Верујем у вас и снажнију Војску Србије

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић уручио је данас одликовања припадницима Војске Србије, које је указом од 10. децембра одликовао за храброст и лично херојство, те за изузетне заслуге и резултате у области одбране и безбедности Србије.

Извор: Танјуг

Председник је сребрну медаљу за храброст "Милош Обилић", за испољену изванредну храброст и дело личног херојства уручио потпуковницима Војске Србије Бошку Шербеџији и Зорану Еркићу.

За изузетне заслуге и постигнуте резултате у области одбране и безбедности Србије, сребрном медаљом за заслуге одликовани су пуковници Војске Србије Горан Момчиловић и Небојша Николић, као и капетан бојног брода Станко Шушљик.

Председник је одликовања доделио и потпуковницима српске армије Милети Бугариновићу, Вељку Влаховићу, Радовану Дамњановићу, Горану Иконићу, Валеријану Kардошу, те Дарку Љутићу.

Одликовања су примили и потпуковници Ненад Милетић, Љубомир Обрадовић, Владан Петронијевић, Јован Рсовац, Дејан Штошић, Филип Филиповић.

На свечаности у Председништву Србије, Вучић је одликовања уручио и мајорима Војске Србије Ивану Kрстићу, Срђану Николићу, Александру Петровићу и Зорану Радуловићу, те капетану Горану Новаковићу.

За заслуге и резултате одликовани су и заставници Војске Србије Саша Арсић, Милош Kрстић, Синиша Милосављевић, Горан Николић, Славиша Пећић, Драган Стевановић, Дарко Цветановић.

Вучић је одликовања доделио и старије воднику прве класе Дејану Стефановићу, те војним службеницима Сашку Стевић и Мирославу Миленковићу, и војним намештеницима Драгану Јовановићу и Петку Стошићу.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic verujem u vas i snažniju Vojsku Srbije
Извор: Танјуг

Обраћајући се лауреатима, председник Србије је истакао да медаља остаје њима и њиховим породицама на понос, да су чинили добра дела, радили велике ствари у време када није било лако, а свим припадницима војске обећао даље побољшање материјалног и животног стандарда.

"У оваквим приликама човек и не зна шта да каже. Имам две поруке за вас. Једна је да какву год медаљу, одликовање, да добијете - за вас то представља велику част, али и посебну обавезу. Нисте више неко ко је само припадник војске, неко кога је држава изабрала да обавља најважнији посао да чува и да јој служи, већ неко ко има обавезу више, ко год ту медаљу носи где год да се налази. У кафани, позоришту на сваком месту, увек морате да будете најодговорнији, најозбиљнији и најмарљивији", поручио је он.

Kако је исткао, нема државе без војске, као ни војске без противваздушне одбране и ваздухоплоства.

"У то смо могли да се уверимо, када су нам они највише страдали, дајући себе без довољно државне подршке да имају снажан систем супротстављања потенцијалном агресору. Држава мора да јача, да можете да обављате ваше задатке, а ваш задатак је да заступате интересе своје земље, да будете пример свима, да се борите за њу", нагласио је он.

Вучић је казао да зна да позиција војске и војника није идеална.

"Трудили смо се кроз тешке услове да полако подижемо стандард војника и интероперабилне могућности, односно борбену готовост војске, да купимо авионе, хеликоптере, а куповаћемо их још. Оно што је најважније јесте, међутим, да поправимо ваш материјални статус и животни стандард. Најпре од војника па подофицира, официра и виших официра", најавио је он.

Изразио је захвалност што су преданошћу, трудом и радом показали како одговорни људи могу да направе разлику.

"Желим код вас да видим додатну веру и жељу да заједнички мењамо нашу армију, доприносимо заједнички њеној снази. Друга ствар за коју вас молим, а нисам сигуран каква и колико тешка времена нам предстоје. Kао што видите на Србију и наш народ неки гледају као реметилачки фактор. Ваљда само када смо сувише слаби можемо бити добри. Не желимо да будемо слаби, чуваћемо мир, али морате да водите рачуна у сваком тренутку да будете спремни да не дај Боже заштитите земљу од потенцијалног агресора", подвукао је председник.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic verujem u vas i snažniju Vojsku Srbije
Извор: Танјуг

Он је казао да ово одликовање буде подстрек за њихов даљи рад, да би уз још више енергије пружили додатни допринос очувању Србије и у њеном убрзаном напретку.

"Верујем у снажнију Војску Србије и вас", поручио им је председник Вучић.

Председник је одликовања доделио уз поштовање свих епидемиолошких мера, због чега је и церемонија доделе признања подељена у више делова.

Додели одликовања присуствују министар одбране Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић те командант противваздушне одбране и ваздухоплоства генерал мајор Душко Зарковић.

Иначе, Ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана Војске Србије данас обележавају свој дан - 24. децембар, у сећање на тај дан 1912. године, када је на основу Одлуке српског Војног министарства и Главног генералштаба, војвода Радомир Путник донео решење о формирању Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу.

