Немам илузија по питању брзог уласка у ЕУ

Немам илузија по питању брзог уласка у ЕУ
Најновије
Извор: Принскрин

Немам никаквих илузија по питању брзог уласка у ЕУ, истакао је вечерас у Љубљани, уочи сутрашњег Самита ЕУ-Западни Балкан, председник Србије Александар Вучић.

Извор: pink.rs

 Вучић је, у изјави новинарима, упитан да ли постоји неки рок који може бити прихватљив за земље Западног Балкана и колико ће наша земља да истраје на том путу, казао да је на Самиту ЕПП сазнао да је словеначка делегација подржана од аустријског канцелара Себастијана Курца предложила да се напише у тексту званичног саопштења предлог да до 2030.све земље и територије нашег региона буду део ЕУ.

Указао је да се о томе води велика борба са, пре свега три земље, које су отворено против проширења, а више их је иначе.

"Мислим да то неће бити прихваћено. Дуга је ноћ, али мислим да неће бити спремни лидери ЕУ да то прихвате", подвукао је Вучић.

Каже да их је изненадило да то не изазива онакво узбуђење на Балкану као раније. Вучић је рекао да смо научили годинама да морамо да бринемо о себи, да разумемо не само своју свакодневницу, већ и њихове политичке потребе, које су такве да у овом тренутку проширење на Балкан није доминантна и није популарна тема.

"За нас је важно да будемо на европском путу, и нећу да понављам флоскуле због себе итд . Важно је да будемо на том путу због себе. Морамо имати на уму да 62 одсто трговинске размене остварујемо са ЕУ, чак 67 одсто извоза иде у ЕУ. Не можемо без тога да преживимо“, рекао је он.

Подсетио је да Србија припада европском континенту и то јој је природно место, али исто тако морамо да водимо рачуна о себи.

Вучић је истакао да имамо велику шансу због добре стопе раста.

"Мислим да је за ЕУ важно да нас све приме. Србија је по питању спремности  најспремнија, посебно по економским параметрима смо убедљиво најспреминији. Али то је питање политичке одлуке", указао је он.

Истакао је да су грађани Србије рационални, хоће да буду део света, Европе, али не желе да кваре своје односе са Кином и Русијом, што се показало исправно.

Да смо пристали на све притиске, а критикован сам када сам издржавао притиске по питању изградње гасовода. Али наш је посао био да то анализирамо и видимо шта ћемо. Знао сам да ТАП и ТАНАП "не лези магарче" док не стигне преко интерконектира преко Северне Македоније проћиће много година. Срећом имамо свој гасовод који се наслања на Бугарску и примамо гас. Друга срећна ствар је што смо направили два највећа извозника са Кином“, рекао је он.

Вучић је, међутим, указао да и њима треба обезбедити цену струје и гаса, јер су највећи потрошачи.

Додао је и да је већ 14 турских компанија дошло до њега и жалило се на цену струје, која је на тржишту и мења се свакодневно.

Очекујем да ГР потврди став о непризнању Косова

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће током сутрашњег дана са учесницима самита ЕУ-Западни Балкан бити прилике да се разговара о бројним питањима, међу којима и косовском и додао да ће са свима да разговара, а да очекује да ће грчки премијер Киријакос Мицотакис са којим се састаје сутра да потврдити став Грчке о непризнавању Косова.

Он је у разговору са новинарима у Крању рекао да ће највећи притисак бити на земље чланице ЕУ које нису признале КиМ и истакао да поједини европски званичници иду у Вашингтон и траже да САД изврши притисак на те земље.

Како је додао, позиција Србије није лака.

Одговарајући на питање Тањуга шта очекује од разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном, с обзиром да је рекао да очекује да имају неку поруку за њега и Аљбина Куртија, Вучић је казао да очекује да ће да га сместе негде да разговарају.

"Ја ћу им поставити питање око енергетике. Ако мислите на КиМ да их питам, као да не знам шта они мисле о томе. Шта ће они са мном о том питању сем да зову на дијалог и да рационално приступамо", рекао је Вучић.

На питање да ли и на сутра, како је је то већ уобичајно на скуповима ове врсте, очекује оптужбе на рачун Србије и њега лично из Приштине, Загреба, Сарајева, Вучић је казао да их се и данас наслушао.

