Најважније да сачувамо мир и обезбедимо економски раст

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је, у обраћању грађанима, да очекује ескалацију геополитичке кризе у свету у наредним месецима и да је најважније да ми изгурамо ствари до краја у нашој земљи, сачувамо мир и обезбедимо економски раст и бољи живот грађана Србије.

Извор: РТС 1

"Поштовани грађани Србије, поштовани новинари, 29. априла сам се последњи пут на овакав начин обратио и данас желим у уводу свог обраћања да замолим грађане наше земље, јер искључиво ћу говорити о Србији, непомињући политичке партије, њихове интересе или било шта слично. Говорићу о проблемима са којима се суочавамо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да би волео да сви саслушају то и сагледају шта ће рећи како би се по многим питањима отворила широка расправа и дијалог.

"Да заједно одговоримо оним изазовима које су пред нама и да дођемо до резултата које сви желимо. Живимо у време највеће геополитичке кризе после Другог светског рата и ја желим зарад историје да вам кажем, пошто наравно имам и одређених сазнања више него обични грађани, а неретко се уздам и у оно што осетим кроз разговоре са највећим светским лидерима - и очекујем ескалацију ситуације у наредним месецима и очекујем да се суочимо са веома тешким последицама, говоримо о Европи и свету", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ми морамо да будемо чврсто опредељени да своје задатке и оно што је наш посао изгурамо до краја.

"Да урадимо на најбољи могући начин, да сачувамо мир у нашој земљи, али и да обезбедимо економски раст, да обезбедимо свакако бољи живот грађана Србије", навео је председник Вучић.

У новембру добијамо заставу "ЕХРО 2027" и тада смо званично домаћини

Председник Вучић изјавио је да очекује да ћемо у новембру добити заставу "ЕХРО 2027", чиме ћемо и званично постати домаћини те светске изложбе.

Председник Вучић на конференцији за новинаре рекао је да је "ЕХРО 2027" важан за раст наше економије и представио како ће то изгледати.

Како је рекао стадион ће бити повезан са "ЕХРО 2027" и истакао да су у току разговори са једном од две највеће светске компаније - Легенд, која ради са Реал Мадридом, Тотенхемом, Манчестер ситијем, ПСГ-ом, Дортмундом.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Najvažnije da sačuvamo mir i obezbedimo ekonomski rast
Извор: Танјуг

"Они ће управљати не само тим стадионом већ и стадионима у Зајечару, Лесковцу, Лозници. Током "ЕХРО 2027" ћемо на стадион довести неке од највећих звезда", рекао је председник Вучић.

Како је рекао сам простор "ЕХРО 2027" је распоређен на 25 хектара.

"Ту је трг са бином где ће и друге моћне компаније моћи да се представе, почевши од Кока коле, Боша и др. Ту је железничка станица која нас спаја са стадионом", рекао је председник Вучић и поновио да је "ЕХРО 2027" за нас најважнији у наредном периоду.

Очекујем да ће инфлација у јуну пасти на 4,1 одсто

Председник Вучић изјавио је да се очекује да инфлација у Србији у јуну падне на 4,1 одсто.

"Очекујемо да инфлација у јуну буде на нивоу од 4,1 одсто односно да даље пада са 4,5 одсто (колико је износила у мају)", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће званичну процену за инфлацију у јуну добити за два или три дана.

Изглед Националног павиљона на изложби "ЕXРО 2027"

Председник Вучић представио је како ће изгледати Национални павиљон Србије на међународној изложби "ЕXРО 2027" која ће се одржати у Београду.

Председник Вучић рекао је да павиљон може да буде осветљен различитим бојама и истакао да је павиљон решење домаћег архитекте.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Najvažnije da sačuvamo mir i obezbedimo ekonomski rast
Извор: Танјуг

"Биће готово фасцинатног изгледа на "ЕXРО 2027". Биће од сталног материјала и после изложбе ће остати простор од 6.000 квадрата, са много нивоа, кафића, много простора за младе", рекао је председник Вучић.

Навео је и да ће постојати простор од 8.500 квадрата који ће касније моћи да се користи за концерте и приредбе сваке врсте и моћи ће да прими око 3.500 до 4.000 гледалаца.

Национални стадион ће да буде један од најлепших у Европи, најавио је председник Вучић говорећи шта се све гради у Сурчину.

"Стадион ће примати 52.000 људи, ми очекујемо да се већ 2028. године игра финале Лиге Европе на овом стадиону. Врло је компликована градња, ради се у две смене, а ускоро ће када се рефлектори поставе за седам дана градња наставити у три смене", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да ће то бити један од три најлепша стадиона у Европи.

Председник Вучић рекао је да ће у оквиру "ЕXРО 2027" бити изграђен и акватик центар, један од неколико највећих у Европи, али и тематски и водени паркови, који ће, поред тога што ће значити добар провод за децу, бити и извор велике зараде.

Додао је да је са мађарским пријатељима разговарао о прављењу аква центра, као и да је од њих добио комплетан пројекат.

"То ће бити, рекао бих, велики напредак и велика прилика, не само за наше ватерполисте, који су нас обрадовали, већ сада и за пливаче, скакаче у воду, за уметничко пливање, да на веома веома озбиљан начин могу да се посвете свом раду у будућности, од њих очекујемо много већи број медаља. То ће бити други или трећи највећи по броју гледалаца по свом капацитету акватичких центара или центара за водене спортове у целој Европи“, рекао је председник Вучић.

Рекао је и да ће бити изграђен резиденцијални комплекс, који ће бити веома модерно урађен.