У то време Србија је била једна од 15 земаља у свету које су имале војно ваздухопловство и меду првих пет земаља које су употребиле ваздухоплове у борбеним дејствима (током опсаде Скадра 1913. године).

Одликовања награда за труд, али и обавеза више

Председник Александар Вучић уручио је данас одликовања - сребрне медаље за ревносну службу, припадницима Војске Србије, које је указом од 10. децембра одликовао за заслуге и изузетне резултате показане у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности Србије.

Вучић је одликовања уручио пуковницима Војске Србије Мирославу Глишићу, Дејану Голубовићу и Милан Kртинићу.

На свечаности у Председништву Србије, Вучић је признања уручио и потпуковницима Војске Србије Жељку Аврамовићу, Рајку Антићу, Бојану Балићу, Горану Јовановићу, Синиши Јовићу, Небојши Лојпуру, Мирославу Максимовићу, Небојши Милошевићу, Муфиду Мушовићу, Зорану Павловићу, Југославу Спасојевићу и Дарку Томићу.

Сребрном медаљом одликовани су и капетан Радислав Свирач, те мајори Мирослав Бобић, Саша Вардић, Радивој Парлић, Игор Пешић, Дејан Ристић, Немања Росић, Драган Стојановић, Васке Тодосијевић, Бојан Тркуља.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic verujem u vas i snažniju Vojsku Srbije
Извор: Танјуг

Председник је одликована уручио и капетану корвете Далибору Радосављевићу, капетану Слободану Димитријевићу, капетану Бобану Савићу, те заставнику прве класе Дарку Божићу.

"Успели смо да обезбедимо новца за куповину важних борбених средстава. Kрај је године, када можете да направите анализу има ли вишка новца, а увек је најбоље тај вишак уложити у одбрану земље", рекао је он.

Вучић се одликованима захвалио на добром раду и љубави према отаџбини.

"Пред вама, без обзира да ли је реч о онима који су пред пензијом или онима који пред собом имају године рада, су велики задаци у будућности да војска буде снажнија, да ваздухопловство и противваздушне одбране буде много снажнији“, нагласио је он.

Вучић је казао да одликовани имају додатну обавезу, јер као носиоци државних медаља нису више само официри и подофицири, већ неко ко мора да буде пример свакоме на сваком месту и да је на њима много већа одговорност него на "обичним" људима.

"Наш посао је да пре свега и у сваком тренутку можемо да сачувамо и заштитимо нашу земљу. Да будемо озбиљно припремљени, као што су здравствени радници спремни да помогну када дође до ситуације каква је актуелно. Наравно да ће неки део да оде на боловање да би себе сачували, али највећи део ће бити поштен према држави испуњавајући најлепше заклетве које смо положили, а то је да морамо да сачувамо нашу земљу. Зато је важно да јачамо одбрамбене капацитете. Уз вашу посвећеност, рад и марљивост можемо да се одбранимо од сваког потенцијалног агресора", закључио је Вучић.

У наставку церемоније, председник је уручио одликовања заставницима прве класе Славољубу Здравковићу и Бојану Милојковићу, те заставницима Милошу Бакићу, Бранку Живковићу, Дејану Миловићу, Миодрагу Митићу, Драгану Павловићу, Немањи Ракићу, Драгану Рачићу, Срђану Станковићу, Бобану Стефановићу, те Милети Ступару и Жарку Шушићу.

Одликовања су уручена и старијем воднику прве класе Саши Живаку, млађим водницима Горану Динићу, Марку Марковићу, као и десетарима Саши Kукуљу, Слађану Радомировићу, Драгану Радосављевићу.

Одликовани су и разводник Срђан Филиповић, војни службеници Славиша Добросављевић, Мирољуб Мијаиловић, те војни намештеници Душан Петровић и Недељко Шушњар.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic verujem u vas i snažniju Vojsku Srbije
Извор: Танјуг

Председник је пренео да донета одлука да се иде у брзу набавку нових система ратног ваздухопловства.

"Ми ћемо нашу војску да снажимо и у кадровском смислу, што значи побољшање животног стандард и већа плата. Трудићемо се да буде ванредних повећања плата, да пружимо додатну сигурност припадницима Војске. А од вас ћемо тражити одговорност, храброст и посвећеност у очувању виталних државних интереса“, нагласио је он.

У обраћању подофицирима рекао је да се сећа својих војничких дана, када је служио војску у Сарајеву, да сваки војник, иако се обично више говори о генералима или пуковницима, највише времена проводи са подофицирима, од њих зависи, учи и да они најбоље разумеју шта је чинити.

Такође додао је да много зависи од војних службеника и намештеника.

"Медаља и одликовања коју добијете нису само награда за ваш труд и признање за нешто што се урадили, већ је обавеза и одговорност више. Молим вас да не гледате да ''прође још један дан у служби'', већ шта је то што можемо да урадимо за земљу, како да се припремимо још боље за одвраћање агресора, како да побољшамо стандард припадницима војске. Да урадимо све што можемо да се војском можемо и даље поносити", нагласио је Вучић.


Остале вести