Дешавања након протеста нису била допринос демократији

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић честитао је полицији, БИА и свим снагама на професионализму, стрпљењу и поштовању свих права оних који нису поштовали права других и оценио да дешавања након синоћног скупа на Теразијама нису били допринос демократији већ извргавање руглу и спровођењу насиља мањине над већином.

Извор: РТС 1

Председник Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је сам скуп протекао у демократској атмосфери што је веома важно.

"Било је како све треба да функционише у демократским системима, али када се завршио, десило се оно што смо знали, јер када сваког дана претите насиљем оно и превлада, и дође до тешких кривичних дела. Заузимање међународне пруге, станице Прокоп, Нови Београд, мото пута, моста Газела нису били допринос демократији већ извргавање руглу и спровођење насиља мањине над већином", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао и да је интервенција полиције, која је спроведена, спроведена без употребе силе.

"Честитам полицији, другачије би се провели у некој страној земљи уз насиље", рекао је председник Вучић и поновио да честита полицији јер је на уздржан, миран начин деловала.

Рекао је и да је његова оцена дешавања свакако изразито негативна, али да понекад ћутањем или тиме што нећете сувишне речи да изговарате чините услугу себи и другима.

Ићи ћу да разговарам са народом у свако место, о страху који имају

Председник Вучић је изјавио поводом протеста против најаве експлоатације литијума и компаније Рио Тинто да заустављање привреде није решење већ разговор на који, како је приметио, они који сада протестују, нису желели да дођу и поручио је да ће ићи да разговара са народом.

"Ићи ћу да разговарам са онима који другачије мисле, ићи ћу да разговарам о њиховом страху који постоји", рекао је председник Вучић и најавио да ће ићи у свако место од Лознице, Крупња, Малог Зворника, Чачка до Ваљева и других општина.

Како је рекао, неће да прави велике митинге да покаже колико више људи може да скупи.

"Као кад ви направите у Горњој Добрињи, па имате 40 мештана, а доведете још 150 људи из Београда. Па онда кажете - колики смо митинг направили", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је мислио да је бесмислено да се одговара на тврдње које су се могле чути да ће се рађати деца са две главе, а онда је чуо да људи стварно мисле да ће се то догађати.

"Било ме је срамота да на такве глупости одговарам. Сад морам људима да кажем, и ићи ћу да разговарам, да кажем да су то све потпуне неистине. Прво, ми још не знамо хоћемо ли у то (рударење) ићи или не. Добили смо неке студије, неке још нисмо.

Тек ћемо да гледамо и да видимо", рекао је председник Вучић и упитао да ли неко мисли да је "блесав и луд" и да ће урадити нешто против своје земље.

На коментаре организатора протеста који су најавили блокаде које би наштетиле привреди, председник Вучић је упитао, ко су људи који желе да српска привреда страда и да разуме такво одушевљење које постоји у региону, у Куртијевим медијима и неким другим, али да не разуме да неко то жели у Србији.

"Зашто је њима то била намера? Ваљда када уништимо привреду онда смо победили, па ћемо да склонимо све. И сто пута смо им говорили, па то се неће догодити. Зашто то радите? Позивали смо на разговоре. Позивала је председница Народне скупштине на разговоре. Нису желели да дођу на њих. Позвао сам и представнике политичких партија и представнике различитих невладиних организација и удружења, највећим делом плаћаних споља. Чак и они који говоре да су ту само зарад екологије. Нико није желео да разговара", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Dešavanja nakon protesta nisu bila doprinos demokratiji
Извор: Танјуг

Они мисле, додао је председник Вучић, да је разговор претња, те поручио да уништење српске привреде, заустављање пруга и свега другог никада није решење.

Очекујем даље провокације на Косову и Метохији, 14. или 15. насилно отварање моста

Председник Вучић изјавио је да очекује даље провокације на Косову и Метохији, а 14. и 15. августа и покушај насилног отварања моста на Ибру.

Позвао је КФОР да реагује и да не дозволи отварање моста једнострано, баш као што су како је нагласио до сада говорили.

"Ми имамо поштовање за КФОР и верујемо да ће КФОР свој посао да уради", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да поводом планирања насилног отварања моста очекује да ће у међувремену стране агенције покушати да наметну неке нове српске лидере којима ће помоћи да их прикажу наводно храбрима, иако то нису.

"Они ће у ствари покушати да их одвоје од Београда и да кажу да их више Београд не занима, па да са Куртијем договарају како и на који начин да буду његове слуге, а да у ствари раде за стране интересе", рекао је председник Вучић и поручио да им то неће проћи.

