Кина је прави пријатељ Србије

Најновије
Извор: Танјуг

Кина је прави пријатељ Србије, а народи две земље увек су одржавали добре односе, изјавио је председник Републике Србије Александар Вучић у интервјуу за "China Media Group".

Извор: "China Global Television Network"

Председник Вучић је подсетио на помоћ Кине Србији на почетку пандемије корона вируса 2020. године, када, како је рекао, нико није знао како да реши проблем нове, веома заразне болести.

"Када је Србија била у тешкоћама, највише нам је помогла Кина, како се каже, пријатељи се познају у невољи. Ако прођете улицама Београда и било ког другог града у Србији, чућете само речи хвале о Кини и Кинезима јер смо увек имали само добра искуства", рекао је председник Вучић.

Додао је да су у то време сви говорили о солидарности, а да заправо, нико није показивао ту солидарност "пре него што су пронашли довољно вакцина, лекова и респиратора за себе".

Кина је прави пријатељ Србије, а народи две земље увек су одржавали добре односе, изјавио је председник Републике Србије Александар Вучић у интервјуу за "China Media Group".
Извор: Принтскрин

"А кинески пријатељи нису заборавили једну малу земљу, један мали народ. И као што сам вам рекао, верујемо да смо лојални или лојалнији од неких других, и не можемо то заборавити", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је демантовао такозвану "теорију кинеске дужничке замке" и захвалио Кини на подршци развоју Србије кроз иницијативу "Појас и пут".

Поводом споразума о слободној трговини између Кине и Србије који је потписан у октобру прошле године, председник Вучић је рекао да је уверен да ће тај документ Србији донети безброј нових могућности и да ће бити подједнако користан за Кину, али ће бити од већег значаја за Србију.

"Споразум ће отворити огромно тржиште за пољопривредне производе, попут квалитетног српског вина. Истовремено ћемо моћи да увозимо и кинеске производе по нижим ценама. Све више кинеских компанија и обичних људи долазиће код нас ради сарадње између компанија и размене кадрова, отварајући нова врата за развој Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је још једном захвалио председнику Кине Си Ђинпингу што је пристао да потпише овај споразум који омогућава обема странама да унапреде сарадњу.

"Надам се да можемо постићи више у будућности”, закључио је председник Вучић.

Истичући да је Пекинг увек подржавао Србију, подсетио је да је у време док је био премијер и тражио решење за смедеревску железару, замолио за помоћ кинеског председника.

"Тада је председник Си дошао у Србију. Била је 2016. година. Ми смо га угостили. Третирали смо га, верујем, на веома гостољубив начин. Људи су ми говорили да ако могу да добијем подршку председника и доведем кинеску компанију да се брине о том комбинату, бићемо спашени. А ја сам се током ручка у Смедереву мало постидео. Знате, како приступити најважнијем светском лидеру, тражити од њега велику услугу за ову земљу, и зашто би он требало то да слуша", испричао је председник Вучић.

Навео је да је покушао да припреми Сија да га саслуша и да чује од коликог би значаја помоћ била за Србију ако се проблем железаре реши.

"Онда сам схватио да причам са човеком који је много, много, много паметнији и много боље припремљен него што сам мислио. Рекао ми је: "Господине Вучићу, дајем вам реч да ће бити решено". Након што је то рекао, као да сам почео да летим. Када решиш велики проблем за своју земљу и то се деси као из ведра неба, то је нешто са чим се ништа друго не може упоредити", поручио је председник Вучић.

Кина је прави пријатељ Србије, а народи две земље увек су одржавали добре односе, изјавио је председник Републике Србије Александар Вучић у интервјуу за "China Media Group".
Извор: Принтскрин

Нагласио је да Србија то никада неће заборавити јер је те 2016. године једна компанија из Кине дошла у Србију и дословно спасила 5.200 људи, обезбедила им послове за будућност, али и за више од 20.000 људи са којима то предузеће сарађује.

Након тога, додао је, из Кине су дошле и велике рударске компаније и многе приватне компаније.

"Кина је веома поуздан стуб од највећег значаја за будућност Србије и прави пријатељ", навео је председник Вучић.

