Искрено пријатељски односи са Русијом

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић, који је данас у Истанбулу имао билатералне сусрете, рекао је да је разговарао са председницима Русије и Турске, Владимиром Путином и Реџепом Тајипом Ердоганом, а да је састанак са Путином трајао нешто дуже.

Извор: РТС

"Српско-руски односи иду у врло добром смеру, искрено пријатељски односи", рекао је Вучић за РТС, наводећи да су Руси и Турци имали више тема за разговор - Либија, Сирија, Ирак.

Из тих тема се, каже, Србија склања.

"Велики нека се тиме баве, ми поштујемо све земље, а дајте да урадимо шта можемо за своје грађане. Моји домети већи од тога нису. Они који се праве да су им домети много велики, обично не би могли да буду ни председници кућног савета", казао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас у Истанбулу свечаном пуштању у рад деонице гасовода Турски ток.

Vucic ukljucenje u Dnevnik RTS 1 - Turski tok 08.01.2020 3
Извор: printscreen

Градимо артерије и вене наше енергетске безбедности

Отварање "Турског тока" је од огромног значаја за Србију, тиме градимо артерије и вене наше енергетске безбедности и наше енергетске будућности, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, истичући да грађани Србије треба да буду поносни и задовољни.

Вучић је у Истанбулу, где је присуствовао свечаности отварања деонице "Турског тока", рекао за РТС да се на том пројекту радило много година, а од 2014. године и формално.

"За Србију је ово од огромног значаја. Буквално тиме градимо артерије и вене наше енергетске безбедности и наше енергетске будућности. Имамо 403 километра гасовода кроз Србију, четири мерне станице, једну компресорску. Имаћемо важан објекат у општини Жабари", рекао је Вучић.

Он је додао да очекује да Бугарска свој део посла заврши до краја маја, те да два-три-четири месеца након тога потекне гас.

"После тога ћемо развијати секундарну мрежу. Јужно од Лесковца немамо гас, а за нова постројења нам треба. Морамо да радимо и за Топлички, Расински, Златиборски округ да бисмо могли да доводимо важне инвеститоре", напомиње Вучић.

Србија, како каже, не сме да остане без гаса.

"Без гаса је Србија пропала земља, стаје наша индустрија. Трошимо по 300, 400 милиона кубика гаса више него прошле године. Том брзином расте производња у нашој земљи. Ми не смемо то себи да дозволимо", рекао је Вучић.

Уколико Србија попуни своје гасне капацитете, око 13 милијарди кубика гаса, за седам-осам година моћи ће да кроз наплату транзита гаса поврати новац сав уложени у гасну инфраструктуру, каже председник.

Одговарајући на питање да ли се може одолети политичким притисцима због изградње гасовода, Вучић је указао да су гас и нафта одувек били средство политичке борбе.

"Ми морамо да се боримо за своју земљу, ми нисмо Руси или Kинези па да се супротстављамо било коме на свету. Ми смо мали, зато смо тражили начин како да се провучемо кроз иглене уши а да направимо најбоље могуће за Србију", напомиње Вучић.

Указујући да нема ништа против диверзификације гасних извора, Вучић је рекао да је у овом тренутку руски гас најповољнији.

"Никаквих проблема у трговини нисмо имали", навео је он.

Србији је, каже, у Истанбулу указано поштовање и због тога, додаје, грађани треба да буду поносни.

Остале вести