"Говоре о миговима руске производње, да Србија има и фантастичне односе са Кином и замислите Русија и Кина су организовале организовани удар на Цетиње. И ви не верујете какве глупости слушате. Ту нема ничег рационалног, узели су мантру у којој ако нећете да кажете нешто лоше о Кини и Русији ви сте њихови. А нећу да кажем ништа лоше и да се додворавам некоме да би о пријатељима говорио лоше", рекао је Вучић и додао да је важно имати те пријатеље.

Он је казао и да он има питање за њих - шта ће без Путиновог гаса.

"Ено моле га да имају гас да преживе. Па онда ти си Вучићу луд. Соле ми памет око Кине а када погледам колика је размена са Кином а колико наша, стварно сам луд. Ако очекујете правду и поштен однос заборавите то", рекао је Вучић.

Немам ни рачуне ни новац, мене то не занима

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас поводом новинарског истраживања Пандорини папири да њега то не занима, јер нигде у инистранству нема ни рачуне ни новац.

Он је на конференцији за новинаре у Словенији навео да не живи за то, већ шта ће да остане иза њихове власти.

"Ако питате за Синишу (Малог) и 24 стана, у том тексту пише да банка преузма хипотеке, продаје станове, само ако неко то хоће да прочита", рекао је одговарајући на питање новинара.

На питање како се у тим папирима не помиње Драган Ђилас , Вучић је рекао да зна народ све и да то није тајна. Додао је да је главна мета поред Мила Ђукановића био Владимир Путин и да је највише писано против њега(Путина) и још неких других људи.

"Мене то не занима, немају шта да пронађу", поручио је и закључио да су у питању уобичајени политички напади, "ништа више од тога".

Грађни да не брину, биће им топли домови

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је на Самиту ЕПП у Словенији, којем је присуствовао, покренуто питање долазеће енергетске кризе и начина на који она може да се реши, поручујући грађанима Србије да у својим домаћинствима неће осетити тај проблем, да ће струје бити и да ће држава наћи решење за тај проблем.

Вучић је поновио да се изненада приближавамо великој, можда и после епидемије ковида 19 највећој кризи, наводећи као пример да у Кини већ данас, у појединим провинцијама има рестрикција, јер нема гаса, струје.

Изнео је податак да је данас цена гаса на тржишту достигла невероватних 1.400 долара на 1.000 кубних метара, док, примера ради, ми гас данас купујемо за 270 долара на 1.000 кубних метара.

"То су цене које ми не можемо да издржимо и зато је одлука да изградимо гасовод била добра, упркос притисцима. Имамо гасовод и довољно струје за себе, али не можемо сами да управљамо тиме, осим ако не прекршимо нека правила, што ћемо у крајњој инстанци и морати, а за то ћу ја бити крив", рекао је Вучић.

Додао је да већина у региону мора да увози струју.

Појаснио је да је долазећа криза последица увођења карбон такси, док је други разлог тај што су земље, у фебруару и марту мислећи да излазимо из корона кризе, све индустријске капацитете снабдели јефтиним гасом, потрошили га, а да са Русијом нису на време направили уговоре о дугоричном закупу гаса, па Путин сада може да одлучује о цени.

"То није питање домаћинстава, неће то људи осетити. Обезбедићемо топле собе, али то није питање за грађане, већ пре свега за индустрију", указао је Вучић, додајући да се сада сви враћају на угаљ, "упрегли" су нуклеарке.

Вучић је поновио да ће се Србија борити са тим проблемом, и да ће, иако неће бити једноставно, наћи решење.

"Имамо за своје потребе и струје и гаса. Грађани не морају да брину, имаћемо довољно да буду топли домови, имамо и струје и гаса више него многи други у Европи. Увек смо знали који пут да пронађемо и сада ћемо, али изгледа теже него у претходним кризама", рекао је Вучић.

Врло рационално гледам на 5.октобар

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да има врло рационалан однос према 5. октобру, додајући да је од тог датума кренула потпуна небрига за националне државне интересе, небрига за раднике, и брига само за сопствене џепове.

Упитан за однос према 5.октобру, и молбу да прокоментарише изјаву Весне Пешић да мрзи 5.октобар и Зорана Ђинђића, рекао је да сматра да је било много ужасних грешака пре 5.октобра, погрешних процена, веома лоших одлука.

