Без сагласности научне заједнице неће бити пројекта "Јадар"

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић позвао је научну заједницу да учествује у дискусији о пројекту "Јадар", и да искаже своје мишљење поткрепљено чињеницама.

Извор: ТВ Пинк

"Молим вас само да будете објективни, професионално поштени, да ваше стечено знање можемо да искористимо и да га применимо. Молим вас да учествујете у дијалогу са људима који мисле другачије јер и овде има оних који су за и против. Желим да отворимо дискусију и чујемо страхове", рекао је председник Вучић на састанку са представницима научне заједнице о пројекту "Јадар".

Како је додао, читао је колико теорија завере има о самом пројекту и додао да постоје и објективни страхови, због чега жели да о њему разговара.

"Неки су ми страхови одагнати али имам их још. Сваки пројекат носи са собом нејасноће. Ово је само почетак разговора", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић позвао је научну заједницу да учествује у дискусији о пројекту "Јадар", и да искаже своје мишљење поткрепљено чињеницама.
Извор: Танјуг

Према његовим речима, о данашњој теми нико не жели да говори и нагласио да поштује поједине професоре који су присутни на састанку, који су изашли у јавност са својим мишљењем, а нису хтели да подилазе јавности.

"Ја нећу никоме да се додворавам а посебно да идем низ ветар и подржавам увек негативне ставове по сваком питању. Не можемо ни око чега да се договоримо сем да нападамо и критикујемо све. Понашајте се у складу са својом савешћу и образовањем и оним што је у интересу државе. Држава је и до сада улагала у вас и ви јој вратите сада када је најпотребније", поручио је председник Вучић научној заједници.

Председник Вучић додао је и да не разуме људе које држава плаћа 10, 20, 30 година а који кажу да нису заинтересовани.

"А били сте заинтересовани да вас држава плаћа 10, 20, 30 година, а сада нећете да јој помогнете. Једино тражим од вас да се укључите у пројекат и кажете мишљење. Ако кажете да је штетно по нас, ако нисмо у стању да обезбедимо гаранције безбедности, ако нема финансијских гаранција да је то добро за државу. Једино тражимо да људи кажу шта имају и поткрепе то чињеницама. То је и питање храбрости", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је и да очекује да се у наредном периоду више новца уложи у просвету, науку, јер су то, како је рекао, предуслови да пристојно живимо.

Дискусија треба да буде озбиљна и одговорна

Председник Вучић поручио је да дискусија треба да буде озбиљна, одговорна и заснована на научним чињеницама, на знању и образовању, као и да без сагласности научне заједнице неће ни бити покренут пројекат "Јадар".

"Зато вас молим, имамо готово две године за једну широку расправу, озбиљну, темељну расправу и да на основу ваших закључака у месецима који долазе можемо ми да доносимо одређене закључке. Без ваше сагласности, без озбиљније сагласности научне заједнице не пада нам на памет да у крајњој инстанци уопште улазимо у пројекат", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је то важна ствар коју држава саопштава.

Председник Републике Србије Александар Вучић позвао је научну заједницу да учествује у дискусији о пројекту "Јадар", и да искаже своје мишљење поткрепљено чињеницама.
Извор: Танјуг

"То је наш заједнички закључак и са председником владе и са председницом Народне скупштине, мислимо да тим изражавамо и већину коју представљају људи у овој земљи, али ми ствари морамо да решавамо разговором, знањем и чињеницама и ничим другим", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да и он има још страхова у вези са тим пројектом и бојазан од различитих ствари, иако зна да није могуће да све сазнамо унапред, као и да сваки такав пројекат отвара и потешкоће и носи са собом бројне нејасноће.

"И не можемо све ни да знамо унапреду, итд. Шта је то на чему инсистирамо? Какве су то гаранције које тражимо од оних који буду учествовали у том послу? Шта је то чиме ми можемо да допринесемо? Можемо ли или је то немогуће за нас? Дакле имамо сада много времена", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да дискусија треба да буде заснована на научним чињеницама, а не по принципу - што мање знам и што сам површнији то имам веће самопоуздање да лупетам глупости или што мање знам то ћу више да се везујем за различите теорије завере и сујеверје.

"Дакле, за нас су научне чињенице од пресудног значаја. Свакако да је интерес државе и није потребна за то превелика памет, али интерес и сваког од вас и сваког од нас, да наставимо са реиндустријализацијом Србије, да имамо више новца, да Србија буде напреднија, успешнија, да људи буду богатији, али то никада не сме да буде по цену здравља једног јединог човека", поручио је председник Вучић.

Остале вести