"Ту ће бити смештено три и по хиљаде учесника, у укупно 1.500 стамбених јединица, а затим ћемо тих 1.500 стамбених јединица пре да понудимо онима који у просвети и у здравству немају станове, јер смо видели да је било бројних неправилности око снага безбедности, да су многи искористили да добију други и трећи стан, па су затим издавали те станове и тако даље. Дакле, ићи ћемо заиста на оне којима је то најпотребније и о томе ћемо разговарати и влада ће о томе доносити одлуке“, поручио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Najvažnije da sačuvamo mir i obezbedimo ekonomski rast
Извор: Танјуг

Како је рекао, у оквиру зона А и зоне Б, биће направљени тематски и водени паркови.

Радићемо један од најлепших водених паркова у Европи, рекао јепредседник Вучић и додао да ће разговарати са фирмом Sir de Solei, једном од највећих у свету за довођење сталне поставке од циркуса до различитих тематских паркова.

"У овом тренутку нам је Леголанд мало скупљи, али видећемо можда и са још неким. У сваком случају, то ће бити дефинитивно највеће место за забаву у југоисточној Европи, за привлачење туриста, за даље развој српске привреде и за нашу децу, али и за, рекао бих, оно што је најважније, развој наше економије“, поручио је председник Вучић.

Како је рекао, са друге стране реке Саве, на Ушћу, поред Природњачког музеја, биће акваријум.

"Осим што је велика туристичка атракција, постоје такозвани терапеутски делфини за децу са аутизмом. Ми смо се консултовали са Министарством здравља и добили препоруку Министарства здравља, да доведемо те терапеутске делфине који би могли са нашом децом да раде, јер кажу да ништа боље не утиче на децу са аутизмом и сличним болестима него терапеутски делфини. Дакле, делфинаријум ће бити и за сву другу децу, наравно, у оквиру "ЕXРО 2027", а акваријум ће бити поред Природњачког музеја, дакле, поред Музеја савремене уметности“, поручио је председник Вучић.

Рекао је и да ће се 2027. године летење таксијима изнад Београда, аутомобилима и хеликоптерима обистинити и нагласио да то није чудо ни хир, већ прека потреба за земље које желе да буду међу првима у развоју и које желе да напредују.

Председник Вучић рекао је да су преговори везано за летеће таксије далеко одмакли и да ће Србија приремити сву законску регулативу да би све што је најавио могло да буде организовано.

"Ми смо у преговорима у овом тренутку са пет компанија светских, две сигурно добијају у својим земљама комплетну лиценцу и дозволу ускоро, то су најуспешније у тренутном свету - амерички Joby, имате кинески Ehang и кинески Jilly", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Najvažnije da sačuvamo mir i obezbedimo ekonomski rast
Извор: Танјуг

Председник Вучић додао је да ће све три компаније добити своје дозволе и додао да Србија преговара такође и са Аирбусом и са Арчером и са још једном, како је додао, француском компанијом.

"Све три компаније са којима разговарамо, 2026. имаће свуда дозволу. Ми ћемо припремити све што се тиче законске регулативе и свега другог, да бисмо могли то да организујемо", рекао је председник Вучић и нагласио да ће у будућности број дронова бити 10 пута већи него авиона.

"Желим да вам кажем да ћете имати 10 пута више дронова него авиона који ће летети, а 20.000 ћете имати у, рецимо, граду величине Београда до 2035. по једном сату таквих аутомобила који ће да лете изнад Београда. Дакле, то је за само 10 година. За само 10 година имаћемо по сату 20.000 аутомобила које ће да лете изнад нас", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да грађани не мисле да прича о чудима и о бајкама и да треба да се зна да нећемо, на жалост, бити први.

"Бићемо, надам се, међу првима у Европи, али свакако у свету нећемо бити први", рекао је председник Вучић и додао да ћемо све то о чему говори имати до 2027. године.

Далеко смо одмакли у преговороима са више компанија и као што смо то обећали, а многи ми се смејали, то ћемо урадити.

Додао је и да су хеликоптери већ свакодневица у Кини.

Од 1. септембра бесплатни здравствени прегледи за све грађане старије од 40 година

Председник Вучић најавио је да ће од 1. септембра ове године за све грађане Србије старије од 40 година, али и оне који имају потребу, бити организовани бесплатни здравствени прегледи, као и да ће се поново увести обавезни систематски прегледи у школама.

"Прегледи ће бити организовани викендом, за оне који раде да им буде лакше. Радиће се бесплатни тумор маркери за мушкарце, за канцер простате, дебелог црева и колоректални карцином, а за жене за канцер дојке, плућа и такође колоректални. Желимо да превенцијом спасимо хиљаде живота. Сви прегледи ће бити завршени до краја децембра", рекао је председник Вучић.

Такође, додао је, биће организоване све кардиолошке контроле, такође потпуно бесплатно од вађења крви, ЕКГ и контроле притиска.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Najvažnije da sačuvamo mir i obezbedimo ekonomski rast
Извор: Танјуг

"Вратићемо систематске прегледе у школе и не морам да кажем колика је брига сваког родитеља за дете које држи телефон, а нема физичку активност. Хоћемо да нам деца буду здрава и укажемо родитељима како да се помогне детету", рекао је председник Вучић.

Када је реч о инвестицијама у здравству, председник Вучић истакао је да сутра почињу радови на породилиштима у свим општинама Борског округа и у Књажевцу.

"Радови за нову болницу ГАК Народни фронт кренуће у априлу следеће године, у току је израда пројектно техничке документације. Надамо се до маја и породилиште у Нишу, које је у веома лошем стању. То је било једно од важних обећања", рекао је председник Вучић.

Само од литијум карбоната бисмо увећали буџет за око један одсто годишње

Председник Вучић изјавио је говорећи о економским ефектима експлоатације литијума у Србији да би наша земља могла само од литијум карбоната да увећа свој БДП за 0,95 одсто годишње.

