Наша политика је политика интереса и будућности Србије

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да Аљбин Курти није хтео да разговара у Бриселу и да није дошло до дијалога, јер Приштина не жели дијалог, већ само признање тзв. Косова.

Извор: ТВ Пинк

"Да ли није хтео, није смео, није желео, то је мање више његова ствар. До дијалога није дошло, јер они дијалог не желе. Они су чак кроз поменута три услова желели де јуре признање. Ово више није "де факто" ово је "де јуре" признање и то је оно што су тражили, то је оно што су желели", рекао је председник Вучић за ТВ Пинк.

Председник Вучић је рекао да Курти није хтео да разговара, док ми јесмо и то о сваком споразуму.

"Хтели смо да разговарамо о томе како компромисима да решимо проблеме, али као што сам рекао и пре самог састанка знао сам да они на то нису спремни и да их такве ствари не интересују. Хапшења и прогон Срба на које више нико не реагује, који су постали свакодневица и уобичајени и за међународну заједницу говори о томе да они и не знају баш шта би да раде са Куртијем, а истовремено их то много и не секира", рекао је председник Вучић.

Додао је да је када смо ми задржали два сата једно лице осумњичено за ратне злочине почињене над Србима на Косову и Метохији, читава међународна заједница реаговала.

"Сви европарламентарци су се дигли. А они Србе хапсе сваког дана и баш као што су они предвидели, попут лова на зечеве, а ја сам и не морам да кажем да ли сам сасвим веровао или не Американцима и Европљанима, али није било могуће да добијемо више, рекао бих, гаранција од тога. У сваком случају догодило се то да су нас обманули и да њихов потпис није ништа значио и да данас Србе хапсе како стигну.

Што се тиче политичке и правне природе наших односа, нема ту ничега новог, нити ће ускоро бити, просто потпуно је јасно да Курти не жели да формира ЗСО, да га то не занима. Важно је да сачувамо мир и да у миру тражимо најбоља решења за даљи економски развој Србије, за даљи економски развој, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да не верује у могућност да ће у скором периоду доћи до озбиљног дијалога са Приштином и нагласио да је Србија увек спрема и отворена за разговоре.

"Увек ћете морати да тражите начин да разговарате са некима, а то да ли ће да постоји у скором, у неком скором периоду, озбиљан дијалог, ја у то не верујем. Ми смо увек спремни, отворени, али не видим никакву могућност за то", рекао је председник Вучић.

Хвала Шпанији, показали су да су пријатељи међународног права

Председник Вучић рекао је вечерас да је одлука шпанског парламента да не изгласа иницијативу појединих каталонских странака о признавању тзв. Косова очекивана и захвалио је на томе, како је истакао, шпанским пријатељима.

"То показује колики је њихов страх од сепаратизма у Шпанији, што је логично, али им заиста искрено хвала. Показали су да су пријатељи међународног јавног права", рекао је председник Вучић гостујући на ТВ Пинк.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да Аљбин Курти није хтео да разговара у Бриселу и да није дошло до дијалога, јер Приштина не жели дијалог, већ само признање тзв. Косова.
Извор: Принтскрин

За иницијативу посланика појединих каталонских странака данас је гласало само 25 посланика у шпанском парламенту, док је 293 било против.

Председник Вучић је изјавио како је приметио да се уређивачка политика ТВ Пинк све више приближава западном наративу, док се, како каже, програми неких других телевизија приближавају источном, или руском наративу, на шта је грађанима Србије поручио да он као председник државе неће да мења политику земље, без обзира како радиле телевизије.

"Хоћу да кажем да ће моја политика бити политика Србије, а та политика је дефинисана интересима, потребама и будућношћу Србије", поручио је председник Вучић.

Додао је да не жели да Србија слуша било кога и да служи било коме.

"Желим да кажем у име Републике Србије, да ћемо ми да служимо свом народу", рекао је председник Вучић и поручио је грађанима да је у Србији будућност.

Бесплатни прегледи за старије од 40 година сваког викенда од септембра до краја године

Председник Вучић изјавио је данас да ће бесплатни здравствени прегледи бити организовани широм Србије за грађане старије од 40 година сваког викенда од 1. септембра до краја децембра.

