Србија је једна од најбезбеднијих земаља

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће бити још хапшења, да се сада проверава повезаност свих лица са нападачем на жандарма Милоша Јевремовића и да очекује да највећи део тог посла буде решен до уторка.

Извор: ТВ Прва

Председник Вучић нагласио је да је то био потпуно смишљен терористички напад и да се ништа случајно није догодило.

"Није полиција имала одређена сазнања већ је тужилаштво радило. Имали сте комплетну обраду лица по налогу тужилаштва. Тужилаштво је то радило и колико сам чуо можда и грешим, било је припремано све, требало је још неки детаљи да се заврше за тужиоца, да би имао довољно доказа и да се иде у поступак, односно у хапшење лица", рекао је председник Вучић, гостујући на ТВ Прва.

На питање до када ће бити на снази црвени аларм, односно црвени ниво безбедности, председник Вучић рекао је да ће државни органи највећи део решити до уторка и да ће онда бити све у реду.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће бити још хапшења, да се сада проверава повезаност свих лица са нападачем на жандарма Милоша Јевремовића и да очекује да највећи део тог посла буде решен до уторка.
Извор: Принтскрин

На питање како коментарише једну од реакција која долази из Немачке и коментар да не чуди терористички напад у Србији јер је резолуција о Сребреници нацртала Србији мету на чело, председник Вучић рекао је да је у питању Ирфан Пеци који је некада био веома радикалан у својим ставовима.

"Онда је своје ставове променио и, колико знам, сарађивао и са БНД-ом. Ово нема сумње да је једна од ствари за коју не могу да кажем да је директно утицала. Лагао бих, то је питање за истрагу, али нема сумње да ће и то као неке од мотива бити испитано", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да, ипак, не може о свему да говори.

"Постоје различите школе и различити приступи и ми имамо веома добру сарадњу са обе исламске заједнице у Србији. Међутим, постоји ту приступ страних служби где преко неких имама, пошто не могу директно преко муфтија, већ преко неких имама покушавају да прошире своје утицаје", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додаје да су у питању неке школе и медресе и неке друге институције.

"Радимо на томе, као што се борите против православног екстремизма, тако се борите и против исламског и сваког другог. Ово је потпуно смишљен терористички напад, ништа се случајно није догодило. И прецизност са којом је Салахудин Жујовић погодио жандарма и жеља да га ликвидира. И то је урадио тако да је покушао да избегне сваку реакцију жандарма, дакле да није очекивао да је могуће да му узврати. Није ни подигао самострел већ је одоздо из кесе одапео стрелу и погодио га директно у врат", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да заиста тај момак жандарм Милош Јевремовић заслужује дивљење за своју присебност.

Јевремовић ће добити одликовање, грађани немају разлога за страх

Председник Вучић изјавио је да ће жандарм Милош Јевремовић који је у суботу убио терористу приликом његовог напада на израелску амбасаду бити одликован и честитао му на присебности и храбрости.
Председник Вучић поручио је да Србија има довољно снаге да се обрачуна са терористима и да њени грађани могу да буду спокојни.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће бити још хапшења, да се сада проверава повезаност свих лица са нападачем на жандарма Милоша Јевремовића и да очекује да највећи део тог посла буде решен до уторка.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић честитао је Јевремовићу на добро обављеном послу и истакао да ће добити посебно одликовање.

"Ви знате да ја мимо Сретења и мимо 15. септембра веома ретко додељујем одликовања. Помиловање још ниједно нисам доделио за готово осам година председниковања и за мене је то нешто што је велики посао који је он обавио и показао како су добро обучени људи, јер за то морате бити и веома, веома добро обучени. Честитам његовим непосредним командирима, његовим командантима и хвала му на добром послу", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да без обзира на храброст Јевремовића, што му је и посао, али да је за сву похвалу што је сачувао присебност и дисциплинованост и натерао себе да ни једног секунда не мрдне тело у страну и да тако са стрелом у грлу сачека хитну помоћ.

