Вратити Шантићу пажњу коју је заслужио

Најновије
Извор: Информер

Премијер Александар Вучић обишао је јутрос у Мостару родну кућу књижевника Светозара Чоровића, у којој је преминуо Алекса Шантић и рекао да би волео да овај књижевник и, пре свега, човек који је носио слободарску мисао, добије заслужену пажњу и право место, не само у Мостару, већ и у Србији.

“Волео бих да неке школе које су носиле име Алексе Шантића поново носе то име. Посебно ми је жао што је део улице Алексе Шантић преименован у улицу Миле Будака. Поредити Шантића и Будака просто је грех, сам по себи", рекао је Вучић.

Верује, додао је, да ће тај, не само величанствени песник с краја 19. и почетка 20. века, већ и човек који је уносио слободарску мисао кроз часопис “Зора“ и на све друге могуће начине, у наш народ и све друге народе, добити заслужену пажњу и право место и у Мостару и у Беогарду и на сваком другом месту.

Извор: Информер


Вучић је најавио да ће Влада Србије даље помагати српске организације у Мостару, као и изградњу Саборног храма, али и људе који организују "Шантићеве свечаности" да то могу да учине на бољи и примеренији начин. 

"Верујем да ће у Влади Србије за то бити разумевања и у будућности", истакао је Вучић. 

Вучића је кроз “Кућу Чоровића“, у чијој непосредној близини се налази и споменик Алекси Шантићу, провео генерални секретар СПКД “Просвјета“ у Мостару Горан Косанић. 

Он је премијера Вучића упознао са радом музеја, у којем су галерија, соба песника Шантића, библиотека. 


Замолио је за помоћ у организовању Међународног Шантићевог фестивала деце песника.

Извор: Танјуг

Остале вести