Литијум је велика шанса за Србију

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће у Крагујевцу Стелантис покренути пробну производњу новог електричног модела "фијат гранде панда", као и да ће за два месеца кренути и серијска производња.

Извор: ТВ Пинк

"Сутра је велики дан. Карлос Тавареш (извршни директор Стелантиса) је један од тројице најмоћнијих европских директора, менаџера, ЦЕО-а. Долази у Србију, отварамо пробну производњу "фијат гранде панда" и онда за два месеца то креће у серијску производњу", рекао је председник Вучић у емисији Хит твит на ТВ Пинк.

Председник Вучић нагласио је да су то огромне ствари за Србију, јер ће и на основу тога бити повећане плате и пензије.

Како је додао председник Вучић, то није постигнуто за дан, већ је држава годинама радила на томе.

"Шта мислите колико је рада потребно за ово што ће сутра се догодити у Крагујевцу? Колико је састанака, колико мука, колико проблема? Знате ли колико је наших људи из Крагујевца ишло у Словачку, Пољску и не знам где, на обуку да могу да раде на електричним аутомобилима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да људима није било лако да одлазе на три месеца на обуку, да се одвајају од породице, али да је због тога Србија дошла до тренутне фазе када може да покрене пробну производњу електричног аутомобила.

"Слика Тавареша у Србији је чудо за ову земљу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да се нада и посети пољског премијера Доналда Туска до краја године.

"Верујем да посета Туска може да буде изузетно добра и важна за нас. У сваком смислу - и у економском и у политичком, у сваком", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је да ће и литванском председнику Гитанасу Науседи упутити позив на састанак.

Председник Вучић додао је да ће пре тога шеф српске дипломатије Марко Ђурић ићи у посету Балтичким земљама.

Меморандум велика прилика за Србију, уговор о литијуму ће бити комерцијални

Председник Вучић изјавио је да је потписани Меморандум са ЕУ о критичним сировинама одлична ствар и велика прилика за Србију, али и цео регион.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра у Крагујевцу Стелантис покренути пробну производњу новог електричног модела "Фијат гранде панда", као и да ће за два месеца кренути и серијска производња.
Извор: Принтскрин

То је шанса генерације, нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да Србија има своје услове о владавини права, и то она из поглавља 23 и 24, а која се тичу европског пута Србије, додајући да ће уговор о литијуму у будућности бити комерцијалан.

"Уговор о литијуму ће бити, пошто га сад нема, комерцијални уговор, као што ће бити уговор о инвестирању у фабрику катода или катодног активног материјала и фабрику батерија", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да ће бити потребно пет година да се заврше погони за пречишћавање воде у Сланцима и Великом селу, како би Дунав и Сава у Београду били "провидни и чисти колико је и Дунав у Бечу".

"Прву фазу раде Кинези, а другу фазу највероватније ће радити француска компанија Суез, то ће бити милијарде улагања", рекао је председник Вучић, додајући да Србија те ствари ради "одговорно, иако је то веома тешко из много разлога".

Председник Вучић истакао је да су поједине земље успеле да се уздигну од најсиромашнијих до најбогатијих заваљујући томе што су њихови лидери доносили праве и одговорне одлуке.

"Важно је да се доносе одлуке у складу са интересима земље, а не партијским и личним. Ово је велика шанса за нашу земљу. Имали смо много пропуштених прилика, немам проблем да кажем", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да по томе како су медији у региону извештавали о томе што је Србија потписала Меморандум са ЕУ може да се види да је Србија тиме урадила одличну ствар.

"О суштини и о посебним економским последицама није било ни речи. И по томе је било довољно да схватите и разумете колико их је то заболело и колико им то смета. У нормалном региону и нормалном окружењу били би задовољни јер део ствари мора да буде аутсорсован и њихове компаније би могле да раде, да запошљавају људе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да стање у рудницима у Србији није добро, пре свега у Ресавици, али и истакао да је 2014. године он утицао да рудници од "Соко рудника до Јасеновца код Жагубице, и све до Бољевца", не буду затворени, упркос захтевима ММФ-а и Светске банке да буду угашени.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра у Крагујевцу Стелантис покренути пробну производњу новог електричног модела "Фијат гранде панда", као и да ће за два месеца кренути и серијска производња.
Извор: Принтскрин

"То је била тешка ситуација. Ти рудници требали би да буду угашени по захтевима Светске банке и ММФ-а још 2014. године. На моје инсистирање нису. Како да ти људи тамо преживе ако се то угаси. Ја сам био тај који је био крив пред њима (ММФ и Светска банка), за оно што радимо. Иако данас имамо највише оцене и од ММФ-а и Светске банке за оно што радимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић оценио је да је ситуација у Бору и Мајданпеку "драматично боља".

"Захваљујући инвестицијама које је кинеска компанија Зиђин донела, плате су значајно веће од просечних, негативан утицај на животну средину је драстично смањен. Дакле, и те како смо водили рачуна, и то није за поредити са периодом оних који су Бор направили најзагађенијим градом", рекао је председник Вучић и додао да је захваљујући кинеској компанији спасена Железара у Смедереву, где сада ради "пет хиљада запослених и око 15 хиљада коопераната, на различите начине".

Европа није забринута због санкција Русији, већ мог става према Европи

Председник Вучић изјавио је да Србија не одустаје од европског пута, али да у Европи не брину око тога шта је Србија урадила или не, већ због његовог става и да ли верује у европску будућност.

Председник Вучић то је рекао на питање да прокоментарише писање западних медија да ли долазак немачког канцелара Олафа Шолца у Београд значи промену положаја Србије у смислу увођења санкција Русији.

"У Европи су забринути не због онога што Србија стварно ради или не, а доста је урадила на приближавању јединственом европском тржишту и то ћемо одлукама владе почетком августа потврдити и бићемо прва земља која је све прихватила у складу са врло тешким путем који мора да се прође.

Не брине њих то, није ни то што пишу да смо руски агенти, њих брине мој однос, они нису сигурни да ли ја верујем у европску будућност, јер мисле да ако бих ја то гурао, брже бисмо завршили", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је важно да Србија обавља своје реформске задатке, као и да је он на челу независне и суверене земље која има своје интересе на различитим странама света, али не одустаје од европског пута.

Председник Вучић додао је и да није сигуран што се тиче 2030. године везано за чланство у ЕУ.

"Обично сви политичари трче да кажу својим бирачима, сутра ћемо, прекосутра ћемо, сваке године ћемо се придружити у ЕУ. Ја нисам сигуран како ће то све да се одвија. Али је важно да будемо на том путу, важно је да радимо добре ствари за нас и за наше грађане. А видећемо, зависи и од ситуације у ЕУ", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра у Крагујевцу Стелантис покренути пробну производњу новог електричног модела "Фијат гранде панда", као и да ће за два месеца кренути и серијска производња.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић објаснио је и да ако је његово виђење ситуације у Украјини другачије не значи да смо непријатељи.

"У Лондону сам чуо, згазићемо Русе само што нисмо, ујединићемо се, шта би нам Черчил рекао. Нисам хтео да им кажем и колико су далеко од Черчила. Има неких који себи дају за право да се називају Черчиловим наследницима, а немају појма шта се дешава на терену, чак и када их питам. Онда ми кажу шта ти Путин каже", навео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је и да са руским председником Владимиром Путином није разговарао две и по године и да Путин води рачуна о позицији Србије, односно да из тог угла не жели да тражи ту врсту разговора да не би тиме угрозио Вучића.

Председник Вучић оценио је и да је украјински председник Володимир Зеленски три пута више "при себи" него многи други са којима је разговарао у Лондону.

"Боље зна какво је стање на терену. Лако је када неко други гине, а Украјинци гину сваки дан. Што се тиче санкција сматрам да смо донели исправну одлуку", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да жели да поштује свакога, али да сматра да је најбоље да Србија има сопствену политику.

"Ја поштујем све, и једне и друге и треће и пете - само хоћу да имамо српску политику, своју политику", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да је пут Србије одличан, прецизирајући да Србија треба да буде на европском путу, а да сарађује са Кином и Русијом и свима другима.

"Можда ће се санкције увести ако не будемо могли да се одбранимо, али ја сам то рекао и пре две и по године. Као што видите, ове две и по године смо успели да издржимо. И волео бих да тако и остане, а можда ће влада донети другачију одлуку", рекао је председник Вучић.

Како је навео, не разуме због чега би било која држава имала своју владу ако би одлуке доносила по угледу на некога другог.