"Уколико бисмо имали само литијум карбонат, то је тих 58.000 тона, плус катоде, имали бисмо 2,06, што нико не спори", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, ако бисмо имали и производњу батерија у нашој земљи то би било још више.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Najvažnije da sačuvamo mir i obezbedimo ekonomski rast
Извор: Танјуг

"То је нешто без чега не бисмо уопште улазили у цео пројекат. Ми кажемо, нећемо ни да причамо ни са ким, уколико ми не можемо то сами да радимо у нашој земљи или уз помоћ неког другог, али у нашој земљи. У нашој земљи мора бити производња батерија. Тада имамо утицај на БДП, четири одсто односно 3,97 одсто. Да ли то људи разумете о чему речу? То вам је три милијарде нове вредности на годишњем нивоу", рекао је председник Вучић.

Истакао је да би то значило да би Србија у развоју, како је рекао, "отишла у небеса".

Председник Вучић је рекао да ако још доведемо неког од великих светских произвођача, а да су већ покренути додатни разговори о електричним аутомобилима, да бисмо у том случају увећали БДП за 16,45 одсто.

Како је рекао, то је додатних 20 милијарди евра.

"Ово је важније од нафте. Ово је важније од свега. И то би било сваке године, а не само једне, а посебно што се то тешко исцрпљује, то је десетинама година. Е сад ми се ту суочавамо, чак и кад бисмо мудро одлучили, а не сумњам у наш таленат да сваку своју шансу уништимо и покваримо, увек тобож бранећи нешто, а у ствари чинећи све против својих виталних интереса", рекао је председник Вучић.

Каже да је процена рађена пре две године, пре него што је Влада Србије донела одлуку да то прекине, као и да су тада рачунали да ће пројекат почети од 2023. или крајем 2022., али да од тога ништа није било.

"Зато (на презентацији) пише 2023. Уколико бисмо радили процену по садашњим ценама, а те цене ће да расту, јер су драматично падале. Тек ће да уследи тешка тржишна утакмица по том питању. Сада је највећи део, некако преко 70 одсто, под контролом Народне Републике Кине. Остатак под контролом Америке, готово минималне количине. Европа има највеће проблеме, а има највећу потребу управо због електричних возила", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да литијум спада у критичне минералне сировине.

"Ратови су се водили због нафте. Шта год вам причали и у Ираку и Кувајту... Увек је све било око нафте. Ратови у будућности водиће се око критичних минералних сировина. За критичне минералне сировине постоје различите дефиниције и неко ће вам рећи од молибдена до не знам чега, али се ту увек своди на литијум, на песак, јер не можете да имате силицијум. Око литијума ће се водити ратови у будућности. Могао бих, као теоретичар завера, да кажем да није случајно то било зашто смо заустављени пре две године. И један пут сам то рекао и поновићу то, јер знамо о томе више него други грађани ове земље. То је била права шаховска минијатура од појединих западних служби - да зауставе убрзани и много бржи развој Србије него неких других земаља у региону", навео је председник Вучић.

Каже да су нас у тој шаховској минијатури поразили и одузели нам две године, док се нису изборили за неке своје интересе и док нису сачекали неко време у којем ћемо ми да се опаметимо и разумемо ствари на другачији начин.

"Изгубили смо две године, можда и три, време је да то време не губимо више, али можда ћемо да изгубимо и наредних десет уколико аргументи буду такви да не можемо тако нешто да прихватимо. Те критичне минералне сировине су нешто око чега ће се водити ратови у будућности. То ће бити суштински разлози за озбиљне сукобе у свету", рекао је председник Вучић.

Показао је парче метала које је направљено у Србији, али не у Лозници.

"Ово је ЛФП батерија, најмодернија и најбоља у свету. Нико овако није направио, направили су је наши клинци, наши момци, девојке, наши људи у Суботици. И "Volkswagen" и "Renault" су рекли да је ово нешто најбоље што су видели и да ово желе. Ово је страховито скупо. Ово је негде 2,5 кг. Од 120 до 150 ових вам чини мотор сутрашњице. Ово се стави у мотор и то је то. Нема више оних црева, цевчица, свега другог. Зашто ЛФП, зато што се састоји од литијума, фосфата и гвожђа, ако се не варам, а ове друге НЦМ батерије, које су основне, оне су НЦМ, никл, кобалт и манган, ако се не варам", рекао је председник Вучић.

Додао је, говорећи о производњи литијумских батерија, да би то де факто укинуло ПЕМ конвенцију, јер би тада сваки произвођач аутомобила дошао код нас.

“Јер ово је вредност која прелази заједно са оним другим што правимо у земљи, 55% укупне вредности аутомобила. И ми тиме немамо више ПЕМ конвенцију која нас зауставља да привучемо највеће светске од корејских, јапанских, кинеских до европских произвођача аутомобила”, поручио је председник Вучић.

Истакао је да ако ми будемо успели то да производимо у Србији, и ако би држава помогла и капитализовала то предузеће јер је, како је рекао, потребно се се иде на управљање гига и затим мегафабрике, би бисмо тиме обезбеђивали огроман новац.

У првом кварталу ове године Србија имала највећу стопу раста у Европи - 4,7 %

Председник Вучић рекао је да је у првом кварталу ове године Србија имала највећу стопу раста у Европи - 4,7 одсто и додао да је прилив директних страних инвестиција већ прешао две милијарде, а да су девизне резерве на 27 милијарди.

Председник Вучић навео је да Србија има рекордан ниво броја запослених, више од 2 милиона и 313.000 запослених.

