Наставићемо да се боримо и штитимо интересе нашег народа

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да је билатерални састанак са представницима ЕУ високим комесаром за спољну политику и изаслаником за дијалог Жозепом Борељом и Мирославом Лајчаком био успешан.

Извор: ТВ Пинк

Председник Вучић рекао  да до трилатерале са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем није дошло јер он није смео или није хтео да се састане.

редседник Вучић је новинарима након билатералних састанака рекао да верује да је добар посао одрадио у току преподнева, на састанцима са европским званичницима, а да су разговори са Борељом и Лајчаком били коректни.

"Курти није хтео или није смео али верујем да ће и Европљани то да саопште. Три пута сам се враћао па су ми показивали његове поруке. Он неће да ме види, рекао је да није спреман, рекао је наставиће главни преговарачи. Да ли није смео или хтео, не знам", рекао је председник Вучић и додао да је са Борељем и раније могао да се сретне а да не прелази толики пут.

Како је рекао, о свему је разговарао са Борељом и Лајчаком, о ситуацији на КиМ.

"О спровођењу споразума свему у дијалогу, ситуацији. Наставиће главни преговарачи у уторак или среду", рекао је председник Вучић и додао да се они надају да ће признати КиМ.

Додао је и да има још посла, да директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића чека тежак посао.

"Тежак је положај за нас. Наставићемо да се боримо и штитимо интересе Срба и помогнемо нашем народу", рекао је председник Вучић.

Сигуран сам да ће ЕУ саопштити ко није желео данас да разговара у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је  да је сигуран да ће ЕУ у свом саопштењу рећи ко није желео данас да разговара у Бриселу.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да је билатерални састанак са представницима ЕУ високим комесаром за спољну политику и изаслаником за дијалог Жозепом Борељом и Мирославом Лајчаком био успешан.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је истакао да Приштина инсистира на де јуре признању тзв. Косова и да се све своди на то.

Председник Вучић је новинарима рекао да је питање формирања Заједнице Српских општина најважније, али да напретка није било, и да одговора са друге стране нема, јер се није ни срео са Аљбином Куртијем.

На питање шта представници ЕУ кажу кад се врате са састанка са Куртијем, Вучић је навео да кажу - Курти тражи да признате Косово.

"Као што је послао данас новинара који ме онако орасположио. Они кажу да сам викао на њега, баш је онако симпатичан био. Али то је суштина, они траже да ми признамо то, а сад су смислили још неке захтеве, али суштински је то признање, све се своди на то. Врти се у круг", нагласио је председник Вучић.

С друге стране, истакао је да је цео дан имао врло добре разговоре са представницима Европске уније.

Како је рекао, они врло добро разумеју шта се догодило данас.

"Нико од њих није ни наиван ни глуп, али друга је ствар који је став појединих земаља чланица и какве они изјаве морају да дају. Али, верујем да ће, без обзира на све, морати да кажу да није постојала воља једне стране за разговор са другом страном", констатовао је председник Вучић.

На питање новинара ко може сад да гарантује нашем народу на Косову и Метохији да поново неће бити једностраних потеза, председник Вучић је рекао да то нико не може да гарантује.

"Ми само можемо да се боримо, али нико не може да гарантује да неће бити једностраних потеза. Увек их је било и они то знају, виде све и од динара и од свих прича", рекао је председник Вучић.

Навео је да бројни страни представници разговарају са нама око ЦЕФТА споразума и око робног промета и свега другог.

"И по стоти пут све прихватимо и кажемо, ми смо за то - за пуну слободу кретања, промета робе, услуга и капитала, и на крају увек Курти пронађе разлог зашто није за нешто, иако нас они уверавају да ће то сигурно да прихвати јер су већ разговарали са њим. Оног секунда када ми кажемо - ок и да прихватамо, само дајте, подигнете те баријере да можемо да нормално тргујемо између Митровице или Штрпце или Грачанице и Врања и Краљева, Рашке, било чега, од тог тренутка више не добијете никакав одговор. И чак неће да критикују албанску страну зато што им то на такав начин не иде у прилог и не одговарају", рекао је председник Вучић.

Добри разговори са представницима ЕУ, важан сигнал који се шаље инвеститорима

Председник Вучић рекао је да је данас у Бриселу имао добре разговоре са представницима ЕУ и да је за Србију од средстава која ће добити кроз Агенду раста још важнији сигнал који се шаље инвеститорима да дођу.

"Верујем да постоји тај простор кроз Агенду раста и реформе које проводимо на економском нивоу, а наравно после морају да дођу ове, како их оне називају основне које се тичу владавине права", рекао је председник Вучић новинарима у Бриселу.

Председник Вучић је навео и да не желимо само да добијемо 120 милиона евра, јер није то новац који значајно мења ствари у Србији.

"Много је важније то што је то позив инвеститорима да долазе у земљу, што је то показатељ да је Србија сигурна земља. Што можемо да рачунамо да смо близу такозваног инвестиционог рејтинга, дакле по први пут бисмо га добили у Србији, то би била фантастична веза грађане Србије", рекао је председник Вучић.

Додао је да би тада новац за нас био много јефтинији и најбољи могући сигнал свима који размишљају да улажу новац у Србији.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да је билатерални састанак са представницима ЕУ високим комесаром за спољну политику и изаслаником за дијалог Жозепом Борељом и Мирославом Лајчаком био успешан.
Извор: Принтскрин

"Много посла ми имамо сад у различитим областима, ја бих само замолио министре - могу ово да схвате и као критику, потпуно ми је свеједно, ово радим као председник Републике и то са министрима из сваке од страна које су у влади и онима који не припадају ниједној странци - само вас молим да заборавите на то да сте најуспешнији министри утолико што мислите да можете да извршите политички притисак на некога да добијете више пара да потрошите", нагласио је председник Вучић.


