Мој циљ је изградња и напредак Србије

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на отварању обилазнице око Горњег Милановца у дужини од 9,7 километара, да је таковски крај добио модерну саобраћајницу која изгледа као у Аустрији или Швајцарској.

Извор: Танјуг

"Поштовани, нисам ја најзаслужнији, само мислим да смо утрли пут неким новим навикама и великим променама у нашој земљи. Као булдожер борили смо се да разгрнемо учмалост, траљавост и опсесивну потребу да прође још један дан у којем се ништа неће променити. И зато сам срећан што сам дошао овде и могао да видим да овај таковски предивни крај изгледа као да сте негде у Аустрији или Швајцарској", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је модерна обилазница од готово 10 километара дужине утонула у то дивно брдовито подручје Србије.

"И рекли сте да ће људи то дуго памтити или заувек памтити. Неће и није логично, колико сутра биће као да је то одувек и одвајкада било овде. За 10 дана сваки човек рачунаће да је ово овде већ 30, 40 и 50 година. Што је добро, то ће нас терати на нове успехе, то ће нас терати на нови посао, да још енергије уложимо и да неке нове резултате постигнемо", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на отварању обилазнице око Горњег Милановца у дужини од 9,7 километара, да је таковски крај добио модерну саобраћајницу која изгледа као у Аустрији или Швајцарској.
Извор: Танјуг

Председник Вучић подсетио је да је краљ Милан одавно рекао:

- Немојте се заносити, бићете европски онолико колико сте своји. И само верујући у себе и своје способности, можемо да градимо модерну Србију и бићемо добри у томе онолико колико будемо своји.

Према речима председника Вучића, овај пројекат утемељен је у визији једне модерне Србије, Србије која улаже у своју будућност и брине за своје грађане.

"Знамо колико је проблема било без ове обилазнице, да су нам људи говорили да им чак и ауто-пут не значи много, управо због лоших путева када са ауто-пута скренете. Обилазница ће олакшати свакодневни живот свих оних који овде у таковском крају живе. Она је у економском смислу изузетно важна јер ће повезати и будућу индустријску зону Горњег Милановца са коридором 11. Тиме повезујемо локалну привреду са светским и европским путевима. Баш онако како би и Велики Милош желео", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да ће обилазница унапредити саобраћај у Србији и повећати безбедност становништва, безбедност деце, јер камиони који деценијама загађују Милановац и Таково више неће ићи улицама тик уз дворишта и школе.

"Ово није био само грађевински задатак. Ово је пројекат вредан преко 30 милиона евра, захтевао је и труд, посвећеност и тежак рад многих људи", рекао је председник Вучић и захвалио кинеској компанији "Power China" и домаћим подизвођачима Мостоградњи, Миленијуму, који су заједно са стручњацима из Коридора Србије, радили неуморно како би обилазница могла да буде завршена.

Председник Вучић нагласио је да је она урађена по највишим стандардима, те да су добри путеви оно што је за организам крвоток, дакле жила куцавица.

Председник Вучић истакао је да ће у наредних месец до месец и по дана бити једна за другим отворене саобраћајнице као што је брза саобраћајница до Ваљева.

"Отворићемо брзу саобраћајницу од чак 54 километара што ће бити најдужи отворен пут, најдужа деоница икада у Србији отворена од Шапца до Лознице. Отворићемо пругу Нови Сад-Суботица", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио је кинеском амбасадору у Србији Ли Мингу, на труду и ангажману и кинеском председнику Си Ђинпингу.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на отварању обилазнице око Горњег Милановца у дужини од 9,7 километара, да је таковски крај добио модерну саобраћајницу која изгледа као у Аустрији или Швајцарској.
Извор: Танјуг

Србија, како је рекао, никада неће заборавити оно што је он за нашу земљу учинио.

Председник Вучић захвалио је и домаћим компанијама и замолио домаће пословне људе да ангажују већи број људи у будућности, да не буду фирме које ће само да добију посао, а да немају велики број запослених па да онда траже друге подизвођаче.

"Чекају нас муке да завршимо све на време око Експа. Чека нас безброј проблема, јер смо толико пројеката започели да се само питам где ћемо и како новац овде да пронађемо. За сада смо успевали. Надам се да ћемо то некако успети да изгурамо и у будућности", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да без путева неће бити фабрика, нико неће да дође у Милановац да отвори фабрику.

"А да ви само знате, у Милановцу смо 2012. године пре 12 година имали 3.570 незапослених, данас свега 732 лица незапослена имамо у Милановцу. Огромне су промене, буквално су огромне промене и то су ствари које су за нас веома важне", нагласио је председник Вучић.

Чим нам затраже помоћ, помоћи ћемо Босни и Херцеговини

Председник Вучић изјавио је да је Србија спремна да истог секунда помогне Босни и Херцеговини, која се тренутно суочава са поплавама, уколико желе и мисле да Србија може да помогне.

Председник Вучић рекао је, на питање Танјуга да ли је спреман да пошаље помоћ Босни и Херцеговини око поплава, да је Србија спремна да помогне у хеликоптерима, чамцима, свакој врсти подршке и помоћи, финансијски.

"Довољно је да нам то кажу и ми ћемо то да учинимо. Они су послали спасиоце и чамац у Обреновац и захвалан сам на томе", рекао је председник Вучић и изразио саучешће породицама страдалих.

Не могу да говорим о изборима у Републици Српској, сарадња са Додиком више него добра

Председник Вучић изјавио је да као председник Републике не може на такав начин да говори да је Бањалука важнија од Зворника, Бијељине, Требиња, Добоја, Пала и сваког другог места, јер је свакоме место у коме живи најважније.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на отварању обилазнице око Горњег Милановца у дужини од 9,7 километара, да је таковски крај добио модерну саобраћајницу која изгледа као у Аустрији или Швајцарској.
Извор: Танјуг

Председник Вучић то је рекао на питање Танјуга шта очекује ко ће победити на изборима у Републици Српској и да ли Србија има своје фаворите и додао да исто тако не може да каже да је Београд важнији од Горњег Милановца, Ниша, Крагујевца или било којег другог места.

"Када се ради о подршци, наши су људи ишли код различитих представника политичких странака, а што се тиче сарадње са Милорадом Додиком, она је била изузетно добра, веома плодоносна, мислим да када бих рекао коректна, не бих на довољно фер начин описао ниво сарадње", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да се Додик увек на пријатељски и братски начин односио према Србији.

"Верујем да ће се то наставити на добробит Српске и Србије, уосталом то што смо радили, људи могу да виде и у Србији и у Српској", рекао је председник Вучић.

Претходна власт и Алексић довели Рио Тинто и мењали законе због компаније

Председник Вучић одбацио је тврдње председника народног покрета Србије Мирослава Алексића о утицају Рио Тинта на власт у Србији и истакао да је управо претходна власт, коју представља и Алексић, довела ту компанију и због ње мењала законе.

Председник Вучић тако је одговорио на питање да прокоментарише изјаву Алексића који је довео у директну везу утицај Рио Тинта и избора у Папуа Новој Гвинеји и довођење на власт новог председника у тој земљи и то поредио са ситуацијом у Србији.

Председник Вучић запитао је да ли је Алексић тиме хтео да каже да је Рио Тинто утицао на довођење власти у Србији 2016. или 2017. године.

Јесу ли они сви излудели или шта, питао је председник Вучић.

"Ја се трудим да будем коректан и да на питање увек одговарам на озбиљан и одговоран начин. Много ми је тешко да на ово прво питање одговорим. Нису мене водали као мечку по различитим центрима у неким другим државама да будем њихов потрчко и њихов агент, већ баш тог Алексића. Рио Тинто су довели они, 2006. године су мењали закон чак због Рио Тинта, па и министар онај из ДШ-а објашњавао зашто је све потребно да се тај закон промени, ако се не варам Наумов и говорио колико је Рио Тинто важан. Можда су њима неке паре давали", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на отварању обилазнице око Горњег Милановца у дужини од 9,7 километара, да је таковски крај добио модерну саобраћајницу која изгледа као у Аустрији или Швајцарској.
Извор: Танјуг

Председник Вучић подсетио је да је Алаксандар Тијанић говорио да се свако креће у границама сопствене покварености.

"Рачунају ти људи какви су они, знају колико би само пара да ставе у свој џеп и никада о Србији нису бринули, па полазе од тога да и они други морају да буду као и они. Греше, све оно што они нису ни помислили да раде и ураде, ми радимо, урадили смо и урадићемо. Не знају они на карти да покажу Папуу Нову Гвинеју, а ја знам и да је Порт Морзби главни град. Радили смо са њима по питању различитих међународних питања, где нам је била потребна њихова помоћ и подршка. Разговарао сам и са премијером Папуе Нове Гвинеје", навео је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је:

- Што је тиква празнија, то је безобразнија.