"Много људи смо изгубили, много људи је животе изгубило. Од 5.октобра кренула је потпуна небрига за националне, државне интересе, небрига за раднике, и кренула је брига само за сопствене џепове", рекао је он.

Вучић је казао да је добра ствар отварање према свету, а лоша ствар дугорочно уништење наших привредних капацитета, пљачкашке приватизације.

"Све што смо имали стратешки смо распродали, мање или више за невелики новца. Данас чувамо, гледамо да купујемо, да проширујемо базу ЕПС-а, Телекома. Данас би купили и цементаре натраг, али не може више", нагласио је он.

Истакао је да је његов приступ рационалан и да нема ту врсту сећања као "шетао сам 1996.-1997. био сам млад, супер догађаји".

"Трудим се да на прагматичан начин сагледам и не могу све да критикујем, али не могу ни све да хвалим. Зато Пешић није у праву", подвукао је он.

Вучић је приметио и да сваки дан могу да се чују оцене да је он најгори зликовац и да сви добро знају како се он осећа.

"Када више не могу да се позову ни на једну моју изјаву, ни на шта што је објективно, онда улазе у моје емоције, па разумеју какве су моје емоције. Не, не мрзим, чак ни оне који сваки дан изговарају најгоре гадости о мојој породици, деци, не мрзим никога од њих, немам времена, бавим се сновима, будућношћу", рекао је Вучић.

Бруталне лажи опозиције да сам се радовао смрти Ђинђа

Председник Александар Вучић енергично је одбацио вечерас "бруталне лажи опозиције" да је био пијан од среће на дан када убијен Зоран Ђинђић и истакао да не само да није био пијан, већ му је, каже, било жао без обзира на то што му је био политички противник и што није имао баш лепо мишљење о политици коју је водио.

Вучић је у разговору с новинарима уочи сутрашњег самита ЕУ-Западни Балкан на Брду код Крања, рекао да нема лепо мишљење о политици ДОС-овских странака, нема, додао је, ништа лепо да каже о онима који шишају ћерку Милована Бојића, о онима који су се онако понашали према тадашњем директору РТС-а Драгану Милановићу, који су уништили све фабрике и покрали земљу.

"Ја нисам као ви да се радујем Милошевићевој смрти, да ли је умро или је убијен. Они су журку на Тргу Реублике правили, носили су балоне". каже Вучић.

Када је Ђинђић убијен чуо се, каже, са Војиславом Шешељем и он је тада рекао једну реченицу из које се може закључити да није много жалио, а у архиви наше службе имате и шта је био мој одговор на то.

"То што они (опозиција) раде говори о њиховој немоћи, то је када морате брутално да лажете зато што немате политику и немате решење", каже председник.

На питање како коментарише то што опозиција тврди да премијерка и он бране Колувију, Вучић је констатовао да се они(опозиција) две године мешају у тај судски поступак и обмањују јавност, а пола од свега у вези са Јовањицом су сами организовали.

Пита се, каже, да ли је могуће да је тражено од Колувије да некога лажно оптужи, а онда вас они оптужују да га ви штитите.

"Хоћу да се види ко је донео одлуку да некоме упропаштава породицу и нечије животе зарад политичке каријере", рекао је Вучић и поново упитао шта је то што смо, каже, "ми урадили и какве везе ми имамо са Јовањицом".

Колувија би, истиче, данас био слободан и јунак да је пристао да лаже.

"Свима је све јасно о чему се ту ради. Све је то бесмислена кампања као и ова у Хрватској да сам позивао на развијање српских застава. Није увек то лако трпети", навео је Вучић.

Морају да се пронађу решења за привреду, све цене скачу

Грађани Србије имаће струју, топле домове и довољно гаса и грађанима Србије нећемо да повећавамо цене, бар не у догледно време, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Он је на конференцији за новинаре у Крању на питање да ли је током данашњег самита ЕПП било речи о инвестицијама рекао да је управо председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен говорила о економско инвестиционом плану и да је то био најбољи део скупа.

Вучић је оценио и да је долазак Фон дер Лајен у Србију била веома добра ствар.

Он је, међутим, указао да морају да се пронађу решња за привреду, јер све цене скачу.

Каже да се већ сада зна да ће они који граде пругу Нови Сад - Суботица тражити повећање цена и да то не може да се не прихвати, јер скаче цена грађевинског материјала.