Протести део хибридног рата, иза њих стоји Шолак

Председник Вучић изјавио је да су синоћни протести против копања литијума били део хибридног приступа и покушаја извођења, на различите начине, такозваних обојених револуција и оптужио оснивача Јунајтед групе Драгана Шолака да стоји иза њих.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Dešavanja nakon protesta nisu bila doprinos demokratiji
Извор: Танјуг

"Друго је ствар, што смо ми били спремни, знали смо све, да у детаљ смо знали. Ви би сте изненадили некога тиме што сте урадили. Увек смо били уздржани, стрпљиви, трпељиви. Без икаквих проблема, без икаквог насиља, обезбедили поредак у земљи, јавни ред и мир и то је то", рекао је председник Вучић.

Рекао је да је ноћас око пола један имао додатни састанак са људима из полиције и безбедносних органа где је изнео пуну анализу и приметио, како је рекао, колико се јучерашњи скуп разликовао од неких других скупова и зашто су све навике промењене и зашто је другачије и зашто људи више не желе немире и нереде.

"Ма колико неко мислио да их желе, ма колико биле велике страсти подгреване од стране једног великог криминалца који не живи у Србији, а жели по сваку цену да Србију затре и уништи. Реч је о Драгану Шолаку. Ићи ћу да разговарам са људима, зато што су неки искрено забринути", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, синоћ је од учесника чуо бесмислице на које није ни сматрао да треба да одговара, попут тога што је једна девојка рекла да не жели да пере косу флашираном водом, пошто ће вода да нам буде црвена, жута, наранџаста, или да ће да нам се рађају деца са две главе.

"Мислио сам да је бесмислено да на то одговарам. Било ме срамота да на такве глупости одговарам. Сад морам људима да кажем, и ићи ћу да разговарам, кажем да су то све потпуне неистине. Прво ми још не знамо хоћемо ли у то ићи или не. Добили смо неке студије, неке још нисмо. Тек ћемо да гледамо и да видимо", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да би копање требало да крене када се завршава његов мандат, а да би рудник требало да крене две године по завршетку његовог мандата.

"Да ли људи у Србији стварно мисле да сам блесав и луд, да ћу да урадим нешто против своје земље и против свог народа. Али стварно то мислите? Ви више волите земљу него ја. Волите је више? Или можда знате више, имате више информација него ја?Тешко. Мислите да сам глуп, да не видим како су гласно ћутали сви западњаци који би ваљда требало да се радују идеји да отварамо рудник? Него су неки мислили да ће једним ударцем две муве? Једна је склони Вучића, а друга је, остаће нам то да се ми питамо о копању јадарита", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Dešavanja nakon protesta nisu bila doprinos demokratiji
Извор: Танјуг

Додао је да држава мора да чува нашу природу и здравље наше деце.

Нагласио је да је формиран здравствени тим, где су најбољи лекари, а да су они који протестују као аргументацију супротставили певаче Топалка, Секу Алексић и глумицу Цецу Бојковић.

"И то је ваљда реч струке. А из струке сте избацили једино ко вам је био стручан у прогласу, то је професор Цветковић који је управо за рудник. Па му нисте дали да се појави и да говори. А он о мени иначе све најгоре мисли. А зато знају естрадне личности и глумци боље од струке", рекао је председник Вучић.

Осврнуо се и на коришћење сумпорне киселине приликом ископавања и истакао да нема хемијских индустрија у свету које је не користе.

"Сумпорна киселина, код експлоатације јадарита, у односу на било коју експлоатацију литијума, било где у свету, она се овде користи у потпуно затвореном систему. Испод тачке кључања, она иначе кључа на 250°C, овде на 90°C, нема никаквих испарења, нити сумпорних киша. Немојте да лажете народ више. Мени је стало и ја се обраћам оних 20 или 30 одсто људи који су стварно забринути и желим да им објасним шта сигурно није тачно", рекао је председник Вучић.

Додао је да се сумпорна киселина свуда у свету користи у пољопривреди, и да не постоји област привреде у којој се не користи.

Председник Вучић је, што се тиче величине рудника, нагласио да површински копови у Колубари имају 60.000 хектара, а цео Јадар је 220 хектара, односно 140 хектара је само рудник.

"Шездесет хиљада хектара је Колубара. Бор је 1.015 хектара. Дакле, Бор вам је, у зависности од тога коју величину узимате, од пет до седам пута већи. При чему је Бор површински коп, а ово овде је подземни рудник. Само да то имате у виду", нагласио је председник Вучић.

Од 15. августа разговори владе са синдикатима и послодавцима око минималца

Председник Вучић најавио је да 15. августа почињу разговори Владе Србије са синдикатима и послодавцима око минималне цене рада.

Председник Вучић је рекао да су и једни и други учесници разговора проследили потпуно различите предлоге, али да је важно да се изађе у сусрет онима који имају минималне зараде у Србији, а којих је, како је истакао, све мање.

Додао је да је број оних који имају минималне зараде у Србији у јулу био 99.000, наводећи да ти људи најтеже живе у Србији и да треба да осете бригу земље.

