Припадници Војске Србије могу да очекују повећања плата

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је, током обиласка Војнотехничког института у Жаркову, да припадници Војске Србије могу да очекују наставак повећања плата.

Извор: ТВ Пинк

Председник Вучић подсетио је да је запосленима у Министарству одбране повећана плата од 12,5 одсто, као и да су припадници Војске Србије добили повећање од 25 одсто.

"Поред повећања плата од 12,5 одсто плус 25 одсто имаћете још повећања. Једино што тражимо је више труда и рада", поручио је председник Вучић током обиласка дронова самоубица и других пројеката које развија Војнотехнички институт.

Циљ да направимо 5.000 дронова самоубица "Комарац"

Председник Вучић истакао је да је циљ да се направи 5.000 беспилотних летелица.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је, током обиласка Војнотехничког института у Жаркову, да припадници Војске Србије могу да очекују наставак повећања плата.
Извор: Танјуг

Председнику Вучићу показали су више модела дронова самоубица које развијају наши стручњаци, међу којима је и дрон "Комарац1".

"Циљ је да имамо 5.000 дронова Комараца", навео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да Крушик ради бојеве главе за дронове.

Председник Вучић рекао је да би сваки војник у Војсци Србије требало у наредних годину и по дана да има и по један дрон камиказу "Комарац".

Председника Вучића интересовало је и да ли ће се до септембра у војсци појавити беспилотна летелица "Врабац" бомбардер чија намена је извиђање и осматрање на даљинама до 25 километара, уочавање и означавање фиксних циљева, погранична и обалска служба, надгледање и контрола пожара, надгледање и контрола саобраћаја и обука нелетачког састава.

Председника Вучића су представници Министарства одбране упознали и са карактеристикама беспилотне летелице "Пегаз" која је ушла у наоружање Војске Србије.

Председник Вучић замолио је развојне тимове да убрзају са развојем беспилотних летелица и нагласио да ће држава уложити још више новца како би се још више људи ангажовало да би се летелице појавиле у арсеналу Војске Србије до краја године.

Београдски избори могу да буду 28. априла или 5. маја

Председник Вучић изјавио је да београдски избори могу да буду 28. априла или 5. маја, када је Васкрс.

"Ако председник Народне скупштине Републике Србије буде изабран 11. марта, 12. или 13. марта, неважно, избори морају да буду до 11. или 12. маја. Значи могу да буду 28. априла, у року између 45. и 60. дана, по закону. Па могу да буду 28. или петог. А петог нам је Васкрс. Хоћете ли на Васкрс да имамо изборе?", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је, коментаришући захтеве опозиције да избори не буду 28. априла због празника, да морају да се гледају законске норме.

"А они кажу, Вучићу донеси лекс специјалис. Не доноси Вучић лекс специјалис. Нити је кад доносио, нити може да донесе. То доноси Народна скупштина", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је, током обиласка Војнотехничког института у Жаркову, да припадници Војске Србије могу да очекују наставак повећања плата.
Извор: Танјуг

Како је рекао председник Вучић, опозиција није дошла на консултације код председника Републике да затражи нешто.

"Елементарне демократске норме нису поштовали. То што су незналице, то је мањи проблем. Они нису знали ни како да затраже расписивање избора. Ни то нису знали, иако је било писано и како да писмено саставе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић одбацио је наводе опозиције о изборним манипулацијама, истакавши да је Србија једина земља на свету која је позвала ОДИХР на локалне изборе.

"Да они верују у то да су избори покрадени, изашли би скачући од среће, пошто смо једина земља која је икада позвала ОДИХР да присуствује локалним изборима. На сваком бирачком месту имаће три пута више посматрача. Јасно је њима да никакве крађе није било. И јасно им је, да бисте победили на изборима, морате да добијете поверење народа", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће он честитати сваком ко победи на изборима, али да никада неће, како је рекао, да прихвати лажи и обмане које су део геополитичких игара у којима желе да разоре Србију.