"Да покушамо да сачувамо животе људи, а посебно жене у Србији, да оне имају прилику да се прегледају, како би покушали на сваки могући начин да спречимо рак дојке и рак материце. Од 1. септембра до краја децембра морамо све да завршимо, за све старије од 40 година", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће прегледи бити организовати свуда у Србији и сваког викенда.

Замолио је све грађане да ако мисле да имају сумњиве појаве на телу да дођу и да се прегледају.

Председник Вучић је рекао да ће бити организовани прегледи за спречавање сва три (најчешћа) тумора код мушкараца и код жена, као и кардиоваскуларни преглед и провера крвне слике.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да Аљбин Курти није хтео да разговара у Бриселу и да није дошло до дијалога, јер Приштина не жели дијалог, већ само признање тзв. Косова.
Извор: Принтскрин

"Тако 90 одсто ствари тиме можете да откријете, да покушамо да спречимо, да урадимо велику превенцију, да сачувамо хиљаде, хиљаде живота. Нас је корона буквално уништила", рекао је председник Вучић.

Верујем да ћемо до краја године направити важне кораке за Србију

Председник Вучић изјавио је да је у Бриселу са европским званичницима разговарао о суштински битним стварима, између осталог и Плану раста, али и ономе што је још важније, а то је шта све Србија мора да уради.

Нагласио је да верује да ћемо до краја године успети да направимо важне кораке које ће омогућити да се земља приближи јединственом европском тржишту.

То ће омогућити и привлачење нових инвеститора, рекао је председник Вучић.

На констатацију да је у Бриселу јуче било и састанака са позитивним исходом и да је разговарао са европским званичницима о Плану раста и како ће то утицати на живот грађана у Србији, председник је рекао да су то све биле важне ствари, не бирократски већ сутштински.

"Није то питање хоћемо ли ми пред крај године добити 120 или 130 милиона евра. То није мали новац, то је новац за поштовање, али није то одлучујући новац за државу попут Србије. То је можда одлучујући новац за некога пет или десет пута мањег, али за Србију свакако не. За нас је много важније оно о чему смо разговарали са председником Мишелом, а то је да нам кажу шта је све то што морамо из та четири стуба, четири тачке да урадимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је о томе разговарао и са комесаром Оливером Вархељијем како да се приближавамо решавању других проблема на путу ка јединственом европском тржишту - дакле од зелених коридора, од јединственог европског платежног простора, до укидања ПЕМ конвенција да бисмо могли да доводимо инвеститоре.

"Али суштина је у томе да када то постигнете, онда ћете привлачити још више инвеститора. Када то постигнете, онда ћете моћи вашим камионџијама, вашим компанијама да обезбедите неупоредиво ниже трошкове оперативне и моћи ће да зарађују више и тај профит да поделе са својим радницима. То обезбеђује бољи животни стандард и то су ствари које су важне за нас", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да верује да ћемо успети то да урадимо до краја године.

"Хоћемо ли то успети пре краја године? Ја верујем да хоћемо и упркос томе што постоје неки и овде код нас који нису довољно марљиви или довољно храбри да одређене тешке ствари предузму, али много је ту не лаких реформи и од државне помоћи и јавних набавки како морају да се проводе до свега другог и то смо све прихватили", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да постоји још један детаљ и на томе радимо и верујем да ћемо следеће недеље бити способни да то изведемо.

Председник Вучић је рекао да Србија на рачуну у овом тренутку има 5,5 милијарди евра и да ће се целог лета радити на томе да се обезбеди довољно залиха дизела, бензина, намирница, струје и свега неопходног за функционисање земље.

Председник Вучић је рекао да Србији није потребно да иде на тржиште обвезница и додао да би, када бисмо тих 5,5 милијарди евра уплатили на име дуга, наша стопа јавног дуга би била 42 одсто.

Додао је да морамо да градимо и електроенергетске комплексе и да се озбиљно бавимо енергетиком, као и храном.

Нагласио да људи морају да разумеју да државна каса ипак није непресушни извор.

"То није ћуп из којег може само да се вади, не можемо за 10 година да надокнадимо претходних 300 година и да се изједначимо са Немачком, али из године у годину смањујемо ту разлику. Стопа раста у Србији у првом кварталу износи 4,7 одсто, док је у Немачкој два одсто. Уколико наставимо да радимо, та разлика ће из године у годину бити све мања", нагласио је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да Аљбин Курти није хтео да разговара у Бриселу и да није дошло до дијалога, јер Приштина не жели дијалог, већ само признање тзв. Косова.
Извор: Принтскрин

Захвалио је свим људима који схватају и разумеју колико позиција Србије у актуелним геополитичким околностима није једноставна.