"Ти људи морају да имају другу и трећу плату у кући да би могли да преживе, да покажемо ту бригу и да буде више од онога што нам стопа раста или инфлација дозвољава увећање. То је моја молба за владу и верујем да ће ти радници који имају најнижа примања бити задовољни после тих разговора", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се са последњим даном јула бележи 2,8 милијарди евра страних директних инвестиција у Србију, што је 16 одсто више у односу на претходну рекордну годину, са 4,5 милијарде.

"И то у значајној мери генерише и наш раст и запошљавање људи и доприноси даљем напретку наше земље", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је 2012. године БДП по глави становника био 4.677 евра, а да се ове године очекује да буде 11.527 евра, указујући да и то довољно говори колико је Србија напредовала.

Бићу најгори могући полицајац за Рио Тинто, можемо да разговарамо о референдуму

Председник Вучић изјавио је да ће бити најгори могући полицајац за Рио Тинто, већи од оних који се представљају као противници те компаније, као и да је спреман да разговара о референдуму по питању ископавања литијума.

"Бићу најгори могући полицајац за Рио Тинто. Гори ћу им бити ја него сви они који су се тобоже борили против њих, а у ствари су желели да се без избора дочепају власти", рекао је председник Вучић.

Рекао је да се бори за истину, да у друштву може да се разговара, како држава не би пропустила велику шансу "ако је све у реду по питању здравља и заштите животне средине".

Истакао је да може да разговара о референдуму, наводећи да треба донети одлуку да ли да се он одржи на територији града Лознице или на територији целе Србије.

"Само се плашим да, какво год гласање да постоји, да ћете увек гледати како да га избегнете", навео је председник Вучић.

Према његовим речима, на синоћњем протесту учесници су блокирали баш железницу, од које не постоји еколошки чистији вид транспорта, али да ипак не сумња да је на скупу било људи који су стварно забринути за животну средину и здравље.

Рекао је да не сумња да је на скупу било људи који су заиста забринути за заштиту животне средине и њима је поручио да се две године "ама баш ништа" неће догодити.

"За те две године ми морамо да разговарамо, да видимо шта је то што можемо да добијемо, шта је то што неће да буде онако како бисмо волели и тек после ћемо да доносимо одлуку", рекао је председник Вучић.

Истакао је да се руководи само интересима Србије.

"Моја канцеларија и моја врата отворени су им увек и у сваком тренутку, увек могу да дођу да разговарају, могу да ми пренесу шта је то што они мисле да је лоше, шта је то што им прети, можемо да разговарамо о томе, али да разговарамо о чињеницама, не могу о теоријама завере да разговарам", рекао је председник Вучић.

Истакао је да може да разговара о референдуму, наводећи да може да се одржи на територији града Лознице и на територији целе Србије.

Председник Вучић је такође одбацио наводе о томе да ће бити течне јаловине, за коју је рекао да је нема у подземном руднику.

"Уопште не постоји течна јаловина, има само чврсти отпад. А да ли је све идеално и шта мислим о тој фирми - одмах да вам кажем, мислим све најгоре. Замислите људе којима се све ово дешава, а њихови главни функционери отишли на море и баш их брига за све, као и ови у Европи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да су проблем јучерашњих протеста против ископавања литијума неодговорни политичари, а не искрено забринути грађани, којих је, како је рекао, било око 20 одсто.

Председник Вучић је рекао да је у опозицији провео 19 година, а да му, како је рекао, такви идиотлуци никада нису пали на памет.

"Узми, разбиј градску скупштину, па уђи. Па блокирај пругу. Јесте ли ви чисти, људи? Хајде, узмите политичаре који знају шта је држава, то се решава на изборима, спремите се за изборе, изађите са плановима и програмима, и то је то", рекао је председник Вучић.

Присетио се штрајка глађу Томе Николић и рекао да му је лакнуло када је смештен у болницу.

"Само сам чекао да завршимо, без обзира на то колико су људи били разочарани, што ништа нисмо радили на улици. Само да прође то, само да изађемо из тога и да се вратимо и да чекамо изборе. И да победимо на изборима и победили смо", рекао је председник Вучић.

Рекао је да су они знали, иако су демонстранти то крили, да ће један део њих отићи у Прокоп, а да ће други, преко Газеле, на железничку станицу Нови Београд.

"Синоћ су неки људи претучени. Синоћ су неки људи имали удес и аутомобил им је уништен. Зато што сте радили нешто што нисте пријавили, радили сте све противзаконито и противуставно. И шта да се десило да неко погине на шинама?", упитао је председник Вучић.

Поводом изјаве представника организације "Репортери без граница" да ће он бити одговоран уколико се нешто деси Тамари

Скрози и њеним колегама, председник Вучић је рекао да не води хајку ни против кога и да су изјаве да води хајку против Тамаре Скрозе "трикови невладиног сектора и западних служби".