"Јер ја знам да није тема то што су они изгубили београдске изборе. Чисто као сунце. И захваљујући својој бахатости и лошој политици између осталог су дошли до преокрета неких два, два и по месеца пре самих избора. Већа је суштина у томе како да се сломи Србија, како да се сломи једна независна земља", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић прокоментарисао је и оптужбе појединих медија да се људи из Мале Крсне досељавају у Београд, како би гласали на предстојећим београдским изборима и рекао да се са територије Смедерева у последња 72 сата, у складу са законским условима у Београд преселила једна до две особе.

Председник Вучић упозорио је и све чланове Српске напредне странке да ће бити законски санкционисани уколико покушају да ураде било какву малверзацију везану за изборе.

"А што се тиче оних из владајуће партије, који мисле да могу да на било који начин, некаквим марифетлуцима остваре бољи резултат. Не дај Боже да им то падне на памет. Ево ја им обећавам пред председником наше странке да ће кривично одговарати. Сваки. Боље је часно да изгубите изборе, него нечасно да победите. То морају да науче. То је моје упозорење", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је и да је задовољан због тога што су прихваћене две препоруке ОДИХР-а и што је почела њихова имплементација.

"Једна се тиче јавног простора, дакле да све партије имају право, сви учесници избора имају једнако право да користе сваки јавни простор, сваку зграду, сваки дом културе, све под истим условима. И дата је та контакт група преко министарства за локалну управу, како и на који начин да се то регулише", рекао је председник Вучић.

Размишља се о војном року, за неке 3, ко хоће добровољно 6 или 9 месеци

Председник Вучић рекао је да се размишља о увођењу војног рока и то у трајању од три месеца, а за оне који хоће добровољно шест или девет месеци и додао да се на томе тренутно ради.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је, током обиласка Војнотехничког института у Жаркову, да припадници Војске Србије могу да очекују наставак повећања плата.
Извор: Танјуг

"Људи на томе раде, морате да припремите много аката, морате да урадите све планове, па да видимо. И када будемо видели, онда доносимо одлуке, идемо пред народ и разговарамо са људима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да се иде и на трансформацију Војске Србије и да ће све да се мења.

"Све мењамо у војсци, буквално све из концепта садашње четири бригаде, локализоване по месту становања, све ћемо другачије да радимо, нећу још да говорим, дакле како ћемо кроз дивизије, пукове и све друго да увеземо, да у сваком тренутку имамо могућност дејства и деловања на било којем делу територије, плус додатно ојачање", рекао је председник Вучић.

Србија има право да финансира у динарима своје обавезе на Косову и Метохији

Председник Вучић изјавио је да Србија има право да финансира своје обавезе на Косову и Метохији у динарима, чак и према немачко-француском споразуму, а да ће Србија наћи неки начин да помогне српском народу на Косову и Метохији.

"Зато што је по актима о Заједници српских општина предвиђена могућност да Република Србија у динарима у сваком тренутку финансира оно што су њене обавезе, то вам је здравство, школство, економске активности, пензије и све друго на Косову, што је њена обавеза. То је предвиђено чак и новим нацртом француско-немачког споразума", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће власти у Београду, буду ли морали, наћи решење, да помогну српском народу на Косову и Метохији.

Председник Вучић рекао је да је опозиција у случају забране динара на Косову и Метохији стала на страну премијера привремених косовских институција Аљбина Куртија.

Председник Вучић додао је и да ће 15. марта у Србију доћи специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и да ће у данима након његове посете објаснити грађанима све о референдуму о нелегалним градоначелницима.

"То је још једна Куртијева превара о којој ћу тек да говорим наредних дана и објаснићу вам зашто, али чекам Лајчака", рекао је председник Вучић.

