Приштина изашла са 11 тачака којима тражи дефакто признање

Вучић
Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем "немогуће договорити се ни који је дан" и истакао да је приштинска делегација изашла на данашњим преговорима у Бриселу са 11 тачака којима траже дефакто признање Косова.

Вучић је за РТС, одговарајући на питање да ли је дошло до помака по питању споразума Цефта, рекао да "не сме ни да каже" шта је било с том темом.

"Изашли су са 11 захтева којима траже де факто признање Косова, да прихватимо њихове штамбиље, шта год да ураде, само се тога тиче. Они ни о чему неће да разговарају што је конкретно, само је смисао да кроз било који споразум провуку причу о независности Косова и то је то", навео је Вучић .

Вучић је рекао да Албанце не интересује да пруже било какав одговор и да је са Куртијем немогуће договорити се ни који је дан данас.

Нагласио је да ће Србија бити уз своје људе на КиМ и да ће делити њихову судбину.

На питање да ли се може разговарати о већем ангажману САД и Русије у дијалогу, председник је рекао да не мисли да је то питање ангажмана "не знам кога".

"Нешто се крије овде што нисам у стању да у потпуности сада откријем јер нико не може да дође и каже да не може да прихвати тако једноставне, разумне три тачке. Преговарао сам и са Тачијем, Мустафом, Хотијем, Харадинајем, а ово никада нисам слушао. Увек су тражили признање, и било је тешко, али би о нечему макар могли да се договоримо, да је сада дан, да је понедељак, петак, око тога бисмо могли да се договоримо, а сада не можемо да се договоримо ни који је дан, они ће говорити да је Србија крива за геноцид", навео је Вучић.

То је, каже Вучић, нова политика коју покушавају да прогурају у целом региону зато што је Србија економски снажнија.

"То мора да се заустави политичким притисцима, претњама и мора Србија да буде одговорна и крива за нешто за шта није, највише ме брине што су себи оставили могућност и слободан простор да угрожавају безбедност Срба на Косову не желећи да прихвате другу тачку, али борићемо се и бићемо уз свој народ и моја подршка нашем народу на КиМ и да знају да онолико колико можемо, а то није мало, увек ћемо бити уз српски народ на КиМ и тако ће и остати", навео је Вучић.

Када је реч о списку од 80 инцидената почињених над Србима од почетка ове године, који је представљен у Бриселу, Вучић каже да Албанци нису ништа рекли и да их то не занима.

"Доставили смо и на енглеском језику нашим европским медијаторима, показали фотографије, и пребијеног дечака Николе Перића и Ранка Бацића и случај Драгице Гашић и све што се дешавало, погрдне графите на цркви у Приштини и представили таксативно инциденте у којима су углавном Срби жртве или српски сакрални објекти", указао је Вучић.

На то, како је додао, нема одговора.

"То их не занима, шта год кажете, они кажу не, не, ви сте починили геноцид 1878, године када је Србија добила независност на Берлинском конгресу, и оптужују нас за период од тад до 1884. и донели дела двојице албански аутора о томе. Када смо их упознали са радом Нусрет Плана и показали да се позива у својим књигама, које су есенција свих албанских напада на Србе, на УЧК архиве и кад питате, ћуте, као и за ЗСО неће да говоре", навео је председник.

Албанце, како каже, не интересује да пруже било какав одговор.

"Ми смо се борили и чини ми се да је и ЕУ јасно шта се збива, али је много тешко и веома сам забринут посебно због избегавање да прихвате другу тачку јер је то огроман проблем за наше људе на КиМ, ми ћемо бити уз њих и делићемо њихову судбину", напоменуо је председник.

Навео је да је са ирационалним људима немогуће пронаћи решење.

"Мислио сам прво да је то њихово лудило, а више нисам сигуран. Немогуће да је ово само лична одлука и понашање неодговорних појединаца или припрема за њихове изборе. Пустите власт, изгубићемо мир због ваше неодговорности. Нисам сигуран да могу да проценим, можда треба да сагледам своје белешке, да видим да ли сам нешто пропустио, да ли нешто нисам разумео па да дођем до правог закључка", истакао је Вучић.

Оно што га највише брине је то што су, каже, одбили да потпишу три предлога које је ЕУ дала, а међу којима и интензификовање рада на проналаску несталих особа и уздржавање од акција на терену које би могле да проузрокују нестабилност, проблеме, несигурност, угрожавање мира.

"То су предлози ЕУ, унапред припремљени и ми смо се сагласили од прве до треће тачке, од А до Ш, они нису хтели да прихвате ништа, инсистирали на суочавању са прошлошћу, позивали се на Наташу Кандић, Ненада Чанка, Душана Михајловића и говорили да сви морамо да одговарамо и кад Србија прихвати да је починила много геноцида над Албанцима, да тек онда може да се разговара о будућности иако су опомињани од представника ЕУ да треба да се прича о будућности, он је рекао да не може да се прича о будућности ако се не раскрсти са прошлошћу", навео је председник.

Он је поновио да је Курти, током састанка, истицао да је Србија починила троструки геноцид над Албанцима и да треба да се суочи са прошлошћу.

"Сем чињенице да су Дачић и Одаловић Милошевићеви злочинци, а ја правни саветник Шешеља, то је оно са чим су дошли. Суштина је у троструком геноциду над њима, 1878, нисам разумео да ли је мислио на Други светски рат када су били преко Бали Комбатар нацистичког покрета део Ш јединица, а трећи је 1999, пошто је нагласио да је то само последњи у том ин континуум геноцида које је Србија починила", рекао је председник.

Курти је претходно рекао да је потпредседник владе у Приштини Бесник Бислими прочитао 11 тачака које представљају "11 баријера које Србија намеће Косову у трговини", али је то, како је навео, Вучић и одбио.

Извор: РТС

Остале вести