Београд највеће жариште, па Ниш и Ваљево

Најновије
Извор: Танјуг

Београд је највеће жариште вируса корона, а затим Ниш и Ваљево, изјавио је данас председник Александар Вучић и додао да ће држава гледати да ускоро изађе с новим мерама за та три града.

Извор: РТВ Пинк

"Београд је убедљиво највеће жариште, затим Ниш и Ваљево. Кикинда је била с почетка највеће жариште и даље имамо троје или четворо лица из тог града у тешком стању”, рекао је Вучић новинарима у Штарк Арени.

Поручио је да ће надлежни гледати ускоро да изађу са новим мерама за Београд, Ниш и Ваљево.

"Надам се, немамо поуздане податке, али надам се да смо успели да зауставимо убрзани продор у Кикинди. А, ова три града, а посебно Београд, сада су убедљиво највећа жаришта", рекао је Вучић.

Данас први пут очекујемо драматични скок заражених

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће данас први пут број заражених корона вирусом у Србији бити драматично већи због, како је рекао, већег броја тестираних грађана.

Вучић је казао да је од јуче тестирано више од 260 особа и да ће у току дана бити тестирано око 500 грађана.

Како је рекао, за десетак дана тестираће се око 3000 људи дневно, због чега ће да расте број заражених.

''Али са тим морамо да се суочимо и боље је да се пре суочимо него да чекамо да смрт дође по нас. Болнице се пуне сваки дан, биће још жртава, јер је све већи број људи на респираторима'', рекао је Вучић током обиласка волонтера у Арени где се пакују пакети помоћи за пензионере.

Како је рекао боље је да покушамо да откријемо заразу у раној фази и на тај начин спасимо део живота, али и онемогућимо ширење болести на друге.

''Ако то успемо и жртвујемо цео други квартал, верујем у снажан и брз опоравак у трећем и четвртом кварталу'', рекао је Вучић.

Нису нам проблем тестови, већ лабораторије

Председник Александар Вучић истакао је данас да Србији нису проблем тестови за корона вирус, већ је питање колико тестова могу да изнесу лабораторије.

Вучић је, упитан да ли ће приватне болнице бити укључене у борбу против корона вируса, рекао да је једна болница тренутно прихваћена да помогне здравственом систему Србије.

"Не могу они да раде лако тестирање. Лабораторија, зна се где постоји. Нама су уско грло лабораторије. Решавамо тај проблем у најкраћем могућем року. Немамо проблема са тестовима, већ лабораторије колико тестова могу да изнесу", нагласио је он.

Указао је да мање лабораторије могу да изнесу до 1.000 тестова, а велике 2.000 плус, па ће се сада радити на великим лабораторијама.

Са Кинезима договорена лабораторија за већи број тестова

Председник Александар Вучић је пренео данас да је са експертима из Кине договорено да се постави једна велика лабораторија у којој ће моћи да се уради 2.000 тестова дневно.

Вучић је поновио да је данас убедљиво најтежи дан, са највише тестираних, а да ће сутра бити и још много гори.

"Имаћемо први пут прецизну слику о томе колико је заражених ушло из иностранства. Плашимо се да је ужасно велики број", рекао је Вучић новинарима у Штарк Арени.

Како је рекао, надлежни се боре и настоје да раде брзо.

"Са Кинезима смо договорили једну велику лабораторију да се постави, која може, у краћем временском року, да обави 2.000 тестова у једном дану", рекао је Вучић.

Он је поновио да је почело да се ради много више тестова, те да су и резултати много тежи, али истиче да је то можда и боље, јер што се пре вирус открије, пре ћемо пребродити ову ситуацију.

"Боље истини погледати у лице, него скривати под тепих док не дође катастрофа. Полако улазимо у систем убрзаног тестирања и борићемо се за животе људи", рекао је Вучић.

Сајам олакшава посао

Председник Александар Вучић каже да је Београдски сајам изабран за лакше оболеле од корона вируса, по савету кинеских стручњака, јер је локација која олакшава посао.

Вучић је рекао да је протеклих дана био суочен са питањем многих политичара и министара, понајвише из сопствене странке, који су питали о стању на Сајму, где ће бити смештени пацијенти оболели од корона вируса са лакшом клиничком сликом и тражили да се људи сместе у хотеле, али је додао да је сајам узет, на савет кинеских стручњака, јер олакшава цео посао.

