Србија поштује међународне стандарде

Најновије
Извор: Председништво Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са повереницом за заштиту равноправности Бранкицом Јанковић, са којом је разговарао о бројним активностима које централна државна институција за заштиту од дискриминације спроводи у циљу достизања пуне равноправности свих наших грађана и грађанки.

Председник Вучић и повереница Јанковић разговарали су и о поштовању људских права националних мањина и сагласили се да Србија у потпуности поштује све међународне стандарде.

Националне мањине имају једнак третман у погледу свих права и обавеза, а на располагању су им сви механизми заштите у појединачним случајевима дискриминације. Нажалост, на Косову и Метохији живе грађани који су у неравноправном положају и то у погледу остваривања основних људских права, те је сваки напор који се улаже корак напред ка промени њиховог положаја.

Председник Вучић је истакао да пуна запосленост и стабилност радних места са једнаким шансама за све и адекватним сервисима подршке породици, као и партнерски однос мушкараца и жена, воде ка бољем квалитету живота свих наших грађана.

Председник је нагласио да је у потпуности свестан изазова са којима се грађани свакодневно суочавају, али да верује да смо сви спремни да одговорно решавамо проблеме.

Повереница Јанковић је обавестила председника о посебно тешким случајевима дикриминације на тржишту рада, као и о мерама које предузима.

Она се захвалила председнику на континуираној подршци, посебно на истицању значаја поступања државних органа по препорукама мера за отклањање дискриминације.

"Како бисмо градили истински праведније друштво, које прихвата и разуме различитости као своју предност, неопходно је памтити и подсећати на историјске податке, који су важни за нашу бољу будућност“, нагласио је председник Вучић.

У том смислу, председник је подржао предлог поверенице да надлежним органима Града Београда упути иницијативу за доделу имена улицама по нашим грађанкама, без чијих заслуга би наша култура, уметност и друштво у целини били ускраћени за бројна добра у којима данас уживамо.

Остале вести