"Прво издржите напад, па онда сачекате. Поступите по правилу службе, убијете зликовца и онда сачекајте хитну помоћ, али то је његов посао, да узврати на ватру, на било какав напад, да елиминише противника, али је оно што је још важније, он је после тога сачувао себе. Сачувао себе за своју породицу, али сачувао себе и за државу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да ће Јевремовић за који месец бити у пуној служби и поновно ће моћи да обавља своје задатке.

Председник Вучић нагласио је да грађани Србије немају разлога за страх, без обзира што постоје разни покушаји.

"Морате да имате у виду да је, према свим статистикама, Србија једна од најбезбеднијих земаља у свету, једна од најбезбеднијих у Европи. Београд је један од најбезбеднијих градова где можете да шетате ноћу, чак и на иностраним листама са понекад бесмисленим статистичким подацима. Београд и Србија су најбоље оцењени по питању безбедности и ја сам поносан на ту чињеницу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је да Србија неће имати милости према тероризму и терористима и да грађани могу да буду мирни, спокојни и сигурни.

"Држава Србија је довољно јака да се са сваким видом тероризма обрачуна", закључио је председник Вучић.

Имаћемо довољно струје, али мора много да се улаже

Председник Вучић изјавио је да ће Србија увек имати довољно електричне енергије, али да ће морати да се улаже у нове изворе енергије и да је за то потребно неколико милијарди евра.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће бити још хапшења, да се сада проверава повезаност свих лица са нападачем на жандарма Милоша Јевремовића и да очекује да највећи део тог посла буде решен до уторка.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић рекао је да се припремају за дуго лето и да ће бити много проблема када је у питању електрична енергија.

Председник Вучић рекао је да се сада троши много више струје него раније, и да ће се трошити због увођења вештачке интелигенције, возила на електрични погон, а нових извора нема.

"Нема нових извора и сви троше много, мораћемо да уложимо много пара у систем. Имаћемо струје зато што морате да се постарате за то, али ћемо за то платити високу цену, милијарде и милијарде евра мораћемо да уложимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је забрана о изградњи нуклеарне електране која је у Србији донета 1989. године била велика грешка и указао на то да су друге земље бивше Југославије као што су Хрватска и Словенија искористиле ту прилику.

"Хрвати и Словенци не би имали ништа да немају ту нуклеарку. Без обзира што Хрватска сада паметно ради на истраживању геотермалних извора, као извора енергије. То ћемо почети и ми ускоро да радимо", рекао је председник Вучић.

За свет стиже теже време, волео бих да грешим као о резолуцији о Јасеновцу у Црној Гори

Председник Вучић рекао је да је уверен да за свет стиже много теже време и да би волео да у томе греши.

Председник Вучић рекао је да је спреман да прихвати да је погрешио, као што је прихватио да је погрешио у процени да црногорски парламент неће донети резолуцију о генциду у Јасеновцу.

"Ја кажем, "извините, честитам", баш као што сам рекао", навео је председник Вучић.

Говорећи о ситуацији у свету, председник Вучић оценио је да је врло тешко, "готово немогуће", избећи сукоб Хезболах-Израел, а тај сукоб, како је рекао, је прави велики сукоб, јер иза Хезболаха стоји Иран.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће бити још хапшења, да се сада проверава повезаност свих лица са нападачем на жандарма Милоша Јевремовића и да очекује да највећи део тог посла буде решен до уторка.
Извор: Принтскрин

"Хамас је тај који може да окупи цео исламски свет, у смислу декларација, хуманитарне подршке, али не директног учешћа у рату. А Хезболах је сукоб (Израела) са Либаном, нас уводи у велики сукоб на ономе што се зове Света земља, на целом истоку, али ангажује и комплетан запад и комплетан исток", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да рат у Украјини неће ускоро бити завршен, напомињући да нико није узео у обзир иницијативу Кине од шест тачака, коју је он оценио здраворазумском.

"То је најпаметније нешто што сте могли да чујете од почетка рата. Нико неће да је коментарише, нико неће дословце да је одбије зато што би се замерио првој или другој највећој сили света", рекао је председник Вучић.

У осврту на интервју који је дао за швајцарски лист "Veltvohe", председник Вучић рекао је да стоји при ставу да је сигуран да долази много теже време за свет и да верује у логику којом је то закључио.

