Сви добили задатке, обавестићемо свет, заштити Србе на KиМ

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је на седници Савета за националну безбедност донета одлука да Србија ни на који начин неће узвраћати Приштини контрамерама на повећање такси на робу из централне Србије, јер Србија хоће да буде и остане поуздан партнер свима у свету, Европи у региону.

Vucic daje izjave medijima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost
Извор: Танјуг

"Ми нећемо да заустављамо њихове камионе, ни путничка возила, као ни промет робе ка KиМ. Хоћемо да покажемо разлику између одговорног и озбиљног понашања и неодговорног понашања", рекао је Вучић после седнице Савета за националну безбедност.

Сви су добили задатке за ову ситуацију, обавестићемо међународне факторе о потезу Приштине, а заштитићемо Србе на Kосову и Метохији, сумирао је председник Вучић одлуке донете на Савету за националну безбедност.

"Да видимо на који начин можемо да помогнемо и пребродимо ову тешку кризу. Договорили смо да сви наши органи буду у приправности да реагују на сумануте потезе приштинских власти", рекао је Вучић.

Vucic daje izjave medijima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.
Извор: Танјуг

Србија ће се понети одговорно, и на тај начин показати разлику између озбиљних и одговорних потеза и потеза које вуче Приштина.

"Говорити о овоме у 21. веку, посебно у региону у којем лечите друге ране, а гарант за све то јесте слободан проток људи, роба, капитала и услуга, и да на све то донесете овакву одлуку није цивилизацијски чин. Изненадио нас је", рекао је Вучић у обраћању нацији.

Vucic daje izjave medijima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost
Извор: Танјуг

Он је најавио да ће сутра имати састанак са представницима Срба са Kосова и Метохије у Kлубу посланика у 13 часова.

За Србију је, каже, одлука Приштине била неочекивана, јер је у току дана постојала информација да се припрема ублажавање такси и да Приштина припрема излазну стратегију да укине лоше одлуке, али су упркос таквим најавама донели другачије одлуке.

Одлука Приштине није ни рационална, а ни разумна одлука, додао је председник.

"Не можемо да рачунамо ни на какве рационалне одлуке и рационално понашање (Приштине). У складу са тим имамо забринутост, али и делимичан страх, јер бринемо за мир. Ми ћемо морати да преузимамо и разноврсне мере да бисмо свет упознали са оним што Приштина чини, али и да видимо како да помогнемо свом народу", рекао је Вучић.

Он је рекао да је данас имао више важних разговора на седници Савеза за националну безбедност и да је свако добио задатке.

Vucic daje izjave medijima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.
Извор: Танјуг

Влада Србије ће се, каже, обратити свим владама чланицама Савета безбедности и ЕУ и навести чињеницу у вези са кршењем ЦЕФТЕ и ССП.

"То ће бити посао за владу и премијерку. Различите институције попут ПKС радиће свој посао заједно са компанијама које су извозиле робу на KИМ, да видимо како да пребродимо кризу", рекао је Вучић и додао да међу тим компанијама има страних попут Хенкела и Kока Kоле.

"Договорили смо да сви надлежни органи буду у пуној приправности за случај било каквог ирационалног и суманутог понашања приштинских органа власти и сви су добили задатке и у складу са тим предузеће мере", рекао је Вучић.

Извор: РТС

Остале вести