Рат у Украјини утицао да Србија мора да мења оружје

Председник Вучић рекао је да је Србија војно неутрална земља, али да мора да чува своју слободу и да буде много снажнија од свих у окружењу, као и да је рат у Украјини донео то да мора да мења своје оружје.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је, током обиласка Војнотехничког института у Жаркову, да припадници Војске Србије могу да очекују наставак повећања плата.
Извор: Танјуг

Председник Вучић рекао је да ће Србија прво да крене са производњом "комарца" и да ће их пре краја године имати 5.000.

"Крушик ће све своје мине да испоручи, оне које иду на те "комарце", дакле 5.000 оних који могу да нанесу озбиљну штету и лако оклопним возилима али и непријатељској пешадији уноси хаос. Замислите да имате на километар удаљености непријатељске ровове, пошаљете "комарце" и са лакоћом ћете освојити ту борбену линију", рекао је председник Вучић.

На питање новинара колико времена је потребно од скице до тренутка да оружје уђе у производњу, председник Вучић рекао је да је потребно много времена.

"Али сада све убрзавамо, мислим да никада није било брже него у последње три, четири године. Ми сада за годину дана уведемо, као некада за 10 година. Али то је и зато што се мењају и прилике у свету. Ми морамо брзо да радимо, много брже. Људима из Института смо дали ванредно повећање плата од 20 одсто, да бисмо их задржали и да не би отишли у приватне компаније. Сада ћемо морати то поново да урадимо, да би ту инжењерску памет задржали у нашој војсци", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће пре краја године моћи да се виде не прототипи "камиказа" дронова већ они у војсци.

"Дронове који уносе велику пометњу у непријатељске редове, и моћи ћете да видите, то ће бити српска производња. Купујемо ми и из иностранства, набављамо све што треба али ово ће бити српска производња. Ту са Крушиком немамо проблема, а верујем да ће Телеоптик који се подигао из пепела бити у стању то да уради", рекао је председник Вучић.

Представљене су му и "глајдинг" бомбе, а председник Вучић рекао је да је важно да се не касни са развојем "Гаврана" и да за то кашњење нема изговора.

Председник Вучић рекао је да су америчке беспилотне летелице, дронови су скупи и велики, и да то ми не можемо себи да приуштимо.

"Ово друго је нешто што смо гледали да копирамо и искористимо на најбољи могући начин", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да се гледа како Кинези раде, и да смо узели "CH-92" и "CH-95", а да технологију за "ланцет" председник Русије Владимир Путин никоме није дао, јер је релативно јефтино, а убитачно оружје.

"Ми гледамо оно што нам је доступно, гледамо и "осице" оно што подсећа на "ланцет"", напоменуо је председник Вучић.

Нема сумње да ће Србија "EXPO 2027" дочекати са аутомобилима без возача

Председник Вучић рекао је да нема сумње да ће Србија "EXPO 2027" дочекати са аутономним аутомобилима, односно возилима без возача.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је, током обиласка Војнотехничког института у Жаркову, да припадници Војске Србије могу да очекују наставак повећања плата.
Извор: Танјуг

Председник Вучић рекао је да се нада да ће то бити премијера такозваних летећих аутомобила за југоисточну Европу.

Председник Вучић рекао је да овакве успехе постижемо захваљујући интелигенцији наших људи, а да је још један од великих успеха који је Србија постигла и то што ће председавати глобалним партнерством за вештачку интелигенцију.

"То говори колико је Србија успела да уради. Све што видите, не знам да ли смо икада имали такав напредак. Много тога ћемо да добијемо и научимо", рекао је председник Вучић.

Огромно интересовање за куповину војне опреме домаће производње

Председник Вучић рекао је да је огромно интересовање за куповину војне опреме домаће производње, као и да бисмо све могли да продамо у једном дану.

Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање Танјуга какво је интересовање за куповину војне опреме домаће производње.

"Све ово што видите овде, све ово, па чак и пута 500 свега овога, пута 1.000, све то можемо да продамо у једном дану. И све што произведемо, сваку од ових ракета, све што можемо да произведемо за наредних 30 година, можемо да продамо у једном дану", рекао је председник Вучић и додао да данас сви размишљају само о рату и наоружавању и да се ништа друго не продаје као наоружање.