"Суштина да лакше оболеле не смештамо у хотеле није да ми није стало да имају највећи комфор болесници, јер ћете то бити ви, али и ја. Сви који су лакши случајеви мораће да иду на сајам. Ја вероватно не, јер би био тежи случај због кардио-васкуларних проблема, високог притиска", објаснио је он.

Вучић је казао да ће свако морати на сајам, тако и његова деца, али и било ко други.

Рекао је да се наслушао разних глупости о логорима, додајући да му се чини да нико није служио војску.

Каже да је у касарни у Сарајеву имао 80 кревета, истих, на мањем простору.

"Зашто су Кинези изабрали сајам. Није случајно, већ што одговара због улаза и излаза, проходности. Постојала је идеја да се направи смештај у Студентском граду, али шта да радимо ако неко умре на четвртом спрату. Требало би онда пола дана да дезинфикујемо простор, и то нећемо моћи да изнесемо, као ни да укажемо помоћ. Сајам је узет, јер олакшава цео посао", додао је Вучић.

У тој хали неко треба да проведе између 14 и максималних 21 дан.

"Много је важно да сачувамо живот оболелих и лекара. Ако то људи не могу да разумеју, него говоре како ће да се нашминкају и перу зубе четири пута дневно, не знам. Нећеш прати зубе четири пута дневно, већ једном, јер је живот важнији у овом тренутку", нагласио је он.

Указао је и да на почетку сваке кризе увек постоје људи који мисле лако ћемо, а како одмиче време они се повуку.

"Мали број људи остаје и има снаге да се бори после 20 дана и два месеца. Видим то по волонтерима. Први дан имали сте их на хиљаде, данас их је много теже пронаћи", казао је он.

Захвалност волонтерима који показују солидарност и храброст

Председник Александар Вучић захвалио је данас волонтерима који у Штарк Арени раде на паковању пакета помоћи за 173.000 пензионера у Београду, са примањима мањим од 30.000, истичући да је то огромна помоћ за те људе.

"То је велика помоћ, тај број од 173.000, је 9,8 одсто укупног броја пензионера на нивоу целе Србије", рекао је Вучић новинарима.

Председник је истакао да волонтери у Арени пакете пакују под посебним мерама заштите, те навео да је до сада спаковано око 12.000 пакета.

"Велики је број људи, они раде по сменама, 350 их је увек у хали. Али, сви су на све могуће начине заштићени", рекао је Вучић.

"Хвала им на томе, јер тиме показују људску солидарност, храброст, посвећеност у борби за животе пре свега наших родитеља", рекао је Вучић.

Пензионери не излазите напоље, неодговоран предлог СзС

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас пензионере да не излазе напоље и оценио да је предлог СзС да се омогући пензионерима да шетају један сат дневно врло неодговоран.

На питање новинара како коментарише предлог СзС да се пензионерима омогући да у периоду од 18 до 19 часова могу да шетају улицама, Вучић је рекао:

"Молим пензионере да не излазе нигде и да не слушају ничије предлоге. Нећу ниједну реч да кажем, али ако драги пензионери послушате те предлоге неће нам бити довољни комплетно Лешће, Ново гробље, Централно и Бежанијско гробље, биће мало гробља да прими све нас, ако се такви савети буду слушали", поручио је Вучић.

Замолио је све да не излазе са таквим предлозима у јавност, јер тако могу да наведу неког да то уради и позвао пензионере да само слушају своју државу.

Председник је упозорио да је сваки пензионер, ако изађе, опасност и за себе и за сваког другог човека.

"Молим вас да останете кући и слушате државу, а после тога гласајте за оне који су вам нудили лепши живот и са којима би вам било можда лакше, али ко би преживео. Само останите код куће, к'о Бога вас молим", поручио је Вучић.

Каже да је добио информацију од привредника да је у недељу између 4 и 7 часова ујутру у продавницама у Србији било око 200.000 пензионера, а у Београду око 55.000 и оценио да је то превише људи.

Он је поручио политичарима да се не додворавају народу са неодговорним предлозима, већ да се боре за то да наши родитељи остану живи.

Вучић је указао да би, ако би се прихватио предлог СзС, могло догодити да на улицама у једном тренутку буде око 500.000 пензионера и да би то представљало велику опасност за ширење корона вируса.

