Вучић о томе шта Албанци не разумеју или неће да разумеју

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић одбацио је данас као бесмислену тезу Хашима Тачија да Приштина из бриселског споразума није могла да испуни само оно што је против устава Косова.

Тачи није прецизирао да је реч о формирању ЗСО, што је, иначе, и једина обавеза Приштине из тог документа.

"Њихова једина обавеза била је ЗСО. То нису испунили, а његов коментар је да не може да се формира против устава државе Косова, а скоро све може што није у складу са Уставом Србије?", запитао је Вучић.

Да ли то значи да треба да престанемо да разговарамо, јер ми не признајемо њихову државу, запитао је Вучић.

"Надамо се да зато и имамо дијалог, али они то не разумеју", констатовао је Вучић.

Он је на панелу у Минхену поручио и да Србија жели да реши односе са Албанцима, да очува економски раст и да има бољу будућност.

"Знам да то и Тачи зна, али треба да имамо поузданог партнера и изводљива решења, а не некога ко само игра улогу за међународну заједницу", рекао је Вучић на панелу у Минхену одгварајући на излагање Тачија.

Вучић је истакао да Београд и Приштина треба да нађу решење које ће значити мир у наредних 200 година, да раде једни за друге, а не оно што кажу у међународној заједници.

"Зато сам лично спреман да ризикујем више од политичке каријере, а Јоханес Хан то зна, да бих пробао да се постигне решење, али то мора да буде компромис", истакао је Вучић и додао да не може само једна страна све да добије, већ да обе стране морају да буду пођеднако незадовољне.

Поводом услова које поставља Приштина, Вучић је поновио да је Србија испунила све из Бриселског споразума, а они нису ни једину ствар- ЗСО, а онда су увели таксе, при чему, како је истакао, Србија и даље ништа не предузима, а може.

Вучић је истакао да је спреман на разговоре са Албанцима, као и да ниједну лошу реч нису чули од њега, али, истакао је, и Србија има своје интересе.

Поводом Тачијевих критика да Србија све покушава како би се повукла признања тзв. Косова, Вучић је истакао да и они раде све како би то признање привукли.

"Када су они добили признање од Мадагаскара, то је у реду, а када ми тражимо повлачење, онда су луди Срби", рекао је Вучић напомињући да се ту ради о дуплим стандардима.

Вучић је поручио и да не жели да коментарише пренадуване цифре које је изнео Тачи о броју албанских жртава током сукоба на Косову и Метохији истакао да довољно говори податак да је најмањи број повратника на свету, само 1,3 посто Срба, забележено на КиМ.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести