Честитке поводом Дана државности Републике Србије

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је, поводом Дана државности Републике Србије честитке бројних светских званичника. Честитку су упутили и председница Швајцарске Конфедерације Вајола Амерд, председник Републике Индонезије Џоко Видода, председник Чешке Републике Петр Павел.

У честитки прeдседнице Амерд се, уз најбоље жеље за лични просперитет председника Вучића и успешну будућност српског народа и земље, каже:

”Поштовање међународног права, мултилатерализма и универзалних принципа у Повељи Уједињених нација остају наш најбољи компас у тежњи ка свету мира и благостања. Радује ме што наше две земље и даље уживају у томе одличне везе. Уверена сам да ћемо и даље да развијамо и продубљујемо нашу сарадњу на билатералном и мултилатералном нивоу у годинама које долазе.“

Председник Републике Индонезије Џоко Видода у честитки председнику Вучићу наводи:

”Ваша Екселенцијо, поводом националног празника, Дана државности Републике Србије, у име Владе и народа Републике Индонезије, као и у своје лично име, упућујем срдачне честитке и најбоље жеље Вама, Влади Републике Србије и српском народу. Са великим задовољством истичем да ове године обележавамо 70 година пријатељских односа и сарадње између Индонезије и Србије и изражавам уверење да ће наше земље унапредити сарадњу у различитим стратешким сферама. Искрено желим да таква наша сарадња донесе добробит нашим народима, као и да допринесе регионалној и светској стабилности и миру.”

У честитки председника Чешке Републике Петр Павела се наводи:

”Поштовани господине председниче, Вама лично, као и свим грађанима Републике Србије желим много успеха и трајног просперитета поводом Дана државности ваше земље. Чврсто верујем да ће се међусобно разумевање и пријатељство између наших земаља и даље развијати у интересу јачања наше обострано корисне сарадње. Уверавам вас да Чешка наставља да пружа свесрдну подршку приступању Србије ЕУ. Примите, господине председниче, изразе мог дубоког поштовања”.

Председнику Вучићу честитка је стигла и од Султана Омана Хајтама Бин Тарика, који је уз искрене честитке, пожелео председнику срећу и добро здравље, а пријатељском народу Србије напредак и просперитет.

Председник Републике Португал у честитки председнику Вучићу каже:

”Поводом Дана државности Републике Србије, Вашој Екселенцији желим да пренесем честитке и искрене жеље за Ваше лично благостање, као и напредак и просперитет српског народа”.

Поводом Дана државности Републике Србије, председнику Вучићу честитку су упутили и председник Сиријске Арапске Републике Башар ал Асад, краљ Шведске Карл Густаф Р, председник Радничке Народне Партије Кореје Ким Џонг Ун, као и Краљ Јордана Абдулах II.

Председник примио је, поводом Дана државности Републике Србије честитку од председника Румуније Клауса Јоханиса, који је у име румунског народа и у своје име упутио жеље за мир, просперитет и напредак Србије. У честитки председника Pумуније даље се каже:

”Изражавам уверење да ће традиционални пријатељски и добросуседски односи Румуније и Србије доживети нове позитивне помаке, ширењем сарадње на више нивоа, укључујући и јачање регионалне стабилности и безбедности”.

Честитку председнику Вучићу упутио је и премијер Румуније Јон Марсел Чолаку у којој је, уз жеље за даљи просперитет Србије, изразио оптимизам у погледу будућности односа Румуније и Србије, који се годинама негују и развијају захваљујући пријатељству два народа.

Председнику Вучићу честитку је упутила и председница Мађарске Каталин Новак, као и председник републике Српске Милорад Додик.

Председница Мађарске је, честитајући Дан државности, нагласила да Мађарска остаје недвосмислено посвећена успешној интеграцији Србије у Европску унију, као и да ће наставити да пружа сву неопходну помоћ да Србија што пре дође до пуноправног чланства.

Председник Републике Српске Милорад Додик, уз најискреније честитке поводом Дана државности Републике Србије навео је:

”Снажна и просперитетна Србија је од велике важности за мир, стабилност и напредак за све у Републици Српској и због тога изражавам своје уверење да ће и у будућности Србија остварити још већи раст и развој”.

Остале вести