Додаје да поједини само размишљају о томе да кажу нешто што ће народу да се допадне, а онда он да испадне зликовац, јер то не дозвољава.

"Неко ће да каже 'ајде и папагаје да прошетамо...", приметио је Вучић и позвао све да уместо таквих предлога помогну држави како би грађани остали код куће.

Вучић је, такође, рекао да је био један необичан случај да је у Крагујевцу један физички јак човек, који се својевремено пријављивао за Легију странаца, који је био у карантину, напао двојицу медицинских техничара, једном стргао маску, а другог физички напао и да су га војници савладали у том нападу.

То је урадио само зато што му је дан касније био рођендан, па је због тога напао медицинске раднике и сукобио се са припадницима војске, додао је Вучић.

Каже да су војници употребили минималну неопходну силу да би га савладали, као и да је сигуран да ће тај човек бити строго кажњен.

Председник је рекао да су га позивали и министри и људи из различитих странака, као и из СНС, када су видели слике са Београдског сајма где ће бити смештани заражени и предлагали да се уместо тога људи смештају у хотеле.

Вучић их је замолио да престану са тим идејама и запитао како би, када би имали педесетак хотела на располагању, успели све те људе да сачувамо да се не заразе само док не дођу до свих тих хотела, па онда како да им се обезбеди у истима нега и толики број лекара који би водио рачуна о њима и слично.

"Само се питам како то некоме све падне напамет".

По питању пакета мера који се припрема за привреднике, каже да је могао да обећа помоћ од 10 милијарди евра, али да не жели да говори оно што је немогуће, пошто би то уништило јавне финансије, као и да је сада најважније да победи живот у Србији.

Ипак, мере за помоћ привреди ће бити озбиљније него у већини земаља, јер смо имали економски раст захваљујући тешким мерама које смо имали.

Док други говоре о смањивању плата, ми их повећавамо здравственим радницима, додао је Вучић.

Просечна плата у јануару 511 евра

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да је просечна јануарска плата била 511 евра.

Он је казао да су то званични подаци без децембарских бонуса.

Вучић је изразио уверење да ће приватни сектор нешто смањити плате, али ће јавни да се држи уз десет одсто повећања за медицинске раднике.

"Рачунамо на огроман пад у другом кварталу, али потом раст у 3. и 4. кварталу. Ми смо врло конзервативни у проценама", подвукао је он.

Борио сам се за раднике аеродрома

Председник Александар Вучић изјавио је да је разговарао са концесионаром аеродрома "Никола Тесла", француским "Вансијем", у вези са радницима на том аеродрому.

Вучић је новинарима пренео да је јуче позвао представнике Вансија из Француске, како би се борио за раднике аеродрома.

"Они нису дали отказ својим запосленима, али не могу да плаћају људе који раде преко омладинске задруге, јер не ради аеродром. Они ће се вратити на посао чим се отвори аеродром", пренео је Вучић, упитан да ли председник мора на Инстаграму да опомиње привреднике који отпуштају.

Говорећи о Ивици Тончеву и хотелу Наис, Вучић је рекао да му је захвалан што је прихватио његов предлог.

"Можда је то доживео као претњу. Има право на отпуштање, али онда немате право да рачунате на помоћ своје државе, на коју је свакако несумњиво рачунао", казао је он.

Указао је да је у Аустрији 200.000 људи добило отказ и да се ради о пола њих који су се вратили у Србију.

"То ће негде у будућности створити наду да добар део сачувамо овде, да пронађемо посла за њих”, констатовао је он.

Укида се одлука о шетању паса током забране кретања

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће врло брзо бити укинута одлука о шетању паса на сат времена током забране кретања.

Вучић је рекао да је и пре био против тога да се дозволи људима да шетају кућне љубимце у то време.

"Ја сам се наљутио на одлуку да пустимо људе да шетају псе и та одлука ће у кратком временском периоду бити укинута. То вам гарантујем. Мислите зато што сам зликовац и не волим псе. Моја ћерка има пса".

Вучић је поручио власницима паса да их шетају ујутру у 5.15 часова и поподне у 15 часова.

"Важнији од свих живота су нам људски животи и ово није ничији хир", нагласио је Вучић.

Вратило се 120 медицинских радника, бескрајно им хвала

Председник Александар Вучић изјавио је данас да се 120 људи из иностранства, лекара и медицинског особља, вратило у Србију, како би помогли у борби против вируса корона.

