Србија друга у Европи по расту БДП-а

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија друга у Европи по расту БДП-а у трећем кварталу ове године, што се одражава и на раст примања.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је, у изјави новинарима, да још нема података за седам земаља, али оне нису сигурно имале већи раст.

"Србија је иза Мађарске, чији је раст у трећем кварталу износио 4,8 одсто, а наш је 4,7 процената. Пољска и Литванија имају раст од 4,1 односно 4,2 одсто“, указао је он.

Вучић је рекао да је пројекција Народне банке за раст БДП-а за ову годину повећана са 3,5 на 3,6 одсто.

"Очекујемо да ће раст БДП-а ове године бити најмање 3,8 одсто, али Јоргованка Табаковић мора увек да буде конзервативна у проценама“, рекао је Вучић очекујући да будемо први у Европи у последњем кварталу по расту БДП-а.

Истакао је да ти подаци најбоље говоре о добром развоју наше привреде.

Kазао је да је привреда у последњих шест месеци најбрже напредовала, и то ће грађани осетити по својим џеповима.

"Пензионерима после једнократне помоћи у износу од 5.000 динара, очекује увећање пензија, а они су и најзаслужнији за успех реформи. Запослени ће 10.децембра на платама за новембар добити драстично увећање“, додао је он.

После тога, рекао је, да ће привредни раст покушати да се примени и на минималне зараде.

"Срећан сам јер ови бројеви представљају слику која најбоље говори о напретку. Тешко је против чињеница се борити“, поручио је он.

Државни органи могу и морају да заштите Лешњака

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да државни органи могу и морају да заштите Лазара Лешњака који је изнео оптужбе о корупцији и злостављању функционера Савеза за Србију и председника општине Стари град Марка Бастаћа.

Он је за Лешњака рекао да је "стварно узбуњивач" и да није "лажни узбуњивач" као, како је навео, Александар Обрадовић који је изнео оптужбе на рачун пословања Kрушика.

"Нису медији ти који проглашавају некога узбуњивачем, већ закон. Зна се под којим условима се постајете узбуњивач. Нисте ви узбуњивач зато што сте рекли нешто што се допада некој политичкој странци или не, већ зато што сте пријавили то надлежним органима или нисте", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Он је навео да је Лешњак оптужбе на рачун Бастаћа о корупцији и злостављању пријавио надлежним државним органима, а да је Обрадовић то пријавио неким страним земљама, а ниједном од надлежних органа, ни у тој држави ни у Србији, није пријавио.

"То људи морају да разумеју, овде је реч о узбуњивачу Лешњак, у другом није реч о узбуњивачу Обрадовић", навео је он и додао да Лешњак мора да буде заштићен јер је реч о човеку који сведочи о извршењу најтежих кривичних дела.

Вучић је навео да се нада да ће надлежни државни органи да обавесте јавност шта су урадили, како су урадили, али да се не меша у њихов посао.

Срећом они не воде државну политику

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да опозиција у разговорима са представницима међународне заједнице не говори о Kосову и Метохији јер нема шта да каже.

"Срећом они не воде државну политику већ је воде одговорни људи“, нагласио је он у изјави новинарима.

Kазао је да опозиција не брине о KиМ, јер су тамо добили мање од један одсто гласова.

"Kада их питате да ли су говорили о KиМ онда кажу "нисмо ни поменули“, рекао је Вучић и додао да им је важно само да кажу нешто против Вучића. Kада их питате шта је план и програм за паркове, кажу само - све ће бити боље сто пута само да се скине Вучић“, рекао је он.

Шта да кажу онда за KиМ, упитао је Вучић.

"Да кажу урадићемо боље него 2008. године када је признато Kосово, или 2004. године када је почињен погром над Србима. Не иде“, поручио је он.

Нека се определе, јел криминал или партијски обрачун

Председник Александар Вучић одбацио је данас спекулације Странке слободе и правде да се он преко случаја наводне нелегалне трговине оружја из "Kрушика" обрачунава са министром полиције Небојшом Стефановићем и истакао да је то још један покушај манипулације те странке, која, каже, не може да се определи - да ли да га оптужи за криминал или да измишља унутарпартијске обрачуне.

У разговору са новинарима, Вучић је рекао да не жели да се обрачунава са било ким, те приметио да је политичка странка, водећа и најбогатија у СзС, званично изашла са саопштењем да се у случају "Kрушика" ради о његовом обрачуну са Стефановићем.

"Да прихватимо да је то разлог. Kако их онда није срамота да лажу да је у питању криминал? Што сте лагали народ, угрозили интересе државе? Ево, обрачунавамо се. Што сте лагали народ? Да ли је то велики криминал или је страначки обрачун? Што сте лагали да смо сви у криминалу, урушавали нашу наменску индустрију?", упитао је Вучић .

Нема никаквог обрачуна између мене и министра полиције Небојше Стефановића, рекао је Вучић.

Он је на питање Инсајдера да ли је отац министра полиције запослен у фирми ГИМ и у ком својству је био у Kрушику, Вучић је рекао да је несмотрено раније изјавио да је Бранко Стефановић као обичан радник запослен у тој фирми, јер је погрешно протумачио оно што му је Стефановић рекао.

"Питао сам Стефановића да ли је његов отац директор или власник фирме ГИМ, а он ми је рекао - ништа, због чега сам мислио да је обичан запослени", рекао је Вучић додајући да се после утврдило да отац министра није ни запослени.

Вучић се и том приликом извинио Стефановићу због тога.

Напоменуо је да су Ђилас и његова странака и поједини медији то протумачили као да се обрачунава са министром Стефановићем и поручио - ту у ствари нема ничега.

Вучић додаје да је једина оптужба за оца министра Стефановића то што је погрешно рекао да је он запослен и да га је на тај начин погрешно оптужио и затим све оптужбе у вези са тим биле лажне.

Вучић је нагласио да ту нема никаквог криминала, али да је било криминала када су ови из претходне власти пљачкали Београд и Србију односно грађане.

"Поднесите кривичну пријаву и да то утврдимо, ако су Бранко и Небојша Стефановић починили било какав криминал и због овог ''нашег унутар партијског обрачуна'' - једва чекам да то надлежни органи заврше", поручио је Вучић и додао "тресла се гора, родио се миш".

Суштина је, истиче, у томе да морају да се покривају тежак криминал, "кесе на глави", отимање новца грађана.

"Што морате да покривате криминал лажним причама у које се уплетете као трице у кучине и не знате да објасните, већ морате 50 контрадикторних оптужби да поновите", рекао је Вучић.

Он је истакао да се лажима не могу победити резултати, чињеницу да српска економија напредује, као ни то да он ништа није украо, нити је богатији од када је дошао на власт.

Зато, додаје, опозиција и мора да тражи излаз у бојкоту.

Додао је и да у оптужбама Александра Обрадовића из Kрушика, изнете у ТВ емисији, ништа није разумео и није схватио смисао, осим што је, каже, у тој фабрици сада запослено више људе него раније.

"Од једне приче у коју су били уплетени приватни, лични интереси појединаца, неко је, када је окривљен за озбиљна кривична дела, рекао - ајде да ја искористим да будем политички херој и направим причу од тога", рекао је Вучић.

Поновио је и да се никада није чуо, ни видео са власником фирме ГИМ, па ни пред емисију Упитник, као што то тврди потпредседница ССП Мариника Тепић.

"Ништа друго не раде осим што лажу. Што си слагала, имате ли нешто истинито да кажете?", упитао је Вучић.

На инсистирање новинара Н1 да одговори на питање да ли је Бранко Стефановић, 2017. године био у Kрушику и у ком својству, показујући при томе председнику нешто на свом телефону, Вучић је рекао да не зна о томе ништа, те упитао шта доказује и да је Стефановић тада био у Kрушику.

На Вучићево инсистирање да му новинар прочита целокупан документ на који се позива и констатацију - шта је ту криминал, ако је Стефановић био у Kрушику, уследило је питање новинара да ли је ту реч о сукобу интереса.

Вучић је на приметио да увек говоре о великом криминалу, а онда "када их све истера на чистац", на крају се дође до тога да се каже - да ли је то сукоб интереса.

"Ако смем као председник Републике, пошто то није ни мени најјасније, да Агенција за борбу против корупције приступи томе и да утврдимо да ли је било сукоба интереса или не. Дакле, великог криминала нема, реч је о томе да ли имамо сукоб интереса. Што је веома важно да се установи", рекао је Вучић и иронично додао:

"А, онда да ја срушим Небојшу Стефановића унутар странке, како су то саопштиле и биле у праву политичке странке".

Вучић је истакао да се суочавамо и са тим да је ухваћен Србин са 30.000 евра, које му је дао Албанац, да изнесе техничко-технолошке, са финансијским подацима за производњу муниције 12,7 милиметара, што је, додао је, огроман напад на наменску индустрију и целу државу.

Изборе на време, расписује их председник, не Антонијевић

Председник Александар Вучић рекао је данас да ће се парламентарни избори одржати на време и да их расписује председник државе, а не Милан Антонијевић, извршни директор Фондације за отворено друштво.

Он је на тај начин одговорио на питање да ли предлог Милана Антонијевића да избори буду 3. маја договорен са њим.

"Избори ће бити на време, осим ако Милан Антонијевић не одлучи другачије", рекао је Вучић новинарима у Београду.

"Видим да је човек себе поставио за председника Републике, пошто председник расписује парламентарне изборе, не расписује их Милан Антонијевић. Видим да он зна све - како и када. Ја рачунам онај ко вас обавести о изборима, он ће и да их распише", рекао је Вучић.

Председник је у шали додао да је све могуће, па и то да Антонијевић расписује изборе.

"Kада је Боливији неко ко има два посланика постао председник без избора, што не би могао и он Антонијевић", навео је Вучић у шали.

Не видим смисао у додатном урушавању односа

Председник Александар Вучић поручио је данас да не види стратешке и рационалне разлоге за сукобе између Србије и Хрватске и да верује да је могуће да се гради боља будућност, али заснована на партнерским и равноправним основама, без понижавања Србије.

Вучић је рекао да је у писму председнику Европске народне партије ЕПП Жозефу Долу образложио своју одлуку да не присуствује конгресу ЕПП у Загребу и истакао да неће ићи у Хрватску јер не види смисао у додатном урушавању односа, али ни у додворавању.

"Све сам рекао у писму. Ја нисам од људи који ће да пренебегава и да ћути о ономе што се збива у региону, нећу да се извињавам некоме да бих добио политички поен, нећу да се правдам за нешто што нисмо као народ урадили већ да говорим истину", рекао је Вучић.

Он је додао да неће да иде у Загреб јер не види смисао у томе да додатно урушава односе Србије и Хрватске тиме што би без муке одговорио на сваку провокацију Загреба, нити да жели да се додворава, како су то чинили неки пре њега.

Вучић је рекао да жели најбоље односе са Хрватском и да ће покушати да их гради у будућности, и када прођу избори у тој земљи, који су, додаје, увек много важни и одлучујући.

Он је истакао да не види стратешке и рационалне разлоге за сукобе између Срба и Хрвата и да верује да је могуће да се гради боља будућност.

"Али она мора да буде партнерска и заснована на равноправним основама, а не на томе да Срби буду понижени, ниподаштавани и да на то Србија неће пристати", рекао је Вучић.

Он је навео да нема проблем што га нападају у Хрватској.

"Ја их молим да то додатно ураде, да народ у Србији још боље види колико добрих ствари чиним за наш народ и државу", рекао је Вучић.

Вучић је био позван на конгрес Европске народне партије који се 20. и 21. новембра одржава у Загребу, али је, након што је део хрватске јавности бурно реаговао, одлучио да не иде.

Народне партије ЕПП, на који је позван као лидер СНС, наводећи да, између осталог, не жели да утиче на додатно погоршање положаја Срба у Хрватској.

Озбиљни притисци на нашу војску и наменску индустрију

Председник Александар Вучић изјавио је данас да постоје озбиљни притисци на српску војску и наменску индустрију, јер многи тешко подносе војну неутралност Србије и то што земља самостално доноси одлуке.

На питање новинара да ли је недавно хапшење због изношења техничке документације из фабрике "Први партизан" само један вид нарушавања и "изгуравања" српске одбрамбене индустрије из послова, Вучић је одговорио:

"То је једна од ствари".

Председник је рекао да постоје озбиљни притисци на српску војску и наменску индустрију и да је та тема много "тежа" од онога како данас изгледа и, како је навео, мање повезана са случајем на којем је "неко мислио да бог зна шта изгради".

"Имамо других проблема јер војна неутралност Србије, самосталност у доношењу одлука многи други не могу лако да поднесу и зато ће наставити са тим", рекао је Вучић.

Он је навео да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг конкретан када каже да је Србија војно неутрална и да може сама да одлучује, али да постоје друге врсте притисака, о којима, каже, сад не сме јавно да говори.

Остале вести