"Шта ће ти онда влада, о чему одлучујеш? Не доносиш ниједну одлуку о спољној политици, имаш стопроцентно усаглашено мишљење са неким. Дакле, никакву одлуку о спољној политици не доносиш која је супротна томе", навео је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра у Крагујевцу Стелантис покренути пробну производњу новог електричног модела "Фијат гранде панда", као и да ће за два месеца кренути и серијска производња.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић рекао је и да не разуме оне који сматрају да руске медије треба укинути, јер су пропагандна гласила, наводећи да "зло", односно ратна пропаганда, не долази само са једне стране.

Председник Вучић навео је да гледа медије из свих држава, па и држава Истока и да не стиче утисак да руски медији шире ратну пропаганду, а да Запад то не ради.

"Не мислим да сво зло долази са једне стране", рекао је председник Вучић и додао да ради свој посао и примећује промене као и да га брину страсти и са једне и са друге стране.

"Праве се ратне владе, погледајте захтеве највећих опозиционих странака у Европи, од 20 захтева 10 се тичу рата, наоружавања и свега другог. Све је припрема за рат", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да се Србија у одлуци да се не дистанцира од Русије руководила "својим потребама и својом политиком".

"Ми се нисмо руководили одлукама Русије из прошлости. Никада нисам добио, да будем сасвим фер, прецизан одговор зашто су Руси напустили Косово и Метохију, али зар је важно што би се тако велика сила нама правдала? Што би нам уопште то објашњавали", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да то није довољан разлог да Србија Русији уведе санкције.

"Да ли ми због тога треба да имамо лоше односе са Украјином? Не, мислим да треба да имамо добре односе са Украјином, са свима другима", рекао је председник Вучић.

Око литијума ће се водити ратови, неки ће бити успешнији, неки да заостају

Председник Вучић рекао је да ће се око литијума "водити ратови", јер ће неке земље бити много успешније, а неке ће да заостају.

На питање да ли се српске службе безбедности суочавају са претњама и изазовима, јер када се погледа све што се дешава око литијума, може да се закључи да је то један хибридни рат, и да ли је могуће, да Србија ојача службе безбедности, председник Вучић рекао је да је то тешко питање и да смо ми мали у односу на те велике, те да је много било и сукоба унутар различитих западних служби.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра у Крагујевцу Стелантис покренути пробну производњу новог електричног модела "Фијат гранде панда", као и да ће за два месеца кренути и серијска производња.
Извор: Принтскрин

"Тачно је да су Американци радили заједно са Немцима. Али компликовани су односи тамо. Неки су ми у Европи замерили што само са Немцима, неки што смо са овима. Ми објаснимо да је то са Европском унијом. Није једноставно. Није једноставно ни са те стране", рекао је председник Вучић.

Како је додао, важно је да се сачувају суштински витални интереси и да у нашим службама раде вредни, добри, поуздани људи и контраобавештајно и обавештајно на страном фактору и то колико могу да учине - то учине.

"Али је ово баш много компликовано. Око овога, као што сам рекао, водиће се ратови. У правом смислу те речи, много новца је у игри и неке земље ће постати много успешније, неке земље ће да заостају у међувремену, тако да биће велика мука", рекао је председник Вучић.

Избори у Сједињеним Америчким Државама ће бити неизвесни, али Трамп је фаворит, важни односи са Сједињеним Америчким Државама

Председник Вучић изјавио је поводом повлачења председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена из кампање за реизбор на председничким изборима у новембру, да ће упркос томе што ће Камала Харис бити кандидат демократа, кампању својом популарношћу носити Мишел Обама, али да и даље верује да је Доналд Трамп фаворит, иако ће избори бити неизвесни.

Председник Вучић рекао је да је знао да ће се то догодити када је реч о Камали Харис, јер је разговарао у Лондону са важим људима из Сједињених Америчких Држава и знао да то следи.

"А сад ћу вам открити једну додатну тајну. Нема Камала Харис у овом тренутку великих изгледа, а на крају може да буде и победник, иако и даље верујем да је председнички кандидат Трамп фаворит. Дакле, не би Камала Харис имала великих изгледа против Трампа, верујем да ће то бити једна од најнеизвеснијих утакмица, али мислим да је донета врло мудра одлука у штабу демократа да се укључи у кампању Мишел Обама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да она по популарности једина може да се мери са Трампом и да ће бити врло неизвесни избори у Америци.

