Улицом се неће притискати Србија

Vucic na otvaranju Lidla
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије најавио је данас да ће држава видети шта може да учини по питању цене дизела, због пољопривредника и превозника пре свега, али да никакве мере неће доносити под притиском улице, коју организују припадници бившег режима, чији председник, Борис Тадић, је у само једном дану повећао акцизе за 54 одсто.

"Вучићу, готов си'' може на изборима, а противзаконитим притисцима неће моћи ништа", рекао је Вучић новинарима и истакао да је његов посао да осигура сигурност и безбедност свих грађана Србије, а не да на будућност Србије утичу битанге и лопови, власници најскупљих аутомобила који, каже, протесте организују на лажи да Србија има најскупље гориво.

Председник Србије рекао је да је погрешио што је рекао надлежним органима да пусте да се протестује, а догодио се најбруталнији напад на једног грађанина, којем су, уз пребијање, одузели и торбицу са новцем.

У прилог томе да је лаж да је гориво најскупље у Србији, изнео је податке да је бензин скупљи у 26 земаља у Европи, укључујући Албанију, где су ниже и плате и пензије, у Аустрији, Белгији, Хрватској, Кипру, Француској, Словенији, Словачкој, Ирској, Црној Гори, Малти.

Од 40 и више земаља Европе Србија, указао је, има убедљиво најнижу цену електричне енергије, рекао је и навео је пример да је у Македонији и у Босни и Херцеговини од 20 до 22 одсто виша цена струје.

Имамо и најнижу цену хлеба у Европи, рекао је Вучић.

Само у Бугарској је нижа, али су у тој земљи ниже и плате и пензије него у Србији, рекао је, а у Босни и Херцеговини је хлеб скупљи чак 70 одсто него код нас, а скупљи је и у Црној Гори и Македонији, на пример.

Шта ће држава урадити по питању цене горива, то ће, каже, говорити тек када протести буду завршени.

"А, биће", рекао је Вучић и истакао да противзаконито и насилно деловање не може да се допусти ни у једној земљи.

Подсетио је да су једног грађанина брутално претукли они који протестују, те оценио да такво насиље није виђено у Србији у последњих 10 година, од убиства Ранка Панића и пребијања Кокезе, иза чега је иначе стајала држава, а иза овог насиља стоје они који би да притисцима изнуде нешто, а при том лажу о ценама бензина у другим земљама.

"Ко сте ви да ограничавате слободу кретања", запитао је председник Србије и поручио да ће надлежни државни органи предузети мере у складу са законом, јер ником , истиче, није дозвољено да некажњено крши закон.

"Је л'' то будућност Србије?", запитао је и додао да држава неће дозволити да битанге и лопови "царују".

Он је показао копију одлуке коју је потписао бивши председник Тадић, којом су акцизе увећане за 54 одсто.

Указао је да за шест претходних година су акцизе увећане са 0,44 на 0,46 одсто.

Трговачке марже су високе, приметио је, између 18 и 20 одсто и то је простор за разговор државе са њима.

Пробаћемо, рекао је Вучић, нешто да учинимо по питању цене дизела, јер је то важно због пољопривредника и превозника, као што ће се покушати нешто и за малинаре, чији протести, истакао је, нису били политички мотивисани.

Али, поновио је, све те мере биће на столу по окончању блокада путева.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести