НАЈНОВИЈЕ

Западни Балкан мора да сруши трговинске баријере

Економско јединство Западног Балкана кључно је за политичку стабилност и срушиће баријере које земље региона деле од заједничког просперитета, а уједно ће нам помоћи у припремама за чланство у ЕУ, поручује председник Србије Александар Вучић у ауторском тексту за портал Политико.

Извор: Танјуг

"Будућност Балкана данас се чини светлијом него што су многи предвиђали пре две деценије", истиче он у тексту који је данас објавио портал у свом европском издању.

Ратови на Балкану, подсећа, "однели су више од 100.000 живота, док су милиони људи били приморани да напусте своја огњишта. Економије у региону су руиниране, а многи наши најбољи и најблиставији отишли су у великом броју да другде траже бољу будућност. Политички лидери на супротстављеним странама нису веровали једни другима, и нису имали реалну визију будућности".

"Kао млад човек у то време, нисам схватао какву корист може донети сарадња насупрот поделама. Али, сада знам да је моја земља платила високу цену за националистичке ексцесе", истиче Вучић.

Данашња ситуација показује да се баријере могу срушити уз довољно заједничке воље, наводи он и указује да су се односи између земаља региона знатно променили током протекле деценије.

До те драстичне промене је, како објашњава, дошло "јер смо одлучили да променимо курс. Одлучили смо да учимо на грешкама из прошлости. Одлучили смо да наше земље и наш народ ставимо на прво место".

"Да нисмо веровали у заједничку будућност региона, и у то да смо део система који нас повезује ради заједничког циља, не бисмо могли да превазиђемо године љутог непријатељства које нас је раздвојило", наглашава председник Србије.

То постигнуће, каже, требало би да славимо, "али такође морамо да признамо да нас чека још тешког посла".

Kако указује, сада када је већина земаља Западног Балкана уједињена у жељи да постане део Европске уније - а ЕУ је објавила нову стратегију за регион - имамо јединствен "прозор могућности" за деловање.

Чланство у ЕУ, напомиње Вучић, не може бити циљ сам по себи већ "као лидери, имамо одговорност да створимо услове који ће нашим земљама донети привредни раст и просперитет. Морамо одржати обећања која дајемо нашем народу".

"Слободан проток робе, услуга, људи и капитала учиниће наш регион привлачнијим за инвестиције. Појединачно, ми смо мали играчи, али колективно, чинимо тржиште од 20 милиона људи", истиче он.

Kако наводи, у протеклих 10 година, трговина између Западног Балкана и ЕУ више је него удвостручена, достигавши 44 милијарде евра 2016. године, док је извоз у ЕУ повећан са седам милијарди евра на 18 милијарди евра.

"Међутим, док европске компаније све више цене пословање на Западном Балкану, приватна улагања и даље прилично заостају. Заправо, прекогранична улагања на Западном Балкану су четири пута нижа него у ЕУ", упозорава Вучић.

Трговина робом и услугама, каже, чини само око 30 до 40 одсто БДП у већини економија Западног Балкана. То је изузетно ниска вредност у поређењу са просеком економија које избијају на површину, а који често износи између 100 и 200 одсто БДП.

"Незапосленост младих на Западном Балкану је скоро двоструко виша него у земљама чланицама ЕУ. Од осам земаља у Европи са стопом незапослености вишом од 40 одсто, пет се налазе на подручју Западног Балкана", наводи се тексту.

Вучић наглашава да би успостављање заједничког тржишта између земаља Западног Балкана удвостручило би садашњи ниво директних страних улагања и донело најмање осам до девет милијарди долара инвестиција на годишњем нивоу, у поређењу с прошлогодишњих 4,6 милијарди долара.

"Тиме би се, такође, отвориле хиљаде нових радних места, а наше економије учиниле конкурентнијим. И могао би се спречити се одлазак најбољих и најблиставијих", истиче он.

Kако указује, "не само што би једиствено тржиште створило нове економске могућности, већ би такође послужило као тачка даљег зближавања западнобалканских земаља. Економска интеграција ће срушити регионалне баријере које спречавају да остваримо заједнички просперитет, а границе које нас раздвајају учиниће мање значајним".

Западни Балкан је, напомиње Вучић, из прве руке осетио деструктивне ефекте национализма. Сада, у тренутку када се многе европске земље окрећу самима себи, желимо да погледамо изван наших граница и фокусирамо се на оно што нас повезује.

"Већа економска интеграција помоћи ће да се успоставе културне везе између земаља, а регион учини политички стабилнијим. Такође, биће сидро за оне су желели да напусте регион како би потражили бољу будућност за своју децу", истиче он.

Историја показује да је економско јединство кључно за политичку стабилност. Европска заједница са угаљ и челик, која је ублажила непријатељство између Француске и Немачке после Другог светског рата успостављањем економске сарадње и на крају се претопила у Европску унију, и Споразум о слободној трговини у Централној Европи (ЦЕФТА) - само су два примера, наводи се у тексту.

"Поставили смо темеље за ближу регионалну економску интеграцију на Западном Балкану када смо се придружили нашим партнерима из Централне и Источне Европе у ЦЕФТА-и. Сада економско јединство морамо учинити реалним тако што ћемо успоставити заједничко тржиште", поручује председник Србије.

Неки скептици, напомиње, виде ову заједничку економску област као алтернативу за приступање ЕУ, "али мислим да је управо супротно. Ова економска унија би послужила као важан степеник у нашим припремама за европске интеграције", наглашава Вучић.

"Питања која нас уједињују снажнија су него она која нас деле. Сви ми желимо стабилност. Сви ми желимо економски раст и просперитет. Сви ми желимо да побољшамо животе нашег народа. А те циљеве можемо постићи само кроз ближу економску сарадњу", закључује председник Вучић.

Извор: ТВ Пинк

Ми смо ослобођена, независна и суверена земља, која хоће да се бави собом и да ради, напредује и развија се
Нећемо улазити у туђе двориште и бићемо отворени још више за свакога ко дође као пријатељ
Хоћемо јаку развијену државу Србију која ће и свима другима бити гарант мира и стабилан и поуздан партнер
Ова земља је наше двориште, које смо ослободили својом крвљу
Дигли смо главу, нећемо сукобе, хоћемо мир и будућност
Никоме не претимо, ништа туђе нећемо, само не дамо више никоме да некажњено убија Србе

Остале вести

Постигли смо