Навео је да је прилив страних директних инвестиција већи за 10 одсто у односу на исти период претходне године, те да је већ је прешао две милијарде.

"Девизне резерве су на 27 милијарди, а злато нам је на 41,3 тоне. Не заборавите да смо у 2012. имали свега 15 тона, а сада имамо 41,3 тоне. Не заборавите да су тада биле 10 милијарди наше резерве, а данас су 27 милијарди наше девизне резерве", рекао је председник Вучић.

Додао је да је важно за Србију да се покуша да током ове године стопа раста буде од четири одсто, а да је 3,5 одсто предвидео ММФ.

"Том стопом раста бисмо успели да подигнемо наш БДП у апсолутним бројевима на нивоу од 77 милијарди евра, што би било у поређењу са 32 милијарде евра пре 12 година, ако израчунате готово 135 одсто више, што заиста говори о значајном напретку Србије", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Najvažnije da sačuvamo mir i obezbedimo ekonomski rast
Извор: Принтскрин

Председник Вучић истакао је да је стање на рачуну Србије на данашњи дан 615 милијарди динара, односно више од пет милијарди и 600 милиона евра.

"То је наша заједничка политика премијера Вучевића, Синише Малог и моја одлука била је да направимо такозване јастуке, бафере због кризе коју предвиђамо. Када смо изашли на тржиште обвезница боље смо прошли него рецимо једна моћна и снажна Румунија која је чланица ЕУ и НАТО и успели смо да обезбедимо додатне бафере, а да стопу јавног дуга држимо чак испод 50 одсто, а не испод 60 одсто, дакле на 49,5 одсто", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је стабилност јавних финасија важна како би земља могла да се развија и изгура све циљеве укључујући и оне везане за "ЕXРО 2027".

Нагласио је да би све то могли да изгурамо, да је важна једна ствар, а то је стабилност јавних финасија.

"Можемо да се похвалимо, то се ретко дешава и није реално у првом кварталу ове године Србија је имала највећу стопу раста у Европи. Овде смо оставили земље које су у Еуростату и које смо до сада могли да добијемо", рекао је председник Вучић.

"Ирска је на минус 6,5 што такође није реално као што није било реално ни оних плус 8 ако се сећате, то је због одлива капитала мултинационалних компанија, нема везе увек са потпуно реалним растом. Ово друго је сасвим реално. Исланда минус 4, Естонија минус 2,4, Аустрија и Немачка на минус 0,8 и минус 0,9, до највећих Србије 4,7, Малте 4,6, Хрватске 3,9, Кипра 3,5, Литваније 2,9, Словачке 2,7, Грчке 2,4, Словеније и Румуније на 2,1", рекао је председник Вучић.

Имамо енергетске проблеме, морамо убрзано да радимо

Председник Вучић изјавио је да имамо енергетских проблема, упркос томе што код нас недавно није нестала струја када је нестала свуда у региону.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Najvažnije da sačuvamo mir i obezbedimo ekonomski rast
Извор: Принтскрин

Председник Вучић рекао је да ћемо имати проблеме јер долазе електрични аутомобили, вештачка интелигенција, супер компјутери који "срчу" струју.

"Ми немамо изворе електричне енергије јер немамо још ни за балансирање електричне енергије довољно тога. Иду сви планови, радимо ми око Бистрице и са Јапанцима и са Енглезима, али то ће бити готово тек за седам или осам година. И наравно неко ће за 7 или 8 година бити срећан што смо ми ово паметно смислили, као што смо ми данас срећни што ћемо за месец дана коначно да укључимо термоблок у Костолцу. Морамо да радимо на изградњи ветропаркова", рекао је председник Вучић.

Додао је и да је у Колубари ископано више угља, али да је резултат и даље лош и да то мора да се промени.

"Наша иницијатива је да наставимо разговоре и убрзамо, решење за мале модуларне нуклеарке. Хрвати и Словенци су Кршко довели на своју границу и имају чисту струју, а наше тадашње руководство је било срећно јер је избегло нуклеарку. Морамо убрзано да радимо по том питању", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је и да је покушао да подигне рудну ренту, али није успео, јер је то наишло на јак отпор руске стране, а сада би наишао и на отпор и руске и кинеске и шпанске и аустралијске и америчке стране, толико жесток да не бисмо успели да изгурамо.

"Нећу да вам причам да ми чекамо и крај одређених уговора, зато што знамо где имамо још нафте, да бисмо могли да кренемо не само у истраживања, већ и у веома брзу експлоатацију, већ радимо на томе, али и потребно је време и одређени тренутак. Дакле, много, много проблема у енергетици", рекао је председник Вучић.

Дијалог о литијуму, Србија може да произведе 58 хиљада тона литијум карбоната

Председник Вучић најавио је да ће о евентуалном ископавању литијума у Србији бити отворен дијалог у друштву, наводећи да жели да одлуку о том пројекту донесу грађани Србије, али након што чују аргументе, а не празне приче.

Председник Вучић у обраћању грађанима из зграде Председништва рекао је да Србија има могућност да прозведе 58.000 тона литијум карбоната годишње, али да то није одлука која је брза, нити одлука која се доноси данас или која ће бити завршена чак и за годину дана.

Како је навео, дијалог ће бити на нивоу парламента и на нивоу наших експерата.

"Потребно је да отворимо дискусију у којој ће доминирати аргументи, а не празне приче, не "Не дамо Јадар или Рађевину"", рекао је председник Вучић и додао да и у Јадру и у Рађевини објективно живи 20 одсто мање људи него што је живело пре 15 година.

Истакао је да је лично учествовао у довођењу фарбрика у Лозницу, у идеји да се изгради стадион у том граду, али и у обнови Тршића, у потпуној обнови Бање Ковиљаче, те да је све што је урађено у том крају "нико пре тога није урадио у 50 година".

"Нећу да говорим да је све идеално, никада не може да буде све идеално. Ми морамо да радимо са нашим европским партнерима, а већ смо разговарали са Урсулом фон дер Лајен, са Олафом Шолцом, са Емануелом Макроном", навео је председник Вучић.

Истакао је да жели да друштво у Србији донесе одлуку, али да могу да чују све агрументе.

"Желим само да кажем људима, никада нико на силу неће да ради ништа. Разговараћемо са свим људима. Хоћу да наше друштво у Србији донесе одлуку, али да људи сагледају све аргументе. Да људи знају колико смо глупости могли да чујемо у претходних седам дана и колико неистине", навео је председник Вучић.

Може да се очекује да пре краја године добијемо инвестициони рејтинг

Председник Вучић изјавио је да, у складу са стањем наших финансија, може да се очекује да по први пут у историји Србије, пре краја године, добијемо инвестициони рејтинг, што ће бити изузетно значајно за даље инвестирање у нашу земљу.

"Очекујемо и надамо се да од једне од три велике куће пре краја године, уколико бисмо успели да задржимо овакав ниво финансијске дисциплине и не дође до веће катастрофе - за очекивати је да добијемо инвестициони рејтинг по први пут у историји Србије. Нисмо земља ни ЕУ, ни НАТО, а да добијемо инвестициони рејтинг у Европи то би било фантастично значајно за даље инвестирање у нашу земљу и верујемо да је у складу са стањем наших финансија то могуће", рекао је председник Вучић.

Важни догађаји који су пред нама, додао је председник Вучић, а који ће допринети стопи раста су, између осталог, и производња електричног аутомобила у Србији у Крагујевцу.

"У Италији ће 11. јула бити представљен нови модел који ће се правити у Крагујевцу. Лично ћу у другој половини јула у Крагујевцу отворити производњу тог аутомобила заједно са Стелантисом. Ова производња ће значајно утицати на раст БДП-а. За сваки електрични аутомобил који се купи у Србији даћемо субвенцију од 5.000 евра, а уколико је домаће производње гледаћемо да то буде и више како би се подстакла подршка домаћој индустрији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да постоји у плану посебан програм за стартап компаније у Србији, односно финансирање стартапова како се не би задуживали код банака - а то је развој тржишта капитала и најавио нове законе о тржишту капитала и дигиталној имовини.

Председник Вучић истакао је да је Београдска берза поново у "државним рукама" као и да ће заједно са Централним регистром хартија од вредности и Комисијом за хартије од вредности бити смештена на једном месту у близини железничке станице Београд Центар односно Прокоп.

"Први пут ћемо имати комплетно све што се тиче тржишта, капитала и хартија од вредности на једном месту. Недостајуће тржиште капитала у Србији је оно што нам је правило значајне проблеме посебно у финансирању стартапова, али и проблеме друге природе", рекао је председник Вучић.

О литијуму: Нећемо ни покушавати док не добијемо све гаранције

Председник Вучић изјавио је да Србија неће ни покушавати да улази у пројекат копања литијума док не добије све гаранције о заштити животне средине од европских и светских стручњака.

Говорећи о литијуму, председник Вучић навео је да Србија у овом тренутку разговара са свим најмоћнијим и најважнијим људима из Европе и света о заштити животне средине.

"И док нам Немци не буду гарантовали да ћемо да имамо чисте реке, пошто не постоји ни један разлог да их немамо, да ћемо да имамо чисте планине, да ћемо и то одлагање за депонију да имамо потпуно уређено у складу са свим највишим европским стандардима, да никога нећемо да угрозимо, ничији опстанак, нећемо ни да покушамо ни да почињемо око било чега", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић објаснио је да пројекти као што је Јадар имају три елемента, заштиту животне средине, социјални ефекат и ефекта на економију.

"Животна средина - нећемо ни покушавати, нити са било ким разговарати, док не добијемо гаранцију свих оних који су у Европи, од немачких зелених до свих других, дакле од оних који су најстрожији по том питању, да нам гарантују да никаквих негативних ефеката по животну средину неће бити", поручио је председник Вучић.

Говорећи о социјалним ефектима и економији, председник Вучић подсетио је на случај Бора и борског рудника, за кога је навео да је раније био место пропадања, а да је сада, по преузимању од стране Кинеза, Бор свој буџет увећао пет пута.

"Дакле, 2012. имали смо буџет од 1,87 милијарди динара, данас је 7,83, пет пута већи буџет града Бора него што је био пре само 12 година", рекао је председник Вучић и додао да је данашњи буџет града Лознице 30 милиона евра, а да би 2030. ако би се копао литијум износио преко 220 милиона евра.

Сутра путујем у Брисел на разговоре са Мишелом и Копманом

Председник Вучић најавио је да ће сутра отпутовати у Брисел где ће разговарати са председником Европског савета Шарл Мишелом и генералним директором Генералног директората Европске комисије за суседску политику и проширење Герт Јан Копманом.

Председник Вучић рекао је да је састанак са Копманом посебно важан.

"Копман је директор који нам је веома важан за агенду раста и за, не само агенду раста, већ и за све ове реформе око јединственог тржишта, зелених линија, зелених коридора и свега другог", рекао је председник Вучић.

Говорећи о Косову и Метохији, председник Вучић рекао је да оно остаје велики безбедоносни, политички и људски изазов.

"Ми ћемо се понашати конструктивно, трудити се да урадимо све што можемо да дијалогом решавамо проблеме, да дијалогом решавамо ствари. Не верујем у вољу друге стране да учествује у стварању Заједнице српских општина, плашим се њихових провокација, али држаћемо се чврсто и озбиљно", рекао је председник Вучић.