Гледајући произведене тенковске и топовске цеви које се први пут производе у Србији, председник Вучић рекао је да би производња у наредних пет година требало да се увећа за 500 пута.

Говорећи о носачима за ракете за гађање мањих циљева, председник Вучић рекао је да очекује да се произведе што је могуће више наоружања у најкраћем року.

"Направите па и да нас кошта 800.000 само нам одмах дајте 50 комада за две године, нађите решење", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је изузетно поносан због модернизације "Огња" и додао да ће се наставити са радом на модернизацији војне опреме.

Председнику Вучићу представљен је и српски дрон Гавран за који је он истакао да је велика нада Србије.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је, током обиласка Војнотехничког института у Жаркову, да припадници Војске Србије могу да очекују наставак повећања плата.
Извор: Танјуг

"За ово што сам јутрос говорио са додатним повећањем (новца), можете ли обезбедити мали прилив људи, а да нема више одлива и да ви будете мотивисани и дајете најбоље резултате", упитао је председник Вучић.

На то му је саопштено да може да се обезбеди прилив људства са факултета, да су већ имали успешне приливе преко стипендија Министарства одбране, као и да има пар момака и девојака који већ раде у сектору, посебно програмерске струке.

Председник Вучић навео је да треба да се појача људство, али и висина стипендије како би се на тај начин привукло што више младих.

Председнику Вучићу такође је приказан и модернизовани руски оклопни транспортер БРДМ.

Председник Вучић имао је прилику да види и артиљеријске системе, од којих је први приказан "Огањ" који је инспирисан чешким "РМ-70" ракетним системом коме је измењена концепција, али који је у то време био најсофистициранији ракетни систем.

"Татра је чешко-словачки заједнички модел. Они праве тај систем дигиталног рада од 122 мм, пошто смо ми на "Огањ" прешли на 128 мм. Када кажем јефтино, два милиона евра отприлике у производњи и један и по милион са свим трошковима. Али то, погледајте, то је вишецевни бацач ракета, што би наш народ рекао "Каћуше". Убитачно, невероватно потребно на терену и сви команданти и командири само желе већи број овог оруђа", рекао је председник Вучић и истакао да ће се Србија постарати да то драстично умножи.

Председник Вучић најавио је да ће Србија да упетостручи снаге по питању дигитализованог рада.

Влада трка у наоружавању, важна домаћа производња

Председник Вучић рекао је да Србија мора да се осигура, али да наша земља неће никога да напада и додао да је трка у наоружавању кренула пре годину и по дана и да је због тога важна домаћа производња.

"Сви само мисле на рат. Трка у наоружавању је кренула пре годину и по дана, али сада је лудиница. Зато што су сви они мислили да ће лако (Владмир) Путин да буде побеђен, а пошто сад виде да није лако да Путин буде побеђен, сад се иде на потпуну милитаризацију и на петоструко повећање капацитета свуда", рекао је председник Вучић.

Одговарајући на питање новинара колико је за Србију важно да има јаку и спремну војску, председник Вучић одговорио је да према новим доктринарним документима, Србија мора да има двоструко јачу војску него данас.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је, током обиласка Војнотехничког института у Жаркову, да припадници Војске Србије могу да очекују наставак повећања плата.
Извор: Танјуг

"Не бих да говорим о томе, нешто сам говорио људима из ВТИ-а, када та документа буду у потпуности усвојена, свакако ћете моћи да видите. Али наша снага мора да буде двоструко већа него данас", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је на 2021. годину када је у новембру био код председника Русије Владимира Путина и осетио да се нешто дешава иако му нико ништа није рекао.

"Плашим се да сам сад још мање луд када говорим да ће бити много већи и много тежи сукоб у Европи и свету који је пред нама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да је "Слобода" из Чачка изузетно значајна фабрика за Србију, као и "Милан Благојевић - Наменска" из Лучана и ваљевски "Крушик", за који је рекао да је поново подигнут и да може да прода све, али да је питање да ли може да произведе.

