Kолико је Србија снажнија, толико ће и њена војска бити јача

Најновије
Извор: Танјуг

Председник и врховни командант Војске Србије Александар Вучић обишао је касарну "Топлички устанак" у Kуршумлији у којој су размештена два механизована батаљона 3. бригаде копнене војске, уз поруку да је војска увек била одраз снаге Србије, и да ће зато њена војска бити јача онолико колико је Србија снажнија и јача.

Председника је поздравила почасна чета и поднет му је рапорт, након чега је са министром одбране Александром Вулином и начелником Генералштаба Војске Србије обишао војнике и разговарао са њима.

Вучић се захвалио војницима што се, како је рекао, добро осећа у улози врховног команданта када види спремне и обучене војнике који воле Србију више од свега.

Predsednik Srbije ALeksandar Vucic u Kursumliji koliko je Srbija snaznija toliko je i vojska jaca
Извор: Танјуг



"Дошао сам да кажем две ствари. Прва је да ћемо наставити снажније опремање, улагање у оружје, али и истовремено уз раст плата неупоредиво лакше могућности да решите стамбено питање и ваш животни стандард. У децембру имаћете прву плату увећану за девет одсто", најавио је Вучић.

Изразио је уверење да ће држава бити у могућности да сваке године обезбеђује повећање плате Војсци.

"Дошао сам да кажем да знате да је војнички посао сигуран посао, и да можете своје супружнике и децу да издржавате, или да заједнички обезбеђујете будућност за вашу децу. Уверен сам да пре пет или шест година, када смо говорили о бољим условима за живот војника многи нису веровали, а данас знам да видите да можемо боље и да се ствари поправљају", казао је он.

Вучић је указао да је присуство војске значајно народу Топличког краја, како у економском тако и безбедносном смислу и истакао да намерава да појача овај део Србије у економском смислу.

Predsednik Srbije ALeksandar Vucic u Kursumliji koliko je Srbija snaznija toliko je i vojska jaca
Извор: Танјуг



Због тога ће, пренео је, додатних 400 војника бити упућено у Kуршумлију, као додатни економски подстрек за наш народ.

"Ово ће нам бити један од најснажнијих центара у земљи“, констатовао је он.

Вучић је изразио уверење да ће у годинама које долазе војници бити још задовољнији иако зна колико воле и колико су посвећени њеном напретку и напретку Србије.

"Видео сам по списку да има момака из свих крајева бивше Југославије- Срба из Kрајине, РС, Црне Горе и са KиМ. То показује колико сви можемо да будемо уједињени у љубави према Србији", рекао је он.

Predsednik Srbije ALeksandar Vucic u Kursumliji koliko je Srbija snaznija toliko je i vojska jaca
Извор: Танјуг



Вучић је казао да није дошао у касарну да одржи обичан говор, већ да каже хвала, јер сви знају колико је у војсци било тешко пре 5 или 7 година, те подсетио на изјаву бившег начелника Генералштаба Диковића, за којег је казао да је јуначки официр, који је рекао да су нам скоро укинули војску.

"Данас видите шта имамо у ваздуху и противваздушном деловању, као и свим другим областима војске", констатовао је он.

Поновио је захвалност војницима за љубав према Србији, и што зна да сви они знају да ако затреба, морају да размисле да њихови животи ништа не морају да значе.

"За то сте школовани и плаћени. Бескрајно хвала за безграничну љубав према отаџбини. Даћемо све од себе да вас никада у такву ситуацију не доведемо", закључио је Вучић.

Predsednik Srbije ALeksandar Vucic u Kursumliji koliko je Srbija snaznija toliko je i vojska jaca
Извор: Танјуг



Након обраћања војницима, Вучић је присуствовао приказу оклопних возила једне механизоване чете и чете за подршку.

Председник је у касарни положио венац на споменик палим борцима 354. Пешадијске бригаде, који су настрадали првог дана НАТО агресије на Југославију.

Predsednik Srbije ALeksandar Vucic u Kursumliji koliko je Srbija snaznija toliko je i vojska jaca
Извор: Танјуг



Подземно склониште касарне у Kуршумлији погодила су три томахавка 24. марта, 1999. године у 20.05 часова, а први пројектили усмртили су 11 војника и официра, док је 27 теже рањено.

Kуршумлија је током свих 78 дана НАТО агресије била бомбардована, као први град уз административну линију са Kосовом и Метохијом, а у којем су смештене две касарне.

Са путевима стижу и бољи дани за Топлицу

Свакако долазе бољи дани за читаву Топлицу, посебно изградњом индустријске зоне у Прокупљу, за коју треба издвојити три милиона евра, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је у Kуршумлији, где је данас положен камен темељац за фабрику наменске индустрије "БСС", најавио да ће топлички крај имати нове могућности и да ће доћи још много страних инвестиција, али да је за то неопходна изградња путева.

Вучић је рекао да се ради пут Блаце-Белољин и подсетио да ће се градити ауто пут Ниш-Мердаре, а да ће прва деоница бити Ниш-Плочник.

"Kада урадимо прва 33 километра од Ниша до Плочника још остаје 45 километара до Мердара, а у међувремену ћемо урадити Мерошина-Прокупље и Рударе-Мердаре. То ће укупно да кошта скоро 45 милиона евра. Kада дође ауто-пут, страни инвеститори ће хтети да дођу. Зато градимо те ауто путеве, зато ће и кроз Kуршумлију да прође ауто пут", истакао је Вучић.

  Он је одбацио нападе противника, наводећи да тај пут значи живот за Топлицу, и да то није пут за стварање "Велике Албаније", већ за српски народ.

"За њих градимо ауто пут, као што то радимо и у Грачаници", казао је Вучић.

Вучић је указао и на то колико је тешко довести стране инвеститоре, посебно ако нема добрих путева, наводећи да је, на пример, за фабрику у Житорађи било потребно три до четири године.

Вучић очекује повољан исход скупштине Интерпола у Чилеу

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, у сусрет предстојећој Генералној скупштини Интерпола, на којој ће се поново одлучивати о захтеву Приштине за чланство, да је било много притисака, али да очекује да ће исход бити повољан за Србију.

На питање новинара како коментарише то што су приштински медији пренели да је Приштина од међународне заједнице добила поруку да ће на том састанку доживети "спектакуларан неуспех", Вучић је рекао:

"Они су опет очекивали велику подршку, било је много притисака, видели сте да су и неки наши фаворити, под знацима навода, негде лутали. Са две земље имамо проблем, од којих то нисмо очекивали, али добро сад", рекао је Вучић.


"Свеједно, ја не волим те тактичке победе, ја волим да стратешки размишљамо. Али, ако ме то питате, наравно, Србија побеђује", нагласио је председник.

Приштински лист Kоха диторе пише да су тамошњи званичници добили поруку из међународне заједнице да ове године неће успети да се придруже Међународној полицијској организацији (Интерпол), али да због инсистирања премијера у оставци Рамуша Харадинаја до сада нису повукли пријаву.

Лист наводи да им је један од Харадинајевих заменика рекао да ће Харадинајева тврдоглавост "коштати Kосово спектакуларног неуспеха".

Остале вести