Што се војске тиче, председник Вучић рекао је да на њеном опремању веома озбиљно раде и да ће о томе говорити председник владе.

"Настављамо веома озбиљно наоружавање Војске Србије. Неке ћете системе први пут видети у Крушевцу 28. јуна. Неке ћете видети мало касније, имамо најважније састанке 3. и 4. јула. Много улажемо, само ништа не показујемо. Ми морамо да будемо спремни и у стању да своју земљу одбранимо у сваком тренутку", рекао је председник Вучић.

Додао је да можемо веровати само себи, а да људи у Србији знају да у свом руководству имају озбиљне људе који брину о томе, и, како је рекао, упркос не лаким финансијским околностима труде се да ураде све што је потребно да нам земља буде сигурна и безбедна.

Обезбедили смо храну у резервама, настављамо са инфраструктурним пројектима

Председник Вучић рекао је да су у Србији обезбеђене довољне количине хране у робним резервама, а најавио је и наставак бројних инфраструктурних пројеката.

Председник Вучић изнео је претпоставку да ће бити великих недостатака хране у свету и навео да већ сада постоји огромна потражња на тржишту из региона за сунцокретовим уљем.

"Ми смо у овом тренутку то мало само зауставили, па ћемо да видимо како ћемо даље да се понашамо, зато што су у Украјини скочили трошкови и радне снаге и због цене електричне енергије, која је виша, а која је велики произвођач сунцокретовог уља. Кад је њихова цена за 7 до 7,5 одсто нижа, она је у ствари значајно виша него наша због транспортних трошкова", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да су у резерви обезбеђене одређене количине пшенице, кукуруза, брашна, товне јунади и друго.

"Мени се обично смеју када о томе говоре, а негде су људи срећни и задовољни што знају да имају домаћине који брину о томе да нам ништа не недостаје од пасуља, кухињске соли. Кухињске соли имамо 15 милиона килограма, шећера кристала имамо 12 милиона и тако даље", рекао је председник Вучић.

Говорећи о инфраструктури, председник Вучић рекао је да се неће правити проблем који би утицао на дефицит, те да се зато преговара око финансирања.

Председник Вучић рекао је да ће се урадити потпуна обнова и реконструкција пруге од Панчева, преко Оповске општине, Орловата, Зрењанина, Кумана, а продужиће се до Кикинде, Чоке, Сенте и Суботице.

"У овом тренутку сигурно немамо пара да радимо крак Суботица-Сомбор, али ћемо урадити Врбас-Сомбор, 53 километра. Ово је 200 километара, тачно пруга која ће ићи 120 км на сат, што значи да ћете из Кикинде за Београд, уколико будемо обезбедили пријем возова, јер ту ћемо морати да радимо ускоро сектор Ц, стизати за сат и 15 минута", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, та пруга може да се заврши за две године.

"То можемо да завршимо за две године, и ових 53 км Сомбор-Врбас, да повежемо Сомбор, Сивац, Кљајићево, Кулу, Црвенку са Врбасом, а ту када дођете у Врбас, ту вам је главна станица између Новог Сада и Суботице, коју завршавамо већ у септембру, и у децембру ћете моћи ту да идете возом Београд-Суботица, тако да сте тиме Сомбор повезали и са Суботицом и са Београдом", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да очекује да се у наредним данима постигне тај договор.

"У септембру ће бити отворена до Ваљева брза саобраћајница у потпуности, затим Кузмин, Сремска Рача, до Нове године", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да се до Пожаревца ускоро отвара брза саобраћајница, додајући да ће брзо бити завршено и Градиште-Голубац.

"Али имали смо проблема овде од Пожаревца, Забеле, преко Мајловца и Тополовника, али ћемо и то завршити и до краја следећег године, комплетан Дунавски коридор биће завршен, Београд, Голубачка тврђава, сат и 15 минута времена", рекао је председник Вучић.

Како је додао, размишља се да се тамо где је Дунав најшири, а где спаја два дела Србије, а не Румунију и Србију, подигне велелепни мост како би се спојио Банат са Браничевским округом, али за то тек треба да се ураде студије.

Што се тиче европске политике, очекујем повољнију ситуацију за Србију

Председник Вучић нагласио је да очекује, што се европске политике тиче, повољнију ситуацију за Србију у Европском парламенту, али је и додао да није сигуран да ће она бити повољнија у Европској комисији.

Председник Вучић додао је да уколико би досадашња председница ЕК Урсула фон дер Лајен остала на челу Комисије да би то била вест за Србију која би значила стабилност и сигурност, јер се добро познају.

"Не морају ти разговори да буду лаки, али то је жена која је долазила у Србију у Београд, у више наврата, чиме је показала поштовање према нашој земљи и знам да бисмо могли добро да радимо", рекао је председник Вучић одговрајући на питање новинара везано за предстојеће изборе у Француској када је и додао да нема право да се меша у унутрашње односе других земаља.

"Имам лично изузетно добре односе са Макроном и на француском народу је да донесе одлуку", рекао је председник Вучић и нагласио да све оно што се збива у Француској има итекако ефекта на европску политику.

Председник Вучић нагласио је да је веома захвалан Француској на ономе што је чинила око Савета Европе и око указивања на то да Приштина није испунила обавезе из свих споразума, од основног преко Бриселског споразума, до Охридског, везано за заједницу српских општина.

Подсетио је да се што се тиче француских избора, да је Француска једна од две најзначајније, једна од три, у овом тренутку друга најзначајнија економска сила Европе.

Наравно да су најважнији избори у свету ових година избори у САД и много тога што се дешава у свету, када видите и волатилност цене нафте и свега другог, везано је за америчке изборе.

И многе друге ствари ће бити везане за америчке изборе, јер негде о судбини човечанства доноси се одлука у новембру у САД, додао је председник Вучић.

"Оно што мене брине, оно што мене плаши, и ја ћу да поновим оно што сам изговорио за Die Weltwoche, плаши ме да би пре тога могло да дође до много тешких ствари, те би ти избори били закаснели у сваком смислу", рекао је председник Вучић.

Што се тиче избора за ЕП рекао је да није апсолутно уверен да бих данас могао да каже да је срећнији и задовољнији јер се плаши да ће многи како то иде у политици, мало десно и мало лево од центра кренути да се уједињују у мржњи према онима који су им сада узели око 200 од 720 мандата и да ће сви ујединити у политици која је била карактеристична за леве и зелене политичке странке.

"Уколико би се то десило, десне политичке странке би добиле много већи простор за неке следеће изборе али бисмо ми изгубили 4 или 5 година. Тако да, скептик сам по том питању, по тим очекивањима, али уколико би Фон дер Лајен остала на челу комисије, то би била веза за Србију која би значила стабилност.

Два највећа европска универзитета долазе у Србију

Председник Вучић најавио је да је Србија у преговорима са два највећа европска универзитета да дођу у нашу земљу.

Председник Вучић рекао је да је обећао грађанима Србије да ће дати све од себе да доведе најбоље универзитете у Београд.

"Прво ће доћи са неким факултетима и са неким факултетским кампусима овде. Ми ћемо у то да уложимо новац, јер желимо да нам та наша деца која нередовно иду на те универзитете европске, остану овде по нешто повољним ценама, не морају да плаћају, не морају да иду од родитеља, не морају да иду далеко од земље и да буду регионални центри за привлачење талената, дакле, и са простора бивше Југославије, али и Албаније, и Румуније, Бугарске, Мађарске и многих других земаља", поручио је председник Вучић.

Очекујем подршку Мађарске током председавања ЕУ и искрено пријатељство

Председник Вучић изјавио је да свакако очекује подршку Будимпеште током шестомесечног председавања Мађарске ЕУ и нагласио да није сигуран да председавајућа земља може да промени много и учини велика дела.

"Наши односи су изузетно, изузетно добри. Радимо и више од онога што се види, увек координишемо међусобне активности, где ћемо да се појавимо и на ком нивоу. Увек разговарамо са нашим мађарским пријатељима о томе, они са нама, свакако да очекујем њихову подршку, а да ли очекујем велика дела и може ли земља председавајући много да промени, нисам сигуран, али од Мађара ништа сем чистог и искреног пријатељства не очекујем", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је то рекао на питање новинара везано за председавање Мађарске ЕУ.

"Што се тиче наших мађарских пријатеља, мађарске браће, они су нам искрени пријатељи, највећи пријатељи које имамо у Европској унији. Много и често разговарамо", рекао је председник Вучић и нагласио да је премијеру Виктору Орбану честитао синоћ одмах након што су Мађари дали гол у 100. минуту.

"Видим да је био веома радостан", рекао је председник Вучић.

Није донета одлука о ископавању литијума, то ће се пажљиво разматрати

Председник Вучић рекао је да није донета никаква одлука о евентуалном ископавању литијума и да пре доношења било какве одлуке мора да буде убеђен да ће животна средина у потпуности да буде сачувана и да неће бити негативних утицаја на окружење људи.

На питање новинара да ли је дато зелено светло Рио Тинту за копање јадарита у Недељицама, председник Вучић навео је да није донета никаква одлука и да неће слепо подржавати тај пројекат, јер жели прво да види како ће гарантовати чисту животну средину они који то спроводе и како ће се обезбедити да се у Србији производи литијум карбонат, катоде и батерије.

"А сам сам довољно паметан да доведем најмоћније светске инвеститоре у нашу земљу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да верује да ће у друштву о тој теми да се отвори озбиљна и темељна дискусија.

"Што се мене тиче, ја не мислим да је било шта покренуто. Ми ћемо то урадити веома јавно. Ја планирам да вас после свеобухватне расправе обавестим, уколико ми се буде учинило да су озбиљни аргументи приказани јавности и уколико већина грађана буде желела да обезбедимо своју будућност на најбољи могући начин", рекао је председник Вучић.

Додао је да, уколико би Србија добила све гаранције за пројекат ископавања литијума, о томе би се говорило на великој европској и светској промоцији,а не на конференцијама за новинаре и иза затворених врата.

"Већ ћу позвати у нашу земљу највеће европске и светске лидере. Мислим да, окружен са 5-6 најмоћнијих европских и светских лидера, могу да најавим такав пројекат. Тако да, немојте да се секирате, а то није ни данас ни сутра. То када се догоди, ја ћу то да урадим уз фанфаре, као нешто најлепше и најбоље што у овој земљи може да се догоди, али пре тога морају да ме убеде у то, да ће то да буде потпуно сачувана животна средина, без негативних утицаја, на окружење људи који тамо живе, да ће радници тамо моћи да буду здрави, да ћемо ми сви моћи да рачунамо на најбољу будућност у нашој земљи", рекао је председник Вучић.

Мој син је био у кафићу који су напали навијачи Шалкеа, немам шта да му замерим

Председник Вучић изјавио је да је његов старији син Данило био у кафићу који су навијачи "Шалкеа" напали столицама и флашама, а да су се Данило, и остали Срби у том кафићу, само бранили и да свом сину нема шта да замери.

Председник Вучић је то рекао објашњавајући, на питање новинара, како то да је у делу јавности приказано да је његов син био крив за сукоб навијача током Европског првенства у фудбалу.