"Све скаче, цене струје, цене гаса, и свега другог", додао је и објаснио да то значи да ћете мање моћи да потрошите и мање вредности да створите кроз инвестиције у годинама пред нама и да смо имали среће због свега што смо до сада градили и изградили.

"Зато морамо да пронађемо решења, већ имам неке идеје, нисам све изнео и не могу све да поделим, али ако са струјом буде проблема, неће бити извоза струје", поручио је.

Каже да је о идејама везаним за питање индустрије разговарао данас и са Аном Брнабић и са Синишом Малим и да га је то, како се изразио, "оборило с ногу".

"Видим да је све лидере то баш много уплашило, а по први пут сам видео нервозу код лидера који су и од мене искуснији", навео је Вучић.

Обезбедили смо 500 доза лека против короне вируса

Председник Александар Вучић рекао је синоћ у Љубљани да има добру вест - Агенцији за лекове дато је да испита лек против корона вируса, који је Србија обезбедила у количини од 500 доза.

Реч је, истакао је, о најбољем леку против корона вируса, који ће бити испитан у наредних седам дана.

"Верујемо да је резултат тог лека најбољи, једна доза кошта 5.000 долара, али када израчунате наше трошкове за хоспитализацију пацијената на интензивној нези, онда видите да су ту трошкови много већи", рекао је председник, који није желео да открије ко је произвођач тог лека.

Новинарима је уочи данашњег самита ЕУ-Западни Балкан на Брду код Kрања, рекао да је задовољан да се, ево, већ други дан смањују бројеви и проценти новозаражених.

Ти бројеви, додао је, су и даље огромни, али се смањују полако.

Није био бирократски разговор, велике разлике у БиХ

Председник Србије Александар Вучић, који је јуче у Словенији присуствовао Самиту шефова држава и влада из редова Европске народне партије (ЕПП) истакао је да је то био важан састанак о свим европским питањима, али да је на њега највећи утисак оставило оно што је чуо о БиХ, јер, како каже, разлике између три народа никада нису биле израженије.

„Нећу да коментаришем даље, али нисам био нарочито срећан оним што сам чуо о БиХ и није ми улило наду да ћемо моћи са сигруношћу да рачунамо на апсолутно безбедно и мирно окружење, да дефинишем то у благој форми", рекло је Вучић у изјави српским медијима у Словенији.

Председник Србије је истакао да су разлике између три народа биле толико велике, да их, каже, до сада није приметио у толикој равни.

„Оно што су говорили - разлике никада нису биле израженије", указао је Вучић.

Он је додао да су на састанку, између осталих, говорили и аустријски канцелар Себстијан Kурц, грчки премијер Kирјакос Мицотакис, доскорашњи бугарски премијер Бојко Борисов, хрватски премијер Андреј Пленковић, Kристијан Шмит високи предсатвник у БиХ, сви који припадају ЕПП из региона.

Вучић је указао и да је било важно да разговају у оквиру те европске породице партија после губтика на ЦДУ/СЦУ на немачким изборима, додајући да је сада јасно да је снага ЕПП концетрисана у централној и југоисточној Европи.

„Најзападнији је Беч, чији је канцелар из ЕПП, а ми и Румунија смо најисточнији на власти. Очекује се и победа Народне партије у Шпанији, али о том потом", додао је он.

Вучић је рекао да је данас ЕПП највећа партија у Европи, упркос другом месту на немачким изборима.

„Увек је важно шта се разговара на том скупу, јер је то увек државни скуп. Није био уштогљен, бирократски разговор", рекао је Вучић и додао да се ни у чему није сагласио са два албанска представника.

Верујем да ће Макрон и Меркел имати нешто да поруче

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће данас, на маргинама Самита Европска унија - Западни Балкан, имати низ значајних билатералних сусрета, додајући да очекује и разговор са немачком канеларком Ангелом Меркел и председником Француске Емануелом Макроном.

„Верујем да ће и Макрон и Меркел, и мени и Аљбину Kуртију нешто да поруче", рекао је Вучић синоћ у изјави српским новинарима.

Он је додао да ће се срести и са лидером ХДЗ у БиХ Драганом Човићем, који ће, каже, ускоро доћи у Београд, као и са Бојком Борисовим, Себастијаном Kурцом, Kирјакосом Мицотакисом.



Остале вести