Србију и Кину очекује напредак у заједничкој сарадњи

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, након тет-а-тет састанка са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом, да две земље очекује напредак у заједничкој сарадњи, која ће се, како је рекао, подићи на ниво заједничке будућности.

Извор: РТС 1

Председник Вучић захвалио је Сију, на почетку састанка делегација две земље, на отвореном и искреном разговору у уском формату и нагласио да је много тога могао да научи.

Председник Вучић поручио је члановима српске делегације да ће Србија о свим важним политичким питањима имати подршку Кине.

"Ми смо рекли да Кина у смислу поштовања међународног права, Повеље УН има нашу подршку. Захвалан сам Сију што је саслушао наше молбе и што је на сваку одговорио", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, након тет-а-тет састанка са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом, да две земље очекује напредак у заједничкој сарадњи, која ће се, како је рекао, подићи на ниво заједничке будућности.
Извор: Танјуг

Председник Вучић додао је да је са Сијем разговарао о слободној трговини, индустрији, вештачкој интелигенцији, сарадњи у војном безбедносном сектору, култури, здравству, авио линијама, Експу.

"Добили смо уверавања да ће Кина на сваки начин подржати Експо који је прилика за развој", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је са Сијем разговарао и о инвестицијама Кине, и о ХБИС-у, и о Зиђину, и о туризму, улози Народне банке, сарадњи министарстава правде, унутрашњих послова.

"Готово све теме смо покренули и оно што је утисак свих људи, што морам да кажем, који су били у овом уском формату, то је да никада овако дубинску анализу свега што се догађа у свету, па и наше будућности, нисмо могли да добијемо ни од кога као што смо је добили од председника Сија", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио се поново Сију на свему томе, као и на поштовању које показује према једној малој земљи као што је Србија.

"Ми ћемо умети то својим односом да вам узвратимо и да покажемо поштовање Народној Републици Кини и вама лично, поштовани господине председниче. Још један пут добродошли и много вам хвала за посету", рекао је председник Вучић.

Си Вучићу: Ви сте изузетан државник са стратешком визијом

Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг изјавио је да је дубоко импресиониран састанком са председником Србије Александром Вучићем, кога је назвао изузетним државником.

"Ви сте изузетан државник са стратешком визијом, са смислом историјске одговорности. Под вашим руководством Србија је одржала стабилност, остварила брз економски развој и животни стандард и животи људи су се побољшали. Ви сте изузетан државник са стратешком визијом", рекао је Си Вучићу.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, након тет-а-тет састанка са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом, да две земље очекује напредак у заједничкој сарадњи, која ће се, како је рекао, подићи на ниво заједничке будућности.
Извор: Танјуг

Си је рекао да је дубоко дирнут добродошлицом коју су му грађани Србије приредили на балкону Палате Србије и истакао да га је то учинило још уверенијим у пријатељство и сарадњу Србије и Кине, што га заиста радује.

"У Кини кажемо да се планине не могу срести, али људи могу. У Кини кажемо да велике географске удаљености не могу да раздвоје људе када постоје узајамни афинитети. Ви сте ме много пута позвали, господине председниче, да посетим вашу пријатељску земљу, и данас сам ту. Јуче сте рекли да се надате да могу да се осећам као код куће и сада се заиста осећам прилично удобно и угодно овде. Заиста могу да осетим гостопримство ваше земље и између добрих пријатеља увек треба да буде више размена, више интеракције", поручио је председник Кине.

Си је истакао да је Вучић претходних година доста пута био у Кини и да су имали доста заједничких ангажовања у неким другим приликама.

Си је честитао Србији на избору нове Владе Србије и истакао да је под руководством Вучића Србија одржала стабилност, одржала економски стандард и да су се животи људи побољшали.

"Као прави пријатељ Србије и добар партнер Србије, ми смо заиста срећни због свега тога", поручио је Си.

Када је реч о компликованом спољном окружењу и ризицима и изазовима, Си каже да се Србија посветила независности и да је бранила свој суверенитет, територијални интегритет и национално достојанство.

Оценио је да се Србија заиста придржава међународне правде и фер приступа и поштовања, и поручује да наша земља заслужује поштовање међународне заједнице.

"Челично пријатељство између наших двеју земаља је само ојачало, чак и у овој променљивој међународној динамици. Ово пријатељство је укорењено у историји и заиста оно ужива снажне политичке темеље, заједничке интересе и чврсту подршку народа. Током година на бројним састанцима које смо имали господин председник (Вучић) и ја, ми смо причали о стварима и питањима од стратешког значаја за односе између Кине и Србије. Током наших вођења двеју земаља и у овим билатералним разговорима, могли смо да остваримо историјски напредак, доста развоја је постигнуто од када смо направили свеобухватно стратешко партнерство 2016. године, наши односи су се обогатили и проширили су се по обиму", поручио је Си.

Додао је да је то постао прави пример пријатељских односа између Кине и неке европске земље и да ће током ове посете два председика да потпишу заједничку изјаву о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградње заједнице Кине и Србије, са заједничком будућношћу у новој ери и то ће да отвори ново шаролико поглавље у нашим односима.

"Када је реч о овом новом полазишту, односи Кине и Србије заиста желе да пригрле још сјајнију будућност, спремни смо да радимо са Србијом, да наставимо са духом нашег челичног пријатељства, да се посветимо нашем пријатељству и да га учинимо још бољим. Радићемо заједно са Србијом, да одбранимо наше фундаменталне и дуготрајне, дугорочне интересе. И када је реч о различитим међународним дешавањима, ми желимо да изградимо ту заједницу са заједничком будућношћу у новој ери и то је део наших напора да допринесемо заједници за заједничку будућност за цело човечанство", закључио је Си.

Остале вести