Нећу присуствовати седници о литијуму, јер је опозиција тако тражила

Председник Вучић изјавио је да неће присуствовати седници Народне скупштине Републике Србије о литијуму, јер је опозиција инсистирала да он не дође на њу.

Председник Вучић рекао је, на питање да ли ће присуствовати седници, да су они који су је заказали, рекли да није добродошао и да није пожељан.

"То није питање моје добре воље. Ја сам чезнуо, желео и нудио се да присуствујем томе. Али посланици који су тражили расправу о литијуму су рекли не, не, не, не, муцајући. Само да не будем присутан по теми литијума. Па ја сам ишао и у Мали Зворник, у Лозници сам седам дана био, у Љубовији сам био чекајући само да дођу да разговарају. Бежали су од мене као ђаво од крста", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је то зато што немају аргументе, а да је он увек спреман да дође у парламент.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на отварању обилазнице око Горњег Милановца у дужини од 9,7 километара, да је таковски крај добио модерну саобраћајницу која изгледа као у Аустрији или Швајцарској.
Извор: Танјуг

"Ја сам спреман увек да дођем у Народну скупштину када год ме народни посланици позову. И увек ћу да их победим озбиљношћу, аргументима, чињеницама и одговорношћу. При томе, и не знајући какав ће коначан наш однос да буде по том питању, ја чекам аргументе од неких других", навео је председник Вучић.

Видећу се са Шолцом 7. и 14. октобра, после са Макроном у Бриселу

Председник Вучић изјавио је да ће се у Немачкој два пута састати са канцеларом Олафом Шолцом, 7. и 14. октобра, као и после тога, за 15 или 20 дана поново у Бриселу, где ће се видети и са председником Француске Емануелом Макроном.

Председник Вучић то је рекао на питање да прокоментарише то што у Скупштини говоре - Саво Манојловић, да ће он, Вучић, 7. октобра бити код Шолца уместо у парламенту на седници о литијуму, као и то што Радомир Лазовић каже да му и није место у Скупштини.

"Што се тиче Шолца, па замислите то, у Хамбургу, бићу ја и 7. и 14. са Шолцом, а бићу и после тога 15, 20 дана поново у Бриселу са Шолцом, а бићу и са Макроном. Ето ја, онај изоловани Вучић који ће, као што сам рекао, у месец дана да се састане, рекао сам раније са 30-40 лидера, а биће на крају са 50 светских лидера. Само не знам какве то везе са свим овим има", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да су му управо они рекли да желе да га виде у Скупштини.

"Ја бих све отказао и дошао бих у Скупштину, а они су се и јуче изјаснили само муцајући и говорили не, не, не, само немојте њега. Замислите да сте толико храбри и толико велики, а плашите се мозга и главе само једног човека", навео је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је да би боље било Мирославу Алексићу и другима из опозиције да воде рачуна како возе кроз насељено место.

"То што је његов посланик јутрос бахато и безобразно возио 80 километара више од дозвољеног кроз насељено место, а онда кад су га питали он се позвао на посланички имунитет. Чак и кад то урадиш, па прихвати кривицу. Бедник један, а могао је децу да нам погази. Боље да о томе воде рачуна него што обмањују народ", поручио је председник Вучић.

За 20 дана биће урађен тротоар и сигнализација на обилазници око Горњег Милановца

Председник Вучић изјавио је да ће за 20 дана бити решени проблеми мештана Широког поља који су јуче протестовали зато што приликом изградње обилазнице око Горњег Милановца нису урађени тротоари и сигнализација и зато сматрају да им деца нису безбедна када иду у школу.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на отварању обилазнице око Горњег Милановца у дужини од 9,7 километара, да је таковски крај добио модерну саобраћајницу која изгледа као у Аустрији или Швајцарској.
Извор: Танјуг

Одговарајући на питање да ли је обавештен о протесту мештана Широког поља, председник Вучић рекао је да зна за тај протест и констатовао да је проблем што нема 50 метара тротоара и сигнализације, а да нико не честита на ономе што је урађено.

Јесте ли икада дошли да кажете: "Људи свака вам част за ово што сте урадили. Платили сте 30 и нешто милиона евра ову обилазницу, Милановац сам не би могао да је изгради још 50 година. Нећу да причам о ауто-путу, обилазницу још 50 година не би изградили. Дакле, дошле су паре с неке друге стране у Милановац", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да ће проблем тих људи бити решен и да ће све бити готово у наредних 20 дана.