"Веома сам тврд у ставу који сам изнео. Верујем у логику коју примењујем, коју ја називам логиком гвоздених детерминизама, реда и чињеница. Када поређаш чињенице и када си сигуран да су то што си изговорио чињенице, лако ћеш доћи до исправног закључка. Ја сам сигуран да нама долази много теже време", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је да је још 25. новембра 2021. године говорио о наступајућим много тежим временима у Европи, три месеца пре почетка рата у Украјини и навео да су, од државника присутних на зимским Олимпијским играма у Кини, једино он и шејик Мухамед били уверени да ће бити сукоба на истоку Европе.

"Он је рекао "очекујем у јуну", ја сам му рекао први март. Промашио сам за седам дана", додао је председник Вучић.

Када је о ситуацији у Европи реч, председник Вучић указао је да ЕУ добија Европску комисију која ће бити радикалније антируска, као и да је бирање естонске премијерке Каје Калас за нову високу представницу ЕУ за спољну политику порука Русима да "нема компромиса".

Председник Вучић оценио је да "Veltvohe" постаје медији који на немачком говорном подручју има популарност сличну Такеру Карслону.

Када је реч о иницијативи за крај рата у Украјини, председник Вучић истакао је да је Кина понудила нешто што је најлогичније и додао да би то сваки одрастао, прибран и присебан човек понудио.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће бити још хапшења, да се сада проверава повезаност свих лица са нападачем на жандарма Милоша Јевремовића и да очекује да највећи део тог посла буде решен до уторка.
Извор: Принтскрин

"Чини ми се да нико нормалан не може тако нешто да одбије, али као што видите мук и тишина владају на свим странама, као да је то предложила Србија или нека мања земља па сад могу да потцењују", навео је председник Вучић.

Председник Вучић оценио је да је иницијатива одбијена јер нико неће моментални прекид ватре као што Кина тражи, већ хоће пораз оног другог.

"Док не гину људи са Запада, или гину само добровољци, баш их брига колико ће да страда Украјинаца и баш брига ове друге колико ће да страда Руса", рекао је председник Вучић.

Како је навео, најчешће из скандинавских земаља долазе идеје да Русија не заслужује да задржи толику територију већ је то "баштина света".

Председник Вучић напоменуо је да нико не зна шта су коначни циљеви Русије и упитао како да Украјина прихвати предлог руског председника Владимира Путина да се прихвати тренутно стање и да се Украјина обавеже да никада неће ући у НАТО пакт.

"И како Русија да прихвати украјински план у коме се каже "Ај повуците се, склоните се, вратите Крим и Луганск и Доњецк и све друго и идите кући". Ја зато кажем узмите кинески план", навео је председник Вучић.

Према његовим речима, све већи број људи у свету слуша шта он говори за стране медије јер је "политички ветеран" и говори оно што и мисли.

Председник Вучић навео је да анализирајићи велики број светских и европских медија примећује да је присутан наратив "да постоји велики страх од победе деснице у Француској", а да заправо не постоји никакав страх и да лажу.

"То вам је наратив који постоји, који се прави и у окружењу око нас, где шта год ми да урадимо. Постанемо прваци света у кошарци, постанемо прваци света у одбојци, постанемо било шта у било чему. Добијемо неку награду за књижевност. Било шта. Они кажу "Срби поново дижу главу". "Срби су проблем". Е тако и ово. Они имају исти 20-годишњи, 30-годишњи модус операнди, не мењају га, лупетају исте глупости као да се ништа није променило", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да је председник Француске Емануел Макрон много помогао Србији и да је пружао подршку земљи у свим тешким тренуцима.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће бити још хапшења, да се сада проверава повезаност свих лица са нападачем на жандарма Милоша Јевремовића и да очекује да највећи део тог посла буде решен до уторка.
Извор: Принтскрин

"И то кажем на дан кад му је тешко, а не на дан када му је лако да бих му се додворавао. Јер ја свој став не мењам, онако како ће први ветар или други ветар, или мало јачи, или било који ветар да дуне. Ја не смем да вам кажем колико ствари, колико пута је Макрон Србији помогао. Можда то само ја знам. Знам да зна Ана (Брнабић). Сазнаће Милош (Вучевић). Тачка. Дакле и хвала му на томе, и хвала Француској", рекао је председник Вучић.