Србија ће пре краја године по први пут добити инвестициони кредитни рејтинг, истакао је председник Александар Вучић.

Рекао је да је данас обишао градилиште комплекса за "ЕКСПО 2027" и да је разговарао са радницима и да им је рекао да учествују у прављењу историје.

"Ја то радим сваки дан, када идем према Шиду, кроз Руму видим пет фабрика које смо отворили, са инвеститорима сам лично причао. Према Новом Саду 20 фабрика, према Нишу 10 и тако у сваком делу Србије од путева, возова, свега другог", рекао је председник Вучић.

У свему томе због дешавања у свету, додаје, важно је да сачувамо мир, јер смо у историји имали много ратова и много људских губитака.

Нећу да причам о оставкама у фудбалу, али грађани заслужили више

Председник Вучић рекао је вечерас да његов посао није да прича о оставкама, али да очекује промене у фудбалу и озбиљан разговор са челним људима тог спорта, јер, како каже, нико у Србији неће да буду 17. или 21. у Европи, већ "да буду у врху".

Председник Вучић је истакао и да се много новца улаже у фудбал и да су грађани заслужили више од националног тима на овогодишњем Европском првенству, али да неће да се придружи онима који, како је рекао, пљују по Драгану Стојковићу.

"Не бавим се ја тиме (потенцијалном оставком селектора Стојковића) и нећу да уђем у клуб оних који ће да пљују по Драгану Стојковићу, Драгану Џајићу, то су легенде српског фудбала... ја мислим да је народ желео и да је заслужио више. И то мислим, као што мислим и за наш рукомет", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је тако одговорио на питање да ли очекује да ће селектор Стојковић дати оставку и додао да ће у наредном периоду сести да поприча са људима из спорта, о томе како да у рукомету и фудбалу почнемо да имамо резултате.

Председник Вучић је указао да Србија улаже огроман новац у фудбал, да је по улагањима у врху и истакао да из тог разлога нација треба да очекује резултате.

Председник Вучић је додао и да је срећан због тога што је то тако и захвалио грађанима што, како је рекао, добро разуме политику своје земље.

Не очекујем да Црна Гора донесе резолуцију о Јасеновцу

Председник Вучић рекао је да не очекује да црногорски парламент донесе резолуцију о геноциду у Јасеновцу која је на дневном реду сутра и додао да је спреман, уколико се то ипак догоди, да се извине за погрешну процену и честита им на доношењу резолуције.

"Ако донесу ту резолуцију, честитам им. Ако не донесу, потврдиће се оно што сам рекао, да верујем да је неће донети. А ако је донесу, ја ћу рећи "извините, моја процена је била погрешна". И ја, немам никакав проблем, код мене су ствари чисте", изјавио је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да Аљбин Курти није хтео да разговара у Бриселу и да није дошло до дијалога, јер Приштина не жели дијалог, већ само признање тзв. Косова.
Извор: Принтскрин

Додао је да је чуо од европских политичара да се неки људи из Црне Горе жале да је он вршио притисак везано за резолуцију о Јасеновцу.

"Само хоћу да вам кажем да лажу, да их ни једном нисам позвао, ни једном их ништа нисам питао, ни једном им ништа нисам тражио. Нисам ја поменуо резолуцију о Јасеновцу, већ они, у тренутку кад нису знали како да оправдају то што ће да гласују за резолуцију о Сребреници и на сваком месту говоре како смо ми били некоректни по питању резолуције о Сребреници", рекао је председник Вучић.

Додао је да су пред Србијом не лаки, односно тешки дани - годишњица страдања Срба у Братунцу, као и злочина у Сребреници и истакао да се нада да неће бити осуђујуће пресуде против Милорада Додика.

"То би показало да неко споља жели сукобе на пољу бивше Југославије", закључио је председник Вучић.

Видовдан је свети дан, зато ћу посетити ЕКСПО и показати да је то будућност Србије

Председник Вучић нагласио је вечерас да је Видовдан за Србију посебан и свети дан који ће искористити да посети ЕКСПО и да покаже да управо у томе види нашу будућност.

