Поносан на реформе, не и на примедбе за медије

Најновије
Извор: Танјуг

Kолико сам поносан на економске реформе и очување мира и стабилности у региону, толико нисам поносан због критика на рачун слободе медија у Србији, али сам уверен да ћемо, у сарадњи са међународним професионалним удружењима, за годину две постићи напредак у тој области, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Vucic Davos
Извор: Информер

На панелу "Медијске слободе у условима кризе" са Вучићем су учествовали руска новинарка Тина Kанделаки, извршни уредник "Вашингтон поста" Мартин Барон, главни уредник Ројтерса Стивен Адлер, генерални секретар Амнести Интернешенела Kуми Наидо и Метју Галиција из "Мундус јоурналисм"-а, а у публици су биле бројне званице, укључујући бегијску краљицу Матилду.

На питање да ли је оправдана критика Влада упућених медијима, председник Србије је одговорио:

"Хвала вам што сте ми дали шансу да овде говорим, иако то нисам заслужио из много разлога. Хтео сам да кажем да је Србија поправила економију и поносан сам на то. Први пут имамо суфицит у буџету трећу годину заредом, све у вези с економијом смо урадили на добар начин. Оно што нисмо урадили на добар начин су поларизовани медији, ту имамо много проблема", рекао је Вучић.

Извор: Танјуг

Вучић је подсетио на случај када је Метју Kаруан Галиција, син убијене новинарке са Малте и такође учесник панела, на једној конференцији у Пољској, где је добио информације од српских новинара да је стање у медијима у Србији тешко и да се нешто може догодити, реаговао тако да је пренео да ће Србија бити следећа земља у којој ће бити убијен следећи новинар у Европи. 

"Међутим, то се није догодило. Десило се у пет земаља ЕУ, као и пуцњава на новинара у Црној Гори. Али, нисам ту да нападам Метјуа", додао је он.

Пренео је да се у Србији ипак нешто догодило, да је једном новинару, који је написао нешто у једном локалном медију, за који он није раније чуо, запаљена гаража, те да се пожар прелио на кућу, па му је читава породица била угрожена.

Извор: Танјуг

"Тада сам се сетио Метјуових речи. Нисам могао да верујем да се то десило у мојој земљи. И даље мислим да је део тих оптужби лажан. Ухапсили смо човека који је то урадио, и жену која му је помагала, али "мастермајнд" није био ухапшен. Мислим да знамо ко је био иза тога и очекујем да финализирамо тај случај за недељу или десет дана", рекао је, говорећи о случају угрожавања безбедности новинара Милана Јовановић из Врчина.

После тог догађаја, каже, почео је да стрепи:

"Морамо да завршимо овај случај и будемо брутални у сличним случајевима", поручио је он.

Пренео је да у Србији нису криминализоване лажне вести или кршење стандарда новинарске професије кад је реч о обавези истинитог извештавања.

Извор: Танјуг

"Не знам како ћемо то учинити. Погледали смо немачки пример. Ако би урадили исто у Србији, критиковали би нас да ограничавамо слободе", казао је он.

"Немамо најбоље оцене у последње две године од Репортера без граница и Фридом хауса и уопште нисам поносан на то. Питао сам Репортере без граница на јучерашњем састанку да дођу у Србију да нам дају неопходну подршку и експерте, посебно у погледу државне помоћи медијима, и сигуран сам да могу да дођем овде за годину - две и да будем поносан на слободу штампе и говора у Србији, као што сам поносан на економске реформе које смо спровели", рекао је Вучић.

Извор: Танјуг

Извор: Танјуг

Остале вести