Посетићу у јулу српски народ у Црној Гори и обићи Беране, можда на Петровдан

Председник Вучић најавио је да ће у јулу, можда на Петровдан 12. јула, посетити српски народ у Црној Гори и обићи Беране.

Председник Вучић то је рекао, а на позив председника Демократске народне партије Црне Горе Милана Кнежевића који га је позвао да дође у Црну Гору у своје име, као и у име председника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића и српског народа у тој земљи.

Кнежевић је претходно рекао, поводом тога што је Скупштина Црне Горе усвојила Резолуцију о геноциду у логорима система Јасеновац, Дахау и Матхаузенда, да Хрвати имају проблем да се суоче са својом геноцидном прошлошћу.

Кнежевић је поручио:

"Црна Гора док се ми будемо питали, а верујем да ћемо се питати, никад више неће бити антисрпска држава и желим у вашој емисији да позовем председника Вучића у моје име, као и име председника Скупштине Андрије Мандића и свих Срба у Црној Гори да нас посјети у јулу. Волим да то буде у Беранама, да посетимо храм Светог Симеона Мироточивог чију је обнову Влада Србије, тада на челу са Александром Вучићем, доминантно финансирала и учествовала у његовој обнови и то би била једна јасна порука наше сарадње и жеље да додатно продубљујемо и развијамо односе са нама најближом и најбратском државом, а то је Србија".

Председник Вучић рекао је да у јулу има пуно обавеза, али да ће свакако наћи време и да би најбољи термин био Петровдан.

"Можда би било најбоље на Петровдан, али нисам сигуран ко ће од гостију бити овде у Београду на тај дан, али током јула спреман сам и са највећом радошћу да посетим Беране и Васојевиће и да разговарам са народом", истакао је председник Вучић и захвалио Кнежевићу на позиву да их посети у Црној Гори.

Председник Вучић рекао је да када је Милорад Пуповац као Србин био у хрватској влади у Београду није било представника Хрвата у влади иако је пропорционално и до 15 пута било више Срба у Хрватској него Хрвата у Србији и да је о томе слушао критике на свим међународним форумима, како је то доказ дискриминације Хрвата и како они дају сва права Србима и све остало.

Председник Вучић нагласио је да је сада у Влади Србије Хрват министар док у хрватској влади Срби немају министра, као и да хрватски медији већ данима избацују текстове против њега и његове породице и учествују у регионалној и европској криминализацији и њега и његове породице.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће бити још хапшења, да се сада проверава повезаност свих лица са нападачем на жандарма Милоша Јевремовића и да очекује да највећи део тог посла буде решен до уторка.
Извор: Принтскрин

"Последњег рата нисам ја њихове куће спаљивао, већ они куће Вучића. Све куће Вучића су прво биле спаљене. И онда кад имате такву аргументацију и неко неће да вам се извињава ни за Јасеновац", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је да нема проблем са тим да ми морамо да имамо боље односе са Хрватском.

"И желим боље односе са Хрватском, али не по цену да лажем себе, да лажем свој народ, да лажем било кога. Они не изједначавају више Јасеновац и Стајићево, што је илузорно, смешно и страшно поредити. Стајићево је стварни злочин, језиви злочин, а Јасеновац је "измишљена српска пропагандистичка прича". Они кажу - бацили сте сенку на страшни геноцид почињен у Сребреници овим што сте изгласали. Чекајте људи. Па Фрањо Туђман, оспоравајући све чињенице које су југословенски органи и не само југословенски већ и међународни, прихватали и признавали после Другог светског рата, и након суђења и након сагледавања и свих комисија које су то прегледале, каже - лажете, 40.000 је убијено и аплаудирају му Хрвати и усташе широм света, од Аргентине, Америке до Аустралије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истиче да Хрвати кажу за оно што је лаж да је тачно и да је Туђман у праву, а са друге стране да је свако слово које су рекли о Сребреници тачно и нагласио да је реч о покушају да се изврши ревизија историје.