Потребно је, како каже, да сада чврсто задржимо јавне финансије и задржимо бафере за будућност.

"Јер ја предвиђам, а до сада нисам грешио по том питању, велику велику кризу у месецима које долазе. Само их молим, немојте да се понашате као у социјалистичкој и самоуправној доби, у којој сам много важан и успешан јер сам добио више пара да потрошим, па да држава због тога испашта или плаћа додатну цену. Дакле, ако ме нису добро разумели, није ми никакав проблем на њихов позив, сам спреман да дођем на свако место да им то објасним, да им то кажем, јер видим под каквим су притиском и председник владе и министар финансија, али, ето, то је моја молба за њих, јер желим да сачувамо у потпуности финансијску дисциплину до октобра и новембра", навео је председник Вучић.

Да контролишемо у потпуности и дефицит и јавни дуг.

"И онда сам сасвим сигуран да ћемо моћи да испунимо све за "ЕКСПО 2027". И све мере да донесемо и онда да разговарамо већ у наредним месецима како ћемо са повећањем плата и пензија. Морате имати на уму да је инфлација сада 4,1 одсто, то јест да је значајно пала и да повећања неће моћи да буду онолика, али да опет морају примања да буду значајно већа него што је стопа инфлације и за пензионере и за људе у јавном сектору", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да срећом приватни сектор не заостаје за јавним сектором и да нам је врло добар и виталан.

Фудбал нам није вратио колико се уложило, очекујем промене

Председник Вучић изјавио је данас да никада ништа није рекао за селектора фудбалске репрезентације, већ да је рекао да очекује велике промене у нашем фудбалу, као и у рукомету, јер фудбалска репрезентација Србије није остварила резултате који се очекују с обзиром на то колико се улаже у спорт.

"И то сам рекао зато што ми улажемо много новца. И као што ћу вам рећи да сам очекивао бољи резултат у Евролиги од оба наша кошаркашка клуба имајући у виду ниво инвестиција Републике Србије. То је све што имам да вам кажем", рекао је председник Вучић новинарима у Бриселу.

Како је рекао, његов посао је да брине о новцу који је уложен у спорт и да види да ли се он адекватно враћа.

Истакао је да у спорту не можете увек тако да посматрате ствари, те да је зато ћутао после Светског првенства у Катару.

"Догоди вам се, па смо ћутали. Рекли смо: "Изгубили смо. Ужасно смо играли, али догоди се. Извући ћемо поуке за неки следећи пут". Па нам се догоди да једва прођемо кроз квалификације. А онда опет одемо у једну од најлакших група. И у тој групи не можемо победити оне који су два или три пута јефтиније екипе од нас. Онда ту постоји неки дубљи проблем и полако ћемо сада то да решавамо", рекао је председник Вучић.

Додао је да се то неће десити за дан или два, јер не жели да проблеме решавамо емоцијама.

"Хоћу да сагледамо све. Немамо ми људи ни превише стручњака осим што смо сви стручњаци. Ја зато не причам о томе. Ја само причам о томе колико ми уложимо и шта је то што очекујемо. На крају немам појма ко је како играо, нити ме интересује. Ја видим резултат за Србију и колико смо уложили. Јесмо ли задовољни или нисмо", истакао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да је билатерални састанак са представницима ЕУ високим комесаром за спољну политику и изаслаником за дијалог Жозепом Борељом и Мирославом Лајчаком био успешан.
Извор: Принтскрин

Подсетио је да смо у рукомету пробали са Шпанцем селектором Тонијем Ђероном, а да смо сада довели селектора из Војводине Бориса Ројевића.

"Поново ћемо да анализирамо па да мењамо. И улагаћемо док не будемо постигли резултате. И док не нађемо решење. Да ли су сад резултати били бољи него раније, па да, били су. Стојковић је пласирао и на светско и на европско првенство нашу репрезентацију. Али да ли смо задовољни тиме, нисмо. Мислимо да смо уложили више од онога што нам је испоручено", нагласио је председник Вучић.

Како је рекао, као што је урађена мултифункционална хала на Кошутњаку, као што се ради Национални стадион, тако жели и да се виде резултати.

Председник Вучић је истакао да је циљ да Србија на предстојећим Олимпијским играма у Паризу освоји најмање 10 медаља.

"Од Олимпијада у Пекингу и Лондону, где смо имали четири медаље, дошли смо до тога да смо имали осам и девет у Рију и Јапану. Морамо да растемо као спортска нација", рекао је председник Вучић.

Додао је да је потребно још улагати у спорт.

"Као што Мађари и други улажу пуно пара у спорт, и ми ћемо. То је политика државе, нема места за лични однос, нема - неко ми се свиђа или не свиђа. Или имаш резултат или немаш. Нећу да дискутујем о томе да ли је то адекватно или не, просто нисмо задовољни резултатима", истакао је председник Вучић и додао да такво стање говори о проблемима у српским фудбалским клубовима.

Председник Вучић је оценио да ни Црвена звезда ни Партизан "не дају младе играче и репрезентативце", што представља проблем.

"Да не причамо о финансијском стању клубова, и фудбалских и кошаркашких, али добро, све су то проблеми државе. Али с поносом кажем да рецимо нико не улаже, ни једна држава не улаже у кошаркашке, спреман сам такође да кажем, и у фудбалске клубове као наша држава, макар ове највеће. И то је на жалост ових мањих, све што дамо је ситно и за Војводину и за Ниш, и за Крагујевац, и за многа друга места, нажалост", рекао је председник Вучић.