"Не знам о чему се ради. Нисам ништа одговарао. То је вероватно мантра да они могу да кажу шта хоће, а ви ако ћутите водите хајку. То су трикови невладиног сектора и страних служби. Питају ме како реагујеш на нападе, ја ћутим, а сада сам ја одговоран ако се нешто деси", рекао је председник Вучић.

Докле год сам ја једина мета регионалних медија, знам да радим добро за Србију

Председник Вучић изјавио је да, докле год је он једина мета регионалних, а посебно хрватских медија, он је задовољан, јер зна да ради нешто добро за Србију.

На питање новинара како коментарише писање регионалних медија о синоћним протестима у Београду, цитирао владику бихаћко-петровачког Сергија који је рекао "док год разапињу Вучића знам да нешто добро ради за српски народ".

"Докле год сам им ја једина мета ја сам помало задовољан. Док то не будем питаћу се где сам почео да грешим и не чиним добро за српски народ. Говорим о официјалним и мање официјалним медијима у Хрватској", рекао је председник Вучић.

Поновио је да је полиција на протесту стварно бринула да нигде не јуриша и апеловала на учеснике да се мирно разиђу.

"Верујем да ће сада бити притужбе на рачун српске полиције, јер нисмо употребили средства која користе полиције на западу када склањају демонстранте са пруга", приметио је председник Вучић.

Прихватићу аргументацију ако је озбиљна, али не ону из Трећег ока

Председник Вучић изјавио је да је поводом експлоатације литијума спреман на разговоре који могу да потрају две године, а да став може да промени ако му неко понуди озбиљне аргументе, али не оне из "Трећег ока".

Одговарајући на питање новинара да ли постоји шанса да влада стави тачку на тај пројекат, те да су протести против компаније Рио Тинто и рударења данас масовнији него 2022. године, председник Вучић је рекао да су у медију који је поставио питање тада говорили да су протести пре две године били "највећи у историји".

"Тада сте говорили да је било стотину хиљаде људи. А јуче сте сами рекли да је било 30 хиљада људи. Ја сам понудио разговоре. Да ли влада може да уради? Па може влада увек да уради што год хоће. Да ли ћете променити моје мишљење? За мене је једини став и неће да промени никада нико осим разговора, који могу да трају две године, јер се до тада ништа неће догодити. Ако ме убедите и покажете ми доказе, ја сам рационални, разуман човек, ја ћу то да прихватим", рекао је председник Вучић.

Позвао је да му не долазе са аргументацијом из "Трећег ока", ванземаљцима, да треба укинути фармацеутску индустрију и слично, наводећи да ништа од тога не може да прихвати и да је он човек који прихвата науку.

"Немам ништа против да естрадни певачи дођу, да се дружимо, да урадимо шта год хоћете, само нађите некога ко је ипак мало стручнији за то питање. Ништа друго", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да је слушао глупости о 40 нових рудника, наводећи да је то лаж, те указао да у Србији укупно постоји 28 рудника.

"Сви се шалите са Србијом, сви заједно. Сваки рационалан аргумент сам спреман да прихватим и да разговарам са сваким. И да га чујем. Имате рационалан аргумент, кажете ова сумпорна киселина на деведесет степени угрозиће нам то и то. Ако је то тако, нема копања. Само ми дођите са рационалним аргументом. И верујем да је исти случај и са Владом Србије. Само немојте виком, дреком, заузимањем пруга и измишљотинама о сатанистима и не знам ни ја чему. Јер то не могу да трпим. Ипак сам неке школе завршавао", рекао је председник Вучић.

Поручио је да ће тамо где су људи забринути ићи да разговара са њима.

Председник Вучић је рекао да ће ићи да разговара са обичним људима и о страху који они имају, у свако место, Лозницу, Крупањ, Мали Зворник, Милановац, Чачак, Ваљево, али да је решење увек у разговору, а не у заустављању живота.

"Врање је отприлике исте величине као Чачак, а Лесковац је много већи него Чачак. И још додајте и Бор, Зајечар и сва та четири места заједно, нису имали људи на протестима колико Чачак, па још 30 одсто", рекао је председник Вучић.

Навео је да забринутост влада и у мањим местима, попут Мионице, Аранђеловца, Осечине и тако даље.

"Други су мотиви Београда, Новог Сада и Ниша. Не бих сад улазио у то, не бих да помажем политичким противницима, јер сам сигуран да ће поново да промаше у својој анализи. Ја сам јуче очекивао нешто већи број, за разлику од свих њих, па сам им срећом то на време рекао", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ће да обиђе свако од тих места и да разговара са људима, ако ти разговори нису, како је рекао "да ти опсујем мајку и блокираћу пругу".

Остале вести