Вучић на три поновљена места победио са 76,8 одсто гласова

Најновије
Извор: Танјуг

Лидер СНС и изабрани председник Србије Александар Вучић вечерас је саопштио да је на поновљеним изборима на три бирачка места, Новом Саду, Лесковцу и Трстенику освојио 76,8 одсто гласова.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је на та три места пре 15 дана освојио 41,2 одсто, а сада 76,8 одсто.

Он је прецизирао да је у Лесковцу излазност 2. априла била 68 одсто, а данас 92,44 одсто, Трстенику 44,1 одсто а сада 54,5 а једино је нижа била у Новом Саду 49,9 а сада 21,46.

Избори су данас поновљени на бирачком месту 178 у Новом Саду, 62 у Трстенику и на бирачком месту 75 у Лесковцу, након што је Републичка изборна комисија (РИK) донела решење о понављању гласања на тим местима на којима су, због нерегуларности, избори поништени.

Право гласа на три бирачка места имало је укупно 3.148 грађана.

Ова већа излазност и убедљива победа је, према његовим речима, резултат више ствари.

"Чини ми се да смо на локалном нивоу направили више грешака о којима ћемо морати да разговарамо у будућности и привлачимо људе да изађу на изборе. Ја сам направио велику грешку јер нису људи поверовали у оно што сам говорио шта неки планирају, македонски сценарио. Иако сам то говорио последњих дана кампање нисам био уверљив, и тек данас грађани су показали да верују у то" рекао је он.

Он је рекао да су данашњи резултати последица различитих лоших активности неких других, који су, како је навео, сви добили више него двоструко мање.

Саша Јанковић, на пример, добио на три изборна места, где је имао 27,6 одсто пре 15 дана, а сада свега 13 одсто, Лука Максимовић имао је пре две недеље 12 одсто, а данас је добио троструко мање, док је Вук Јеремић, који је раније освојио осам одсто, данас добио чак шест пута мање.

Вучић је истакао да су грађани показали да желе да бране и одбране своју вољу.

"Народна воља је важнија од свега, немојте да је нападате. Излазлило се и раније на улице али да би штитили вољу народа, а не да је нападају“, подвукао је Вучић.

Он је указао да његова странка ради дневна истраживања и да види промене, те да није могао да верује да су људи толико љути на оне који толико агресивно покушавају да промене народну вољу.

"Неки други нису желели да чују глас свога народа, већ разумишљају о фотељи одмах и по сваку цену. Неки не могу да савладају одређене лекције”, нагласио је Вучић.

Он је рекао да после овога треба бити задовољан, али не и пресрећан, додајућу да је "за демократију потребно да имамо снажније политичке противнике и да због тога мора да се поштују права мањине и покаже снага тиме што ће се поштовати они“.

“Морамо да покажемо своју моћ не тиме што ћемо да грабимо што је могуће више, већ што ћемо да пружамо мањини више. Ово је глас обичног човека који каже немојте да нас учите за кога смо гласали”, рекао је Вучић.

Kазао је да је преломило да људи изађу и много већем броју на ова три бирачка места жеља за стабилношћу, за пристојну Србију, да му нико не соли памет како је ко гласао.

То што је забележен скок од 21 одсто у излазности, према његовим речима, показује да су се крупне ствари дешавале у протеклих 15 дана.

"Сада их је натерало да изађу на изборе што хоће да имају своје парче земље, своју независну Србију, која иде напред, хоће мир. Људи не могу да трпе клевете и лажи“, рекао је Вучић.

Он се захвалио грађанима Србије на највећој победи у последње три деценије, додајући да она није остварена национализмом и демагогијом, већ тешсим реформама.

Захвалио се и странкама које су га подржале, те честитао оним противницима који су имали довољно снаге и политичке памети да честитају победу.

"Они ће да расту на политичкој сцени јер ће народ умети да препозна ко је зрео“, уверен је Вучић.

Захвалио се и свима који су истрпели измишљене приче о пеглању листића и слично, додајући да су се неки служили свим могућим триковима и у свему се показало да су говорили неистину.

"Неки људи ће из овога извући корист за себе, а неки су пре него што су полетели успели да падну својим лошим и нетактичким понашањем“, подвукао је Вучић.

Он је најавио да ће се борити свом снагом за пристојну модерну, демократску Србију у којој ће се поштовати сва права мањина.

Извор: Српска напредна странка

Остале вести