Србија се понаша озбиљно и одговорно

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас у разговору са албанским новинарима у Бриселу, да је Србија спремна да разговара о много тога, али да прво морамо да видимо шта ће Срби и Србија да добију па тек онда може да се разговара о свему другом.

Вучић је одговарајући на питања рекао да је Србија спремна за дијалог и да се понаша одговорно и озбиљно и да је потребно понашати се тако и спроводити своје обавезе. Да се не прети Србима слањем војске, да се понаша одговорно и озбиљно, а не супротно Цефта споразуму.

"Ако сте у стању да рушите споразуме, не само према Србији него и према БиХ од пре 10 година које сте потписали - па шта сте онда у стању да поштујете. Шта су онда у стању Албанци да поштују. Нису у стању да поштују Бриселски споразум, ни формирају ЗСО шта сте у стању онда да поштујете" упитао је Вучић.

На питање, а шта са тим када Србија лобира против чланства Косова у различитим организацијама и повлачењу признања Косова Вучић је рекао да се ми тиме дичимо и поносимо и да је то наш посао. Додао је, на питање да ли је то у духу нормализације односа, да јесте и подвукао да Србија не признаје независност Косова.

"Где смо ми потписали да нећемо то да радимо у ком споразуму то пише" .

Навео је Вучић и такође упитао где је то Србија потписала да ће да се бори за признавање косовске независности, или да неће да се бори против тога. Како је у разговору са албанским новинарима рекао усагласили су се у свему до сада да је он у праву, и по том питању и по питању непоштовања Цефте, неиспуњавања Бриселског споразума од стране Приштине.

На питање да ли ће у евентуалном споразуму Београда и Приштине бити и међусобно признање као што каже Тачи, и чланство у УН и отворен пут Косову ка ЕУ, председник Србије је рекао: "И шта је то што још треба да вам обезбедимо, а ми да ништа не добијемо - јели има још нека жеља".

Извор: Taнјуг

Додао је да је Тачи тај који овде разговара, а да ће се видети када ће се вратити на разговоре јер мора прво неке обавезе да испуни Приштина. "А ми смо спремни да разговарамо о много ствари, али прво морамо да видимо шта је то што ће Срби да добију и шта је то шта ће Србија да добије, па тек када то видимо онда ћемо да разговарамо о свему другом" рекао је Вучић.

Како је рекао сви који учествују у разговору знају шта Србија тражи, а о размени територија никада није говорио.

На питање а шта би нормализација означавала Вучић је објаснио да је то под бројем један да се поштују споразуми који се потпишу. "То је елементарни ред и то тако функционише у нормалним и цивилизованим народима. Знате - када нешто потпишете онда то спороводите у дело и тако би неко требало да се држи онога што је потписао" поручио је Вучић.

Према његовим речима Београд се држи онога што је потписао. "Као што видите - не можете да ми пронађете папир којег се Србија не држи, а ја вама одмах пронађо два којег се Албанци не држе" рекао је Вуцицћ албанским новинарима. "У томе је разлика и то је оно што мора да се промени да би ми уопште наставили дијалог. А од било каквог споразума смо миљама миљама удаљени" закључио је Вучић.

На питање албанске новинарке, а у вези убиства Оливера Ивановића Вучић је рекао: "Косовска полиција је у потпуности задужена, 100 одсто, за истрагу убиства Оливера Ивановића. Је ли то истина или није?".

Новинарка је, одговорила - није, на шта је Вучић додао: "На жалост по вас истина је. Добро је ако сматрате да сам ја у праву, то значи да косовска полиција нема компетенције ни овлашћења у Косовској Митровици. Честитам вам на томе, и веома сам срећан што то чујем. Ми ћемо се побринути за тај случај. Хвала што сте то рекли. То је за мене веома важно", одговорио је он.

Упитан кад се враћа за преговарачки сто Вучић је казао, да ће то бити чим његови "албански пријатељи почну да испуњавају обавезе" које су потписали пре 10 односно пре 5 година и кад престану да прете Србима.

На констатацију албанске новинарке да се Србија није извинила за почињене злочине на Косову, Вучић је узвратио да нико из Приштине није кажњен за злочине над Србима: "Много је људи кажњено због почињених злочина, али ниједан из Приштине, а пуно је ратних злочинаца из Приштине. Маса њих који су убијали Србе, силовали Српкиње, вадили им и продавали органе, нико није био чак ни јавно критикован због тога. У Србији се бавимо нашим ратним злочинцима и то ћемо и даље радити, али друга страна нажалост никад ништа није урадила по том питању",закључио је он.

Остале вести