Како је рекао, Србија ће производити као Немачка за две године, када су у питању калибри 122 до 155 милиметра.

Председник Вучић навео је и да је 100 одсто попуњеност горива за војску, као и хране.

"Рекао сам да подигну све то за 50 одсто, дакле да морамо да допунимо са још 50 одсто и гориво и храну, да бисмо имали веће резерве од онога што је било предвиђено нашим актима", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да 62 одсто муниције мора да се допуни до 100 одсто и да се попуна оружја увећа за 150 одсто.

"Пре свега говоримо о великим калибрима, о калибрима од 128 милиметара за наш "Огањ", за артиљеријску муницију, муницију за "Гвоздику" 122 милиметра, за све ово друго што имамо "Норе" и остало 155 милиметара и друга оружја са 152 милиметара", рекао је председник Вучић и додао да нова панцирна убојита зрна која производи "Партизан" у Ужицу мора да се произведе до 100 одсто и одмах дигне за 50 одсто.

Председнику Вучићу представљена је и нова муниција фабрике "Слобода" за коју је помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић нагласио да је револуционарна.

Током обиласка представљени су му и модели униформи, панцирних прслука, кацига и друге заштитне опреме пешадијских и других јединица Војске Србије.

Милорадовић је председника упознао и са карактеристикама нових термовизијских унапређења на тенку Т-84, као и других новина која су планирана за то оклопно возило.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је, током обиласка Војнотехничког института у Жаркову, да припадници Војске Србије могу да очекују наставак повећања плата.
Извор: Танјуг

Председник Вучић рекао је, одговарајући да ли ће бити запошљавања у Војсци, да је отворен конкурс како би се повећао број машинаца и електротехничара и да су сви добродошли.

Морамо пет пута да увећамо производњу ракета у наредних пет година

Председник Вучић изјавио је да ће домаће фабрике наменске индустрије морати пет пута да повећају производњу ракета у наредних пет година.

На питање новинара колико је појачана производња у свакој нашој фабрици наменске, представници Министарства одбране рекли су да је повећање велико и да износи између 50 и 500 одсто у зависности од тога шта производе, као и да је производња, на пример, ракета повећана за 500 одсто.

Председник Вучић рекао је да ћемо на то повећање у производњи ракета од 500 одсто, морати да повећамо још 500 одсто.

"Још пет пута ћемо морати да повећемо у наредних пет година. И за то се користи 300 милиона евра које смо већ дали", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је, током обиласка "стреле" и "игле", да смо све то за време претходне власти уништавали.

"Добијете 156 долара да то буде уништено. И ми смо то тако све уништавали. Све смо уништавали док нисам постао министар одбране, онда смо све почели да заустављамо и да полако обнављамо", навео је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да су једнократни ручни ракетни бацачи најзгоднији за употребу, јер захтевају обуку за руковање од само пола сата или сат, а могу да погоде тенк или друга оклопна возила.

"Ми смо то скоро све склонили, бацили, уништили, а сада опет имамо десетине хиљада комада. Они су намерно и у договору са странцима уништавали нашу армију. Укључујући "стреле" и "игле". Хиљаде стрела смо ми уништили. За гушу бих их ухватио данас да могу, да имам законско право, само због тога што су своју земљу разарали, а не можете ништа", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да Србија мора да се наоружава како би остала нетакнута и одвратила сваког непријатеља.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је, током обиласка Војнотехничког института у Жаркову, да припадници Војске Србије могу да очекују наставак повећања плата.
Извор: Танјуг

"Нисмо рекли за много новца који смо уложили, то је део војне тајне, али како се сви у Европи наоружавају ми морамо много више, да бисмо могли да останемо нетакнути и одвратимо агресора. Имамо да урадимо још много, никада нисмо до краја задовољни, али наша војска у односу на ону од пре 10 година - није могуће ни поредити", рекао је председник Вучић.

Остале вести