша Мали, али смо се спремили за све различите теме. Једна од тема је наменска индустрија и сарадња наших наменских индустрија. И вама у војсци да кажем то коначно, пошто ја знам да и ту има људи који размишљају о томе ко су добављачи, а ко су купци. Србија неће ни једну своју фабрику да прода некоме и да тај неко има преко 50 одсто или да има 50 одсто учешћа у акцијама" рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да српска војна индустрија мора да порасте три пута у наредном периоду.

"Три пута мора да порасте у наредном периоду. Наша војна индустрија ће ове године да произведе исто или нешто више граната и ракета, него једна Француска, у калибру од 122 до 155 милиметара. Само да знате да имамо своју снагу, да имамо своје капацитете, само што то морамо да утростручимо и учетворостручимо", додао је председник Вучић.

Решавање проблема струје у Србији могуће решити једино нуклеаркама

Председник Вучић изјавио је данас на ванредној седници Владе да ће Србија до 2050. године трошити четири пута више електричне енергије него данас и да је једини начин да се тај проблем реши, изградња нуклеарних електрана.

Председник Вучић рекао је да ће то бити једна од важних тема о којој ће разговарати у Француској на предстојећем сусрету са председником те земље Емануелом Макроном.

"Француска је највећа европска нуклеарна енергетска сила. Она 70 одсто струје добије из нуклеарне енергије. Они су спасени што се тога тиче. Желим само да знате да ћемо ми до 2050. године четири пута више електричне енергије да трошимо него данас. Ми никакву шансу немамо. Шта год радили, како год радили, никакву шансу немамо, уколико брзо не кренемо у решавање тог проблема. А решавање тог проблема је једино могуће изградњом великих и малих нуклеарки", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Država posvećena rešavanju problema
Извор: Танјуг

Председник Вучић позвао је окупљене на седници Владе да обаве неопходне припреме за промену легислативе у нашој земљи.

Осим разговора о нуклеарној енергији, председник Вучић најавио је да ће се у Француској разговарати и о наменској индустрији, куповини француских војних авиона Рафала, као и куповини других инструмената.

"Захваљујући француским радарима ми смо могли да видимо овај шпијунски дрон и тек тада да подигнемо наше ловце. Пошто смо опредељени да купимо нове апарате, то би значајно допринело даљем увећању наших оперативних борбених способности", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је и да ће се у Француској разговарати о ИТ сектору, развоју вештачке интелигенције, гејминг индустрији, аутомобилима и производњи батерија, иновацијама, стартаповима и изградњи и управљању постројењима за пречишћавање отпадних вода.

Председник Вучић најавио је и да ће једна од тема бити увођење летећег таксија у Србију до почетка Експо 2027. године.

Осим тога, председник је навео и да би у нашим школама могло бити више француског језика.

Невероватно какви монструми постоје

Председник Вучић позвао је МУП, на седници владе у Палати Србија, да што пре дају информације јавности у Србији у вези са убиством мале Данке Илић и додао да је невероватно какви све монструми постоје.

"Још једном да изразим захвалност полицији - видите да дате што пре сва неопходна објашњења свим људима у Србији око мале Данке. Сви људи су ужасно бринули и то показује негде да нисмо изгубили душу да људи имају срце и снагу и да засузе, што показује да смо још негде људи", рекао је председник Вучић.

Истакао је да су се, према ономе што је добио од МУП-а, ствари завршиле најгорим исходом.

Председник Вучић захвалио је још једном полицији на ангажману у Бору.

"Цела прича је невероватна и какви монструми постоје", додао је председник Вучић.

Свима је сада јасно да избори у Србији нису били покрадени

Председник Вучић поручио је данас председници Народне скупштине Ани Брнабић да настави да пружа руку опозицији, али је навео и да је сада свима јасно да никакви избори у Србији нису били покрадени.

"Ти Ана (Брнабић) свакога дана настави да радиш на овоме. Нико у свету неће да подржава неодговорне акције. Први пут могу да вам кажем да не морате уопште да бринете, тако да ви наставите да нудите решења, да пружате руку. Сад је сваком у Србији јасно да никакви избори нису покрадени и да су све то само радили и одлагали зато што знају да би опет били поражени, али није важно - ви нудите. Појачаће се одговорност и код неких других фактора у нашој земљи", рекао је председник Вучић.

Поред председника Вучића, седници Владе присуствовала је и председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић.

Домаћи дронови камиказе од 19. априла део нашег редовног наоружања

Председник Вучић најавио је данас да ће од 19. априла домаћи дронови камиказе постати део нашег редовног наоружања.

"Јесмо ли први, Милорадовић, у региону који пуштамо као део војске било какве дронове? Јел' то значи ако се од тог тренутка, ако се то показло добро у ТОЦ и у Никинцима, да постаје део војске", запитао је председник Вучић на седници владе.

Помоћник министра одбране Ненад Милорадовић је председнику дао потврдан одговор и додао да ћемо по томе бити први у региону.

"Значи, 19. априла дронови камиказе су део нашег редовног наоружања", рекао је на то председник Вучић.

Влада да фомира тим, све напоре усмерити да Приштина не уђе у Савет Европе

Председник Вучић затражио је да се формира посебан тим који ће се борити за Србију поводом иницијативе о пријему тзв. Косова у Савет Европе која ће се разматрати на заседању Парламентарне скупштине СЕ 16. априла.

Министрима у Влади Србије поручио је да за њих не постоји предизборна кампања све док 16. или 17. маја Комитет министара СЕ не донесе коначну одлуку о пријему тзв. Косово у ту организацију, и да све своје напоре усредсреде на то да тзв. Косово не буде примљено у Савет Европе.

"Док се не заврши ово са Саветом Европе, а онда се припремајте за те изборе. Биће довољно дуга кампања, разумеће људи да се борите за најважније ствари, то говоримо о министрима, а тамо на терену људи нека вам раде што год мисле да је потребно да раде и нека се боре", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да, упркос томе што су снажни подржаваоци приштинске независности који гурају чланство тзв. Косова у Европском савету по сваку цену и без права и правде, мисли да и даље мало имамо шансу и да зато тражи од министара да се боре снажније него икада.

"Не желим пред камерама да будем непријатан, само вас молим да се посветите томе. То је за нас од пресудног значаја и да урадите све што можете, да разговарамо са свима, јер биће ту и чланице ЕУ које су признале независност тзв. Косова, за које сам сигуран да можемо да обезбедимо да не буду позитивне по питању чланства Косова у Савету Европе. И то није Мађарска једина, а Мађарска нам је велики пријатељ. Тако да морамо да радимо и морамо да се боримо и да им укажемо на све последице", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да тим за СЕ треба да се формира по узору на тим који је формиран за Уједињене нације и за Сребреницу.

"Уопште ми није важно колико и да се борим за нашу земљу, ако хоћете и за интересе нашег народа у целини. Ја вас молим да хитно, колико данас формирате свој тим, спреман сам да вам и људи из мог кабинета помогну", рекао је председник Вучић.

Како је навео, кључни аргумент Србије треба да буде то што властима тзв. Косова није ни у плану формирање заједнице српских општина.

"Зато колико данас после подне или сутра увече најкасније, припремите тим који ће тиме да се бави, припремите "non-paper" који треба да се пошаље свима, да сви буду обавештени о ставу Србије. Припремите нове папире, па идите и разговарајте", поручио је председник Вучић.

22. априла седница УН о Косову, разговараћу са 10 европских лидера о КиМ

Председник Вучић изјавио је данас да ће 22. априла Савет безбедности УН одржати редовну седницу о Косову и Метохији, а да ће он о ситуацији у нашој јужној покрајини разговарати са председником Француске Емануелом Макроном и још најмање 10 европских лидера.

Председник Вучић је прецизирао да је 22. априла редовна седница Савета безбедности о Косову и Метохији.

"На УНМИК-ов предлог, извештај је врло лош, зато што не осликава стварно стање на терену", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је могућност да отпутује 21. у Њујорк и остане тамо шест до осам дана да би испратио седницу Савета безбедности УН о Косову и Метохији и седницу ГС УН на којој би требало да се разматра резолуција о Сребрници.

"Није ми проблем да останем у Њујорку све док не прође та седница. Ако будем имао посла, ако будем имао са ким да разговарам, ако не, вратићу се па ви пошаљите неког другог. Не волим да будем много ван земље", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић прецизирао је да ће остати у Њујорку ако буде било какве шансе да се промени резултат у ГС УН везано за резолуцију о Сребреници и да разговора са што више представника земаља чланица УН.

Говорећи о резолуцији председник Вучић рекао је да је усвајање те резолуције толико нефер, али да нама остаје само да се боримо.

"Али замислите, рецимо, да не постоји такав акт у Уједињеним нацијама који би рекао да је Немачка починила геноцид у Другом светском рату. Не постоји. Никада није изгласана. Тако да, у сваком случају, оно што тражим од вас, то је да се ангажујете на спољно-политичком плану, много више да се борите. Ја ћу да дам све од себе, укључујући разговоре са председницима афричких земаља", рекао је председник Вучић.

Наставите са спровођењем препорука ОДИХР-а

Председник Вучић изјавио је да захтева од чланова Владе и председнице Скупштине Србије Ане Брнанбић да наставе да раде на примени ОДИХР-ових препорука и на припреми за предстојеће београдске и локалне изборе, али и да не пристају на ултиматуме опозиције.

"Наставите да нудите компромисе, а то што неко други не жели компромис, него мисли да је могуће да ултиматумима и уценама нешто добију, то нека ти други раде. За вас је важно да разговарате. Наравно, закони земље морају да се поштују, али да разговарате, да поправљамо политичко и законско окружење, све у складу са препорукама ОДИХР. Да им нудите решења и компромисе, а они хоће - хоће, неће - неће", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић осврнуо се и на најаве да би опозиција могла физички да спречи одржавање избора.

"Те бајке о томе како ће неко да врши кривична дела, оствари своја права, па ће да заустављају људе, за то су предвиђене огромне затворске казне. То су приче за малу децу што сам вам говорио и 2020. године, тако да, у демократској атмосфери, спроведите те изборе", поручио је председник Вучић.

Остале вести