Говорећи о брзој прузи коју од Београда до мађарске границе гради кинески конзорцијум "China Railway International" и "China Communications Construction Company" истакао је да је то најбоља и најбржа пруга у југоисточном делу Европе.

Председник Вучић је рекао да ће део пруге од Новог Сада до Суботице, односно до мађарске границе бити завршен до краја ове године и да се нада да ће Мађарска свој део до Будимпеште завршити до краја 2025. или почетком марта или фебруара 2026. године.

Тајван је Кина и Кина ће увек имати подршку Србије

Председник Вучић изјавио је данас, у интервјуу за "China Media Group" у Београду, да је Тајван територија Кине и да ће Кина увек имати подршку Србије шта год да уради по том питању.

На питање о Тајвану, председник Вучић је био изричит да је Тајван Кина.

"А на вама је шта, када, како ћете то учинити. Тачка. За нас је то Кина, то је политика Србије, и то ће бити наша политика у будућности. То је ваша територија, ваш народ, а ви сте суверена нација, сами доносите одлуке. И увек ћете имати подршку српског народа. То је то", нагласио је председник Вучић и додао да никада неће променити свој став о Кини.

На питање новинара да ли може да каже нешто више о иницијативи Си Ђинпинга коју је подржао, а која се односи на глобалну развојну иницијативу, глобалну безбедносну иницијативу и глобалну цивилизацијску иницијативу, председник Вучић је одговорио да је о томе причао са мађарским премијером Виктором Орбаном.

Кина је прави пријатељ Србије, а народи две земље увек су одржавали добре односе, изјавио је председник Републике Србије Александар Вучић у интервјуу за "China Media Group".
Извор: Принтскрин

Тада су, како је додао, обојица констатовали да већ 15 година из Брисела слушају глупе приче о погоршању ситуације у Кини, а она све то време има константан раст од пет до шест одсто и констатовали су да се то погоршање никада неће десити.

С друге стране, како је додао председник Вучић, истакли су да је раст у Европи између нула и један одсто и онда се запитали како уопште могу да се мере са Кином.

"И зато се држим својих кинеских пријатеља, јер верујем да они знају шта раде, раде боље планове, раде боље програме и имају нешто што нам свима недостаје. Ваши људи су упорнији, имају тигрово око, што ми Европљани више немамо. И покушавам да узмем мало те енергије, мало тог ентузијазма, мало те амбиције да донесем својој земљи", рекао је председник Вучић.

Додао је да својим кинеским пријатељима жели да покаже шта смо све изградили последњих година, а што не би смо успели без, како је рекао, велике кинеске подршке.

Председник Вучић се осврнуо и на НАТО бомбардовање СРЈ 1999. године истичући да је то био ужасан злочин.

Говорећи о НАТО бомбардовању, председник Вучић је истакао да је то веома болно питање за нас и да ми од њега не бежимо.

"Наравно, сада имамо бољи однос са свим западним земљама, са свих тих 19 земаља које су напале Србију без дозволе Савета безбедности УН. Све је урађено против Повеље УН и међународног јавног права. И то је био ужасан злочин", поручио је председник Вучић.

Ускоро авио-линија Београд-Шангај

Председник Вучић изјавио је да ће врло брзо бити уведена директна авио-линија између Београда и Шангаја и позвао грађане Кине да у што већем броју посете Србију.

Председник Вучић је рекао да се управо завршавају сви детаљи за добијање коначних дозвола за успостављање линије Београд-Шангај.

Председник Вучић је позвао Кинезе да посете Србију јер ће видети право гостопримство које, како је рекао, не могу да доживе у било којој другој европској земљи.

"Видећете модерне делове Београда, веома старе делове Београда. Можете видети места где се историја сусреће са будућношћу, али и веома пријатељско окружење за нашу кинеску браћу и сестре. Прелепа језера, лепе планине ако волите скијање, прелепа места северне Србије и плодну равницу. Сјајне реке, и имамо дивне музеје", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је такође истакао да волимо да се хвалимо да имамо најбољи ноћни живот у Европи и да, ако желе да виде како то изгледа, грађани Кине дођу у Београд.

"Коначно, постоји много научника и стратега који проучавају кинески приступ модернизацији", рекао је председник Вучић.

Остале вести