"Ви то ниподаштавате и поредите (Јасеновац) са Стајићевом, а у Лори је страдало много више људи него на било који начин у Стајићеву. Али вас то не интересује. Зато што ви имате могућност да вршите ревизију историје", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да се исто тако ради и са Хитлером и Стаљином, па се каже да је Хитлер био само лудак, а Стаљин највеће зло и да ће се на крају испоставити да Стаљин и Црвена армија у ствари нису ни ослобађали Европу, већ да су то радили само Черчил и Рузвелт.

Кнежевић је претходно прокоментарисао доношење резолуције о геноциду у Јасеновцу у Црној Гори и то што су његову странку и друге у тој земљи због тога назвали марионетама, што је председник Црне Горе Јаков Милатовић у дану када је усвојена та резолуција говорио о марионетама и рекао да је Милатовић јуче причао телефоном са председником Хрватске и оптужио Србију и Вучића и назвао оне који су изгласали резолуцију марионетама.

"На тај начин постали смо прва држава на свету која се јасно одредила према геноциду у Јасеновцу, као и у Дахау и Матхаузену и тиме отворили могућност и основу да се говори о холокаусту над Србима у Другом светском рату, јер су Срби најстрадалнији народ на Западном Балкану у 20. веку", истакао је Кнежевић.

Кнежевић је оценио да је Јаков Милатовић освојио 222.000 гласова и постао председник државе у другом кругу на овим наративима које су они заступали и које су изгласали у овој резолуцији о геноциду у Јасеновцу, Дахау и Матхаузену.

"А сада преузима спољно-политичке позиције Мила Ђукановића и оних против којих смо се борили и нема никакве разлике између њега и Мила Ђукановића и свих ових који су ових дана кренули да нас хапсе по Црној Гори зато што смо изгласали резолуцију о геноциду у Јасеновцу", рекао је Кнежевић.

Кнежевић је подсетио да је Немачка била спонзор резолуције о Сребреници и да је Хрватска била коспонзор резолуције.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће бити још хапшења, да се сада проверава повезаност свих лица са нападачем на жандарма Милоша Јевремовића и да очекује да највећи део тог посла буде решен до уторка.
Извор: Принтскрин

"И мислим да је сасвим природно да се сад они суоче са својом геноцидном прошлошћу из Другог светског рата. И ако сад Хрвати, односно институције Хрватске у лику председника државе и премијера нападају ову нашу резолуцију, они у ствари негирају геноцид који се десио у Јасеновцу и у нацистичкој Немачкој", нагласио је Кнежевић.

Резолуција о Сребреници политички фијаско предлагача од којег се неће опоравити

Председник Вучић изјавио је да је резолуција о Сребреници, која је усвојена у Генералној скупштини УН, била прави политички фијаско за предлагача резолуције и да је питање, како је рекао, да ли ће се од тог фијаска икада опоравити.

Председник Вучић рекао је да је наш посао да са онима који су то предлагали градимо партнерства, знајући да нам нису пријатељи.

"Јер нам је потребна Немачка, потребан нам је бољи однос са Немачком, потребан нам је бољи однос са Америком. Потребно нам је да радимо све за "EXPO 2027", потребно нам је да улажемо огроман новац", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је нервозан због два сукоба Украјина-Русија и Хезболах-Израел, али да је потпуно фокусиран, пре свега, на "EXPO 2027" и да зато избегава да се бави другим стварима, попут фудбала.

"Хоћу да радим на томе, јер другачије не могу да постигнем резултат. Нико не може да постигне резултат ако нисте фокусирани. Ја сам провео у Њујорку 15 дана, не зато што ми је леп. Никад дуже нисам био одсутан из земље, што иначе мрзим. Не зато што ће не знам шта да се догоди, већ зато што се најлепше осећам у својој земљи. Нема те плаже на свету која ми је лепша од Србије", рекао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише изјаву професора Универзитета "Џонс Хопкинс" Данијела Сервера који је на конференцији у Тетову рекао да је Вучић успео "без икаквог метка" да преузме власт и у Подгорици и у Бањалуци, чиме је "де факто остварена прва етапа српског света", председник Вучић навео је да је Сервер албански лобиста и да му је очигледно жао што онај ко има другачије регионалне циљеве од њега је нешто остварио без испаљеног метка.

"Јер би он волео да је испаљивао не метке, већ крстареће ракете као што их испаљивао још 1999. године. То је потпуно подсвесно изговорено, али веома прецизно за сваког ако се у психологију разуме, тачно је јасно шта је то што њему недостаје. То што сањаш крстареће ракете и све друго настави да сањаш, али сваком сну дође крај", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је, према истраживањима за Северну Македонију, најпопуларнија земља у њој Србија, а према истраживањима за регионалне и све друге политичаре, убедљиво на првом месту је Александар Вучић.

"Сви остали заједно имају дупло мање него Александар Вучић. Чак и у поређењу са највећим делом македонских политичара су те оцене боље. Никада се нисам мешао ни у шта. Никада нисам хтео да се било каква политичка партија организује. Никада то нећу желети, јер су Македонци наша браћа без обзира на погрешну одлуку око резолуције. Наша браћа и увек сам желео само да имамо најближе могуће и братске односе", поручио је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће бити још хапшења, да се сада проверава повезаност свих лица са нападачем на жандарма Милоша Јевремовића и да очекује да највећи део тог посла буде решен до уторка.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић најавио је да ће ускоро угостити нову председницу Северне Македоније Гордану Сиљановску-Давкову и премијера Кристијана Мицкоског и да ће покушати да наставе пријатељство које Србија има са Северном Македонијом.

"Ми немамо никаквих политичких амбиција и то нас не интересује. За разлику од Серверовог потрчка (Аљбина) Куртија, који иако нема никакву или минималну популарност, успео да поцепа чак и албанско ткиво у Македонији, јер само то ради, јер му никад ни један Албанац није довољно велики Албанац какав би он желео да његови послушници буду и ништа више", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је Сервер отишао у Тетово баш да помогне Куртијевој страни у том граду, као што, како је рекао, Курти сад покушава да помогне левици у Француској.

"Курти покушава да помогне Меланшону који је имао коректне односе према Србији, али разнородна је левица у Француској. Мислим да када се на тако директан начин мешате у неке европске изборе и подржавате да је то бесмислено, да је то неодговорно, али то говори о Куртију, то говори колико му смета Емануел Макрон", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да, са друге стране, ми не можемо да подржимо на такав начин никога.

"Ја могу да говорим о изузетној сарадњи са председником Макроном, могу да говорим и да имамо врло добре коментаре на француској десници што се тиче положаја Србије, али ја да говорим о томе ко ће и како да гласа у Француској то стварно нема смисла", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да Срби, у Француској, знају ко се како према нама понашао до сада, знају и ко ће се како према нама односити у будућности и да ће они, у складу са тиме, доносити своје одлуке.

Избори у Сједињеним Америчким Државама биће једна "тешка утакмица"

Председник Вучић оценио је да ће избори у Сједињеним Америчким Државама бити једна "тешка утакмица" од које, како је рекао, могуће да зависи будућност света.

"Мислим да ће бити веома тесна утакмица, веома тешка утакмица од које могуће зависи и будућност света", оценио је председник Вучић.

На питање како ће се исход избора у Сједињеним Америчким Државама одразити на Србију, односно да прокоментарише изјаву професора на вашингтонском универзитету Џонс Хопкинс Данијела Сервера да ће "Трамп (Доналд) подржати српски свет", председник Вучић рекао је да Трамп неће подржати "никакав српски свет нити је то неко тражио од њега".

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће бити још хапшења, да се сада проверава повезаност свих лица са нападачем на жандарма Милоша Јевремовића и да очекује да највећи део тог посла буде решен до уторка.
Извор: Принтскрин

"Али би можда Трамп подржао политику нешто другачију од Серверове, а то је да не буде антисрпска. Са великом пажњом сам гледао анализе, Трамп је био свакако много убедљивији, али то није крај избора ни близу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић оценио је да се актуелни председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден "неће лако повући" зато што је то, како је рекао, неистражено подручје за демократе.

"Постоји снажан лоби финансијера који не желе да финансирају Бајденову кампању, али немојте да потцењујете ни Бајдена, ни Обаму, ни све оне који желе, не толико победу демократа, колико пораз Трампа. И они ће се ујединити и поново подићи", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је Бајден после дебате у кампањи (са Трампом), изгледао много другачије и енергичније.

"Са Бајденом и Трампом сам разговарао више пута, Бајден није човек за потцењивање", рекао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише вероватни избор Каје Калас за шефицу дипломатије ЕУ, председник Вучић рекао је да не мисли да је то лоша вест за Србију, а најмање за њега.

"Са њом сам се више пута руковао, нисмо озбиљније разговарали. Уверен сам да ћемо имати пристојан однос, имам искрене пријатеље који су њени велики пријатељи и ја ћу са госпођом Калас направити сасвим коректан однос. То нема везе са мојим личним односом, ни њеним. Она неће променити своје ставове, као што их нећу променити ни ја", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић објаснио је да говори о избору Калас у светлу односа ЕУ према Русији, односно о томе какву поруку јединства у свом изразито интензивном и снажном антируском односу Европа жели да пошаље.

Ископавање литијума не може да буде без највиших еколошких стандарда

Председник Вучић поновио је да ископавање литијума у Србији неће никада моћи да буде ако не буду задовољени највиши еколошки стандарди као и да ће о томе претходно да се изјасне грађани.

"То ћемо проверити са нашим народом", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да Влада Србије сада проверава документацију и све папире који су достављени о ископавању литијума како би проверила све потенцијалне мере еколошке заштите.

"Сад Влада то проверава. Онда мора да упозна целу јавност о чему је реч, па да то прође кроз суд јавности", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће бити још хапшења, да се сада проверава повезаност свих лица са нападачем на жандарма Милоша Јевремовића и да очекује да највећи део тог посла буде решен до уторка.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић оценио је да би ископавање литијума позитивно утицало на демографију у Србији, поготово у Подрињу.

"Ово нам је једина шанса да обновимо народ, да обновимо демографију у Подрињу, празно нам је Подриње и са једне и са друге стране Дрине", навео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да очекује да ће највеће светске лидере окупити у Београду како би разговарали на тему литијума.

Председник Вучић осврнуо се и на протест против ископавања литијума који је одржан у Лозници у петак.

"Они кажу "да осветлимо мрак" у Лозници пре неко вече. Скупило их се 1.900, ми смо их почастили са 2.000 из целе Србије. Да осветлимо мрак, кажу. Знате чиме су то радили? Па литијумским батеријама. Да, подигнете телефон и укључите батерију, која је литијумска батерија", приметио је председник Вучић.

Председник Вучић осврнуо се и на то што је на протестима против ископавања литијума говорио активиста из Тузле Ади Селман, за кога је председник Вучић рекао да је водио демонстрације за усвајање резолуције о Сребреници, а сада говори како би људи у Србији требало да буду против ископавања литијума.

"Је л' то као што је требало да будемо за резолуцију о геноциду?", упитао је председник Вучић.

Говорећи о притисцима против ископавања литијума и демонстрацијама које су се десиле пре пар година, председник Вучић рекао је да је крив што није на време видео "невероватну шаховску минијатуру" иза које су стајале, како је навео, одређене стране службе.

"Иза свега тога се крила најпрљавија манипулација најмање две западне службе, које су желеле да спрече убрзани напредак и развој српске државе", изјавио је председник Вучић и додао да себи није могао да опрости што на време то није видео.

Председник Вучић навео је да је суштина у томе да Србија не треба да да само сировину, већ да натера инвеститоре да направе фабрику батерија у земљи и указао да преко 50 одсто вредности аутомобила чине управо батерије.

Председник Вучић рекао је да је процена државе да је привредни раст Србије у другом кварталу износио 4,2 или 4,3 одсто, односно да је то на полугодишту износило 4,5 одсто, што ће значити, како је рекао, да је Србија по привредном расту прва или друга у Европи.

"Што нам је флеш процена, када смо видели завршене резултате за април, мај и како нам изгледа процена јуна. Бићемо први или други у Европи на полугодишњем нивоу по стопи раста.

То морамо да гурамо. Морамо јаче да гурамо грађевину, морамо јаче да гурамо вештачку интелигенцију, морамо даље да наставимо са реиндустријализацијом у другој половини. Посебно у четвртом кварталу помоћи ће нам и аутомобил у Крагујевцу", рекао је председник Вучић.

Остале вести