Важно је да Србија има јасну и недвосмислену будућност

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је на пријему поводом почетка председавања Мађарске Саветом ЕУ, да је Србија земља на коју морају да рачунају на Западном Балкану.

Извор: Танјуг

"Хвала на томе што не одустајете од својих циљева, од онога што мислите и од онога што неретко говорите", рекао је председник Вучић обраћајући се амбасадору Мађарске у Београду Јожефу Мађару и у присуству шефа Делегације ЕУ у Србији Емануела Жиофреа.

Председник Вучић истакао је да су за нашу земљу наредних шест месеци готово пресудни.

"У сваком смислу те речи. Када кажем за нас, ја сам представник мале земље и говорим само о Србији. Без обзира на то што долазим из мале земље и по броју становника и по својој територији, Србија представља 50 одсто бруто домаћег производа Западног Балкана, 55 одсто укупног извоза који иде са Западног Балкана, и то не само ка ЕУ већ ка свим деловима света", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да смо ми земља која има 63 одсто укупног нивоа страних директних инвестиција у односу на цео Западни Балкан.
"Једном речју, земља на коју морате да рачунате када говорите о Западном Балкану", поручио је председник Вучић.

Истакао је да нико вероватно није приметио, посебно у овим смутним и нелаким временима, које две европске земље имају највећи број суседа.

"То су Немачка девет и Србија осам, па тек онда неке централне европске земље са по седам суседа. Зашто сам ово рекао? Зато што те земље се дакле налазе у средишту својих региона. Када су оне нестабилне, када тамо нешто није добро и није потребно, онда постоје највећи изазови за стабилност. И зато је важно да Србија буде и мирна и стабилна и да има јасну и недвосмислену будућност", нагласио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Važno je da Srbija ima jasnu i nedvosmislenu budućnost
Извор: Танјуг

Председник Вучић захвалио је Мађару на храбрости да говори на српском језику, а осврнуо се и на изјаву Жиофреа, који је говорио о европској будућности заснованој на заслугама.

"Не знам колико је увек на заслугама засновано. Никада нисам сасвим у то веровао, због искуства које имам и због свега другог", приметио је председник Вучић.

Поручио је да су наредних шест месеци за нас и за наш европски пут од изузетног значаја и сагласио са Мађаром, који је истакао колико су за Србију важни СЕПА (Single European Payment Area)) и зелени коридори.

"Много тога доброг и важног још очекујемо из ЕУ. Ускоро очекујемо прву фабрику електричних аутомобила да почне са радом, а фабрика долази из ЕУ, реч је о Стелантису. Очекујемо многе друге инвеститоре из ЕУ и то је оно што може да у значајној мери, не само одреди и определи будућност Србије, већ да буде нешто што може да промени начин размишљања сваког од нас у овој земљи", истакао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Važno je da Srbija ima jasnu i nedvosmislenu budućnost
Извор: Танјуг

Председник Вучић замолио је људе у ЕУ да понекад не слушају само формално шта Србија има да каже већ и да покушају да разумеју да није увек све глупо то што предлаже наша земља.

"То што смо мањи и слаби не значи да увек воља снажнијег и већег мора да буде правилнија, исправнија, тачнија, прецизнија", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је Мађарима и амбасадору Мађару честитао на храбрости да, како је рекао, помињу једну реч која није популарна у данашњој Европи и свету, а та реч је "мир".

"Јер сетиће се многи те речи када буду схватили да је било много паметније да о томе разговарамо на време, него када ђаво однесе шалу. И зато честитам на храбрости и председнику ваше владе Виктору Орбану, честитам на храбрости вашој владе што сме да говори о миру. Ја сам о томе покушао да говорим много пута. Да, мислим да је мир најпотребнији, да на овакав начин никада до мира нећемо доћи. Не видим ни коме је то у интересу и при томе говорим о свима који су у све ово што нам се данас догађа уплетени", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је амбасадору Жиофреу рекао и да се нико из, како је навео, "странака које се заклињу у Европу" није пријавио за групу пријатељства са Украјином у Народној скупштини Србије.

"Нико. Тек толико о стварном проевропском опредељењу и о антируској борби и о свему другом. Али зато, када је потребно да се добија подршка за нешто друго, онда су сви увек ту", додао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Važno je da Srbija ima jasnu i nedvosmislenu budućnost
Извор: Танјуг

Изјавио је да он подршку ЕУ тражи за целу нашу земљу, а не за власт, већ за сваког грађанина ове земље.

"Знамо шта су нам задаци, знамо шта су и тешки послови и тешке обавезе. Остала је још једна ствар коју треба да урадимо у смислу агенде раста и јединственог тржишта и верујем да то може да буде веома важно за нашу земљу. И уколико то будемо урадили, надамо се и резултатима, надамо се и отварању кластера три, макар то људи у Србији не разумели шта значи. А посебно се радујемо овом конкретном напретку у стварању јединствене зоне плаћања, јединственог европског тржишта", рекао је председник Вучић.

Поручио је да је Србија део Европе и да нема куда другде да иде, а и, како је казао, не жели нигде другде да иде.

"Само молим све друге који нису увек срећни и задовољни ставовима Србије да разумеју и то да смо ми суверена и независна земља и да понекад желимо да изнесемо своје мишљење. Можда неки други ту потребу немају, ми Срби ту потребу имамо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић се још једном захвалио Мађарској на свој подршци коју је пружила Србији, додавши да је уверен да ће је и даље пружати.

"У Србији имате искрене пријатеље и увек ћете их имати. Ми не заборављамо добре ствари, иако кажу да је у политици захвалност нешто што траје најкраће. А вас бих, поштовани Емануеле (Жиофре), замолио да заједно радимо, градимо и пажљиво негујемо наше односе. Не зато што је Србија велика и важна за ЕУ, већ зато што је увек добро имати пријатеља, па макар то био и не тако значајан и не тако велики пријатељ, него неко ко би остао по страни и далеко од пријатељства", указао је председник Вучић.

Додао је да је за Србију европски пут једини пут.

"Желимо да заједно са вама (ЕУ) градимо будућност и једино што вас молимо то је да укажете поштовање нашој земљи, баш онако како нам редовно то поштовање указују наши мађарски пријатељи. А верујте ми, Србија ће умети да врати и Европи и свим државама чланицама ЕУ", рекао је председник Вучић.

Честитао је Мађарској на председавању и напоменуо да сматра да ће им бити много теже током тог председавања него што су очекивали.

"Надам се да ће нам свима бити, макар за нијансу, лакше од онога како ја то предвиђам. Срећан вам почетак успешног рада и живело пријатељство Србије и Мађарске и живело наше партнерство са нашим европским пријатељима", закључио је председник Вучић.

Остале вести