"Видовдан је дан у којем ми обично кажемо све се види и добре и лоше ствари", рекао је председник Вучић и додао да ће премијер Милош Вучевић сутра на Видовдан у Крушевцу говорити о важним стварима и важним темама, а да ће он на тај посебан дан без камера, као и данас, посетити ЕКСПО и показати да у томе види будућност.

"Наша будућност је свакако у раду, напретку у економском развијању Србије. Видовдан је за нас посебан, свети дан, не само због светог Вида, Вита или Витуса из старих времена, већ због свега што се на Видовдан догађало, од Газиместана 1389.године и убиства Франца Фердинанда које је починио српски јунак Гаврило Принцип, до тога да су многи људи заборавили да смо имали Видовдански устав 1921. године који је проистекао из Крфске декларације из 1917. године и где смо први пут могли да кажемо како се то тада називало, да Срби живе у једној држави", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да је онда кренуло рушење династије Карађорђевић, неопходност увођења шестојануарске диктатуре 1929. године, затим убиства краља Александра 1934. године са француским министром Бартуом.

Подсетио је и на говор Слободана Милошевића на Газиместану који је, како је додао, људима остао као један од истакнутијих његових говора.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да Аљбин Курти није хтео да разговара у Бриселу и да није дошло до дијалога, јер Приштина не жели дијалог, већ само признање тзв. Косова.
Извор: Принтскрин

"Прегледајући неке архиве, сад разумем зашто и није био говор који је наишао на највеће одобравање људи који су тамо били и разумем под каквим притисцима и са којим се тешкоћама суочавао у том тренутку", рекао је председник Вучић.

Међутим, како је додао, дешавале су се и трагичне ствари на Видовдан, а једна од њих је о испоручивање председника Србије Слободана Милошевића.

"Замислите председника своје земље испоручују Хашком трибуналу. Ту срамоту Србија много деценија и много векова неће успети да скине са свога лица, али нам остаје да се развијамо, да гурамо земљу напред, да поштујемо, памтимо своју прошлост, да будемо критични према сопственим грешкама, али да такође разумемо да подилажењем и служењем туђим интересима никада ништа добити нећемо", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да имамо право да служимо само свом народу и само својим грађанима.

"Кад год помислите да ће да вас награде за политику служења нечијим туђим интересима само се сетите оних који су то помислили па ћете да видите где су завршили и како су завршили? Неко би рекао у естонском затвору, а други би рекли у "нижеразредном вратнику". Како год окренете, судбина им није била добра", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је то навео на констатацију да се сутра обележава један значајан датум и празник Видовдан - један од највећих празника српског народа, а на питање да ли има неке предикције како ће се ове године обележити празник у светлу свих догађаја и притисака које овај народ у последње време трпи.

За мене не могу ништа да кажу, па нападају децу

Председник Вучић рекао је вечерас поводом нових напада на његову породицу, да то говори највише о онима који то чине, јер за њега не могу ништа да кажу, па онда нападају децу.

"Нек не нападају више мог сина, јер он је и када има 16 и 25 година моје дете, па и када буде имао 35 и 55, ако случајно будем жив, биће моје дете", рекао је председник Вучић за ТВ Пинк на питање да прокоментарише писање "Данаса" о томе о чијем трошку је Данило Вучић био на Фудбалском првенству у Немачкој.

С тим у вези, председник Вучић је поручио политичким противницима да престану да прозивају његову децу и да нападају њега.

"Ја их само молим да нападају мене, што иначе раде сваки дан, али не вреди, чим им ја ово кажем, они ће још више и још јаче да нападају децу. Има један пример, сећате се када су пуштали са разгласа за једног политичара, викали су му да је лопов, он је изашао и почео да плаче и каже, па нападате ми децу, али нико ти децу није поменуо. А он каже, моје деца не воле да чује да сам лопов.

Они ништа мени не могу да кажу и не могу да напишу ни лопов, могу да лажу за Јовањицу и за не знам шта, па онда кажу, и за то, извините, лагали смо, а онда нападају децу, али то говори о њима много више него о мени", навео је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да Аљбин Курти није хтео да разговара у Бриселу и да није дошло до дијалога, јер Приштина не жели дијалог, већ само признање тзв. Косова.
Извор: Принтскрин

Напоменуо је и да су данас кренули напади и на Владимира Ђукановића.

"Постао им је омиљена мета, то мора да неки тужилац смислио. Али нека, само му дижу рејтинг у странци", рекао је председник Вучић.

Остале вести