На питање да ли Србија има довољно медицинских радника да се избори са вирусом, Вучић је рекао да увек има проблема, колико год здравствених радника да имамо и посебно захвалио онима који су се вратили из иностранства.

"Да захвалим лекарима и медицинском особљу, који су се вратили и ставили на располагање својој отаџбини. То су људи за пример. Њих је 120 и бескрајно им хвала. Неко би рекао само 120, а ја бих рекао много, јер то показује колико велико срце имају”, рекао је Вучић.

Наш положај је да будемо код куће

Председник Александар Вучић поновио је данас апел грађанима да остану у својим кућама и да не слушају неодговорне политичаре који им говоре да шетају.

"Не слушајте никог ко вам се додворава, неважно из које је партије, који вам каже "слободно шетајте". Немој да шеташ. Ако је он будала нека шета он, али ми то пријавите да је будала, па ћемо да га питамо зашто шета", рекао је Вучић.

Он је упитао да ли је толико тешко послушати и остати кући.

"Током ратова 90-их много људи је изгубило животе, јер нису могли да остану дисциплиновани на својим положајима. Данас нам је положај да гледате телевизију, седите у кући и читате књигу, разговарате, имате телефоне. Не разумем у чему је проблем. Само молим да будете у својим кућама", подвукао је Вучић.

Направили смо једну грешку, нисмо могли да је избегнемо

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је у борби против корона вируса држава направила само једну грешку - што је дозволила нашим држављанима, који су били у иностранству, да се врате у Србију и додао да због Устава то није могло да се избегне.

"Само смо једну велику грешку направили, коју због Устава нисмо могли да избегнемо, а то је пуштање свих држављана да уђу на територију Србије. Ни четвртину проблема сада не бисмо имали да ту грешку нисмо направили", рекао је Вучић новинарима у Штарк Арени.

Напоменуо је да је држава организовала повратак наших држављана који су остали заробљени у свим деловима света, наводећи да је на Балију остала још једна група, да је 170 српских држављана на Тајланду, а њих 250 у САД-у.

Како је рекао, ни сам не зна колико је авиона послато по наше држављане, а то, истакао је, не бисмо успели да организујемо без компаније "Ер Србија".

"Замислите шта бисмо да немамо Ер Србију која нам довози помоћ из Кине, која је вратила студенте из Амстердама и наше држављане из Москве који су били заробљени на Куби и другим местима", казао је Вучић и додао:

"И увек су сви незадовољни, а ми никад нисмо довољно брзи. Као да је наша дужност да то решавамо, а не добра воља".

Додао је да је Србија показала колико је велика и да има велико срце, али да ће због тога платити високу цену.

"Србија је добра свима само када је тешко и зато и јесте једна једина наша отаџбина", рекао је Вучић.

На констатацију новинара да се наши држављани, који су после повратка у Србију смештени у прихватне центре због изолације, жале на услове у тим објектима, Вучић је казао да је то урађено да би што мање људи било на улици и апеловао је на те грађане да буду дисциплиновани.

"Наш је циљ да што мање људи буде на улици. Ако сте мислили да ће сви да имају услове - неће. Молим те људе за дисциплину", поручио је Вучић.

Слушамо струку и тако ћемо да наставимо

Председник Александар Вучић изјавио је данас да су на Сајму, који је предвиђен за смештај лакше оболелих од корона вируса, обезбеђени сви неопходни хигијенски услови, али и приметио да ће људи, ако је то код њих изазвало страх, можда бити дисциплинованији.

"Срећан сам што се појавио страх. Нисам ту да неком лечимо страх, већ да створим услове лекарима да сачувају живот. А лекари кажу - што се више људи плаше, више ће да седе у кући. То је смисао свега", рекао је Вучић.

Он је рекао да, када је реч о хигијени, на Сајму постоје купатила, тоалети, свако има свој кревет.

"Лежите, примате неопходне лекове, хала се греје, као и сви станови. Као што нема проблема ни са струјом, ни са водом. Као што нам је земља снабдевенија, него неке земље најразвијенијег дела света", констатовао је Вучић.

Како је додао - може да слуша кукање због тога што нисмо довољно ригорозне мере спровели, али не и о томе "да ли се некоме свиђа кревет или не".

"Кинези су рекли да је то најбоље место. Слушамо струку и тако ћемо да наставимо", додао је Вучић.

Остале вести