Светску ствар од избора праве они који немају гласове својих грађана

Најновије
Извор: Политика

Странка коју водим увек је била спремна за дијалог, али никада за диктате, било њихове, било међународних представника.

Изборна правила донела је Демократска странка са својим сателитима, и поред тога бивши режим чинио је и чини све да интернационализује такозване проблеме демократије у Србији из простог разлога што не могу да се ослоне на народну подршку и грађане своје земље који у њих немају поверење, каже председник Србије Александар Вучић за "Политику", одговарајући на питање зашто се предстојећи парламентарни избори и услови њиховог одржавања, што је унутрашња ствар сваке земље, па и наше, интернационализују?

Такав је, барем, утисак створен у јавности. Колико год тешко ишли разговори власти и опозиције у организацији Фонда за отворено друштво на Факултету политичких наука, то је, ипак, био неки помак на нашој узаврелој политичкој сцени. Но, то је кратко потрајало, будући да су представници СзС-а дошли са ултимативним захтевима, пре свега за смену Савета Регулаторног тела за електронске медије и руководства РТС-а, мада то, како су они замислили, по закону није могуће. Разговор о другим стварима их није занимао, такав је утисак, будући да је прво Странка слободе и правде Драгана Ђиласа одлучила да бојкотује последњи округли сто, а да су остале чланице СзС-а најавиле да ће следити њихов пример истичући притом да инсистирају на испуњавању својих захтева.

Писмо лидера Покрета слободних грађана Сергеја Трифуновића председнику Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвиду Макалистеру, уочи његове недавне посете нашој земљи, у коме тражи посредовање ЕУ у дијалогу власти и опозиције, да се наши избори интернационализују - што није добро ни за једну земљу. Трифуновић је ту поменуо рецепт који је ЕУ применила у Северној Македонији, који, колико смо могли да приметимо, наше суседе није баш усрећио. Током посете Београду Дејвид Макалистер се састао са председником Вучићем, али и са посланицима власти и опозиције. О Трифуновићевом писму се није изјашњавао јер га, како је рекао, није био проучио, али је казао да Европски парламент прати дијалог између власти и опозиције, који организује Фонд за отворено друштво и ФПН, као и да је Брисел спреман да пружи своју подршку. Истакао је и да је "примио к знању да неки политички представници у Србији разматрају бојкот парламентарних избора". И раније и сада је поновио да је парламент место за дијалог, а таман што је он отишао, у Београд су стигли бивши европарламентарци Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн, који су посредовали и у разговорима власти и опозиције у Северној Македонији. Два дана су били у Београду слушали шта је ко имао да каже. Сви позвани су ишли на разговор с њима, осим српских радикала, који су саопштили да је то понижавајуће и да је "СРС увек био против страног мешања у решавање наших унутрашњих проблема”. Питали смо председника Александра Вучића зашто не можемо сами да уредимо своје изборне услове, а он за "Политику” каже:

"Уредили смо своје изборне услове пре тачно деценију, кроз више законских пројеката. Нису ти услови и прописана правила били идеални, али су далеко од оних који постоје у аутократским и тоталитарним државама. Тачније, та правила донела је Демократска странка са својим сателитима, а она, сем у изузетним случајевима, нису мењана. Ти изузетни случајеви су техничке природе и ни на који начин не мењају амбијент суштински створен у том времену. Дакле, и Закон о избору народних посланика и Закон о финанснрању политичких странака донети су у складу са политичким жељама претходног режима, који данас покушава да делегитимизује изборни процес чија је правила сам утврдио. Бивши режим, и поред тога, чинио је и чини све да интернационализује такозване проблеме демократије у Србији из простог разлога што не могу да се ослоне на народну подршку и грађане своје земље који у њих немају поверења".

Како је могуће да, такорећи, не можемо једни с другима да разговарамо, или нећемо, како каже део опозиције окупљене у СзС, а председник каже:

"Странка коју водим увек је била спремна за дијалог, али никада за диктате, било њихове, било међународних представннка. Маштају о формирању прелазних влада, читај доласку на власт без избора, без одлуке скупштинске већине, некако октроисани од стране међународних фактора. Србија је суверена земља и такве глупости могу само да сањају, а на власт ће доћи тек кад добију већинско поверење народа". Ипак, стекао се утисак да од наших избора правимо "светску ствар", а Вучић каже: "Светску ствар од тога праве они који немају гласове својих грађана. Сањају македонске сценарије и моле бога да, баш као и Боки 13, носе торбе са по милион евра и деле их тужиоцима, Чарлијевим анђелима, које би заједно са странцима поставили. То се у слободној Србији, данашњој Србији, неће догодити. Будући да сви који нам долазе у госте имају идеје како би требало ми да уредимо наше односе, па и изборе и да их сви примају и са њима разговарају, зар не правимо тако од сопствене земље "банана" државу, питали смо председника Вучића, а он каже:

"Србија је отворена земља, али и независна и суверена. Разговор је лековит, али све одлуке доносе грађани Србије преко својнх представника, а избори су једино место на којем се о тим представницима одлучује. За разлику од многих других, Србија није и неће бити "банана" држава”.

Остале вести