"То је наш посао, ми то увек и свуда радимо, слушамо грађане, некада можете нешто да учините, некада не можете нешто да учините. То нам је посао и то ћемо наставити да радимо. Оно што је за мене важно, као председнику Републике, а то је да ми у Србији морамо да научимо да поштујемо рад, а не само да тражимо длаку у јајету свему и да изражавамо незадовољство по сваком питању, јер то је најлакше", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић запитао је зашто то није урадила претходна власт за 12 година и констатовао да је тада у Милановцу било 3.500 незапослених, а да је сада 730.

На питање новинара где може да се види када и коме ће се новац намењен Генералном секретаријату Владе Србије, на чијем је челу Новак Недић, пребацити, председник Вучић одговорио је да је већина тих средстава пребачена и да се у буџету види свака ставка.

"Нисте ваљда мислили да то иде на приватан рачун, сваки буџет је изузетно транспарентан. То су регуларне процедуре како то у влади иде. Ја сам само погледао на шта је део пара од свега тога потрошен", навео је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да код буџета постоји проблем, јер сви траже да им држава да више.

"Мораш и мени, мораш и овамо и први пут када не даш, псоваћу државу на све начине. И држава је пијани богаташ који треба да разбацује новац на све стране. Први пут кад ми нешто не учиниш, псоваћу и радићу све против државе на све могуће начине", констатовао је председник Вучић.

Опозиција није у стању да прихвати изборну вољу грађана, као Српска напредна странка 2012. године у Београду

Председник Вучић изјавио је, реагујући на изјаву лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа да га је на изборима 2012. године "прегазио као плитак поток", да је Српска напредна странка тада демократски признала изборну вољу грађана, док опозиција сада није у стању да је прихвати.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на отварању обилазнице око Горњег Милановца у дужини од 9,7 километара, да је таковски крај добио модерну саобраћајницу која изгледа као у Аустрији или Швајцарској.
Извор: Танјуг

Председник Вучић рекао је, на питање како коментарише ту Ђиласову изјаву, да ће на мало другачији начин одговорити на то и показати како се одговорно односи према политичким ривалима.

"Они су победили у Београду упркос чињеници да су имали апсолутно све медије, апсолутно сав новац покраден од грађана Србије. Ниједан медиј није био на другој страни", навео је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да, ипак, тада није добио шест одсто подршке већ 27 или 28 одсто, а некад и 36 одсто.

"То је мала разлика, али немојте да сметнете с ума, ми смо преузели републичку власт и нисмо рушили никога, нигде, већ смо демократски признали изборну вољу грађана. И он је остао градоначелник, подсетићу вас, до 2013. године, а не истог дана да је било рушење већ тек оног секунда када је изгубљена већина и њиховим деобама и растурањима и свим осталим, када се ишло на изборе", рекао је председник Вучић.

Када је реч о "плитком потоку", председник Вучић рекао је да увек прихвата да буде поток, јер обично нема потока који је дубок.

"Тај плитак поток је обично чиста вода, најбистрија и најчистија, прихватам да будем плитак поток. Њих је немогуће ни препливати, ни прегазити, нити било шта друго, зато што су вам као мутна велика вода која се бави само пљачкањем, крађом и отимањем и у томе је додатно симболична разлика. А што се тиче победе и пораза, срамота ме је да о томе говорим. И када Звездини играчи изгубе 4-0 кажу нису фасцинирани онима који су их победили 4-0. Е то ми је таман личило и на ово. Када изгубите од некога 10-15 пута и више од тога па онда нисте фасцинирани оним који вас је толико пута победио. Губитничка филозофија, ја сам вам већ рекао, верујте победнику", поручио је председник Вучић.

На питање новинара како коментарише то што Аљбин Курти каже да ће се ако Русија победи у Украјини то одразити на цео Балкан и да ће кренути "српска експанзија и да ће тада Балкан и цео регион бити угрожени", председник Вучић рекао је да Курти сања да обуче униформу и рачуна да би могао да буде нови Зеленски.

"То му је животни циљ. А мој животни циљ је изградња путева, саобраћајница, железничких коридора, научно-технолошких паркова, туристичких визиторских центара, даље напредак Србије. Ја се још надам, верујем да ћемо у наредних 24 сата добити добре вести. Спремио сам своју изјаву. Ако тих вести буде, видећу", рекао је председник Вучић.

Остале вести