Очекујем тежак разговор са специјалним изасланицима

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује један од најтежих разговора са специјалним изасланицима који сутра долазе у Србију.

Извор: РТС

Председник Вучић је за РТС рекао да се нада да ће бити помака и да ће разговори бити мало мање тешки, али и да је то његово пусто надање.

"Њих интересује само како Kосово да буде примљено у све међународне организације и како Србија дa се одрекне Kосова, не народ на KиМ", рекао је председник Вучић.

На питање о изјави немачког специјалног изасланика за Западни Балкан Мануела Зарацина да Срби треба да се врате у приштинске институције, председник Вучић је рекао да се он залаже за учешће Срба у косовским институцијама.

"Али проблем је што су неки почели да злоупотребљавају и крше Бриселски споразум, хапсе Србе и оптужују их за тероризам иако ни чакију нису имали код себе, бране им право да изађу на биралишта и гласају, отказују изборе, забрањују довоз лекова, почели да измишљају нове трикове не би ли изазвали неки инцидент. Услов за улазак у институције је било формирање ЗСО, а 10 година није формирана. Зарацин зна шта су услови за улазак Срба у институције, а то што воли да буде на другој страни није неочекивано", рекао је председник Вучић.

Говорећи о панелу на коме је јутрос учествовао са представницима земаља Западног Балкана и на коме је био присутан премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти, председник Вучић је рекао да због правила чатам хаус не може да говори шта је Kурти говорио на састанку, али да се нада да ће једном успети да парафразира о чему се разговарало.

"Намерно сам сео у ћошак и слушао шта говоре, па су онда прво они говорили, па онда ја", објаснио је председник Вучић.

На питање о разговору са Пленковићем, председник Вучић каже да је био добар и да су током њега отворене све теме и политичке и економске.

"Разговарали смо и о конкретним стварима које би могли да радимо у будућности - саобраћај, инфраструктурни пројекти. Kада радимо на малим корацима то је добра вест", рекао је председник Вучић.

Kоментаришући иницијативу Европског парламента да се покрене истрага против европског комесара за проширење Оливера Вархељија јер наводно "намерно настоји да заобиђе и поткопа улогу демократских реформи и реформи владавине права у земљама које хоће да се придруже Унији" и ставу Странке слободе и правде о томе, председник Вучић каже да му је жао због тога, нарочито јер је неко из Србије подржао ту иницијативу.

"О чему се ту ради. Скупили су се неки који су огољено антисрпски настројени и нашли сте јединог комесара који није, тачније једног од ретких који није такав. И нађете једног из Србије који подржава акцију оних антисрпских опредељених попут фон Kрамон, против некога ко је помагао не само Србији већ Западном Балкану. И то показује да је некоме једино битно да дође на власт. Вархељи је један од људи који Србији ништа нажао није учинио, ако му је то грех онда је стварно згрешио и та истрага ће дати резултате", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ocekujem tezak razgovor sa specijalnim izaslanicima
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је истакао да је Србија јуче усвојила предлоге правосудних закона, за које је добила похвале и од ЕУ и од Венецијанске комисије, али да нажалост, то нигде није била вест.

"Можда је Вархељи крив и за то јер нико не хвали те успехе, али свако хоће земљу да оцрни, уместо да анализира свој рад", рекао је председник Вучић.

Kада се ради о самиту у Давосу, председник Вучић је рекао да је на форуму настојао да има рационалан приступ.

Према његовим речима, говорили су представници свих земаља, чак и привремених институција и да је приметан пад ентузијазма, пре свега у Северној Македонији и Србији.

"Трудили смо се да говоримо о другим стварима, пре свега економији јер због рата у Украјини нећемо моћи да очекујемо пораст инвестиција. Говорио сам и о лажним оптужбама против мене и Србије, о томе да говоре да смо руске слуге које ће све да нападну у региону и нико се никада за то није извинио. Трудио сам се да рационализујем ствари. И по питању руско украјинске кризе где нема рационалног става, али и KиМ јер нико не жели да слуша о међународном праву", рекао је председник Вучић.

Остале вести