Председник Вучић рекао је да је циљ да се изврши трансфер популарности Мишел Обаме на Камалу Харис.

"Камала Харис нема ту врсту ни емоције, ни ту врсту харизме којом би могла да придобије у овом тренутку већину у односу на Трампа, али Мишел Обама има. Иначе, Камалу Харис сам упознао у Минхену. Жена је жустра, енергична, они очекују да допринесе посебно уз улогу госпође Обаме, страховитом расту популарности код афроамеричке популације, стабилизације популарности код латино популације. Афроамеричка популација је на око 14 процената, чак кажу да до 21 одсто иде латино популација, и наравно урбана популација која мора из летаргије да се подигне у потпуности да би могли уопште да се такмиче против председника Трампа", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра у Крагујевцу Стелантис покренути пробну производњу новог електричног модела "Фијат гранде панда", као и да ће за два месеца кренути и серијска производња.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић рекао је да с пажњом све гледамо и да је циљ да покушамо да имамо најближе контакте и најближе односе са људима из окружења кандидата Трампа, али да имамо односе и са људима из окружења Камале Харис.

"То је оно што ми можемо да радимо, али ово што се тиче атентата на Трампа, ово јесте застрашујуће и не бих да говорим шта би било да се то негде друго десило и како би нам држали придике", оценио је председник Вучић и приметио да би Милан Антонијевић, који је гостовао у истој емисији, морао да напише много трактата о институцијама и о свему другом, да нам "држе предавања како је код нас насиље у политици, а код њих ваљда није".

Председник Вучић рекао је да не мисли да је план Трампа да победи Русију.

"Ја мислим да ће Трамп, пошто се бави економијом, гледати како и шта да ради са Кином. Не мислим да ће долазити у сукобе са Кином, већ ће да гледа како да заштити Америку што је могуће више, јер овако ако се настави, Кина ће убрзо достићи Сједињене Америчке Државе, што је било незамисливо. Мислим да је Трампов фокус пре свега на Кини. А гледаће да са Русијом то завршава што пре, а не може да заврши ратом, и не може да победи у том рату, већ ће гледати како да се направи мир на различите начине", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је нама "у Америци потребна адреса која ће да разуме српски народ и српске интересе".

"Био то Трамп или неко други, апсолутно је небитно. Потребно је да у Сједињеним Америчким Државама схвате колико је нама важно да српски народ опстане на Балкану", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да не верује да ће у Сједињеним Америчким Државама бити неких великих промена, али да је важно да имамо са Америком бољи однос него што га имамо данас, као и да му се чини да се полако веома постепено поправља.

"Толико постепено да нисам срећан због тога. Волео бих да то иде брже и боље, али шта да радимо, важно је да радимо на томе и важно је да у томе успемо", навео је председник Вучић.

Председник Вучић коментарисао је изјаву спољнополитичког аналитичара Бошка Јакшића који је рекао да је "Трамп погрешна карта на коју игра и да од њега не треба очекивати ништа", рекавши да се не би у потпуности сагласио са њим.

Међутим, рекао је и да и у случају да победи Трамп, неће бити драстичне промене политике.

"Немојте то сад као Трамп је дошао на власт, ето вама Срби, радите шта хоћете, како хоћете. То су глупости. Ту је мање више исто. Спољна политика је дефинисана", истакао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра у Крагујевцу Стелантис покренути пробну производњу новог електричног модела "Фијат гранде панда", као и да ће за два месеца кренути и серијска производња.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић рекао је да га додатно брине ситуација у Сједињеним Америчким Државама, јер ће довести до потпуне поларизације, и онда је питање како ће се доносити одлуке, као и да је суштина да морамо да гледамо да у том свету одбранимо своје интересе што није једноставно.

Председник Вучић оценио је и да ће Кина имати највећи раст, а да ће Трамп ако победи, гледати како да заштити Америку, јер ако се настави раст Кине, Кина ће достићи Сједињене Америчке Државе.

"Гледаће да постигне мир. То би можда било и најбоље за човечанство, али не верујем да ће до тога доћи. Следи зима која ће бити тешка у Украјини, то ће се одразити на цео енергетски систем па и на нас. Хоћемо ли имати довољно струје, невероватно је колико страхова има. Зато је боље направити примирје", рекао је председник Вучић.

Остале вести