"Дакле, (навијачи) албанске националности највећим делом. Било је и неколико других, али углавном Албанци, навијачи Шалкеа. Напали их столицама и флашама", рекао је председник Вучић у згради Председништва и додао да је било очекивано да ће се Данило и остали бранити.

Рекао је да је у питању једини кафић у целом Гелзенкирхену где је била окачена српска застава.

"Нисам имао чега да се постидим, нисам имао било шта ни њему (Данилу) да замерим. Да дођете сад, кажите ми шта желите, али да дођете да нападнете или неко да нападне вас, извините али покушао бих, ма колико и да је јачи и наоружани флашом или било чиме, да пробам да вас заштитим. Тако да, они су људи само себе штитили", рекао је председник Вучић.

Како је додао, "интересантно му је" што је немачка полиција тражила привођење и појединих српских навијача.

"Интересантан приступ решавању проблема, врло интересантан. Не знам шта треба неко да ради када вас неко нападне столицама и флашама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је саставни део посла да му вређају и децу, наводећи да то мора то да истрпи.

"Волим и поносим се својим сином и нисам видео никакав проблем и ничим свог оца није постидео", рекао је председник Вучић.

Не одговарам на трикове којима се служе различите стране службе

Председник Вучић рекао је, одговарајући на питање новинара како види поруку портпарола Кремља Дмитрија Пескова, на тему српске муниције у Украјини, који је рекао да ће са "српским пријатељима у директном контакту разговарати на ту тему" да је то озбиљно питање и да су то трикови којима се служе различите стране службе.

"Желим грађанима Србије да укажем на те трикове којима се служе различите стране службе и којима се служе поједини медији и политичари. Сваког дана сам оптужен у свим регионалним и већини домаћих медија да сам Путинов потрчко. Онда прочитају - па није Вучић дао Украјини оружје, него је продао Шпанији, Белгији, Чешкој, ко зна коме, а део тог оружја се појавио у Украјини. Тада очекујете да ће они да кажу - честитамо, Србија нас је послушала. Не, они кажу - Путине, погледај шта ти је Вучић урадио", рекао је председник Вучић.

Двоструки циљ је у питању, додао је, није циљ да њега нападне Песков који је, како је рекао нормалан и паметан човек, рационалан и интелектуалац ког не могу да варају "игрицама разних служби" и рекао да зато није реаговао.

"Јуче се узнемирио министар одбране Братислав Гашић, хтео је да изда саопштење, рекао сам - смирите се, не морате на све да одговарате. За шта се правдате? За то што обезбеђујемо најнормалнији посао нашој наменској индустрији?", рекао је председник Вучић.

Подсетио је на то да је Србија са Азербејџаном потписала уговор на више од 400 милиона, када је у питању оружје и да су неки и то замерали.

"То што је сад помама, што сви хоће оружје, лепо што хоће, ми сад можемо да развијамо нашу наменску индустрију", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да су постојали покушаји да се убаце ГПС уређаји у гранате и ракете, преко појединих радника у нашим фабрикама.

"Што раде страни агенти, не би ли покушали да тобоже преко својих истраживачких агенција нам докажу где шта и како ми то радимо. И сада ми морамо да хапсимо наше људе, који за неку цркавицу од 2.000 евра на годишњем нивоу, могу да изгубе не посао него и слободу, хоћете да причам шта све раде против ове земље?", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да су неки хтели да униште Крушик, Слободу и Лучане који су стуб система наше наменске индустрије.

"Па каже онда - не дамо да се приватизује, прво - ниси ти ту да мислиш хоће ли нешто да се приватизује или не, јер је радничко самоуправљање давно заустављено, осим у главама највећег дела наших људи који мисле да имају право на то. Власник одлучује о томе шта ће да ради, а ево да вас обавестим кад већ питате представнике власника - нећемо никада да продамо било шта преко 40 одсто. Да ли ћемо да идемо на докапитализацију, видећемо, ако нам буде потребно", рекао је председник Вучић.

Докапитализација, додао је, само да бисмо могли да убрзамо и да зарађујемо више и да бисмо могли да убацимо што је могуће више ракета и граната у сопствени систем јер су нам резерве, како је рекао, сада 67,68 одсто, а он тражи хитно као врховни командант да буду на 150 одсто.

"И сада то треба да објашњавам свакоме, и сада ће они да покваре однос Русије и Србије текстом у ком ће Иван Вејвода, чувени западни протеже, да то објашњава за тобожњи руски медиј, како ето Србија угрожава Русију, па да ли сте ви паметни? Мислите да смо ми сви идиоти? Знате ли колико је моје искуство, колико дневно радим и живим за то? Па ја знам свако ратиште на свету, колико чега потроши на дневном нивоу", рекао је председник Вучић.

Поново је упитао за шта треба да се правда, да ли за то што се извезла дозвољена муниција, а не оружје и оруђе јер се то извози, већ имамо уговор само са Азербејџаном, Кипром и Емиратима.

"Управо да бисмо се тиме чували да се из српског оружја не убија неко од наше браће, било Рус,и Украјинци, било ко. О свему водимо рачуна. А шта хоћете, да уништимо своју земљу а онда и да не приме плату, да овде кажете - ето ми више немамо од чега да радимо и живимо. Те приче слушам као и приче сваког првог септембра о тешком ранцу и скупим књигама, па и кад су бесплатне, нешто је скупо - лењир и шестар", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да Србији предстоје не лаки дани, обележавање годишњице у Братунцу 6. јула, затим 11. јула у Сребреници.

"Не лаки дани ни за Републику Српску. У сваком случају лето у ком много важних одлука морамо да донесемо и ни једна неће бити тајна", рекао је председник Вучић.

Остале вести